GuRu Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Akadiusz, przepraszam :-) Następnym razem będę się Ciebie słuchał :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 19 Grudnia 2011 5. Produkcja szła zgodnie z przepisem aż do punktu "wkłada do wędzarni i wędzi dymem, w temperaturze 50- 60°C przez 1-1,5 godzin, aż do osiągnięcia barwy złocistej". Kiedy po godzinie Inżynier schodził do piwnicy w celu sprawdzenia barwy ptaka, to już w okolicach parteru poczuł zapach palonego starego smalcu w budzie z frytkami na rogu. Po otwarciu wędzarni smród stał się silniejszy, zaś oczom Inżyniera ukazało się kwierczące od palącego się tłuszczu wnętrze ukochanego Borniaczka. - "Nicto Baśka..." - pomyślał inżynier, podstawił pod ptaka miskę i kontynuował produkcję. Smród narastał. Punkt dla Gesi. 1/ A czemuż to koledze się tłuszcz zapalił w Borniaczku ? 2/ Gęś swój zapach osobliwy ma i szczerze napisze, że mi pod żadną postacią nie smakuje. 3/ Sprawdź wskazania termometru z Borniaka z moim i jaka jest różnica. 4/ Najpierw sparz a potem wędź, tu rada Arka w 100% trafna, unikniesz bieżnika z Żuka. Opis genialny. :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Kiedy po godzinie Inżynier schodził do piwnicy w celu sprawdzenia barwy ptaka, to już w okolicach parteru poczuł zapach palonego starego smalcu w budzie z frytkami na rogu. Po otwarciu wędzarni smród stał się silniejszy, zaś oczom Inżyniera ukazało się kwierczące od palącego się tłuszczu wnętrze ukochanego Borniaczka. - "Nicto Baśka..." - pomyślał inżynier, podstawił pod ptaka miskę i kontynuował produkcję. Smród narastałTeBe... dzisiaj to spadłem z kanapy... Przygody Inżyniera z gęsiną... :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Miro, z tym palącym się tłuszczem to "licentia poetica" :-)Nie palił się, ale skwierczał, zwęglał się i dymił. Ten deflektor dymu w Borniaku potrafi się rozgrzac do wysokiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 19 Grudnia 2011 I tak jak koledzy piszą, drób się parzy przed wędzeniem... ale spoko, Inżynier nie w ciemię bity i pewnie za kilka dni zobaczymy pięknie uwędzone nóżki indycze :wink: Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Pamiętasz.? Cyt: Zawsze drób najpierw się parzy potem wędzi bo odwrotnie to skóra będzie jak podeszew. Jeżeli rozchodzi się o skórę to w 100% prawda, natomiast jak chcesz zrobić wędzoną pierś to postępuj jak ze zwykłymi wędzonkami. wędzona pierś gęsia Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Inżynier wcześniej nie wiedziałWracam do bezpiecznych polędwic i kiełbasNie dobrze dżindżinier, za szybko się poddajesz, a MY Borniakowcy waleczni jesteśmy Następną razą udka po peklowaniu sparz w temp. 72-75st.C, ja udka drobiowe parzę jakieś 45-50min. więc udka gęsie to może parz :rolleyes: :rolleyes: 90min. może ciuteńkę dłużej :rolleyes: , a wędzenie w temp. 50-55st.C wraz z osuszaniem 4.5-5 godz. ... ot tak sobie pomyślałem z rana :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Witam inżyniera , stoczyłeś faktycznie prze okrutnie wyczerpującą walkę z tym ptokiem... Choć nie wiem jak smakuje , to wygląd jest całkiem obiecujący i może przy użyciu inżynierskiego intelektu , dokonasz liftingu , który zamieni porażkę chociażby w remis. Ty kontra gęś = 1:1 A gdyby Ci się to nie udało to i tak Twój post zasługuje na miano posta roku. Gratuluję dowcipu i wyobraźni . pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dotychczasowy urobek świąteczny: Na pierwszym planie polędwice wędzone/parzone, na drugim kiełbasa głogowska modyfikowana. Udało mi sie uwędzic w małym Borniaku 7,2kg kiełbasy jednym wsadem :-) , ale com się nadenerwował, to moje... A to pierwszy wsad dzisiejszy, czyli kiełbasa prawie lisiecka, 3,5kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Jedynkę na szesnastce, dwójke na ósemce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udało mi sie uwędzic w małym Borniaku 7,2kg kiełbasy jednym wsadem . Ja bym tego nie powtarzał.Ewidentnie widać ,że to za dużo jak dla niego :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 21 Grudnia 2011 arkadiusz, ewidentnie masz rację, ale nie miałem innego wyjścia :-) Żle sobie policzyłem harmonogram i wyszło tak a nie inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-191982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 21 Grudnia 2011 No i jest. Kiełbasa Halusi. Mogę powiedzieć tylko tyle - nie kombinować, tylko brać sprawdzony przepis i dreptać :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 22 Grudnia 2011 ...brać sprawdzony przepis... Pięknie leży "kiełbaska" na szałowej IKEA LAMPLIG! :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 22 Grudnia 2011 No dobra, dla ortodoksów przekrój. I na koniec.. dowędziłem lisiecką: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 22 Grudnia 2011 TeBe, a dlaczego Ortodoksów? Jam nim nie jest, a lubię sobie na przekroje "popatrzeć " :grin: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udało mi sie uwędzic w małym Borniaku 7,2kg kiełbasy jednym wsadem :-) , ale com się nadenerwował, to moje... Ja zwykle wędzę około 10 kg , no ale szynkowej lub krakowskiej :wink: . Tyle cienkiej to ja jeszcze nie zapakowałem. Bardzo fajne te kiełbaski i cała reszta :clap: . Wywal te aluminiowe listewki i kup kije od szczotki :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 22 Grudnia 2011 TeBe, Powiem tak super i smacznie A dodatkowo Ty radziu, halusia zbój umocniliście mnie w temacie zakupu Borniaka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 22 Grudnia 2011 więc udka gęsie to może parz 90min. może ciuteńkę dłużej Sądzę ,że jako dżindżinier posiada termometr z sondą i jak do wbije w te niewdzięczne udak i sparzy do 72C w środku to te udka zmiękną i wojna zostanie wygrana. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 22 Grudnia 2011 więc udka gęsie to może parz 90min. może ciuteńkę dłużej Sądzę ,że jako dżindżinier posiada termometr z sondą i jak do wbije w te niewdzięczne udak i sparzy do 72C w środku to te udka zmiękną i wojna zostanie wygrana. :wink: Poddałem się. Poszło do znajomego psa :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Myth :-) Ale Ci powiem, że jak chcesz sie pośmiać, to przeczytaj ten wątek dziś wieczorem... Bo ta gęs to jeszcze nic... Zeznam inna sprawę i zabijecie mnie śmiechem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zeznam inna sprawę i zabijecie mnie śmiechem... No to jak bym przeczuwał . Kupiłem soki do drinka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 22 Grudnia 2011 "Z życia Inżyniera" - odcinek 2 Osoby dramatu: - Inżynier TeBe- LP (Inźynierowa)- Młode - aspirant.P.- technik kryminalistyczny Dzień pierwszy. Inżynier wrócił z pracy w radosnym nastroju. Wczorajsze wędzenie "lisickiej" poszło jak po maśle, szef poleciał na urlop zamorski i na koniec dnia Inżynierowi udało się nabyć 3 duże polędwice (zwane niewiadomo dlaczego schabami). Ucałował LP, rzucił schaby na taras, zalogował się na forum WB. - Tylko pamiętaj, żeby zapakowac te schaby do pojemników, bo ci koty zjedzą! - krzyknęła LP.- Koty, sroty...- mruknął Inzynier. Osiedle nie wdziało kotów od kilku lat, było raczej "psie" niż "kocie". Dzień drugi. Inżynier wrócił z pracy w jak zwykle radosnym nastroju. Szef był na urlopie zamorskim i praca Inżyniera polegała raczej na "byciu w pracy", niż robieniu czegokowiek. - Kochanie, jestem! - krzyknął radośnie Inżynier.- To dobrze że jesteś, bo mam złą wiadomość. - odpowiedziała z kuchni LP. - Yyy...? Co się stało? - Inżynierem zaczęły miotać złe przeczucia.- Mówiłam żebyś schaby zapakował do pojemników? Mowiłam! To teraz idź zobacz co z nich zostało! - LP ewidentnie nie była w nastroju do całowania Inżyniera. Wizja lokalna na tarasie potwierdziła złe przeczucia Inżyniera. 3 piękne schaby były wydziobane i zasrane guanem. - To ja wam nasionka do karmnika sypie, a wy ku...y mi tu takie rzeczy robicie? - mruknął Inżynier.- Kochanie, wyrzucam to, jutro kupię nowe! Ale LP nie była w nastroju. - Nic nie wyrzucaj! To mięso dobre jest! - krzyknęła z satysfakcją wynikającą z faktu "a nie mówiłam, że zapomni włożyć schaby do pojemnika".- Jakie dobre? - zaprotestował Inżynier. - Przecież wydziobane i zasrane!- Powieś na drzewie, zasrane, ale dla sikorek dobre! - LP ewidentnie była w bojowym nastroju.- Dla sikorek? Przecież nie ma takich dużych sikorek.... - nieśmiało protestował Inżynier.- Może takich dużych nie ma. - zgodziła się LP. - Ale może przyleci całe stado małych sikorek i zje! Dobrego mięsa się nie wyrzuca! Inżynier nie zamierzał dla 6 kg schabu psuć sobie i LP wieczoru. Co prawda według Inżyniera śliwka obwieszona schabami wyglądała cokolwiek dziwnie, ale Inżynier postanowił nie dyskutować. - No może przyleci stado.... - pomyślał. Dzień trzeci. Inżynier obudził się w dobrym nastroju. Zszedł do kuchni zaparzyć kawę. W salonie stało Młode. Stało przed oknem i było wpatrzone w coś w ogrodzie. - Cześć Młode, chcesz kawy? - zagaił Inżynier.- Ojciec, dlaczego na naszym drzewie wiszą zwłoki? - odpowiedziało Młode.- To nie są zwłoki, to jest mięso dla sikorek.- Ojciec, porąbało cię? Przecież nie ma takich wielkich sikorek!- Są. Idź spytaj Matki. Ona kazała powiesić, to powiesiłem. - poranny cynizm Inżyniera miał się obrócić przeciw niemu, ale o tym Inzyniej jeszcze wtedy nie wiedział.- Z kim ja mieszkam, z Hannibalem Lecterem, czy co... - powiedziało Młode i poszło. Dzień czwarty. Inzynier spał. W końcu była dopiero 7:00 i Inżynier miał pełne prawo spać. Dzwonek domofonu zaskoczył Inżyniera. - Kurier? - Inżynier niczego nie zamawiał. Ubrał szlafrok, pantofle i włączył domofon. Na ekranie domofonu zobaczył aspiranta P. Inżynier natychmiast otrzeźwiał. Aspirant P. nawiedził Inżyniera dwa razy, jeden raz w związku z donosem o uprawie marihuany w salonie, drugi raz w związku z psem sąsiada (oba zdarzenia zostaną opisane w następnych odcinkach). - O, pan Aspirant. - zagaił Inżynier. - Znów jakiś donosik, hehe? Żart nie wywołał entuzjazmu. - Panie TeBe, wpuści nas pan, czy mamy załatwiac nakaz? Inżynier zorientował się, że sprawa jest poważniejsza niż myślał. Wpuścił aspiranta P i kolegę. Aspirant i kolega wylegitymowali się i przystąpili do czynności służbowych. - My w sprawie zwłok. Mozemy zobaczyć? Inżynier osłupiał. - Jakich zwłok?- Tych co u pana na drzewie wiszą. Możemy dokonać oględzin? Kolega od razu pobierze DNA, do protokołu. Dzień czwarty, po południu. Telefon, Inżynier odbiera.- Tu aspirant P. Mam dobrą wiadomość, laboratorium potwierdziło, że to jest DNA swińskie, nie ludzkie. Ale niech mi pan powie, właściwie dlaczego zawiesił pan na drzewie świnię? Młode popatrzyło na Inżyniera i powiedziało:- Ojciec, ale ja napisałam na Fejsbuku, że u nas na drzewie wiszą "zwłoki" w CUDZYSŁOWIU! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Urzekła mnie Twoja historia TeBe.... :grin: :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 22 Grudnia 2011 TeBe :grin: :grin: :grin: ale też właśnie dlatego powtarzam w kółko swoim chłopakom by głupot na FB i gdzie indziej nie wypisywali . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/7/#findComment-192168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.