Skocz do zawartości

Boczek rolowany


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich .

Mam pytanie - w piątek zapakowałem do peklowania na 6 dni porcję mięsa do wędzenia , między innymi piękny odtłuszczony boczek do zrolowania. Moje pytanie - jakie przyprawy zastosować przy rolowaniu przed wędzeniem , czym posypać żeby uzyskać super smak.

Z góry dziękuję za każde sugestie.

Pozdrawiam Apri

Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/
Udostępnij na innych stronach

Wpisałem w szukajke dla naszej strony Boczek rolowany - i znalazłem ... przejrzyj forum - jest mnóstwo informacji....

...a super smak do Ci właściwie wykonany proces wędzenia.... ;)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180193
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc. Pewnie wcześniej zapekluje się mięsko niż przeczytam te 3tys wypowiedzi :)

Zapewne chciałeś dobrze.

Pozdrawiam.

Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180197
Udostępnij na innych stronach

Proponuje nic nie dodawać .Uwędzić tylko peklowany w innym wypadku nie poczujesz smaku mięsa tylko smak przypraw.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180204
Udostępnij na innych stronach

No właśnie mam problem. Boczek wraz z innymi elementami siedzi sobie w chłodni w solance. Taki który kupuję w sklepie jest obsypany jakimiś przyprawami i dlatego pytam czym , ponieważ nie mogę tego zdiagnozować.

Jeżeli chodzi o tłuszcz ze strony skóry to nie moja ingerencja. Taki płat zakupiłem u dostawcy , jedynie co zrobiłem to wyciąłem chrząstki pozostałe po żebrach z drugiej strony.

Płat jest dość cienki więc świetnie nadaje się do zrolowania , co widać na drugim zdjęciu.

Z solanki wyciągam go w czwartek i zastanawiam się czym doprawić. Sól odpada bo jest w solance..

Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180210
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie - jakie przyprawy zastosować przy rolowaniu przed wędzeniem

Ja dodaję pieprz grubo zmielony [dużo] + czosnek [wyciskarka] i taka rolada boczkowa mi smakuje.

Możesz tak jak we wszystkim, komponować sobie dowolność przypraw tak aby Tobie i Twoim bliskim smakowało :lol:

Apri boczek do rolowania jest cienki przez co szybko się pekluje, a tym samym szybko wchłania sól.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180211
Udostępnij na innych stronach

Ja boczek zwykle doprawiam czosnkiem , trochę majeranku , kminku i papryki - niestety wszystkie te składniki dodaję na oko .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180212
Udostępnij na innych stronach

Ja do tej pory niczym poza peklowaniem nie doprawiałem wędzonek. Widać to na zdjęciu. Chciałem teraz zrobić eksperyment i poszukać nowego smaku. Nie chcę szukać w ciemno , dlatego pytam bardziej doświadczonych kolegów. I nie chodzi mi o odpowiedzi typu "poczytaj na forum" , ponieważ na czytaniu forum spędziłem kilkadziesiąt godzin i cała moja dotychczasowa wiedza stąd i z SDM się bierze.

Pozdrawiam wszystkich "pozytywnie zadymionych" i z góry dziękuję za wszystkie porady.

Aprii

Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180215
Udostępnij na innych stronach

Ja od wew strony boczek lekko nacinam, tam wcieram czosnek i świeżo zmielony pieprz (na oko), przykrywam folia spożywczą i wklepuję tłuczkiem, dobrze jak boczek puści trochę kleju, potem ścisło zwijam i sznuruję. A dalej już wiadomo....nieraz po wędzeniu wkładam do szynkowara i tak parzę.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180216
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Ja jak pekluję płaty boczku  i potem wędze  z reguły nie używam już żadnych przypraw. Do rolowanego daję czosnek ,majeranek i paprykę w proszku.Wierzch obsypuję jakąś gruboziarnistą obsypką  [np. z Prymata -stek -przyprawa gruboziarnista] i kolorowym grubo zmielonym pieprzem.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-430416
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Odświeżę temat pytaniem :)

Jaka kolejność działania i czy tak będzie dobrze (boczek ok 2kg)

-rozcięcie boczku na tzw książkę czyli nie do końca

-peklowanie mokre (wraz z szynką i karczkiem 7-8 dni) czy to za długo i lepiej po powiedzmy 2 dniach peklowania szynki i karczku dorzucić boczek

-po wyjęciu z peklowania ociekanie 

-delikatne rozklepanie boczku tłuczkiem

-natarcie ewentualnym pieprzem, papryką, majerankiem i czosnkiem

-rolowanie

-pakowanie w siatkę

-obsuszanie

-wędzenie

-parzenie (do temp w środku 72-74 tak jak zwykły boczek?)

-ostygnięcie-zjedzenie :)

Tak wiem, czytałem przepis kol Radka że najpierw parzenie później wędzenie, ale że chcę to wszystko razem czyli szynka, karczek i boczek to kolejność najpierw wędzenie później parzenie. Czytałem tez że niby lepiej peklować na sucho jeśli ma być boczek/rolada, ale już nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego tak? Czytałem też że można na mokro i tego się trzymam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-448498
Udostępnij na innych stronach

Niekoniecznie, ale można

7-8 dni

Tak

Tak

Tak

Tak

Tak

Tak

Tak

Tak

Tak

Powodzenia :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-448534
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.