Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczesniej bylo ok Peklowanie 48h pieczenie 30min 3 dni jedzenia wszystko super a na 4 dzien niespodzianka

A Ty ją wędziłeś czy tylko piekłeś?.Moim zdaniem jeśli inne batony były dobre a ten jest surowy tzn., że w Twojej wędzarni temperatura rozkłada się nierównomiernie i trzeba przekładać kije.Rozpal i sprawdź w kilku miejscach jaką masz temperaturę.Jak chcesz sprawdzić kiełbasę, czy nie jest surowa w środku to jak ją ściśniesz palcami to musi być twarda.Dotyczy to zarówno pieczenia jak i parzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-199860
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Przy produkcji wcześniejszych wyrobów zostało mi trochę mięsa kl II i III które mam zamrożone. Przymierzam się do kolejnych wyrobów między innymi franfrukterek i krakowskiej moje pytanie - czy takie zamrożone mięso mogę dodać do wyrobu kiełbas i czy po uwędzeniu bez obaw mogę takie kiełbaski zamrozić mimo że w składzie było mięso mrożone? Z góry dziękuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-206329
Udostępnij na innych stronach

Możesz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-206336
Udostępnij na innych stronach

Przy produkcji wcześniejszych wyrobów zostało mi trochę mięsa kl II i III które mam zamrożone. Przymierzam się do kolejnych wyrobów między innymi franfrukterek i krakowskiej moje pytanie - czy takie zamrożone mięso mogę dodać do wyrobu kiełbas i czy po uwędzeniu bez obaw mogę takie kiełbaski zamrozić mimo że w składzie było mięso mrożone? Z góry dziękuję.

Jeśli wyroby będą parzone lub pieczone możesz ponownie mrozić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-206344
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam

Jestem w trakcie robienia kiełbasy żywieckiej wg http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/43-kielbasa-zywiecka-parzona-lub-pieczona-podsuszana .

Zamierzam ją jutro upiec w wędzarni, bo nie mam problemu z uzyskaniem wysokich temperatur.

Pytanie: W jakiej temperaturze powinienem piec, aby nie miało to negatywnego wpływu na np. osłonki białkowe?

Pozdrawiam

Robo

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227760
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich również jestem nowy i na wstępie mam pytanie.Wędziłem już cztery razy i ok,a ostatnio kiełbasa wyszła nie uwędzona a okpcona ,jak sadza miała niby jakiś ten kolor ,ale w niektórych miejscach czarna sadza,którą można bylo wytrzeć mokrą szmatką.Wędzarnia rozgrzewana ok.30min.drzewo sama olcha.Czy przez to że dolewałem sporo wody do paleniska by uzyskac wiekszy dym tak mogło się stać??Prosze o porady. :sad:
"Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227787
Udostępnij na innych stronach

Juz sam udzieliles sobie odpowiedzi NIE LEJEMY WODY Mozesz namoczyc drzewo dzien wczesniej w wodzie jesli jest za suche I palic mieszanym suchym i mokrym

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227788
Udostępnij na innych stronach

Czy przez to że dolewałem sporo wody do paleniska by uzyskac wiekszy dym tak mogło się stać?

Za dolewanie wody do paleniska to bym Cię delikatnie mówiąc za j.....ja powiesił :grin:

Wędzimy drewnem suchym do 25% wilgotności.Można w czasie wędzenia użyć 1/3 drewna świeżo ściętego dla uzyskania większej ilości dymu,ale paleniska nigdy nie zalewa się wodą

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227789
Udostępnij na innych stronach

Musisz poczytać o wędzeniu na naszej stronie i forum, wszystko jest opisane. Jeszcze jedna rada tak żartem -musisz wędzić tam gdzie nie ma dostępu do wody .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227790
Udostępnij na innych stronach

Mozesz namoczyc drzewo dzien wczesniej w wodzie jesli jest za suche I palic mieszanym suchym i mokrym.

czego to ludzie nie wymyślą

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227791
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie tak podejrzewałem ,aż wstyd się przyznać,że jestem masarzem z zawodu i pracowałem przy mięchu 8 lat :blush: :blush: :blush:
"Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227794
Udostępnij na innych stronach

Ja bym się nie przyznał ..... :grin:

Najważniejsze wyciągać wnioski i w przyszłości tych samych błędów nie popełniać.

Dodam że sam ciągle czytam, czytam i czytam a jak leżę na fotelu przy wędzarni to zawsze z laptokiem i Dziadkową Akademię studiuję. Dym więdzę w głowie utrwala :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227795
Udostępnij na innych stronach

aż wstyd się przyznać,że jestem masarzem z zawodu i pracowałem przy mięchu 8 lat

Ty jesteś wysokiej klasy specjalistą. .W tym przypadku nie od wędzenia.

To jest wynik takiego kształcenia w szkolnictwie i obecna moda na zatrudnianie specjalistów np na rozbiorze wp . specjalista od obcinania nóg bo więcej nie umie a i nie nauczą jego więcej bo może trzeba by było podnieść stawkę za godz. pracy .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227796
Udostępnij na innych stronach

Za dolewanie wody do paleniska to bym Cię delikatnie mówiąc za j.....ja powiesił

:blush: przy pierwszym razie też mi się zdarzyło :grin: rada wujka.. kolejna świetna rada wujka żeby drewno dzień wcześniej namoczyć..

Daro699 napisał/a:

Mozesz namoczyc drzewo dzien wczesniej w wodzie jesli jest za suche I palic mieszanym suchym i mokrym.

 

 

czego to ludzie nie wymyślą

niby to takie metody jakie na wsi się stosuje przy wędzeniu, bo tam właśnie to wujek podpatrzył.. nie znaczy oczywiście, że dobre ;)

Moczenie drewna przed wędzeniem to bardzo zły pomysł? pary chyba z niego nie wyjdzie na tyle dużo aby zamiast wędzarni powstał parownik :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227799
Udostępnij na innych stronach

rada wujka.. kolejna świetna rada wujka żeby drewno dzień wcześniej namoczyć.

A mówił wujek w jakiej wodzie moczyć.Rzeczywiście świetna rada. :devil:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227811
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, nie wiem czy to sarkazm czy nie :grin: poddaję się licząc na rade :P Karol zasugerował (tak mi się zdawało), że to błąd..

Zaraz zadzwonię i spytam czy chodziło o kranówe, mineralke z butelki czy wodę ognistą :lol: .. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227819
Udostępnij na innych stronach

No i nastepny temat do pociagniecia Kto ma racje Karol Dziadek czy Gonzo? Moczyc czy nie moczyc oto jest pytanie :clap: :grin:

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227824
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, nie wiem czy to sarkazm czy nie poddaję się licząc na rade

Wędzę również drewnem z drzew owocowych między innymi śliwą ale suchym

Jaki sarkazm :grin: Myślałem ,że skorzystasz z wyszukiwarki a nie pójdziesz na łatwiznę :grin: .Zapytałem nie bez kozery.Gonzo Ci już odpowiedział tylko nie napisał ,że:

WĘDZIMY DREWNEM SUCHYM.To jest moja rada.O wodzie w czasie wędzania bym zapomniał.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227838
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, czuję się trochę ogłupiony :blush:

Wędzimy drewnem suchym do 25% wilgotności.Można w czasie wędzenia użyć 1/3 drewna świeżo ściętego dla uzyskania większej ilości dymu

świeżo ścięte drewno nie jest suche przecież.. więc pytanie czy warto moczyć drewno nie było takie głupie :P

Myślałem ,że skorzystasz z wyszukiwarki a nie pójdziesz na łatwiznę

nie wiem czemu, ale wyszukiwarka nie działa.. wywala wszystkie tematy jak leci :rolleyes: ale przed zadaniem pytania przeczytałem temacik "Wszystko o drewnie do wędzenia" przynajmniej pierwsze 20 stron :) taki już jestem, że wolę asekuracyjnie spytać :grin: lepiej tak niż się potem mylić :)

tak czy inaczej dzięki serdeczne za rady :clap: chyba po prostu będę miał w pogotowiu kilka namoczonych szczapek, w razie gdyby okazały się potrzebne :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227850
Udostępnij na innych stronach

Jest wielka różnica między moczeniem drewna a laniem wody do paleniska.

Dolanie wody powoduje jej parowanie, a co za tym idzie dużą wilgoć w wędzarni i na wędzonkach.

Mokre drewno dodane w niewielkiej ilości będzie dymić, ale nie da tyle wilgoci co polane wodą, suche palące się drewno.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227851
Udostępnij na innych stronach

ROBSON REDDEVIL - jesli starles sadze szmatk ato poprostu woda , ktora zalales gorace palenisko tak szybko odparowala ze porwala czasteki sadz , ktore osiadly na wyrobach , a Ty je nastepnie utrwaliles suszac powstala maz , nie przejmuj sie tym , ze Dziadek napisal Ci ze jestes wyspecjalizowanym masarzem , mysle , ze jest to prawda i nie traktuj jako nagany , trudno bys przeniosl na swoje podworko techologie stosowana obecnie w przemyslowych masarniach, JUlian " by sie nie przyznal" - za to musi uwazac na laptopa przy wedzeniu - zaczytanie sie w poradach w czasie - moze sie skonczyc spaleniem wedlin lub tez laptopa :lol:, moze lepiej potrenowac pamiec - wedzic bez laptopa ale z obserwacja, wnioski przyjda w miare treningu, kazda wezarnia jest inna , tak jak kazdy material do palenie w niej , tylko terning czyni mnistrza a i mistrzom zdarzaja sie wpdki. Glowa do gory z hobby ma byc zadowloenie i radosc jesli to osiagasz reszta jest nie wazna.Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227859
Udostępnij na innych stronach

ROBSON REDDEVIL - jesli starles sadze szmatk ato poprostu woda , ktora zalales gorace palenisko tak szybko odparowala ze porwala czasteki sadz , ktore osiadly na wyrobach , a Ty je nastepnie utrwaliles suszac powstala maz , nie przejmuj sie tym , ze Dziadek napisal Ci ze jestes wyspecjalizowanym masarzem , mysle , ze jest to prawda i nie traktuj jako nagany , trudno bys przeniosl na swoje podworko techologie stosowana obecnie w przemyslowych masarniach, JUlian " by sie nie przyznal" - za to musi uwazac na laptopa przy wedzeniu - zaczytanie sie w poradach w czasie - moze sie skonczyc spaleniem wedlin lub tez laptopa :lol:, moze lepiej potrenowac pamiec - wedzic bez laptopa ale z obserwacja, wnioski przyjda w miare treningu, kazda wezarnia jest inna , tak jak kazdy material do palenie w niej , tylko terning czyni mnistrza a i mistrzom zdarzaja sie wpdki. Glowa do gory z hobby ma byc zadowloenie i radosc jesli to osiagasz reszta jest nie wazna.Pozdrawiam

Postaraj się pisać po Polsku, nie da się tego czytać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227860
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.