Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

u nas wczoraj daleko bylo do upalu ledwo 16 i jeszcze popadalo..a tatar znikl bez sladu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-436499
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

:yes:  ze szpinakiem, gruszkami i serem pleśniowym (na części feta zamiast pleśniowego dla "wybredków")

Wczoraj w pewnym znanym programie widziałem z kaszanką, więc chyba Twój zestaw mnie też nie dziwi.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-454620
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

"Byczki" to handlowa nazwa ryb słodkowodnych w zalewie octowo pomidorowej ale czy przypadkiem za PRL nie było to zastrzeżone dla kiełbi ?

Czy to tylko regionalnie w Mazowieckim ?

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-462135
Udostępnij na innych stronach

Też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku że do puszek pakowano drobiazg rybi który był przyłowem taki jak :krąp, płoć, okoń i inne. U nas we wrocławskim sumik amerykański to "byczek" :D . Jak dobrze pamiętam to wędkarski rekord polski to 1,25kg.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-462164
Udostępnij na innych stronach

Na starorzeczach odry często łapałem byczki, tam dorastają do pokaźnych rozmiarów 50 do 70 dkg. Lecz zwykłe w wodach można złapać mniejsze, u nas wędkarze czasem traktują je jako "chwast". Nawet mały byczek pożre pokaźną rosówkę :)

PePe ja zawsze po obsmażeniu byczki dusiłem w śmietanie.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-462239
Udostępnij na innych stronach

SIVON, następnym razem spróbuję w śmietanie tz. tak jak lina? Moja żona jest wielką amatorką byczków, od dzieciństwa, ponieważ jej tato wędkował na terenach wodonośnych, i tam je łapał. W tym roku miałem ich ponad 200 o długości przeszło 20 cm, rybki te pochodziły z karpnika i oczywiście były chwastem. przez 3 dni je sprawiałem, smażyłem i część marynowałem, trochę jadła moja żona na bieżąco a resztę mroziła.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-462265
Udostępnij na innych stronach

 

 

a starorzeczach odry często łapałem byczki,
Co to za ryba?,czy wam chodzi o te- https://pl.wikipedia.org/wiki/Jazgarz

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-462273
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to za ryba?,czy wam chodzi o te
 

 

Nie chodzi o : 

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Sumik_kar%C5%82owaty

 

Uznany za "chwast"  -  z  zakazem  ponownego  wpuszczania do wody przez wedkarzy.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-462276
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A my już po kolacji :) .

Tradycyjne w naszej rodzinie jaja w sosie tatarskim, troszkę wędliny, pomidory z czosnkiem i żółtym serem, do tego butelka hiszpańskiego Merlota. Poświętowaliśmy godnie i z czystym sumieniem możemy się udać na "białą salę"

post-40896-0-46906200-1451583578_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-465743
Udostępnij na innych stronach

U nas  też necodziennie...małze ( hmmmm nie wiem jak sie nazywają) z szalotką czosnkiem papryczką chili,rozmarynem,biały winem i cieciorką...podana e bagietką.Lekko i smacznie polecam

post-40567-0-00729600-1451597134_thumb.jpg

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-465797
Udostępnij na innych stronach

 

 

( hmmmm nie wiem jak sie nazywają)

Tak na oko to sercówki są .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-465850
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy to te wątróbki z dorsza ? ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-467660
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj degustacja serków

  oj ale cudenko http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-467674
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj degustacja serków

Ten szwajcarski po prawej wygląda bardzo profesjonalnie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/page/33/#findComment-467901
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.