Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu co najmniej liczby 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

moja wędzarnia i suszarka do a'la parmeńska ; tak zaczynałem :grin: moja pierwsza półtusza i pierwsza biała oraz a'la parmeńska .

 

A później zacząłem brnąć dalej : pierwszy chleb , babka budyniowa oraz wędzonki

a w tym tygodniu wieprzowo - drobiowa :thumbsup:

http://images8.fotosik.pl/2705/e7894799bececfd3m.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/
Share on other sites

A czym Ty tak ładnie żeberka pociął?

 

:blush: no nie będę ściemniał ,że to ja . Przecięli mi piłą w ubojni jak kupowałem półtusze i odcięli łeb bo bym nie włożył do samochodu :grin: Przywiozłem taką :

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

świetnie się rozwijasz...

... no dzięki temu ,że byłem dwa razy na warsztatach -wędliny i sery oraz na VI Zlocie :grin: :clap: , a przede wszystkim dzięki Waszej : starszych i młodszych (stażem :wink: oczywiście ) pomocy .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

pierwsze przygotowania do VII zlotu :grin: nalewka , likier i sok z czarnego bzu

Obrazek Obrazek Obrazek

Włodziu, coby nie popełnić błędu to musowo na regionalnym sprawdzić. :thumbsup: :clap: :lol: :lol: :lol:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

coby nie popełnić błędu to musowo na regionalnym sprawdzić.

ma się rozumieć

oj chyba na inspekcję muszę przyjechać...

moje zaproszenie zawsze aktualne :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

no to sem se dziś zrobił :chlebuś ze serkiem wędzonym , mieloneczkę szynkowo-golonkową wg Szczepana na zdjęciu jeszcze ciepła , a parzona z szynką wędzoną kilka miesięcy temu i zamrożoną degustacje jak to wszystko wystygnie . A jutro babeczka budyniowa ( dziś brakło by oleju :grin: )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

chlebuś ze serkiem wędzonym , mieloneczkę szynkowo-golonkową wg Szczepana

bardzo fajnie i smacznie to wygląda, no to Włodek dzisiaj chyba śniadanie do łóżka LP przyniesiesz :wink:

a sery wędzone to jakie robiłeś ? Białe ?

:clap: :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

a sery wędzone to jakie robiłeś ? Białe ?

białe -chudy i półtłusty z ostrowskiej mleczarni .Moczyłem 12 godzin w 5% solance ,a później w różne przyprawy : pieprz , papryka , kminek ,do grilla . Połowę wędziłem 6 godzin w 36/38 C a połowę jeszcze 2 godziny w 55C przy okazji wędzenia kości karkowych do grochówki .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

przy okazji wędzenia kości karkowych do grochówki .

 

Chcę tylko podpowiedzieć że kości szpikowe wędzone też nadają się do grochówki . Po uprzednim przecięciu kości :smile: :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

no i olej dokupiony- babka upieczona . Zrobiłem z ciekawości modyfikację i jeden budyń zamieniłem na czekoladowy . Efekt smakowy niby ten sam , ale jasna wygląda zdecydowanie lepiej ( ponoć jemy też oczami) . Poza tym jakby gorzej wyrosła .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

  • 3 weeks later...
dziś "otworzyłem " szynkową robioną 24-go sierpnia . Wisiała w lodówce .Widać ile schudła przez ten czas , bo obok odmrażana z tej samej produkcji .W smaku lekko trąci kumpiakiem . :thumbsup:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

dzisiaj piekłem pierwszy chleb z koszyka . Albo za mało ciasta , albo za luźne , bo wyszły mocno płaskie . Ale odkąd poznałem babkę budyniową korzystam z ciepła pieca po tym pieczeniu i dziś babeczka na deser

:wink: :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

bo wyszły mocno płaskie

E... nie takie znowu płaskie, a ile czasu wyrastały ? Ja trzymam w koszyku ponad 4h i wtedy są najfajniejsze, pozdrawiam Włodku.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

a ile czasu wyrastały

wyrastały co najmniej 5h . Ale kłania się to ,że robię bez przepisu . ( na zasadzie : majster nie żałuj materiału -lej wodę syp piasek :wink: ) . I nigdy nie wiem , czy robię na 1 czy na 2 blaszki . :grin: Dlatego dziś zrobiłem pierwszy raz wersję koszykową .

No i babeczka wyjęta

PS Od jutra jestem na trzy tygodnie wrocławiakiem z racji kursu na SEP ( dlatego też te słodkie wypieki , a mięsko na mielonki się pekluje na pohybel rzeźnikom i piekarzom :thumbsup: :wink: :grin:

Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

No i babeczka wyjęta

Łaaał to jest Babka budyniowa??Kurcze, ale piękna , fiu fiu... widzę że mam konkurencję :wink:

Chlebusie też ładne ...

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Łaaał to jest Babka budyniowa

noooo , ale to kwestia jaj . A ostatnio jak słabo idzie w trakcie pieczenia nacinam z góry jak chleb :wink: Ciasto rewela szybko , tanio i bez niespodzianek typu zakalec :grin:

popisowe dla facetów :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

  • 2 weeks later...

a wczoraj finał ubiegło tygodniowych poczynań . Miała być mielonka ,jak konserwa , ale okazało się ,że nie ma lejka i nabijanie rurką " na pokemona " skończyło się na dwóch batonach , a reszta dowieziona do domu i uwędzona . Przy okazji porównanie jak wygląda nabijanie ręczne a miażdżenie Zelmerem .Dojrzałem do nadziewarki .

:grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.