arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Wczesniej bylo ok Peklowanie 48h pieczenie 30min 3 dni jedzenia wszystko super a na 4 dzien niespodzianka A Ty ją wędziłeś czy tylko piekłeś?.Moim zdaniem jeśli inne batony były dobre a ten jest surowy tzn., że w Twojej wędzarni temperatura rozkłada się nierównomiernie i trzeba przekładać kije.Rozpal i sprawdź w kilku miejscach jaką masz temperaturę.Jak chcesz sprawdzić kiełbasę, czy nie jest surowa w środku to jak ją ściśniesz palcami to musi być twarda.Dotyczy to zarówno pieczenia jak i parzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-199860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Marca 2012 Przy produkcji wcześniejszych wyrobów zostało mi trochę mięsa kl II i III które mam zamrożone. Przymierzam się do kolejnych wyrobów między innymi franfrukterek i krakowskiej moje pytanie - czy takie zamrożone mięso mogę dodać do wyrobu kiełbas i czy po uwędzeniu bez obaw mogę takie kiełbaski zamrozić mimo że w składzie było mięso mrożone? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-206329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Marca 2012 Możesz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-206336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Marca 2012 Dziękuję za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-206339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Marca 2012 Przy produkcji wcześniejszych wyrobów zostało mi trochę mięsa kl II i III które mam zamrożone. Przymierzam się do kolejnych wyrobów między innymi franfrukterek i krakowskiej moje pytanie - czy takie zamrożone mięso mogę dodać do wyrobu kiełbas i czy po uwędzeniu bez obaw mogę takie kiełbaski zamrozić mimo że w składzie było mięso mrożone? Z góry dziękuję.Jeśli wyroby będą parzone lub pieczone możesz ponownie mrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-206344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Lipca 2012 WitamJestem w trakcie robienia kiełbasy żywieckiej wg http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/43-kielbasa-zywiecka-parzona-lub-pieczona-podsuszana .Zamierzam ją jutro upiec w wędzarni, bo nie mam problemu z uzyskaniem wysokich temperatur.Pytanie: W jakiej temperaturze powinienem piec, aby nie miało to negatywnego wpływu na np. osłonki białkowe?PozdrawiamRobo Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Lipca 2012 W temp. 75-90 stopni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Lipca 2012 Witam wszystkich również jestem nowy i na wstępie mam pytanie.Wędziłem już cztery razy i ok,a ostatnio kiełbasa wyszła nie uwędzona a okpcona ,jak sadza miała niby jakiś ten kolor ,ale w niektórych miejscach czarna sadza,którą można bylo wytrzeć mokrą szmatką.Wędzarnia rozgrzewana ok.30min.drzewo sama olcha.Czy przez to że dolewałem sporo wody do paleniska by uzyskac wiekszy dym tak mogło się stać??Prosze o porady. :sad: Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Lipca 2012 Juz sam udzieliles sobie odpowiedzi NIE LEJEMY WODY Mozesz namoczyc drzewo dzien wczesniej w wodzie jesli jest za suche I palic mieszanym suchym i mokrym Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Lipca 2012 Czy przez to że dolewałem sporo wody do paleniska by uzyskac wiekszy dym tak mogło się stać? Za dolewanie wody do paleniska to bym Cię delikatnie mówiąc za j.....ja powiesił :grin: Wędzimy drewnem suchym do 25% wilgotności.Można w czasie wędzenia użyć 1/3 drewna świeżo ściętego dla uzyskania większej ilości dymu,ale paleniska nigdy nie zalewa się wodą Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Lipca 2012 Musisz poczytać o wędzeniu na naszej stronie i forum, wszystko jest opisane. Jeszcze jedna rada tak żartem -musisz wędzić tam gdzie nie ma dostępu do wody . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Lipca 2012 Mozesz namoczyc drzewo dzien wczesniej w wodzie jesli jest za suche I palic mieszanym suchym i mokrym. czego to ludzie nie wymyślą Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Lipca 2012 Dzięki wielkie tak podejrzewałem ,aż wstyd się przyznać,że jestem masarzem z zawodu i pracowałem przy mięchu 8 lat :blush: :blush: :blush: Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julian Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Lipca 2012 Ja bym się nie przyznał ..... :grin: Najważniejsze wyciągać wnioski i w przyszłości tych samych błędów nie popełniać.Dodam że sam ciągle czytam, czytam i czytam a jak leżę na fotelu przy wędzarni to zawsze z laptokiem i Dziadkową Akademię studiuję. Dym więdzę w głowie utrwala :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Lipca 2012 aż wstyd się przyznać,że jestem masarzem z zawodu i pracowałem przy mięchu 8 latTy jesteś wysokiej klasy specjalistą. .W tym przypadku nie od wędzenia. To jest wynik takiego kształcenia w szkolnictwie i obecna moda na zatrudnianie specjalistów np na rozbiorze wp . specjalista od obcinania nóg bo więcej nie umie a i nie nauczą jego więcej bo może trzeba by było podnieść stawkę za godz. pracy . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Lipca 2012 Za dolewanie wody do paleniska to bym Cię delikatnie mówiąc za j.....ja powiesił :blush: przy pierwszym razie też mi się zdarzyło :grin: rada wujka.. kolejna świetna rada wujka żeby drewno dzień wcześniej namoczyć.. Daro699 napisał/a: Mozesz namoczyc drzewo dzien wczesniej w wodzie jesli jest za suche I palic mieszanym suchym i mokrym. czego to ludzie nie wymyślą niby to takie metody jakie na wsi się stosuje przy wędzeniu, bo tam właśnie to wujek podpatrzył.. nie znaczy oczywiście, że dobre Moczenie drewna przed wędzeniem to bardzo zły pomysł? pary chyba z niego nie wyjdzie na tyle dużo aby zamiast wędzarni powstał parownik Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Lipca 2012 rada wujka.. kolejna świetna rada wujka żeby drewno dzień wcześniej namoczyć. A mówił wujek w jakiej wodzie moczyć.Rzeczywiście świetna rada. :devil: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Lipca 2012 arkadiusz, nie wiem czy to sarkazm czy nie :grin: poddaję się licząc na rade :P Karol zasugerował (tak mi się zdawało), że to błąd.. Zaraz zadzwonię i spytam czy chodziło o kranówe, mineralke z butelki czy wodę ognistą :lol: .. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Lipca 2012 No i nastepny temat do pociagniecia Kto ma racje Karol Dziadek czy Gonzo? Moczyc czy nie moczyc oto jest pytanie :clap: :grin: Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Lipca 2012 Gonzo, dziękuję bardzo :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 14 Lipca 2012 arkadiusz, nie wiem czy to sarkazm czy nie poddaję się licząc na rade Wędzę również drewnem z drzew owocowych między innymi śliwą ale suchym Jaki sarkazm :grin: Myślałem ,że skorzystasz z wyszukiwarki a nie pójdziesz na łatwiznę :grin: .Zapytałem nie bez kozery.Gonzo Ci już odpowiedział tylko nie napisał ,że: WĘDZIMY DREWNEM SUCHYM.To jest moja rada.O wodzie w czasie wędzania bym zapomniał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 14 Lipca 2012 arkadiusz, czuję się trochę ogłupiony :blush: Wędzimy drewnem suchym do 25% wilgotności.Można w czasie wędzenia użyć 1/3 drewna świeżo ściętego dla uzyskania większej ilości dymuświeżo ścięte drewno nie jest suche przecież.. więc pytanie czy warto moczyć drewno nie było takie głupie :P Myślałem ,że skorzystasz z wyszukiwarki a nie pójdziesz na łatwiznęnie wiem czemu, ale wyszukiwarka nie działa.. wywala wszystkie tematy jak leci :rolleyes: ale przed zadaniem pytania przeczytałem temacik "Wszystko o drewnie do wędzenia" przynajmniej pierwsze 20 stron taki już jestem, że wolę asekuracyjnie spytać :grin: lepiej tak niż się potem mylić tak czy inaczej dzięki serdeczne za rady :clap: chyba po prostu będę miał w pogotowiu kilka namoczonych szczapek, w razie gdyby okazały się potrzebne Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 14 Lipca 2012 Jest wielka różnica między moczeniem drewna a laniem wody do paleniska.Dolanie wody powoduje jej parowanie, a co za tym idzie dużą wilgoć w wędzarni i na wędzonkach.Mokre drewno dodane w niewielkiej ilości będzie dymić, ale nie da tyle wilgoci co polane wodą, suche palące się drewno. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Lipca 2012 ROBSON REDDEVIL - jesli starles sadze szmatk ato poprostu woda , ktora zalales gorace palenisko tak szybko odparowala ze porwala czasteki sadz , ktore osiadly na wyrobach , a Ty je nastepnie utrwaliles suszac powstala maz , nie przejmuj sie tym , ze Dziadek napisal Ci ze jestes wyspecjalizowanym masarzem , mysle , ze jest to prawda i nie traktuj jako nagany , trudno bys przeniosl na swoje podworko techologie stosowana obecnie w przemyslowych masarniach, JUlian " by sie nie przyznal" - za to musi uwazac na laptopa przy wedzeniu - zaczytanie sie w poradach w czasie - moze sie skonczyc spaleniem wedlin lub tez laptopa :lol:, moze lepiej potrenowac pamiec - wedzic bez laptopa ale z obserwacja, wnioski przyjda w miare treningu, kazda wezarnia jest inna , tak jak kazdy material do palenie w niej , tylko terning czyni mnistrza a i mistrzom zdarzaja sie wpdki. Glowa do gory z hobby ma byc zadowloenie i radosc jesli to osiagasz reszta jest nie wazna.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Lipca 2012 ROBSON REDDEVIL - jesli starles sadze szmatk ato poprostu woda , ktora zalales gorace palenisko tak szybko odparowala ze porwala czasteki sadz , ktore osiadly na wyrobach , a Ty je nastepnie utrwaliles suszac powstala maz , nie przejmuj sie tym , ze Dziadek napisal Ci ze jestes wyspecjalizowanym masarzem , mysle , ze jest to prawda i nie traktuj jako nagany , trudno bys przeniosl na swoje podworko techologie stosowana obecnie w przemyslowych masarniach, JUlian " by sie nie przyznal" - za to musi uwazac na laptopa przy wedzeniu - zaczytanie sie w poradach w czasie - moze sie skonczyc spaleniem wedlin lub tez laptopa :lol:, moze lepiej potrenowac pamiec - wedzic bez laptopa ale z obserwacja, wnioski przyjda w miare treningu, kazda wezarnia jest inna , tak jak kazdy material do palenie w niej , tylko terning czyni mnistrza a i mistrzom zdarzaja sie wpdki. Glowa do gory z hobby ma byc zadowloenie i radosc jesli to osiagasz reszta jest nie wazna.Pozdrawiam Postaraj się pisać po Polsku, nie da się tego czytać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/2/#findComment-227860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.