Siara Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 14 Października 2008 Czesc 1 http://www.youtube.com/watch?v=kJKLXqeY3lQ Czesc 2 http://www.youtube.com/watch?v=x7-v4HNlIGs Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 14 Października 2008 będę czarowała śmietankę i masło i takie zsiadłe prawdziwe mleczko do ziemniaczków.Elu, po wyrobie masła zostanie Ci wspaniała maślanka. Do Siary: co do szkodliwości mleka to zdania uczonych są podzielone :grin: . Szkodliwe może być mleko przemysłowe oraz mleko odtłuszczone. Aby wapń z mleka był przyswajalny niezbędna jest wit. D, która zawarta jest w śmietance. Co do trawienia mleka, wiele ludzi dorosłych nie tylko lubi mleko ale je również dobrze trawi. Możnaby powiedzieć, że niektórzy dorośli gorzej trawia mleko; ale tylko "niektórzy". Dlatego my tutaj, na wędlinach domowych lansujemy domowe wyroby ze swojskiego mleka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 14 Października 2008 Dlatego my tutaj, na wędlinach domowych lansujemy domowe wyroby ze swojskiego mleka. Ja wlasnie w tym kontekscie odbieram przytoczony material. Sam uwielbiam wiejski twarog i maslo. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 14 Października 2008 :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 14 Października 2008 Ja już tak tęsknię za tym masłem,ze nawet jak mi dziś ktoś powie ,że to feee, to i tak nic nie zmieni!!! No cóz może poprostu łakomstwo bierze górę nad rozsądkiem. :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 17 Października 2008 Nie jest w stanie mnie nic odepchnac od pysznego masla,ktore sam robie w sloiku,jak i od maslaneczki pyyysznej i serka..juz na koncu, z ktorego czesto i pierozki ruskie wychodza doskonale.Tutaj u mnie w Iwkowej, gdzie mam domek..ludzie prosza sie , by sprzedac smietane za 3.50 l i mleczko, ktore doja praktycznie przy mnie, za 1zl za litr.Maselko, serek,troszke przypraw miodzik i chlebek Waza..do tego jajeczko,paroweczka ..hehe pychotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 17 Października 2008 Tylko pozazdrościć tej rzeki mleka i śmietanki.Swoje masełko.ummmmmm.Tak trzymać. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 25 Maja 2009 Ożywiam temat maselniczy Zazwyczaj robię masło ze śmietany 30% lub 36% z kartonika. Ubijam, odcedzam, płuczę i już.Planuję zrobić ze śmietany zebranej z mleka krowiego "prosto od krowy" i teraz pytanie, czy pasteryzujecie taką śmietanę, czy tylko pozostawiacie do naturalnego zakwaszenia, ubijacie, płuczecie i jecie? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 25 Maja 2009 Tutaj znajdziesz wspaniały artykuł EAnny na temat domowej produkcji masła:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1574 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 25 Maja 2009 Dziękuję Maxell - czytałam już wcześniej, czytałam :) Tak się tylko zastanawiam, czy wszyscy pasteryzują śmietanę tak jak jest w opisie. Ja pamiętam, że jak jeździłam na działkę, to gospodyni z pobliskiego gospodarstwa robiła masło z kwaśnej śmietany i z tego co mnie pamięć nie myli nie pasteryzowała, tylko zwyczajnie ubijała. Stąd właśnie moje pytanie, bo noszę się z zamiarem kupienia bański mleka i klasycznego domowego wyrobu dera białego (ja nie używam podpuszczki) i właśnie pomyślałam o maśle, bo z tą ilością śmietany trzeba przecież coś zrobić. Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 25 Maja 2009 czy wszyscy pasteryzują śmietanę tak jak jest w opisie.Śmietanki nie musisz pasteryzować. Tylko po udoju nie należy chłodzić mleka, aby były dobre warunki do rozwoju korzystnych bakterii. Jednak zdana jesteś wtedy na bakterie bytujace w danym gospodarstwie. A są to różne "okazy". Czasami, po ukwaszeniu śmietany wydziela ona "swojską" woń, która przejdzie do masła. Zatem sprawdź wcześniej, czy mleko dobrze się zsiada, daje zdrowy skrzep bez bakterii wzdymajacych i czy świeżo pachnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 27 Maja 2009 EAnno, jak rozpoznać zdrowy skrzep? Jak dobrze ukwasić mleko? Ja przy kwaszeniu stosuję "starter" w postaci kupnego zsiadłego mleka w proporcji 400ml zsiadłego mleka na 1,5l krowiego. Robią się wtedy szybko trzy warstwy, dolna - gładki jednolity skrzep, w środku serwatka, a na górze skrzep porowaty jak pumeks. Ale smak bez zarzutu. Lekko kwaśne, bez goryczy i dziwnych zapachów. Wyraźnie widać w tej górnej warstwie intensywną pracę bakterii, czy to są te wzdymające o których piszesz? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Maja 2009 czy to są te wzdymające o których piszesz?Wygląda na to, że tak. Prawidłowy skrzep jest jednolity, jak galaretka. Powinien dobrze, świeżo pachnieć. Po ogrzaniu takiego mleka, skrzep opada na dno. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 31 Maja 2009 Na ostatnim zlocie w Purdzie Abratek pokazał mi jak powinno się wyrabiać masło, aż było mi trudno uwierzyć, że może być to tak proste i przyjemne :grin: Do tej pory wkładałem mnóstwo wysiłku w to aby ze śmietanki uzyskać masło, a i maślanka nie była zbyt smaczna.Okazuje się, że zbyt solidnie trząsałem butelką ( a próbowałem też i innych sposobów ), a wystarczy miarowo, lekko bujać zawartością aby śmietana się zmaśliła, no i wychodzi maślanka pierwsza klasa, masło też lepszej jakości. Spróbowałem, uwierzyłem :wink: :grin: :grin: - dzięki Tomek :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 31 Maja 2009 Wrzuć krótki filmik jak to robisz jeśli masz takie możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 31 Maja 2009 Oj nie bardzo z filmikiem, nie próbowałem nigdy :blush: Ale robię w butli plastikowej 5 litrowej, jak do tej pory trząsałem nią w pozycji pionowej i to bardzo energicznie, okazuje się - niepotrzebnie. Abratek robił masło butlą w pozycji poziomej i nazwałbym to kołysaniem jej z zawartością. Po 5-10 minutach ukazuje się piękne masełko :grin: , dodam, że zdarzało się mi do tej pory, że zabierało mi to nawet dwie godziny :lol: :lol: Wiem, ze dla tych, którzy tak wyrabiali masło jest to informacja oczywista, ale dla mnie było to odkrycie, którym po sprawdzeniu chciałbym się podzielić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 31 Maja 2009 Endrio, rozumiem że zostałem oczyszczony z podejrzeń o czary i moce tajemne :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 1 Czerwca 2009 OlgaSmile, pierwsze masło wyszło mi przypadkiem, gdy zbyt dlugo ubijałem śmietankę 36% na bitą. Było smaczne, choć słodkie, bo z cukrem pudrem do bitej :-) Następne było już świadomym działaniem, bez cukru. Pięknie się smarowało, nawet po wyjęciu z lodówki. Zrobiłem też raz masło z 5 litrów mleka bezpośrednio od krowy. Śmietany było z niego +/- 0,75 litra, a masełka wyszła duża (0,5 kg) osełka. Oczywiście, żadnej pasteryzacji i tym podobnych zabiegów. Czy było smaczne? wg mnie tak, ale żonka twierdziła, że krową jej śmierdzi :-). Faktem jest, że miało inny, "bogatszy" zapach, niż te kupne, czy robione z kupnej śmietany, ale dla mnie było OK. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Endrio, rozumiem że zostałem oczyszczony z podejrzeń o czary i moce tajemneAbratku ..wcale że,niekoniecznie , tak do końca.. :grin: :grin: ...o ile mnie zawodna pamięć nie myli , to przerwałeś, swoim kołysaniem moją nikczemną próbę zmaślenia śmietany, ...niestety w tzw. miedzyczasie musiałem się oddalić ,na uprzejmą i grzeczną prośbę Gonza; (pepper wędzarnia !!!!)...i po moim powrocie widziałem już tylko jak kreślisz nożykem jakieś znaki( szamańskie?) :grin: na owym masełku...cóż to były za gusła? pojęcia nie mam... :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Endrio, rozumiem że zostałem oczyszczony z podejrzeń o czary i moce tajemne :grin: O tak, próba wykonana, potwierdzone :lol: :lol: Nie wiem co insynuuje Pepper :grin: , ale jeżeli tajemna MOC spłynęła na mnie, to tym bardziej dziękuję :grin: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Mam pytanie za 100 punktów. Właśnie stoi przede mną bańka mleka. Zaraz zdejmę śmietanę i będę ją pasteryzować. Potem zgodnie z artykułem EAnny mam ją zakwasić i tu jest problem. Czy może być to jogurt naturalny? Oglądałam śmietany w sklepie i każda mam kilka zagęstników niestety bez był tylko jogurt więc na niego się zdecydowałam. EAnno - mam pytanie. Gdy dodajesz śmietanę kwaśną aby zakwasić pasteryzowaną, jak długo trwa taki proces w temperaturze domowej? Jeżeli nie mam śmietany do zakwaszenia, czy może być to jogurt? Jeżeli nie, to pomijając proces zakwaszania, czy wystarczy w takim wypadku pasteryzowaną śmietanę schłodzoną i odstaną, podgrzać i ubić? Czy różnica w smaku takiego masła jest bardzo duża? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 1 Czerwca 2009 jak do tej pory trząsałem nią w pozycji pionowej i to bardzo energicznie Abratek robił masło butlą w pozycji poziomej i nazwałbym to kołysaniem jej z zawartością hmmm, a może jakaś konkretna częstotliwość tego "kołysania" - usypianie czy wieczorne warjacje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 1 Czerwca 2009 hmmm, a może jakaś konkretna częstotliwość tego "kołysania" - usypianie czy wieczorne warjacje Coś al'a symbol nieskończoności Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Czy może być to jogurt naturalny?Jogurt to produkt otrzymany z mleka lekko zagęszczonego, poddanego działaniu bakterii termofilnych. Optymalna temperatura dla tych bakterii to 42 st.C. Nasze śmietany kwasimy bakteriami mezofilnymi (22 st. C). Możesz zastosować do kwaszenia zwykłe mleko zsiadłe lub kefir z żywymi bakteriami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Czy może być to jogurt naturalny?Jogurt to produkt otrzymany z mleka lekko zageszczonego, poddanego działaniu bakterii termofilnych. Optymalna temperatura dla tych bakterii to 42 st.C. Nasze śmietany kwasimy bakteriami mezofilnymi (22 st. C). Możesz zastosować do kwaszenia zwykłe mleko zsiadłe lub kefir z żywymi bakteriami. Dziękuję EAnno - mam jeszcze pytanie. Gdy dodajesz śmietanę kwaśną aby zakwasić pasteryzowaną, jak długo trwa taki proces w temperaturze domowej? Pomijając proces zakwaszania, czy wystarczy w takim wypadku pasteryzowaną śmietanę schłodzoną i odstaną, podgrzać i ubić? Czy różnica w smaku takiego masła jest bardzo duża? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.