Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 138
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Stary, ten kalfas to moze zmien na cos innego bo jego robi sie z najgorszego plastiku. Nie chce moralizowac ale patrz na zdrowie bo moze sie zdarzyc ze kiedys pojdziesz na zwykle badania do lekarza a ten powie Ci "cos mi te wyniki nie pasuja, musimy zrobic dodatkowe badania" i to juz moze byc poczatek konca.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-540684
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stary, ten kalfas to moze zmien na cos innego bo jego robi sie z najgorszego plastiku.

 

 

Ja też jestem tego zdania  .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-540695
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli decydujesz się używać naczyń z tworzywa sztucznego nie mającego atestu spożywczego, to trzymaj się zasady - czym jaśniejsze (najlepiej bezbarwne) tym mniej syfu w tworzywie.

Czarny to syf zabarwiony sadzą lub innym g...em dla ujednolicenia koloru, robiony ze wszystkich możliwych odpadów produkcyjnych.  :facepalm:

W budowlance to "rybka"  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-540705
Udostępnij na innych stronach

Ten kalfas zmień prosze cię pupior!Lepiej już w domu w wannie wyrabiaj! :cry::hmm::tongue: hehehe.pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-540711
Udostępnij na innych stronach

Ja sie tak zastanawiam ..wyrabianie w byle czym ale nadziewarki maszynki musza byc jak najlepsze ...czy naprawde miska z rosfreet jest az tak kosztowna?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-540721
Udostępnij na innych stronach

Hmm 100 kg to chyba nie tylko dla siebie a więc skoro tak to ...... nie ma znaczenia w czym mieszamy - przecież jeść będzie to kto inny  :hmm: 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-540796
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja sie tak zastanawiam ..wyrabianie w byle czym ale nadziewarki maszynki musza byc jak najlepsze ...czy naprawde miska z rosfreet jest az tak kosztowna?

Wielkosci kalfasa to na pewno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-540808
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hmm 100 kg to chyba nie tylko dla siebie a więc skoro tak to ...... nie ma znaczenia w czym mieszamy - przecież jeść będzie to kto inny 
 

- Babciu a te grzyby co zbieracie to jadalne?

- A to nie dla mnie. To na handel.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-540814
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wielkosci kalfasa to na pewno.
ale to juz nie na wlasne potrzeby mieszanie w takims czyms..no ale juz jak napisaliscie wczesniej ..nie jem sam to moze byc :mad: 

Juz ja raz smakowalam takich swojskich robionych na sprzedaz ..ale ja juz ani nie kupie tam a jeszcze innych ostrzegam

( oczywiscie nie tyczy sie wszystkich ..smakowalam takich ktore byly wyborne i dalabym 2 razy takie pieniadze ) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-540857
Udostępnij na innych stronach

 

Ten kalfas zmień prosze cię pupior!Lepiej już w domu w wannie wyrabiaj! :cry::hmm::tongue: hehehe.pozdrawiam

 

co powiesz na to żeby zamienić ten kalfas na wanienkę ocynkowaną kupioną na targu? bo tak szczerze po tym co przeczytałem to aż strach..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541406
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten kalfas zmień prosze cię pupior!Lepiej już w domu w wannie wyrabiaj! :cry::hmm::tongue: hehehe.pozdrawiam

 

co powiesz na to żeby zamienić ten kalfas na wanienkę ocynkowaną kupioną na targu? bo tak szczerze po tym co przeczytałem to aż strach..

 

Dobry wybór. :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541422
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku skład kiełbasy nie jest ważny. Jeżeli jest wystarczajaco dużo tłuszczu i wyrób pozostaje twardawy, to jest wina obróbki termicznej. Moze byc wysokość temperatury i czas obróbki. Mało danych o procesie produkcji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541426
Udostępnij na innych stronach

zamienić ten kalfas na wanienkę ocynkowaną kupioną na targu

Wybór tak samo dobry jak ten kalfas. Ocynk nie jest dopuszczony do kontaktu z żywnością z wyjątkiem zimnej wody.

 

Mam nieodparte wrażenie że kol. pupior tu sobie pośmiechujki urządza, bo nie uwierzą że ktoś bez podstawowej wiedzy bierze się za produkcję masarską na znaczną skalę. Ale różnych już  "fachowców" w życiu widziałem.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541474
Udostępnij na innych stronach

Andrzej nie tylko tłuszcz decyduje o twardości kiełbasy ... zrób miękką z samej golonki ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541476
Udostępnij na innych stronach

Można zrobić kiełbasę z odcisków słonia na "stopie" ale proces obrobki mechanicznej i termicznej, będzie zawsze podstawą. Padło pytanie dotyczące produktu bez odpowiednich danych i nie ma co tworzyć poematów na temat twardości bo może zamiast soli dodał gipsu. Kolor się zgadza i konsystencja podobna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541500
Udostępnij na innych stronach

Trochę dziwna ta odpowiedź. Co do składu kiełbasy uważam, że jest on co najmniej tak ważny, jak obróbka mechaniczna i termiczna. To moje zdanie, z którym nie musisz się zgadzać.


„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541502
Udostępnij na innych stronach

Maxell dokladnie, bez dokładnego opisu o procesie "produkcji" począwszy od surowca do wychłodzenia na końcu, trudno jest zgadywać jaka przyczyna. Moja pierwsza odpowniedz zakładała, że surowiec był odpowiedni, bo kto robi kiełbasę z najgorszego surowca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541551
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo kto robi kiełbasę z najgorszego surowca.

Zrobienie z najlepszego również daje podobny efekt.:D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541561
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuje Koledze zrobić 100 razy po 10 kg... z różnym ( mniej lub bardziej intensywnym ) czasem mieszania farszu ...

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541568
Udostępnij na innych stronach

Już o tym pisałem, ale akurat tutaj pasuje. Kiedyś stary masarz mówił mi, że mieszanie farszu jest najważniejsze. Trzeba się kilka razy porządnie spocić. Mieszaniu należy poświęcić tyle czasu, ile poświęca się młodej żonie w noc poślubną. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-541569
Udostępnij na innych stronach

Mi kiełbasa też wychodzi zawsze twarda robiłem  z chudych mięs teraz spróbuję zrobić bardziej tłustą.

 

szynka 500 g

łopatka 500 g

karkówka 500 g

boczek 500 g

podgardle 500 g

słonina 500 g

wołowina 500 g

 

Co o tym myślicie nie będzie za tłusta

Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-542109
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mi kiełbasa też wychodzi zawsze twarda robiłem  z chudych mięs teraz spróbuję zrobić bardziej tłustą.   szynka 500 g łopatka 500 g karkówka 500 g boczek 500 g podgardle 500 g słonina 500 g wołowina 500 g   Co o tym myślicie nie będzie za tłusta
 

 

 A co bys tak powiedzial, zeby zrobic kielbase w koncu z jakoiegos przepisu? :)  Wyjdzie prawidlowa, bo bedzie miala prawidlowy zestaw mies. Jak nie masz pojecia z jakiego miesa co robic, to polecam gotowe receptury, ktore opracowaly osoby majacie duza wiedze i doswiadczenie w temacie.

Polecam,  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-542111
Udostępnij na innych stronach

Mi kiełbasa też wychodzi zawsze twarda robiłem  z chudych mięs teraz spróbuję zrobić bardziej tłustą.

 

szynka 500 g

łopatka 500 g

karkówka 500 g

boczek 500 g

podgardle 500 g

słonina 500 g

wołowina 500 g

 

Co o tym myślicie nie będzie za tłusta

Witam.Ja bym ci poradził zebyś się udal do masarza(prywaciarz oczywiście) w okolicy i kupił kiełbasę.Może zaoszczędzisz kase.TU na forum jest tyle prostych kiełbas a ty kombinujesz jak koń pod górke. :cry:Oczywiście swojska to swojska.pozdrawiam serdecznie! :yawn: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-542113
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.