Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą zakończyłem rozbiór kawała świni z ostatniego uboju w ubojni, która mieściła się za płotem mojego miejsca pracy. To już jest koniec, koniec z wybieranymi półtuszami, koniec ze świeżą krwią, koniec z osłonkami prosto z dawcy, mam na myśli jelita grube, ślepe, pęcherze, czy żołądki. O mózgu świeżutkim czy wątrobie nie wspomnę. Z tej ostatniej sztuki przygotuję trochę wyrobów na zlot na Warmii, który za tydzień się zacznie. A obecnie jestem totalnie zdołowany. Nie wiem co dalej, tak to tylko myk i nóżka świeża wisiała do przerobu, a teraz? Gdzie mięsa szukać? :question: :sad: :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/
Udostępnij na innych stronach

To przykre :sad: ,ale nie załamuj się.Tyle świnek na świecie,że coś zawsze znajdziesz.Głowa do góry :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176676
Udostępnij na innych stronach

A obecnie jestem totalnie zdołowany. Nie wiem co dalej, tak to tylko myk i nóżka świeża wisiała do przerobu, a teraz? Gdzie mięsa szukać? :question: :sad: :cool:

Witaj w klubie.... Tez miałem kiedyś układ , ale wszystko się kiedyś kończy i trzeba szukać od nowa ...

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176677
Udostępnij na innych stronach

ubojni, która mieściła się za płotem mojego miejsca pracy. To już jest koniec, koniec z wybieranymi półtuszami, koniec ze świeżą krwią, koniec z osłonkami

wymogi... wymogi. Przyszła mi na myśl puenta z kabaretu... "panie i komu to, przeszkadzało"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176696
Udostępnij na innych stronach

pis67 gdybyś bliżej mnie mieszkał, to znam dwa bardzo dobre źródła mięsa no chyba, że podjedziesz, albo Ci wyślę :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176705
Udostępnij na innych stronach

A ja zamówiłem świnkę na jutro (piątek )po 7. 40 z dostawą do domu . Żołądek na salceson po 2.50 jelita kiełbaśnice po 0.70 za m i jelita na pasztetowe po 1.50 m . Świnka pochodzi z chowu i uboju gospodarczego .Zamówiłem też krew .Weekend pracowity.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176721
Udostępnij na innych stronach

.Zamówiłem też krew .Weekend pracowity.

No to Heniu... Masakra :wink: Powodzonka!Kto jak kto , ale Ty na pewno dasz radę :thumbsup: Czekamy na fotki :grin:

 

[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 23:46 ]

To już jest koniec, koniec

Gdzie mięsa szukać?

O JEJKU , TO AŻ TAK ZLE JEST... :shock: :sad:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176741
Udostępnij na innych stronach

Pis67 mam zaprzyjaźnioną małą ubojnię w okolicach Lubawy, do której mój kolega z pracy dostarcza swoje sztuki dość często. Jeżeli chcę coś zakupić to zawsze wybierają mi najlepszą sztukę, półtuszę, ćwiartkę. Jeżeli umówimy się na całą będzie jeszcze taniej, bo za ubój z badaniem biorą chyba 70 zł. Z wnętrznościami nie będzie raczej problemu. Nie będzie to komfort jak przez płot, ale może do spotkania częstsza okazja, a twoje rady się przydają  Pozdrawiam Rafał
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176862
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wczoraj po odcięciu golonki wypłynął gęsty lekko żółty bezwonny płyn , czyli "woda w kolanie", powstał na skutek uderzenia prawdopodobnie. Było tego sporo, a gdyby tak nóżkę w całości wędzić z niespodzianką. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-188729
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W poniedziałek nabyłem półtuszę - cena 8zł/kg, wczoraj podzieliłem mięsko-głoównie na obiadki, trochę na kiełbaskę, bo nie ma jedzenia, wieczorkiem wystawiłem zapakowane w woreczki mięska do alranki, a rankiem zamrożone włożyłem do zamrażalnika. Takie nieprzymuszone wykorzystanie sił natury. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-200361
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
witajcie nie mialem gdzie sie podpiac pod temat a szukam odpowiedzi poniewaz stracilem kontakt z kolega ktory zalatwial mi swieze poltusze i znalazlem poltosze gleboko mrozone pierwszy raz o tym slysze i nie wiem jak kupie taka poltusze to jak sie rozmrozi to straci duzo na wadze nie wiem co robic.prosze o pomoc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-209651
Udostępnij na innych stronach

Pisu TY masz chyba stałą cenę na tucznik, co? :P :D

Ja zamówiłem na środę po 3 euro za kg i też dobrze :)

3x pół po ok 40 każda, więc pracowity tydzień się zapowiada ... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-209659
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Normalnie zatkało mnie, fachowiec!

10 min i gotowe, co kraj to obyczaj.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468255
Udostępnij na innych stronach

Przed świętami kupowaliśmy z kolegami brudne i szczęśliwe świnki od rolnika (110-125kg) po 4,50. Na skupie nie dostałby nawet 4zł/kg. Nie targowaliśmy, bo to chyba byłby grzech.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468341
Udostępnij na innych stronach

Posłuchajcie proszę co mówi starszy pan z Podlasia.

https://www.youtube.com/watch?v=lQ8YVV_WlqY

:thumbsup:   Już kiedyś był ten film, warto popatrzeć jak nie należy robić. Rzeźnik zawsze powtarzał przy świniobiciu, że ten zwyczaj ze wschodu to psucie mięsa. O wędzonkach nie wspomnę.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468427
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.