jumbo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Sloczu87, moje ulubione danie - solona słonina , suchy stary chleb , cebula i piwo - albo kiszony ogórek Nie ma dla mnie lepszej kolacji Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-289984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Odświeżę temat.. Czy tak delikatną słoninę, można by uzyskać, stosując np. sól zmiękczającą firmy Kotanyi? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Czerwca 2013 sól zmiękczająca zawiera pepsynę - enzym który rozcina długie łańcuchy aminokwasów, czyli działa tylko na białko, a nie na tłuszcze Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Może ją włóż do wrzącej wody na kilka 5/10 minut....Kiedyś nie parzyłem....kiedyś podpiekłem to mi się zajarało Teraz parzę i zdecydowanie lepsza/miększa.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Czyli jak wytłumaczycie delikatność sloninki autora tematu..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Czerwca 2013 "prawie dała się smarować"zasolił....sparzył/podgotował.....wędził.....wędził...schłodził.....-----------Wysokie prawdopodobieństwo obocznego spożywania twardych alkoholi.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Wysokie prawdopodobieństwo obocznego spożywania twardych alkoholi.... hi hi hi :clap: Dzięki Kochani za wyczerpujące wiadomości.. :wink: :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Wiedziałem że gdzieś to tu widziałem: :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=14201#14201 ja tam biorę całą słoninę skóruje a na następnie rondel i gotuje wywar z przypraw (ziele, kminek, wegeta, trochę magii, goździki, oregano, majeranek), studzę (4-6st w lodówce) nasalam i przekładam solą z listkiem i cebulą. Następnie w beczułkę glinianą zalewam wywarem (odsadzonym od przypraw) i do piwnicy. Po 20 dniach do wędzarni i wędzę dymem zimnym do kolorku jasnego lub ciemnego orzecha, drewno dębowe - PYCHA można smarować na chlebek Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Kiedyś sąsiad stary rzeźnik uwędził w beczce słoninę. Była super i prawie dała się smarować, była delikatna nie "ciągnęła" się. Moja jest pyszna ale jest jak podeszwa. Co zrobić by słonina była jak masło? witaj nie wędzić zimnym dymem :idea: wedzić 48-52'C pod koniec podnieść na krótko temp. do 65'C przez 15 min i będzie masełko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Czyli zibi się mylił, a i tak miał masełko ?Czemu słoniny nie można wędzić zimnym dymem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Wiedziałem że gdzieś to tu widziałem: :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=14201#14201 ja tam biorę całą słoninę skóruje a na następnie rondel i gotuje wywar z przypraw (ziele, kminek, wegeta, trochę magii, goździki, oregano, majeranek), studzę (4-6st w lodówce) nasalam i przekładam solą z listkiem i cebulą. Następnie w beczułkę glinianą zalewam wywarem (odsadzonym od przypraw) i do piwnicy. Po 20 dniach do wędzarni i wędzę dymem zimnym do kolorku jasnego lub ciemnego orzecha, drewno dębowe - PYCHA można smarować na chlebek Na tyle co znam Mariusza, to wiem, że coś tam się zna na mięsku. :grin: Muszę wypróbować ten przepis. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-290439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Lutego 2015 Witam i prosze o pomoc - bez Polskich znakow niestety Nie moge wedzic - bo sasiedzi maja problem. Teraz zaczelam wyrabiac wedliny suszone - dlugodojrzewajace. Pychota - za tydzien wstawie foto, bo wlasnie sie sola Ale brak mi moich wedzarniczych przysmakow, wiec kupilam slonine wedzona surowa, ze sklepu wrrrrrr.... i jeszcze raz wrrrrr.....Co z tym zrobic ? czy to ponownie zapeklowac? jak zrobic dlugodojrzewajaca z tej sloniny? Wiem jak robic surowe mieso dlugodojrzewjace - ale jak slonine juz uwedzona???? - co poczniem, co poczniem - he he... nie wiem Dajcie jakas rade - prosze.... Slonina jest z Zakladow Miesnych Kozlowski. Dajcie znac co z nia zrobic. Najbardziej zalezy mi na ususzeniu, i jedzeniu na ''surowo'' ale inne opcje tez sa extrakonsumenckie. Czekam na Wasza odpowiedz szybciutko ): termin waznosci mi sie konczy... och - Kacporze - Kacporze... coz poczniem - coz poczniem ....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Lutego 2015 Może zrobić z niej roladę w szynkowarze? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Lutego 2015 upss - nie mam szynkowaru. Moge zamrozic i dawac do zawijakow, dewolaii, kto co lubi - ale ja i moj Luby uwielbiamy sloninke na chlebku Slona - podsuszona... Mozna zrobic z wyrobu firmy wedzarniczej - cos jeszcze? zasuszyc w przyprawach ???? Nie dodam - ze jak bylam dzieckiem - moi rodzice ukochani - mieli prase do sciskania spodow pantoflarskich - co tak samo by sie nadawalo - ale przepadlo niestety...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Lutego 2015 Możesz ja zapasteryzować w słoiku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Lutego 2015 wiec kupilam slonine wedzona surowa, ze sklepu wrrrrrr.... i jeszcze raz wrrrrr..... A co w tej słoninie jest nie tak ? Uwędzona - wiadomo, a dalej ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Lutego 2015 Możesz zrobić kiełbę długodojrzewającą wieloodsłonową z dodatkiem owej słonizny wędzonej Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Lutego 2015 Brzmi pysznie, tyle ze co to ta kielbasa wieloodslonowa? pierwsze slysze. Jestem laikiem jesli chodzi o ''profesjonalny'' wyrob wedlin. Cos niecos wiem, ale czasem pojecia mnie przerastaja :D Rady przydadza sie na przyszlosc, poniewaz moj mezus zjada ja sobie na chlebku dobra jest - to fakt (podobno wedzona na olsze, ciekawe czy chociaz obok debu lezala he he) Dzis roladki schabowe ze szpinakiem i serem brie, zawiniete w owa sloninke.smalec zrobiony, z cebulka majerankiem i slodka papryka. Jeden plat zostawie na experymenty. Sama wedzilam slonine rok temu - na gruszy. Pysznosci, ale drewno sie skonczylo, i zostalam przy peklowniu, pieczeniu, wedlinach dlugodojrzewajacych. trudno .... coz poradzic. Mieszkamy z mezem i cora w UK, drewna tu nie uswiadczysz. Przez neta kupisz jedynie trociny z kazdego drzewa jakiego nie wymyslisz, ale 500gr takiego ''cuda'' to koszt ok. 35zl w przeliczeniu. drzewa sobie nie zetn iesz, bo nawet jak grzyby zbierasz to cie policja sciga. Wszystko wlasnosc krolowej. Piekny kraj - piekne wiejskie miasto w ktorym zyjemy, ale brak mi lasow naszych polskich i .... grzybow !!!!! zbieram od 7 roku zycia. Tak czy siak - bardzo dziekuje za rady, mocno sciskam, i zycze udanych wedliniarnych wyczynow ;D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Lutego 2015 Mieszkamy z mezem i cora w UK, drewna tu nie uswiadczysz. Przez neta kupisz jedynie trociny z kazdego drzewa jakiego nie wymyslisz, ale 500gr takiego ''cuda'' to koszt ok. 35zl w przeliczeniu. drzewa sobie nie zetn iesz, bo nawet jak grzyby zbierasz to cie policja sciga. Wszystko wlasnosc krolowej. Piekny kraj - piekne wiejskie miasto w ktorym zyjemy, ale brak mi lasow naszych polskich i .... grzybow !!!!! zbieram od 7 roku zycia. Zrębki różnych gatunków drzew możesz przecież zakupić w RP, wyślą bez problemu na wskazany adres, wyjdzie taniej i królowa będzie zadowolona na grzyby niestety musisz wybrać się do kraju, u nas ścigają ale tylko tych, co wjeżdżają samochodami do lasu Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 23 Lutego 2015 Dobre - dobre :) Dam rade - spasuje z wedzeniem na razie. Nie mam niestety kogo poprosic, ale jak znajde, to wysylka z PL zrebek 30 kilo, bedzie mnie kosztowala ok 70zl. 30 kilo zrebek to ... uuuuu dla mojej trzyosobowej rodzinki to wedliny na miesiace. A i tak dla corci podaje tylko duszone, gotowane, pieczone (dlugo) w niskiej temperaturze miesko. czasami 75 stopni przez kilka godzin (np. golonka) teraz pekluje schab w ziolach, poledwiczki sie maturuja, a u rzeznika zamowilam karkowke. I tak musialam mu tlumaczyc ze to czesc szyjna srodkowa - nie lopatka itp itd... Z tymi grzybami, to i tak opienki i podgrzybki rosna prawie u mnie na progu... ale w takiej ilosci - co na barszcz hi hi co prawda - opienki rosna taaakkk.... ze w zeszlym roku to ze 20 sloikow wyszlo - marynowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Lutego 2015 akyszmałamysz , piszesz ze masz problem z wedzeniem ze względu na sąsiadów , przeczytaj posty dotyczące dymogeneratora , może wedzarka z DG ci się przyda ,wykorzystasz zrebki sprowadzone z Polski , mniej dymu , a efekt taki sam .Pozdrawiam P.S. ja wedze w duzej wedzarni ze wzgledu na sasiadów mam komin prawie 3,5 m wysoki by sasiadom nie przeszkadzał dym . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Lutego 2015 Akysz masz tu PPPPP https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=389732Na dole posta jest tabelka co i jak Wieloodsłonowość pojmiesz dodając swoje imaginacje Działaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Lutego 2015 Mieszkamy z mezem i cora w UK, drewna tu nie uswiadczysz. Przez neta kupisz jedynie trociny z kazdego drzewa jakiego nie wymyslisz, ale 500gr takiego ''cuda'' to koszt ok. 35zl w przeliczeniu. drzewa sobie nie zetn iesz, bo nawet jak grzyby zbierasz to cie policja sciga. Wszystko wlasnosc krolowej. Piekny kraj - piekne wiejskie miasto w ktorym zyjemy, ale brak mi lasow naszych polskich i .... grzybow !!!!! zbieram od 7 roku zycia. IAkyszmalamysz idz do rzeznika ,ktory sprzedaje wedliny i znim porozmawiaj. On da tobie drzewo lub adres gdzie mozesz je lupic. A tak samo trociny , nie musisz kupowac te z internetu tylko pytaj sie rzeznikow oni odstapia tobie caly duzy worek za niewielkie pieniadze. Ja tak zrobilam, yteraz juz od razu kupuje od producenta, grosze mnie to kosztuje, ale na poczatku pytalam rzeznikow, oni znaja w tym temacie lokalny rynek. Mozesz tez zapytac innych z Anglii gdzie kupuja i za ile. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Dzieki za podpowiedz. Musze przejechac sie do mojego ''starego'' rzeznika, bo ten miejscowy obecny to jakas ciamajda. Niby zamowilam karczek, a dzis dzwoni ze jednak nie da rady, bo karkow ze swini nie wycina, i myslal ze ja chce szynke z nogi. Nie do pomyslenia czlowiek. Jak mozna kark z szynka pomylic?(a z angielskim nie jestem, na bakier) Trocin zapewne tez nie ma, bo nie ma zadnych wedzonek. Zreszta w UK wedzonki sa prawie niespotykane. Oni jadaja jedynie biale kielbaski i to z flaka kolagenowego. Naturalny tez tylko przez internet. Co prawda - calkiem sie przyzwyczailam do kolagenowych - przynajmniej nie papierowe Ale przypomnialas mi, ze nie tak daleko jest tartak - musze zadzonic i popytac, czy oprocz sosen tna inne drzewa. Dymogenerator - jak to ujac? Juz sie robi!!!! Powaznie. Maz sie napalil, sprzet ma, puszke mam idealna - 2litrowa. wysoka, nawet mam trzy takowe. /rurek od i ciut ciut, niestety rybka zdechla a za nia poszlo akwarium do smieci, co by nie kusilo kupic nowej, a wiec i pompka razem z akwarium... ale pompka to grosze na amazonie. Wszystko jest, nawet mini migomat he he (no dobra - podreczna minispawarka boscha) ale jest - cyna jest - zapeklowana szynka prawie jest. grill jest co by rurke podloczyc - a wiec i bedzie wedzonka na wielkanoc - to na bank!!!!Jeszcze raz wielkie dzieki !!! Zaczelo sie od sloniny a konczy na wedzarce - ale co? zeby moderator sie nie cykal - uwedze tez slonine ! a co?! :D :P Edytowane 24 Lutego 2015 przez Małgoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-406937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Apropos twardości ( miękości słoniny ). W trakcie czytania tego wątku uświadomiłem sobie, że w lodówce mam słoninę, zapakowaną próżniowo, która dwa tygodnie temu została zaparzona metodą sous vide w temperaturze około 65 stopni C, przez 10 godzin.Niestety, nie mam dostępu do słoniny takiej, jak za dawnych czasów. Ta miała grubość ok. 3 cm, ale i tak była najgrubszą słoniną, jaką widziałem w sklepie w ubiegłym roku. Została najpierw zasypana solą niejodowaną. Po leżakowaniu w soli przez blisko dwa tygodnie, została umyta z soli, wysuszona papierowym ręcznikiem a następnie zapakowana próżniowo wraz z kawałkami czosnku , pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego poczym sparzona metodą wskazaną wyżej.Przed chwilą otworzyłem torebkę ze słoniną. Pachnie przyprawami, jest mięciutka tak, że można ją smarować na chlebie. Przypomina mi słoninę, którą czasem jadałem podczas służby wojskowej.Słonina nie była wędzona. Myślę, że gdyby ją uwędzić przed parzeniem, byłaby jeszcze smaczniejsza.W latach ubiegłych wędziłem kilkakrotnie słoninę w tradycyjnej wędzarce przy okazji wędzenia innych wyrobów. Moim zdaniem im grubsza słonina, tym lepsza po uwędzeniu. Czytałem też gdzieś, nie wykluczam, że na naszym Forum, że do wędzenia nie nadaje się każda słonina, a jedynie ta, pochodząca z określonych części świnki. Niestety, nie mogę tej informacji nijak znaleźć. Z drugiej strony, gdy kupujemy słoninę do wędzenia, nie wiemy z której części tuszy wieprzowej pochodzi. Edytowane 16 Stycznia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-692837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.