Apri Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Października 2011 Witam serdecznie wszystkich . Mam pytanie - w piątek zapakowałem do peklowania na 6 dni porcję mięsa do wędzenia , między innymi piękny odtłuszczony boczek do zrolowania. Moje pytanie - jakie przyprawy zastosować przy rolowaniu przed wędzeniem , czym posypać żeby uzyskać super smak. Z góry dziękuję za każde sugestie. Pozdrawiam Apri Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Października 2011 Wpisałem w szukajke dla naszej strony Boczek rolowany - i znalazłem ... przejrzyj forum - jest mnóstwo informacji.... ...a super smak do Ci właściwie wykonany proces wędzenia.... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Października 2011 Dzięki za pomoc. Pewnie wcześniej zapekluje się mięsko niż przeczytam te 3tys wypowiedzi Zapewne chciałeś dobrze.Pozdrawiam. Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Października 2011 Proponuje nic nie dodawać .Uwędzić tylko peklowany w innym wypadku nie poczujesz smaku mięsa tylko smak przypraw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Października 2011 Niepotrzebnie odciąłeś tłuszcz od strony skóry. A z przypraw dodałbym jeszcze świeżo mielony pieprz. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Października 2011 No właśnie mam problem. Boczek wraz z innymi elementami siedzi sobie w chłodni w solance. Taki który kupuję w sklepie jest obsypany jakimiś przyprawami i dlatego pytam czym , ponieważ nie mogę tego zdiagnozować.Jeżeli chodzi o tłuszcz ze strony skóry to nie moja ingerencja. Taki płat zakupiłem u dostawcy , jedynie co zrobiłem to wyciąłem chrząstki pozostałe po żebrach z drugiej strony.Płat jest dość cienki więc świetnie nadaje się do zrolowania , co widać na drugim zdjęciu. Z solanki wyciągam go w czwartek i zastanawiam się czym doprawić. Sól odpada bo jest w solance.. Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Października 2011 Moje pytanie - jakie przyprawy zastosować przy rolowaniu przed wędzeniemJa dodaję pieprz grubo zmielony [dużo] + czosnek [wyciskarka] i taka rolada boczkowa mi smakuje. Możesz tak jak we wszystkim, komponować sobie dowolność przypraw tak aby Tobie i Twoim bliskim smakowało :lol: Apri boczek do rolowania jest cienki przez co szybko się pekluje, a tym samym szybko wchłania sól. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Października 2011 Ja boczek zwykle doprawiam czosnkiem , trochę majeranku , kminku i papryki - niestety wszystkie te składniki dodaję na oko . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Października 2011 Ja do tej pory niczym poza peklowaniem nie doprawiałem wędzonek. Widać to na zdjęciu. Chciałem teraz zrobić eksperyment i poszukać nowego smaku. Nie chcę szukać w ciemno , dlatego pytam bardziej doświadczonych kolegów. I nie chodzi mi o odpowiedzi typu "poczytaj na forum" , ponieważ na czytaniu forum spędziłem kilkadziesiąt godzin i cała moja dotychczasowa wiedza stąd i z SDM się bierze. Pozdrawiam wszystkich "pozytywnie zadymionych" i z góry dziękuję za wszystkie porady. Aprii Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Października 2011 Ja od wew strony boczek lekko nacinam, tam wcieram czosnek i świeżo zmielony pieprz (na oko), przykrywam folia spożywczą i wklepuję tłuczkiem, dobrze jak boczek puści trochę kleju, potem ścisło zwijam i sznuruję. A dalej już wiadomo....nieraz po wędzeniu wkładam do szynkowara i tak parzę. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-180216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2015 trochę boczusia w osłonce poliamidowej zrobiłam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-430101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ładny Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-430122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Ja ,boczek rolowany robię wg Radka, czyli najpierw parzony , a potem wędzony.Jak dla mnie pychotka.Pozdrawiam.Jacek Edytowane 14 Czerwca 2015 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-430313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Ja jak pekluję płaty boczku i potem wędze z reguły nie używam już żadnych przypraw. Do rolowanego daję czosnek ,majeranek i paprykę w proszku.Wierzch obsypuję jakąś gruboziarnistą obsypką [np. z Prymata -stek -przyprawa gruboziarnista] i kolorowym grubo zmielonym pieprzem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-430416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Października 2015 Odświeżę temat pytaniem Jaka kolejność działania i czy tak będzie dobrze (boczek ok 2kg)-rozcięcie boczku na tzw książkę czyli nie do końca-peklowanie mokre (wraz z szynką i karczkiem 7-8 dni) czy to za długo i lepiej po powiedzmy 2 dniach peklowania szynki i karczku dorzucić boczek-po wyjęciu z peklowania ociekanie -delikatne rozklepanie boczku tłuczkiem-natarcie ewentualnym pieprzem, papryką, majerankiem i czosnkiem-rolowanie-pakowanie w siatkę-obsuszanie-wędzenie-parzenie (do temp w środku 72-74 tak jak zwykły boczek?)-ostygnięcie-zjedzenie Tak wiem, czytałem przepis kol Radka że najpierw parzenie później wędzenie, ale że chcę to wszystko razem czyli szynka, karczek i boczek to kolejność najpierw wędzenie później parzenie. Czytałem tez że niby lepiej peklować na sucho jeśli ma być boczek/rolada, ale już nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego tak? Czytałem też że można na mokro i tego się trzymam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-448498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Niekoniecznie, ale można7-8 dniTakTakTakTakTakTakTakTakTakPowodzenia Edytowane 5 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6162-boczek-rolowany/#findComment-448534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.