krzysiek-krze Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Października 2011 Mam w domu kostkę sera żółtego którą chętnie uwędzę. CZy ktoś już próbował takiego procederu ? A może kombinował z jakimiś przypprawami ? Jaki czas wędzenia i w jakiej temperaturze ? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Października 2011 krzysiek-krze, ser pokroić w plastry 2 cm grube natrzeć z obu stron ziołami;rozmaryn tymianek,słodka lub ostra papryka wędzić na tacy aluminiowej ok 8 godzin zimnym dymem. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Października 2011 wędzić na tacy aluminiowej ok 8 godzin zimnym dymem. A mógłbyś pokazać tak wędzony ser bo obawiam się ,że jak będzie leżał na tej tacy to od spodu będzie niedowędzony. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Października 2011 arkadiusz, nie mam fotki tylko wkleiłem przepis jaki miałem i sprawdzony prze zemnie trzeba obracać w trakcie wędzenia, Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Października 2011 trzeba obracać w trakcie wędzenia A tak to zgoda. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Października 2011 Hmm a da się uwędzić całą kostkę sera ?? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Października 2011 krzysiek-krze, pewnie że się da Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Października 2011 A czemu nie ..... ? to tylko kwestia czasu ..... Nie przekraczaj 30-35 st C bo popłynie ... przy dłuższym wędzeniu .... PSKiedyś taki ser w kostce rozgrzewałem w woreczku i gorącej wodzie ...... formowałem jak Roladę Ustrzycką i po wystudzeniu wędziłem ..... można użyć siatki wędzarniczej ale najpierw ser w folię bo inaczej nie zdejmiesz siatki ... i w folii trzeba dużo dłużej wędzić ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Października 2011 krzysiek-krze, ja już testowałem, folia celulozowa i sznurek. Posmaczek wędzonego był, ale za krótko wędziłem. Następnym razem przedłużę do ok 7-8 h, bo poprzednio to było chyba ok 5 h .... http://img233.imageshack.us/img233/2403/p9090211.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Października 2011 można użyć siatki wędzarniczej ale najpierw ser w folię bo inaczej nie zdejmiesz siatkiProponuję zastosowanie gazy opatrunkowej. Kawałak sera zawijamy jak cukierek i wędzimy na wisząco. Proszę zawijać tylko dwa razy aby gazy było jak najmniej i dobrze dochodził dym. Również serki uformowane w oscypiorkach można tak wędzić. Temperatura dymu powinna być jak najniższa. W wyższej, dobre, plastyczne sery deformują się i płyną. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Października 2011 Jakie gatunki sera żółtego najbardziej nadają się do takiego wędzenia ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Października 2011 Może być Gouda Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Października 2011 http://i55.tinypic.com/21acroi.jpg Oto mój serek. Smakuje idealnie. Coś al'a Rolada Ustrzycka a oscypek. A to kostka najtańszego sera z marketu :grin: Oczywiście że nie stosowałem się do waszych rad :devil: Wędziłem w ciepłym dymie 50 - 60 c przez 3 godz. Był lekko miękkawy ale przeleżał całą noc w lodówce i dziś jest idealny Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Października 2011 mój serek wygląda tak; wcześniej wyglądał tak odkrojony na próbę: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Listopada 2011 i kolejne serki tak nam zasmakowały że musiałem uwędzić 2 kolejne Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szotornik Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Października 2014 witam a jakie drzewo jest najlepsze do wędzenia sera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Października 2014 do wedzenia to chyba drewno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Października 2014 Mnie się wydaje, że buk i olcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Października 2014 Ostatnio wędziłem owocowym (jabłoń) i trochę olchą - kolor lekko złocisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anahu Yamito Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) Ja wedze zolte sery w nastepujacy sposob: *kroje kostki sera (moze byc kazdy zolty ser ale najlepiej twardy) na kawalki ok 250g*zawijam pokrojone kawalki szczelnie gaza opatrunkowa i obwiazuje sznurkiem do wedlin*wedze w temperaturze 30-50 stopni przez 4-4,5 godziny*zdejmuje gaze gdy serki sa jeszcze cieple i zostawiam je w lodowce przez noc Sery wychadza rewelacyjne. Pare razy temperatura dymu skoczyla do 70 stopni ale, poniewaz ser zawiniety byl szczelnie w gaze, nie wyciekl. Wedzilem na roznym drewnie owocowym i na bukowym. Zawsze wychodzily super. Najlepsze byly po paru dniach w lodowce. Wedzilem tez sery halloumi. Te sie nie topia nawet w wyzszej temperaturze a uwedzony halloumi smakuje i przyjemnie "zgrzyta" w zebach zupelnie jak oscypka Pozdrawiam Edytowane 16 Marca 2018 przez Anahu Yamito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) sery halloumitak - te się wędzą świetnie w 60 st - podobnie jak tofu Edytowane 16 Marca 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriangda Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Ser typu włoskiego, taki np. z Lidla. Przepis Wg. quba-69. 12godz. w solance 100g soli na 1,5L wody. Ociekanie parę godzin. Otoczenie w przyprawach np. papryka, czarnuszka. Wędzenie na ruszcie 50-60oC kilka godzin. Edytowane 14 Lutego przez Adriangda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.