Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Majonez na oliwie i żółtkach od szczęśliwych kur, dlatego ma tę intensywną barwę

 

Dosyć często robię sama majonez i zawsze mi żółciutki wychodzi,

ale każdy domowy majonez (zakładam, że ten taki jest) można wybielić.

 

Na sam koniec miksowania, gdy już wkręcisz cały olej/oliwę,

dolej Aniu ze dwie łyżki wrzątku.

Ilość wrzątku zależy od ilości majonezu, czasem łyżka wystarczy,

innym razem potrzeba trzy czy cztery

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612008
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na sam koniec miksowania, gdy już wkręcisz cały olej/oliwę, dolej Aniu ze dwie łyżki wrzątku.

A nie rozrzedzę majonezu? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612011
Udostępnij na innych stronach

Trochę rozbieliłam ten majonez sokiem z cytryny. On był jeszcze bardziej żółty  :D

Dziękuję za wskazówkę Alinko  :hug:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612016
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale każdy domowy majonez (zakładam, że ten taki jest) można wybielić.

W jakim celu to się robi? Żeby wyglądał jak sklepowy? :) 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612018
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jakim celu to się robi? Żeby wyglądał jak sklepowy?

 

Żeby wyglądał apetycznie.

Taki żółty wygląda jak zjełczały 


[Dodano: 04 lis 2018 - 22:53]

 

 

Dziękuję za wskazówkę Alinko

 

:heart:   :hug:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612020
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję wrzątku by nieco rozrzedzić bo w przeciwnym razie wychodzi mi bardzo " tęgi" .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612022
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję wrzątku by nieco rozrzedzić bo w przeciwnym razie wychodzi mi bardzo " tęgi" .

 

Olgo, nie wpadła bym na to, żeby zbyt gęsty majonez nazwać ''tęgim'',

ale podoba mi się to określenie  :D  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612025
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję wrzątku by nieco rozrzedzić bo w przeciwnym razie wychodzi mi bardzo " tęgi" .

I chyba to jest główny cel.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612026
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, nie zawsze, takim majonezem bardzo ciezko zasmarowac ladnie np taki tort kanapkowy, w szczegolnosci boki zeby nie byla bardzo gruba powierzchnia .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612059
Udostępnij na innych stronach

Biały majonez (oczywiście nie jest on śnieżno biały, ale nie żółty)

Na jedno całe jajko małe 100, ml średnie 115 ml, duże 125 ml oliwy lub oleju (więcej oleju zagęszcza majonez staje się "tęgi"  :) )

na 1 całe jajko:

1/8 łyżeczki soli

1/6 łyżeczki pieprzu 

1 kopiasta łyżeczka musztardy

1 Łyżka soku z cytryny

 

Wsadzić wszystko do wąskiego naczynia oprócz soku z cytryny, tak aby tylko pasowała główka blendera

Ustawić na najwyższe obroty 

Zanurzyć całkowicie blender w naczyniu = do dna

wlać sok z cytryny i natychmiast włączyć blender

trzymać go na dnie 

wpierw robi się żółty majonez, i po paru sekundach robi się biały (przy szybkich blenderach praktycznie od razu robi się biały)

teraz powoli unosić blender aby biały majonez nie robił się żółty lub przebijał olej

jak dojdzie się do góry powtórzyć powolne zanurzanie i podnoszenie 2 razy

Jeżeli majonez za gesty to dodać jak wcześniej powiedziano gotującej wody (powoli i małymi ilościami) 

Ale lepiej w przyszłości po prosu dodawać mniej oleju.

Uwaga

Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.

Zrobiony majonej zużyć lub schować zamknięty do lodówki

Dla bezpieczeństwa (salmonella) jajka przed rozbiciem polać wrzątkiem lub naświetlić UV

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-612107
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Ulubione danie mojej najmlodszej na sniadanie  :clap:  :D

 Juz teraz sama jaja robi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-629600
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moja dzisiejsza kolacja ...a wlasciwie obiadokolacja .. :)

 

Bulka z salatka ziemniaczana do tego rostbiff TEGO  przepisu

troche kielkow ogorek pomidorek prazona cebulka i koktajlowy kapar . smacznie bylo. 

 

post-58387-0-55199200-1558809246_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-632067
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

 

 

hot-dogi

Że "hot" to widać a "dogi" sam robiłeś? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-832819
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj był kebab i żeberka sous-vide (78st.C -2 godz.)opiekane nad ogniem.Kebab był dodatkowo opiekany w Optigrillu.

post-63315-0-66200600-1684089441_thumb.jpg

post-63315-0-48062900-1684089460_thumb.jpgpost-63315-0-36567700-1684090083_thumb.jpgpost-63315-0-35820700-1684089482_thumb.jpgpost-63315-0-70246200-1684089498_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-833344
Udostępnij na innych stronach

Co posiłek to same smakowitości  :D  :thumbsup:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/37/#findComment-833366
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.