Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pierwsze oscypki:)

8,5 litra mleka, 42 ml zimnej wody z którą wymieszałem 42 krople podpuszczki i się udało:

 

Dzić w sklepie kupiłem trzepaczkę którą na "czubku" przeciołem i powstało idealne narzędzie do krojenia skrzepu :)

 

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-211940
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moje pierwsze oscypki:)

Grzesiu na wyrobie sera się nie znam ale podziwiam Twoje zaangażowanie w produkcji wyrobów i nie tylko. :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-211963
Udostępnij na innych stronach

Dzić w sklepie kupiłem trzepaczkę którą na "czubku" przeciołem i powstało idealne narzędzie do krojenia skrzepu :)

 

Ja używam też takiego narzędzia do rozdrabniania skrzepu , jednak nie przecinałem . Na początku jednak kroję skrzep długim nożem .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-211977
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze oscypki:)

No to pierwsze koty za płoty :clap:

Spróbuj wkładać serki do siatki przez ucięty plastikowy wazon do kwiatów :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-211984
Udostępnij na innych stronach

TOMEK ( Tomaj77),

WIELKIE DZIĘKI !!

 

Andrzejku,

z jakiego powodu skrzep najpierw tniesz nożem a nie od razu trzepaczką ?

 

Radku,

dzięki za ceną informację z której na 100% skorzystam :)

 

Dziękuję Wszystkim którzy udzielili mi cennych wskazówek które pomogły mi zrobić mój pierwszy ser !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-211994
Udostępnij na innych stronach

Efekty wczorajszego wędzenia

:clap: Jakoś nigdy nie wędziłem żeberek . Nie pozostało nic innego jak to zrobić . :tongue:

 

Gorąco pozdrawiam

 

[ Dodano: Pią 06 Kwi, 2012 20:32 ]

Andrzejku,

z jakiego powodu skrzep najpierw tniesz nożem a nie od razu trzepaczką ?

Dla wzmocnienia skrzepu .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-212010
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze oscypki:)

Spróbuj wkładać serki do siatki przez ucięty plastikowy wazon do kwiatów :wink:
A jeszcze prościej przez najzwyklejszą rurę PCV ( np średnica 100 i masz i do wędzonek i serków - sprawdzone - działa)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-212019
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze prościej przez najzwyklejszą rurę PCV ( np średnica 100

 

Zależy jaką średnicę siatki stosujesz .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-212040
Udostępnij na innych stronach

Andrzej a to dziś mnie teściowa zadziwiła jak próbowałem nadziać te kupne serki... miałem taką najmniejszą siatkę, a tu proszę teściowa mówi że można na rurę fi100 nadziać :grin: no i ładnie wyszło jak zawsze. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-212048
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu , no nieżle zaszalałeś :grin: , chyba trzeba będzie pomyśleć o serkach :grin:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-212137
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś uwędziłem kilka leszczy za chwilkę nastąpi konsumpcja :)

Solankę zrobiłem 7% a więc na 10 litrów wody dodałem 70 dkg soli kamiennej - łączna waga wypatroszonych ryb wynosiła 7 kg.

W powyższej solance ryby leżały w lodówce od godziny 18,30 do 5,00 rano.

Leszcze osuszyłem w wędzarni a następnie wędziłem przez 3,5 godziny w 55 stopniach a po tym czasie na 35 minut podniosłem temperaturę do 90 - 95 stopni.

 

Przez długi weekend udało mi się złowić troszkę rybek :

 

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217147
Udostępnij na innych stronach

Rybki fajne.... :) Klenie woblerek, czy chrabąszcz majowy? :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217148
Udostępnij na innych stronach

Rybki fajne.... :) Klenie woblerek, czy chrabąszcz majowy? :)

Klenik złakomił się na wobka - imitację strzebelki.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217151
Udostępnij na innych stronach

Dziś uwędziłem kilka leszczy za chwilkę nastąpi konsumpcja :)

Łooo matko... Grzesiu ale rybki, aż ślinka cieknie :thumbsup:

Nie ma to jak świeża ryba złowiona przez siebie :clap:

Szkoda że bliżej nie mieszkam :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217152
Udostępnij na innych stronach

świadziu, Leszcze wyglądają perfekcyjnie :clap: :clap: ten złocisty kolor jest przepiękny.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217161
Udostępnij na innych stronach

Widzę Grzesiu ,że postępy robisz w oszałamiajacym tempie. :clap:.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217162
Udostępnij na innych stronach

Na jednym ze zdjęć wędzonych leszczy widać taki biały "płyn" - z jakiego powodu powstał ?

Czy za długo wędziłem lub w zbyt wysokiej temperaturze je "podpiekałem" ?

Z góry dzięki za wyjaśnie !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217163
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu :grin: Dałeś ognia z rybkami :clap: :clap: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217164
Udostępnij na innych stronach

To mi się podoba :thumbsup: :clap: .Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217166
Udostępnij na innych stronach

Na jednym ze zdjęć wędzonych leszczy widać taki biały "płyn" - z jakiego powodu powstał ?

Które to zdjęcie, bo nie widzę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217181
Udostępnij na innych stronach

Bolek też do wędzenia czy inne przeznaczenie?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217191
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu a ja już się martwiłem co z Tobą bo dawno Ciebie nie widziałem "czytałem" :lol: :lol:

A ty nicponiu takie pyszności poczyniłeś i to w pełnej okrasie :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/10/#findComment-217195
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.