Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Hania zrobiła :grin: .

Fajnie uformowane bułeczki Radku... :clap: :clap: dla Hani :wink:

W Chłapowie z moimi pomocnikami piekliśmy takie bułeczki... oj gdyby nie Filip i Julka :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223085
Udostępnij na innych stronach

Co może być przyczyną że mój chleb bardzo się kruszy, to znaczy miąższ jest bardzo kruszący się, mało spoisty. Generalnie robię chleb jak w wątku, ale prawie zawsze mam ten sam problem, kruchy miąższ.

Ciasto wyrabiam w robocie, hakiem, nie wiem, czy robię je zbyt twarde, czy jakiś inny błąd. Mąka zamojska 500, świeże drożdże. Nie mam problemu z wyrastaniem, z pieczeniem, smak bardzo dobry, tylko ciągle ten sam problem, spoistość miąższu. Suchy i kruchy. Ciasto zagniatam aż odchodzi od haka. Próbowałem robić mniej lub bardziej mokre, ale niewiele to zmieniało. Popełniam jakiś błąd, ale jaki?

Pozdrawiam

Krzysiek

Spróbuj zmiejszyć temperature i wydłużyć czas pieczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223091
Udostępnij na innych stronach

Z mąkami eksperymentowałem, na 650 też robiłem i podobny efekt :devil: , generalnie każdy chleb który próbuję upiec jest mało spoisty, no chyba ze całkiem przekombinuję i mi zakalec wychodzi :wink:

Poeksperymentuję z temperaturą, dzięki za podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223151
Udostępnij na innych stronach

Co może być przyczyną że mój chleb bardzo się kruszy, to znaczy miąższ jest bardzo kruszący się, mało spoisty. Generalnie robię chleb jak w wątku, ale prawie zawsze mam ten sam problem, kruchy miąższ.

Ciasto wyrabiam w robocie, hakiem, nie wiem, czy robię je zbyt twarde, czy jakiś inny błąd. Mąka zamojska 500, świeże drożdże. Nie mam problemu z wyrastaniem, z pieczeniem, smak bardzo dobry, tylko ciągle ten sam problem, spoistość miąższu. Suchy i kruchy. Ciasto zagniatam aż odchodzi od haka. Próbowałem robić mniej lub bardziej mokre, ale niewiele to zmieniało. Popełniam jakiś błąd, ale jaki?

Pozdrawiam

Krzysiek

Używasz po prostu mąki z małą ilością glutenu

dodaj do ciasta ze 150gr mąki 400 i problem zniknie

skróć też czas pieczenia

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223154
Udostępnij na innych stronach

Dodaj też do ciasta na każdy ok 1kg. bochenek,pełną stołową łyżkę grysu (pure) ziemniaczanego.

http://allegro.pl/piure-purre-pure-ziemniaczane-18-porcij-extra-pych-i2397195015.html

Efekt masz gwarantowany. Babcie nasze, dodawały do wiejskiego chleba, starte surowe ziemniaki,

ja próbowałem też, efekt również znakomity. oprócz fantastycznego miąższu, długi okres świeżości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223165
Udostępnij na innych stronach

Dodaj też do ciasta na każdy ok 1kg. bochenek,pełną stołową łyżkę grysu (pure) ziemniaczanego.

http://allegro.pl/piure-purre-pure-ziemniaczane-18-porcij-extra-pych-i2397195015.html .....

Ciekawy pomysł. Zastanawiam się, czy zamiast tego co podałeś można użyć Placki ziemniaczane Korr bo w składzie to suszony starty ziemniak 61%, skrobia, sól, cebula i kw. askorbinowy. Nie wiem co dokładnie jest w tym pure o którym napisałeś, bo jakoś mi się wierzyć nie chce, ze to czysty ziemniak :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223171
Udostępnij na innych stronach

Jak pamiętam to u nas zamiast "purre" używali takich płatków ziemniaczanych, można też użyć gotowanych ziemniaków.

 

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/pszenno-zytni-z-ziemniakami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223174
Udostępnij na innych stronach

Tak Krzyś59. Śmiało możesz dodawać placki, będzie jeszcze miał dodatkowy ciekawy smaczek z cebulki. Płatki ziemniaczane również są bardzo dobre. Są też różne wersje pure. Z dodatkiem masełka i mleka w proszku też. Najczystsza postać jednak to właśnie owe płatki ziemniaczane, które kiedyś można było kupić w każdym sklepie spożywczym, za czasów PRL-u. Chleb pieczony z surowym startym ziemniakiem zachowuje wilgotność i świeżość znacznie dłużej. Ma też bardziej chlebowy, naturalny wiejski smak. Kto ma wątpliwości może sam sprawdzić.

http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3257&idc=23&page=

http://www.platkiziemniaczane.pl/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223180
Udostępnij na innych stronach

Mniej więcej jeden średniej wielkości ziemniak. Taka czubata łycha stołowa na jedną sporą keksówkę mającą na surowo ok. 1-1.10kg. ciasta. Przynajmniej ja tak daję i zawsze jest super.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223189
Udostępnij na innych stronach

Dodaj też do ciasta na każdy ok 1kg. bochenek,pełną stołową łyżkę grysu (pure) ziemniaczanego.

A ja proponuję zerknąć na przepis ..z dodatkiem wody po ugotowaniu ziemniaków.

Dokładnie chodzi mi o .''.Chleb na zakwasie beny''. :wink:

http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?1,1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223190
Udostępnij na innych stronach

 

Hania dzisiaj zrobiła precle. Krakowskie są pyszne, ale Hankowe lepsze :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-223367
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dawno temat nie poruszany :)

Od początku września na 2 śniadanie dla córci do szkoły raz na 2 tyg wypiekam takie bułeczki.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-244321
Udostępnij na innych stronach

posmaruj bułki przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem. Wyjdą rumiane :grin:

chyba nie tędy droga kolego . smarowanie białkiem to taki " pic " a ja chcę aby to był proces naturalny

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-244984
Udostępnij na innych stronach

Ja nie smaruję niczym a wychodzą prawie rumiane, dla lepszego efektu na 1- 2 min przed końcem pieczenia spryskaj odrobiną wody (zwykłym spryskiwaczem o drobnej mgiełce) a będą idealnie rumiane. Tak robię z chlebem.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-244986
Udostępnij na innych stronach

tylko, że wg mnie zasada działania jest podobna przy wodzie i przy jajku. Chyba chodzi o to, że sucha powierzchnia inaczej zachowuje się pod wpływem temperatury. Można też oczywiście zwiększyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Z czasem nabierze kolorów, byle nie za bardzo.
Pamiętaj, wędzenie konserwuje Ciebie i Twoje wyroby.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-244991
Udostępnij na innych stronach

Ja nie smaruję niczym a wychodzą prawie rumiane, dla lepszego efektu na 1- 2 min przed końcem pieczenia spryskaj odrobiną wody

Też tak robię.

Poniższe mogłyby być ciemniejsze, ale nie siedziały same w piekarniku.

Efekt byłby lepszy gdyby były bliżej górnej grzałki, ale były przysłonięte zapiekanką.

 

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-244993
Udostępnij na innych stronach

tylko, że wg mnie zasada działania jest podobna przy wodzie i przy jajku

Tylko jak sam proponowałeś, to żółtkiem smarować przed pieczeniem a ja mówię o spryskaniu tuż przed wyjęciem z piekarnika a to już różnica.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-245017
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dwa tygodnie minęły, trzeba było upiec nowe bułeczki:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/9/#findComment-248307
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.