pis67 Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Września 2011 Przed chwilą zakończyłem rozbiór kawała świni z ostatniego uboju w ubojni, która mieściła się za płotem mojego miejsca pracy. To już jest koniec, koniec z wybieranymi półtuszami, koniec ze świeżą krwią, koniec z osłonkami prosto z dawcy, mam na myśli jelita grube, ślepe, pęcherze, czy żołądki. O mózgu świeżutkim czy wątrobie nie wspomnę. Z tej ostatniej sztuki przygotuję trochę wyrobów na zlot na Warmii, który za tydzień się zacznie. A obecnie jestem totalnie zdołowany. Nie wiem co dalej, tak to tylko myk i nóżka świeża wisiała do przerobu, a teraz? Gdzie mięsa szukać? :question: :sad: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Września 2011 To przykre :sad: ,ale nie załamuj się.Tyle świnek na świecie,że coś zawsze znajdziesz.Głowa do góry :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Września 2011 A obecnie jestem totalnie zdołowany. Nie wiem co dalej, tak to tylko myk i nóżka świeża wisiała do przerobu, a teraz? Gdzie mięsa szukać? :question: :sad: Witaj w klubie.... Tez miałem kiedyś układ , ale wszystko się kiedyś kończy i trzeba szukać od nowa ... Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Września 2011 ubojni, która mieściła się za płotem mojego miejsca pracy. To już jest koniec, koniec z wybieranymi półtuszami, koniec ze świeżą krwią, koniec z osłonkami wymogi... wymogi. Przyszła mi na myśl puenta z kabaretu... "panie i komu to, przeszkadzało" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Września 2011 pis67 gdybyś bliżej mnie mieszkał, to znam dwa bardzo dobre źródła mięsa no chyba, że podjedziesz, albo Ci wyślę :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Września 2011 A ja zamówiłem świnkę na jutro (piątek )po 7. 40 z dostawą do domu . Żołądek na salceson po 2.50 jelita kiełbaśnice po 0.70 za m i jelita na pasztetowe po 1.50 m . Świnka pochodzi z chowu i uboju gospodarczego .Zamówiłem też krew .Weekend pracowity. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Września 2011 .Zamówiłem też krew .Weekend pracowity. No to Heniu... Masakra :wink: Powodzonka!Kto jak kto , ale Ty na pewno dasz radę :thumbsup: Czekamy na fotki :grin: [ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 23:46 ]To już jest koniec, koniecGdzie mięsa szukać? O JEJKU , TO AŻ TAK ZLE JEST... :shock: :sad: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Września 2011 Pis67 mam zaprzyjaźnioną małą ubojnię w okolicach Lubawy, do której mój kolega z pracy dostarcza swoje sztuki dość często. Jeżeli chcę coś zakupić to zawsze wybierają mi najlepszą sztukę, półtuszę, ćwiartkę. Jeżeli umówimy się na całą będzie jeszcze taniej, bo za ubój z badaniem biorą chyba 70 zł. Z wnętrznościami nie będzie raczej problemu. Nie będzie to komfort jak przez płot, ale może do spotkania częstsza okazja, a twoje rady się przydają Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-176862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Wczoraj po odcięciu golonki wypłynął gęsty lekko żółty bezwonny płyn , czyli "woda w kolanie", powstał na skutek uderzenia prawdopodobnie. Było tego sporo, a gdyby tak nóżkę w całości wędzić z niespodzianką. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-188729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBUR ZMOTA Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Mi :grin: i taki płyn z kolana ściągali za pomocą sączków ,alle niemiałem iść na ubój :lol: więc bez niespodzianek Cytuj POKOLENIE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-189855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lutego 2012 W poniedziałek nabyłem półtuszę - cena 8zł/kg, wczoraj podzieliłem mięsko-głoównie na obiadki, trochę na kiełbaskę, bo nie ma jedzenia, wieczorkiem wystawiłem zapakowane w woreczki mięska do alranki, a rankiem zamrożone włożyłem do zamrażalnika. Takie nieprzymuszone wykorzystanie sił natury. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-200361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2012 8zł fajnie tanio :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-200365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni79 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Marca 2012 witajcie nie mialem gdzie sie podpiac pod temat a szukam odpowiedzi poniewaz stracilem kontakt z kolega ktory zalatwial mi swieze poltusze i znalazlem poltosze gleboko mrozone pierwszy raz o tym slysze i nie wiem jak kupie taka poltusze to jak sie rozmrozi to straci duzo na wadze nie wiem co robic.prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-209651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2012 dziś półtusza w cenie 8zł za kg- 43kg, wisi w altance dla ochłody Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-209658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Marca 2012 Pisu TY masz chyba stałą cenę na tucznik, co? :P Ja zamówiłem na środę po 3 euro za kg i też dobrze 3x pół po ok 40 każda, więc pracowity tydzień się zapowiada ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-209659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Widzieliście coś takiego? www.facebook.com/eliska.fisarova.7/videos/743280429074016/?theater Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Stycznia 2016 10 minut. Nieźle Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Normalnie zatkało mnie, fachowiec!10 min i gotowe, co kraj to obyczaj. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mistrz i pomocnik w ratowniczej kamizelce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Stycznia 2016 wczoraj też to widziałem... szczęka opada na prawdę ekspresowy rozbiór.... a do tego ten nóż... ostry jak skalpel normalnie!! Świetna sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Miednica w całości...., łeb też, piękna robota, ręka nie może drżeć ... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Przed świętami kupowaliśmy z kolegami brudne i szczęśliwe świnki od rolnika (110-125kg) po 4,50. Na skupie nie dostałby nawet 4zł/kg. Nie targowaliśmy, bo to chyba byłby grzech. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dobry jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Posłuchajcie proszę co mówi starszy pan z Podlasia.https://www.youtube.com/watch?v=lQ8YVV_WlqY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Posłuchajcie proszę co mówi starszy pan z Podlasia.https://www.youtube.com/watch?v=lQ8YVV_WlqY Już kiedyś był ten film, warto popatrzeć jak nie należy robić. Rzeźnik zawsze powtarzał przy świniobiciu, że ten zwyczaj ze wschodu to psucie mięsa. O wędzonkach nie wspomnę. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6074-ostatni-ub%C3%B3j/#findComment-468427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.