Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podpuszczka Ci nie zetnie śmietanki.

Owszem TAK, przy odpowiedniej ilości.

Z mojej strony było to pytanie retoryczne :smile: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-283949
Udostępnij na innych stronach

A jaka to ilość, jeżeli mogę wiedzieć, bo nie słyszałem o czymś takim?

Podpuszczka podpuszczce nie równa, to samo dotyczy śmietany.

Zasada jest jedna: im bardziej tłuste mleko tym słabiej działa podpuszczka.

Możesz zrobić próbę na śmietance 10%, 20% i 30%.

U kol. bsk śmietanka uległa ścięciu/zwarzeniu nie wiadomo z jakiego powodu.

Wg mnie mogła być już podkwaszona.

Pytanie o podpuszczkę było żartem :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-283991
Udostępnij na innych stronach

@Eanno śmietana słodka zakupiona rano w Sobotę i powędrowała prosto do lodówki ( gdzie mam 4-5st C) i stała tam do Niedzieli popołudnia kiedy to podjąłem się próby pasteryzacji.

Dalej nie wiem gdzie popełniłem błąd.

Wczoraj resztkę tej dość tłustej serwatki zakwasiłem śmietaną i dziś czuć kwasowość.Próbowałem to zmiksować na masło ale nie udało się.Wylać to czy się na coś nadaje ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-284024
Udostępnij na innych stronach

Wylać to czy się na coś nadaje ?

Absolutnie nie wylewać.

Myślę, że piszesz o maślance a nie o serwatce.

Kwaśna, swojska i w dodatku tłusta maślanka to jest rarytas.

Dalej nie wiem gdzie popełniłem błąd.

Następnym razem wybijaj masło z dobrze kwaśnej śmietany.

Masło z nie pasteryzowanej, ukwaszonej śmietany jest żywe, ze wszystkimi enzymami i jest bardzo trwałe. Pod warunkiem, że zostanie bardzo dobrze wypłukane w ziarnie a potem jeszcze wygniecione w kilku wodach.. Takie masło ma właściwości wręcz lecznicze. Można na koniec bardzo leciutko posolić ostatnią wodę to smak jeszcze sie pogłębi.

Jak znajdę link do uzasadnienia w/w opinii pro zdrowotnej to podeślę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-284026
Udostępnij na innych stronach

@Eanno chodzi o to że ja robię mało regularnie czy ze słodkiej czy kwaśnej śmietany.I zawsze się udaje. Jednak z pasteryzowanego robiłem pierwszy raz bo jak kilka osób napisało że należy śmietanę spasteryzować.

Czy masło niespasteryzowane jest tak samo zdrowe jak pasteryzowane ?Mam na myśli bakterie.Bo pasteryzując mleko ginie większość bakterie a przy tym zatraca się większość właściwości zdrowotnych.Jeśli jestem w błędzie poprawcie mnie...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-284028
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 8 lat później...
Witam Państwa serdecznie, być może będzie to odkop roku ale trochę mi się to wszystko pomieszało, ale od początku... Przez dwa tygodnie szukałem gdzie w okolicy można kupić świeże mleko i się udało wczoraj nabyłem 10 litrów po 2 zł za litr jeszcze ciepłe po wydojeniu. Mleko porozlewałem do szklanych słoików 0,9L i zostawiłem na całą noc w lodówce. Dzisiaj przed pracą zebrałem 1,4L śmietanki, słoik odstawiłem do lodówki i śmietankę w osobnym pojemniku również na około 10h. I teraz mam kilka pytań :- wyciągnąłem śmietankę z lodówki podgrzałem do 17* i właśnie, na ile zostawić na blacie aby uległa zakwaszeniu ? Czy ma ona zgęstnieć ? Na pierwszy raz nie chciałbym dodawać kupnej śmietany a nie zakupiłem też żadnych kultur bakterii.- Jak jest z tą pasteryzacją, w jednym poście jest napisane że nie trzeba na innej stronie że trzeba, na tą chwilę nie pasteryzowałem ani mleka ani śmietanki- w mleku które zostawiłem jeszcze w lodówce zrobiła się mała warstwa śmietanki zebrać ją i dodać do tej co stoi na blacie czy zostawić (z tego mleka będę chciał zrobić twaróg)Przepraszam za być może proste pytania, ale nie chciałbym zepsuć tego na początku.Pozdrawiam Edytowane przez OskarL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735220
Udostępnij na innych stronach

 

 

na ile zostawić na blacie aby uległa zakwaszeniu ?

Aż się zakwasi :D. Będzie gęsta, ze świeżym, kwaskowym zapachem.

Daj ją w ciepłe miejsce (koło kaloryfera) i czekaj.

Nie musisz zakwaszać bo mleko nie było po udoju chłodzone, ale możesz.

Śmietankę z mleka lodówkowego możesz dodać do całości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735223
Udostępnij na innych stronach

Owszem czytałem ten super artykuł kilka razy i faktycznie tam jest napisane że zawsze pasteryzujemy śmietankę, natomiast na 5 stronie tego tematu EAnna pisała że nie trzeba :D stąd moje pytanie, może nie tyle czy trzeba, ale jak jest lepiej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735236
Udostępnij na innych stronach

 

 

EAnna pisała że nie trzeba 
 

Może bakterie w "twoim" mleku są O.K?

Zrób to pierwsze masło z surowego, nie-pasteryzowanego (najzdrowszego) mleka i sam oceń.

Wysoce prawdopodobne, że masło będzie wyborne !

Zwróć jednak proszę uwagę na płukanie masła "w ziarnie" (czyli tuż po zmaśleniu i odcedzeniu serwatki), przed skupieniem ziaren w bryłę.

To jest bardzo ważny moment, który decyduje o jakości i trwałości masła.

Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to pytaj :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735253
Udostępnij na innych stronach

To trochę mało.

Jak tłusta była śmietanka?

Prawdopodobnie w maślance zostało trochę rozpylonego masła.

Poza tym bilans się nie zgadza  :hmm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735941
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
W dniu 6.12.2021 o 20:09, EAnna napisał(a):

To trochę mało.

Jak tłusta była śmietanka?

Prawdopodobnie w maślance zostało trochę rozpylonego masła.

Poza tym bilans się nie zgadza  :hmm:


u mnie właśnie też trochę mało wychodzi ale jest w miarę smaczne, tylko chciałbym poprawić jego smak a nie wiem co dodać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929625
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, marmad napisał(a):


u mnie właśnie też trochę mało wychodzi ale jest w miarę smaczne, tylko chciałbym poprawić jego smak a nie wiem co dodać

Ja dodaje sol, bo do takiego lekko solonego jestem przyzwyczajona. Jak jestem w Pl to wlasnie soli brakuje mi w zwyklym masle.

Daje 2,5 g/ķg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929630
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, marmad napisał(a):

chciałbym poprawić jego smak a nie wiem co dodać

O smaku masła decyduje zapewne wiele czynników.

  • Pierwszy, to żywienie. Najlepsze masło pochodzi od krów żywionych bezpośrednio na łące, przy czym skład zielonej paszy też ma znaczenie. Jednak na to zapewne nie masz wpływu.
  • Drugim czynnikiem jest uzyskanie śmietany o czystym zakwasie (warto zaopatrzyć się w odpowiednie szczepy bakterii dedykowane dla masła, to one nadają piękny aromai i smak).
  • Masło ze słodkiej śmietanki ma ubogi smak i aromat. Aby go wzbogacić przegrzewa się śmietankę do uzyskania jej "orzechowego" posmaku.
  • Na ostateczny smak i trwałość masła mają znaczący wpływ resztki serwtki, zamknięte między ziarnem tłuszczowym. Należy je maksymalnie usunąć poprzez płukanie w ziarnie a następnie wielokrotne, staranne wygniatanie. Przy niedostatecznym usunięciu serwatki masło nabiera smaku i zapachu "oborowego". Woda po ostatnim wygniataniu powinna być czysta, bez śladów białka.
  • Na każdym etapie obróbki mleka, śmietanki, śmietany, ziarna tłuszczowego wymagana jest maksymalna czystość.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929634
Udostępnij na innych stronach

Bez urazy marmak ale jak chcę masło z polepszaczami smaku to kupuję je w dyskontach, a masło własnego wyrobu nie potrzebuje żadnych substancji poprawiających smak, pod warunkiem że mamy właściwy półprodukt i zachowamy reżim technologiczny  o którym pisze EAnna.

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929648
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.