Skocz do zawartości

Franfuterki - jakiego tłuszczu dodać?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Jeżeli chodzi o przepis na frankfuterki to (wg m.in 16-tki) powinno się dać po połowie mięsa chudego i tłustego. Jak ostatnio robiłem te kiełbasy to niestety miałem głównie mięso klasy 1 i 2A (z szynki). Frankfuterki w smaku wyszły super z tym, że niestety z powodu braku tłuszczu są nieco twarde i "suche".

 

Teraz znowu przymierzam się do tych kiełbas i niestety znowu mam większość mięsa chudego. W związku z tym mam pytanie - jakiego tłuszczu dodać, żeby kiełbaski nie były zbyt twarde? Zastanawiam się nad słoniną.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Może podgardle.Bardzo dobrze sprawdza się w produkcji kiełbas.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185479
Udostępnij na innych stronach

jakiego tłuszczu dodać, żeby kiełbaski nie były zbyt twarde?

A może zrób frankfurterki z karkówki z odrobiną miękkiego brzusznego boczku. A słoninę i podgardle zdecydowanie odradzam. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185502
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się nad słoniną

Jest ok, najlepiej z grzbietu b/s.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185505
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie podgardle , miększe i "słodsze", lepsza konsystencja gotowego wyrobu. Boczku nawet do kiełbasy nie daję idzie w mielonkę.

Zdecydowanie podgardle jest najgorszym skladnikiem kielbasy i wykozystuje go do podrobow . Boczek natomiast jest najlepszy ale skolei drogi... robie dla siebie i musi byc 1 A.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185507
Udostępnij na innych stronach

ale mi namieszaliście z tym podgardlem ...

jestem nawet nie początkującym, raczej raczkującym w tym temacie, cienką kiełbaską to kilka razy po kilka tzn. 2 do 3 kg odważyłem się zrobić. Raczej improwizacja, za każdym razem wyszła inna, za każdym razem smaczna, ale o powtarzalności mowy być nie może, .. jak na razie oczywiście! :wink:

Do tej pory do mięsa z szynki i łopatki dokupowałem boczek, ale dzisiaj boczki są raczej chude, nie to co drzewiej bywało! Zawsze po zrobieniu nasuwało się pytanie czy może zamiast boczku lepsze byłoby podgardle? Już byłem prawie zdecydowany ze następnym razem kupie podgardle a tu dzisiaj się dowiaduję że:

 

- Może podgardle.Bardzo dobrze sprawdza się w produkcji kiełbas

- Zdecydowanie podgardle , miększe i "słodsze", lepsza konsystencja gotowego wyrobu. Boczku nawet do kiełbasy nie daję idzie w mielonkę

- podgardle zdecydowanie odradzam

- słonina jest ok, najlepiej z grzbietu b/s

- podgardle jest najgorszym składnikiem kiełbasy

:shock: no i być tu mądrym ...

 

do cienkiej kiełbasy wieprzowej: boczek czy podgardle? oto jest pytanie!

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185521
Udostępnij na innych stronach

No cóż, nasze forum przyjmuje najwieksze głupoty i nie ma na to rady . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185522
Udostępnij na innych stronach

:) ja mam kupione i podgardle, i boczek, i słoninę i teraz czekam na podsumowanie tematu :) Póki co powtórzę po koledze PEPE60 - "do cienkiej kiełbasy wieprzowej: boczek czy podgardle? oto jest pytanie!" :)

 

Pozdrawiam wszystkich zaangażowanych w ten temat.

 

[ Dodano: Czw 17 Lis, 2011 17:56 ]

No cóż, nasze forum przyjmuje najwieksze głupoty i nie ma na to rady .

 

Dziadku w takim układzie bardzo proszę i to chyba nie tylko w swoim imieniu o podsumowanie temtu.

 

Z góry bardzo dziekuję(emy)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185523
Udostępnij na innych stronach

można kolegę prosić o krótkie uzasadnienie ? :)

Tu masz: :cool:

 

 

No cóż, nasze forum przyjmuje najwieksze głupoty i nie ma na to rady

A na temat podgardla napiszę tak:

-widziałem jak było dodawane do wyrobów razem z gruczołami, które notabene bardzo lubi mój pies, przez to byłem i jestem zniesmaczony nieco.

-jakoś zapach podgardla mi nie odpowiada, do parówek się nada, poza tym na szczęście półtusza ma je tylko jedno.

To tyle w temacie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185550
Udostępnij na innych stronach

widziałem jak było dodawane do wyrobów razem z gruczołami, które notabene bardzo lubi mój pies, przez to byłem i jestem zniesmaczony nieco.

Nie bierzesz pod uwagę ,że robimy dla siebie i gruczoły nam niepotrzebne.Notabene mój pies ma ten sam gust co Twój. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185552
Udostępnij na innych stronach

Koszu może nie mam tak dużego doświadczenia jak inni ale spokojnie dodałabym podgarle.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185555
Udostępnij na innych stronach

robimy dla siebie i gruczoły nam niepotrzebne

Podgardle pozbawione gruczołów, ślinianek, skóry, krwistego wychodzi dość drogo. Odpada nieraz ponad 30%

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185586
Udostępnij na innych stronach

Przepis stanowi, że i mięso chude i tłuste powinno się mielić na sitku 8mm. W przypadku gdy dodam podgardla to raczej zmielę je na 3mm bo podgardle jest dosyć twardym tłuszczem. Co Wy na to?

 

Tak jak pisałem na początku smak tych kabanosów jest w 100% ok. Chodzi tylko o to, żeby były bardziej miękkie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185596
Udostępnij na innych stronach

Chodzi tylko o to, żeby były bardziej miękkie.

Koszu, nie zapominaj o ważnym atrybucie kabanosów.

Powinny "strzelać" przy przełamywaniu i nie wyginąć się jak guma.

 

Na twoim miejscu zrobiłbym 4 wersje kabanosów z:

a.) boczuś

b.) pachwinka

c.) podgardle

d.) słoninka

 

Finalnie degustacja komisyjna kazdego sortu,

wtedy dylematy & decyzje na przyszłość masz "z dynki". :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185619
Udostępnij na innych stronach

:) Masz rację Mareczku :)

Może tak właśnie zrobię :)

Choć z drugiej strony jakby każdy z nas miał sobie samemu wymyślić koło :) to raczej teraz byśmy nie wymieniali uwag via internet :) Nie mniej pomysł z produkcją kilku rodzajów frankfuterków uważam za godny zainteresowania :)

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Czw 17 Lis, 2011 23:05 ]

ups :) Wyżej napisalem:

"Tak jak pisałem na początku smak tych kabanosów jest w 100% ok. Chodzi tylko o to, żeby były bardziej miękkie."

 

Przepraszam ale temat dotyczy frankfuterków a nie kabanosów jak przez pomyłkę napisałem :)

 

Sorki. Chodzi mi cały czas o frankfuterki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185623
Udostępnij na innych stronach

Chodzi tylko o to, żeby były bardziej miękkie.

Szynka i poledwica jest ,,chuda i delikatna,,Kielbasy cienkie wychodza roznie.

Za dlugie wyrabianie masy jest rowniez przyczyna zbitych, twardych, kielbas.

Uzyj moze lopatki jako I-II ,dodaj karkowki (soczystosc) i boczku chudego II.

Pamietaj o tem.miesa-tluszczu podczas obrobki.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185629
Udostępnij na innych stronach

ze twardy tłuszcz jest lepszy

Orginalne Frankfurterki robi się z twardym tłuszczem z dodatkiem wołowiny.

Frankfurter Wuerstchen orginał z okolic Frankfurtu nad Menem tylko z wieprzowiny.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185631
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

 

No i po przeczytaniu chyba 3/4 forum i po wyciągnięciu konsensusu z obecnej dyskusji przygotowałem właśnie mięso do produkcji frankfuterków :)

 

I tak:

Klasy I - mam 3 kg i tyleż samo klasy II. Do tej pory wszystko idzie zgodnie z 16-tką :)

 

Klasę I pozyskałem: z łopatki 1,75 kg, z szynki - 0,75 kg, z karkówki - 0,50 kg

Klasę II natomiast: z łopatki - 1 kg, z karkówki - 0,5 kg, z podgardla - 0,75 kg, z klasy II - (w hurtowni kupiłem "klasę II") - 0,75 kg

 

Po klasyfikacji wygląda to mniej więcej tak:

 

 

Za chwilę mielenie i wyrabianie :)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185805
Udostępnij na innych stronach

Robię według tego przepisu (ze strony głównej):

Frankfuterki wieprzowe

 

Składniki:

 

 

mięso wieprzowe chude najlepiej z szynki 5kg

mięso wieprzowe tłuste 5kg

peklosól 20 dkg

cukier 2 dkg

pieprz czarny 1,5 dkg

gałka muszkatołowa 0,4 dkg

jelita baranie o przekroju 22/24 mm

 

 

Wykonanie:

 

 

mięso chłodzimy do temperatury 2-4 C.

mięso mielimy na siatce ok. 8mm

dodajemy peklosól oraz przyprawy

mieszamy aż farsz nabierze kleistości

 

 

NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia.

 

Formujemy kiełbaski o długości ok. 15 cm, osadzamy ok. 8 godzin, wędzimy zimnym dymem

tak długo aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.

NIE parzymy.

Schładzamy i przechowujemy w lodówce.

 

Jeżeli się nie mylę to dokładnie tak samo stanowi 16-tka czyli najpierw rozdrabniamy potem dodajemy peklosól i przyprawy i wyrabiamy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185816
Udostępnij na innych stronach

NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia.

NIE parzymy.

Schładzamy i przechowujemy w lodówce.

A nie widzisz tu sprzeczności ...

 

mięso wieprzowe chude najlepiej z szynki 5kg

mięso wieprzowe tłuste 5kg

Jak zrobisz w takich proporcjach to nie musisz już dodawać tłuszczu o który pytasz ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/#findComment-185823
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.