EAnna Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 8 Maja 2013 Podpuszczka Ci nie zetnie śmietanki.Owszem TAK, przy odpowiedniej ilości. Z mojej strony było to pytanie retoryczne :smile: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-283949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 8 Maja 2013 A jaka to ilość, jeżeli mogę wiedzieć, bo nie słyszałem o czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-283973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 8 Maja 2013 A jaka to ilość, jeżeli mogę wiedzieć, bo nie słyszałem o czymś takim?Podpuszczka podpuszczce nie równa, to samo dotyczy śmietany. Zasada jest jedna: im bardziej tłuste mleko tym słabiej działa podpuszczka. Możesz zrobić próbę na śmietance 10%, 20% i 30%. U kol. bsk śmietanka uległa ścięciu/zwarzeniu nie wiadomo z jakiego powodu. Wg mnie mogła być już podkwaszona. Pytanie o podpuszczkę było żartem :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-283991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 8 Maja 2013 @Eanno śmietana słodka zakupiona rano w Sobotę i powędrowała prosto do lodówki ( gdzie mam 4-5st C) i stała tam do Niedzieli popołudnia kiedy to podjąłem się próby pasteryzacji.Dalej nie wiem gdzie popełniłem błąd.Wczoraj resztkę tej dość tłustej serwatki zakwasiłem śmietaną i dziś czuć kwasowość.Próbowałem to zmiksować na masło ale nie udało się.Wylać to czy się na coś nadaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-284024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 8 Maja 2013 Wylać to czy się na coś nadaje ?Absolutnie nie wylewać. Myślę, że piszesz o maślance a nie o serwatce. Kwaśna, swojska i w dodatku tłusta maślanka to jest rarytas. Dalej nie wiem gdzie popełniłem błąd.Następnym razem wybijaj masło z dobrze kwaśnej śmietany. Masło z nie pasteryzowanej, ukwaszonej śmietany jest żywe, ze wszystkimi enzymami i jest bardzo trwałe. Pod warunkiem, że zostanie bardzo dobrze wypłukane w ziarnie a potem jeszcze wygniecione w kilku wodach.. Takie masło ma właściwości wręcz lecznicze. Można na koniec bardzo leciutko posolić ostatnią wodę to smak jeszcze sie pogłębi. Jak znajdę link do uzasadnienia w/w opinii pro zdrowotnej to podeślę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-284026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 8 Maja 2013 @Eanno chodzi o to że ja robię mało regularnie czy ze słodkiej czy kwaśnej śmietany.I zawsze się udaje. Jednak z pasteryzowanego robiłem pierwszy raz bo jak kilka osób napisało że należy śmietanę spasteryzować. Czy masło niespasteryzowane jest tak samo zdrowe jak pasteryzowane ?Mam na myśli bakterie.Bo pasteryzując mleko ginie większość bakterie a przy tym zatraca się większość właściwości zdrowotnych.Jeśli jestem w błędzie poprawcie mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-284028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Czy masło niespasteryzowane jest tak samo zdrowe jak pasteryzowane ?Masło z niepasteryzowanej śmietany ukwaszonej jest zdrowsze niż z nieukwaszonej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-296316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OskarL Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Witam Państwa serdecznie, być może będzie to odkop roku ale trochę mi się to wszystko pomieszało, ale od początku... Przez dwa tygodnie szukałem gdzie w okolicy można kupić świeże mleko i się udało wczoraj nabyłem 10 litrów po 2 zł za litr jeszcze ciepłe po wydojeniu. Mleko porozlewałem do szklanych słoików 0,9L i zostawiłem na całą noc w lodówce. Dzisiaj przed pracą zebrałem 1,4L śmietanki, słoik odstawiłem do lodówki i śmietankę w osobnym pojemniku również na około 10h. I teraz mam kilka pytań :- wyciągnąłem śmietankę z lodówki podgrzałem do 17* i właśnie, na ile zostawić na blacie aby uległa zakwaszeniu ? Czy ma ona zgęstnieć ? Na pierwszy raz nie chciałbym dodawać kupnej śmietany a nie zakupiłem też żadnych kultur bakterii.- Jak jest z tą pasteryzacją, w jednym poście jest napisane że nie trzeba na innej stronie że trzeba, na tą chwilę nie pasteryzowałem ani mleka ani śmietanki- w mleku które zostawiłem jeszcze w lodówce zrobiła się mała warstwa śmietanki zebrać ją i dodać do tej co stoi na blacie czy zostawić (z tego mleka będę chciał zrobić twaróg)Przepraszam za być może proste pytania, ale nie chciałbym zepsuć tego na początku.Pozdrawiam Edytowane 2 Grudnia 2021 przez OskarL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 2 Grudnia 2021 na ile zostawić na blacie aby uległa zakwaszeniu ? Aż się zakwasi . Będzie gęsta, ze świeżym, kwaskowym zapachem.Daj ją w ciepłe miejsce (koło kaloryfera) i czekaj.Nie musisz zakwaszać bo mleko nie było po udoju chłodzone, ale możesz.Śmietankę z mleka lodówkowego możesz dodać do całości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OskarL Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Dziękuję ślicznie za tak szybką odpowiedź A jak z tą pasteryzacją, gdyż myślę że nie będzie to mój ostatni raz jak już złapałem kontakt na takie mleczko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 2 Grudnia 2021 https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1574&Itemid=4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OskarL Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Owszem czytałem ten super artykuł kilka razy i faktycznie tam jest napisane że zawsze pasteryzujemy śmietankę, natomiast na 5 stronie tego tematu EAnna pisała że nie trzeba stąd moje pytanie, może nie tyle czy trzeba, ale jak jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 2 Grudnia 2021 EAnna pisała że nie trzeba Może bakterie w "twoim" mleku są O.K?Zrób to pierwsze masło z surowego, nie-pasteryzowanego (najzdrowszego) mleka i sam oceń.Wysoce prawdopodobne, że masło będzie wyborne !Zwróć jednak proszę uwagę na płukanie masła "w ziarnie" (czyli tuż po zmaśleniu i odcedzeniu serwatki), przed skupieniem ziaren w bryłę.To jest bardzo ważny moment, który decyduje o jakości i trwałości masła.Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to pytaj Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OskarL Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Witam, ponownie. Masełko wyszło jest przepyszne, ale wyszło go 290 gram i jakieś 900 ml maslanki z 1.4L śmietanki. Dobry to wynik czy trochę mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 6 Grudnia 2021 To trochę mało.Jak tłusta była śmietanka?Prawdopodobnie w maślance zostało trochę rozpylonego masła.Poza tym bilans się nie zgadza Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmad Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 9 Czerwca 2024 znacie jakiś sposób na poprawę smaku masła? dodajecie czegoś do masła własnego wyrobu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmad Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 9 Czerwca 2024 W dniu 6.12.2021 o 20:09, EAnna napisał(a): To trochę mało. Jak tłusta była śmietanka? Prawdopodobnie w maślance zostało trochę rozpylonego masła. Poza tym bilans się nie zgadza u mnie właśnie też trochę mało wychodzi ale jest w miarę smaczne, tylko chciałbym poprawić jego smak a nie wiem co dodać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 9 Czerwca 2024 21 minut temu, marmad napisał(a): u mnie właśnie też trochę mało wychodzi ale jest w miarę smaczne, tylko chciałbym poprawić jego smak a nie wiem co dodać Ja dodaje sol, bo do takiego lekko solonego jestem przyzwyczajona. Jak jestem w Pl to wlasnie soli brakuje mi w zwyklym masle. Daje 2,5 g/ķg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 9 Czerwca 2024 14 minut temu, marmad napisał(a): chciałbym poprawić jego smak a nie wiem co dodać O smaku masła decyduje zapewne wiele czynników. Pierwszy, to żywienie. Najlepsze masło pochodzi od krów żywionych bezpośrednio na łące, przy czym skład zielonej paszy też ma znaczenie. Jednak na to zapewne nie masz wpływu. Drugim czynnikiem jest uzyskanie śmietany o czystym zakwasie (warto zaopatrzyć się w odpowiednie szczepy bakterii dedykowane dla masła, to one nadają piękny aromai i smak). Masło ze słodkiej śmietanki ma ubogi smak i aromat. Aby go wzbogacić przegrzewa się śmietankę do uzyskania jej "orzechowego" posmaku. Na ostateczny smak i trwałość masła mają znaczący wpływ resztki serwtki, zamknięte między ziarnem tłuszczowym. Należy je maksymalnie usunąć poprzez płukanie w ziarnie a następnie wielokrotne, staranne wygniatanie. Przy niedostatecznym usunięciu serwatki masło nabiera smaku i zapachu "oborowego". Woda po ostatnim wygniataniu powinna być czysta, bez śladów białka. Na każdym etapie obróbki mleka, śmietanki, śmietany, ziarna tłuszczowego wymagana jest maksymalna czystość. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 9 Czerwca 2024 Bez urazy marmak ale jak chcę masło z polepszaczami smaku to kupuję je w dyskontach, a masło własnego wyrobu nie potrzebuje żadnych substancji poprawiających smak, pod warunkiem że mamy właściwy półprodukt i zachowamy reżim technologiczny o którym pisze EAnna. 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.