Skocz do zawartości

Ziutkowe - skromne wyroby


Rekomendowane odpowiedzi

Ziutek :clap: Zdrowych i wesołych świąt :lol:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-212388
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ziutek,

Zobaczyłam dopiero teraz, już po świętach i oniemiałam :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-212736
Udostępnij na innych stronach

ziutek, wielki ukłon w Twoją stronę... :) pięknie, smacznie i dużo... tak jak lubię :) :clap: :thumbsup:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-212737
Udostępnij na innych stronach

Swięta, Święta i po Świętach.

 

Jest dobra pora aby zrobić zapasy na glila latem.

Więc do roboty.

Tak parzę kaszę, garnek do gara i spoko, można iść na herbatkę.

Nic się nie przypala, nie trzeba mieszać, pilnować a póżniej drapać garów.

Sporo Forumowiczów narzeka na pękające kaszanki, wg mnie tajemnica chyba tkwi w tym, aby na dno dać kratkę, aby kaszananeczki nie stykały się z dem, bo dno ma wyższą temperaturę niż woda.

Tak somo pzrzę mieska i inne rzeczy do kaszanki.

nie zrobiłem zdięcia.

Parki nadziewam na sznurek.

Sznurek wystaje poza gar i po uparzeniu wyciąga się całą wiązke.

Łatwo i przyjemnie.

Odkręcanie parek kaszanki jak i kiełbaski, stosuję metodę , skręcanie od siebie do siebie.

 

 

 

 

 

Czarne, kiszka Łódzka, ja to nazywam kadrel.

 

http://images49.fotosik.pl/1462/15d26a33bc2e5d2emed.jpg

Kaszaneczka, przekroje, dodatki : 3 serducha, 2 golonki, 3 nereczki, podgarle, boczek i trochę łopatki.

Wyszła by z tego super pasztetowa.

Tym razem użyłem wątroby wołowej, jest o wiele smaczniejsza od wieprzowej, nie ma takiej goryczy, polecam spróbować.

http://images35.fotosik.pl/1320/72dbf4d8e052bf50med.jpg

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213756
Udostępnij na innych stronach

Ziutek wyroby super,patenty tak samo :grin: :clap: .Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213782
Udostępnij na innych stronach

Patent z parzeniem kaszy w drugim garnku bardzo dobry sam go stosuje już jakiś czas jak chodzę na bicia, faktycznie nic się nie przypala a kasza pije rosołu tyle ile ja jej dam a nie jak w worku w wodzie. Polecam bardzo.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213784
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za słowa uznania.

Czarne robię właśnie na słodko z cynamonem, z przepisu ze strony głównej,

chyba Maxella, też bardzo to lubię.

 

I tak przy okzji.

Sporo Forumowiczów narzeka na pękające kaszanki czy salcesony.

Wg mnie przyczyą może być to, że parzony wyrób totyka bezpośrednio do dna gara, które ma dużo wyższą temperaturę.

 

Najpierw do wanienki daję gorącą kaszę, na to krew, fajnie się sparzy,

wstępne mieszanie i dopiero reszta dodatków i przyprawy.

 

Ja stosuję kratkę aby nic nie dotykało do dna, nie pękła mi ani jedna.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213801
Udostępnij na innych stronach

ziutek, stare kociołki miały takie fajne wkłady z dziureczkami na dno.Odziedziczyłem takie po mamie i też wszystko parzę z tym wkładem.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213815
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Ziutek chylę czoło :thumbsup: :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-216341
Udostępnij na innych stronach

Mała rzecz na długi weekend.

Ziutek kompanie wojska masz na utrzymaniu :grin:

Wyroby super :clap: :clap: :clap:

Czy można prosić o dokładny przepis Salcesonu

Popieram

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-216557
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy można prosić o dokładny przepis Salcesonu :question:

Tomaj, zobacz temat salceson Halusi, tam jest wszystko fajnie opisane.

 

Ja miałem do dyspozycji 4 ozory, 4 serducha, cały łeb, 2 golonki i 2 nogi, wszystko peklowane, bo taki lubię.

 

Kupiliśmy z sąsiadem wiejską świnkę 90 kg, a że, syn tego znajomego od którego świnka, pracuje w ubojni załatwił dodatkowo :

3 + 1 ze świnki tzw komplety (ozór, płuca, wątroba, serce), płucka zjadł pies sąsiada,

2,5 kg nerek, z 5 kg mózgów (z całej zmiany uboju chyba), jelit grubych prostych, juchy z parę litrów,

jednym słowem, raj :lol: i horror :devil: zarazem.

 

No nie powiem, było co robić i było z czego.

 

Jeszcze nigdy w życiu nie robiłem 26 kg kaszanki, i wogóle tylu wyrobów naraz,

i jednocześnie, no ale jak trza to trza.

 

Ważne, że wszystko się udało, smakuje, a temperatury 26-28.04.2012 były dość wysokie,

wszystko prawie przewidziałem, ale nie taką temperaturę.

 

Dobrze, że mam dwa pomieszczenia i w tym drugim było trochę chłodniej.

38 letnia lodówka Mińsk produkcji ZSRR też zdała egzamin w 100%. :wink:

 

Przypomniał mi się stary sposób z mrożoną wodą w plastikowych butelkach, no i tym sposobem w kubłach z peklowanym, udało mi się nie przekroczyć 10st.C, no i koc do przykrycia.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-217916
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

31.05.2012, kiełbasa "moja" co miałem to dałem

 

skład :

szynka 1300

królik 1000

kurczak (pierś) swojski 800

podgarle 1400

gicz cielęca 1200

golonka 1450

--------------------------------------

razem 7150

 

peklosól 18 g/kg

woda 5 %

pieprz 1,5 g/kg

gorczyca 0,5 g/kg

4 ząbki czosnku

szynka, królik i kurczak tylko krojone w drobną koskę, nie mielone

No i wyszło co wyszło

po wędzeniu, drewno czereśnia

po parzeniu

zrobiona na zamówienie żony i wnuczków, chudziutka i smaczna.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220745
Udostępnij na innych stronach

W przekroju fajna,ale trochę ciasno miała w wędzarni :wink: .Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220746
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się, bo skrzynia z OSB rozebrana,

a w murowanej trochę ciasno, bo tylko mogę zawiesić 2 kije.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220750
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa "moja" co miałem to dałem

skład :
szynka 1300
królik 1000
kurczak (pierś) swojski 800
podgarle 1400
gicz cielęca 1200
golonka 1450
--------------------------------------
razem 7150
Co to jest ?. Receptura czy zakupione mięso-elementy , tuszki . Jak tak będziemy pisać receptury to bardzo proszę o zatrudnieni na forum wróżki, by to rozszyfrowała.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220760
Udostępnij na innych stronach

Co to jest ?.

To jest receptura sklepowa a nie branżowa :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220771
Udostępnij na innych stronach

Co to jest ?.

To jest receptura sklepowa a nie branżowa :grin:

Ze sklepu to jest tylko gicz cielęca, a kiełbaska nazywa się "moja".

Najważniejsze, że żona i wnuczki nareszczie zadowoleni, bo chuda i dobra.

Nazewnictwem branżowym głowy sobie nie zawracam,

czesem robię z tego co mam, i tyle.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220821
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.