kostek61 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Ziutek :clap: Zdrowych i wesołych świąt :lol: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-212388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 ziutek, Zobaczyłam dopiero teraz, już po świętach i oniemiałam :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-212736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 ziutek, wielki ukłon w Twoją stronę... pięknie, smacznie i dużo... tak jak lubię :clap: :thumbsup: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-212737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Dla mnie też piękne :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-212738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 No to rodzinka zapewne zadowolona z takich wyrobów i jak mniemam po Świętach wiele na następne dni nie zostało. Brawo super wyroby :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-212753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Swięta, Święta i po Świętach. Jest dobra pora aby zrobić zapasy na glila latem. Więc do roboty. Tak parzę kaszę, garnek do gara i spoko, można iść na herbatkę. Nic się nie przypala, nie trzeba mieszać, pilnować a póżniej drapać garów. Sporo Forumowiczów narzeka na pękające kaszanki, wg mnie tajemnica chyba tkwi w tym, aby na dno dać kratkę, aby kaszananeczki nie stykały się z dem, bo dno ma wyższą temperaturę niż woda. Tak somo pzrzę mieska i inne rzeczy do kaszanki. nie zrobiłem zdięcia. Parki nadziewam na sznurek. Sznurek wystaje poza gar i po uparzeniu wyciąga się całą wiązke. Łatwo i przyjemnie. Odkręcanie parek kaszanki jak i kiełbaski, stosuję metodę , skręcanie od siebie do siebie. Czarne, kiszka Łódzka, ja to nazywam kadrel. http://images49.fotosik.pl/1462/15d26a33bc2e5d2emed.jpg Kaszaneczka, przekroje, dodatki : 3 serducha, 2 golonki, 3 nereczki, podgarle, boczek i trochę łopatki. Wyszła by z tego super pasztetowa. Tym razem użyłem wątroby wołowej, jest o wiele smaczniejsza od wieprzowej, nie ma takiej goryczy, polecam spróbować. http://images35.fotosik.pl/1320/72dbf4d8e052bf50med.jpg Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Pełna paleta. Aż ślinka cieknie. Super. Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Ziutek piękna kaszanka i czarne które bardzo lubię :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Czarne robisz na słodko :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Ziutek wyroby super,patenty tak samo :grin: :clap: .Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Patent z parzeniem kaszy w drugim garnku bardzo dobry sam go stosuje już jakiś czas jak chodzę na bicia, faktycznie nic się nie przypala a kasza pije rosołu tyle ile ja jej dam a nie jak w worku w wodzie. Polecam bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 ziutek, cudne kaszaneczki Pozdrawiam :grin: :clap: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Dzięki za słowa uznania.Czarne robię właśnie na słodko z cynamonem, z przepisu ze strony głównej,chyba Maxella, też bardzo to lubię. I tak przy okzji.Sporo Forumowiczów narzeka na pękające kaszanki czy salcesony.Wg mnie przyczyą może być to, że parzony wyrób totyka bezpośrednio do dna gara, które ma dużo wyższą temperaturę. Najpierw do wanienki daję gorącą kaszę, na to krew, fajnie się sparzy,wstępne mieszanie i dopiero reszta dodatków i przyprawy. Ja stosuję kratkę aby nic nie dotykało do dna, nie pękła mi ani jedna. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 ziutek, stare kociołki miały takie fajne wkłady z dziureczkami na dno.Odziedziczyłem takie po mamie i też wszystko parzę z tym wkładem. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-213815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Maja 2012 Mała rzecz na długi weekend. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-216329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Maja 2012 Wyroby jak zwykle do naśladowania :smile: Czy można prosić o dokładny przepis Salcesonu :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-216330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Maja 2012 Ziutek chylę czoło :thumbsup: :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-216341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Maja 2012 Mała rzecz na długi weekend.Ziutek kompanie wojska masz na utrzymaniu :grin: Wyroby super :clap: :clap: :clap: Czy można prosić o dokładny przepis SalcesonuPopieram Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-216557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Maja 2012 Czy można prosić o dokładny przepis Salcesonu :question: Tomaj, zobacz temat salceson Halusi, tam jest wszystko fajnie opisane. Ja miałem do dyspozycji 4 ozory, 4 serducha, cały łeb, 2 golonki i 2 nogi, wszystko peklowane, bo taki lubię. Kupiliśmy z sąsiadem wiejską świnkę 90 kg, a że, syn tego znajomego od którego świnka, pracuje w ubojni załatwił dodatkowo : 3 + 1 ze świnki tzw komplety (ozór, płuca, wątroba, serce), płucka zjadł pies sąsiada, 2,5 kg nerek, z 5 kg mózgów (z całej zmiany uboju chyba), jelit grubych prostych, juchy z parę litrów, jednym słowem, raj :lol: i horror :devil: zarazem. No nie powiem, było co robić i było z czego. Jeszcze nigdy w życiu nie robiłem 26 kg kaszanki, i wogóle tylu wyrobów naraz, i jednocześnie, no ale jak trza to trza. Ważne, że wszystko się udało, smakuje, a temperatury 26-28.04.2012 były dość wysokie, wszystko prawie przewidziałem, ale nie taką temperaturę. Dobrze, że mam dwa pomieszczenia i w tym drugim było trochę chłodniej. 38 letnia lodówka Mińsk produkcji ZSRR też zdała egzamin w 100%. :wink: Przypomniał mi się stary sposób z mrożoną wodą w plastikowych butelkach, no i tym sposobem w kubłach z peklowanym, udało mi się nie przekroczyć 10st.C, no i koc do przykrycia. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-217916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Maja 2012 Ostatnie wędzonki z maja Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-219156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Maja 2012 31.05.2012, kiełbasa "moja" co miałem to dałem skład : szynka 1300 królik 1000 kurczak (pierś) swojski 800 podgarle 1400 gicz cielęca 1200 golonka 1450 -------------------------------------- razem 7150 peklosól 18 g/kg woda 5 % pieprz 1,5 g/kg gorczyca 0,5 g/kg 4 ząbki czosnku szynka, królik i kurczak tylko krojone w drobną koskę, nie mielone No i wyszło co wyszło po wędzeniu, drewno czereśnia po parzeniu zrobiona na zamówienie żony i wnuczków, chudziutka i smaczna. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Maja 2012 W przekroju fajna,ale trochę ciasno miała w wędzarni :wink: .Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Maja 2012 Zgadzam się, bo skrzynia z OSB rozebrana,a w murowanej trochę ciasno, bo tylko mogę zawiesić 2 kije. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Czerwca 2012 kiełbasa "moja" co miałem to dałem skład : szynka 1300 królik 1000 kurczak (pierś) swojski 800 podgarle 1400 gicz cielęca 1200 golonka 1450 -------------------------------------- razem 7150Co to jest ?. Receptura czy zakupione mięso-elementy , tuszki . Jak tak będziemy pisać receptury to bardzo proszę o zatrudnieni na forum wróżki, by to rozszyfrowała. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Co to jest ?. To jest receptura sklepowa a nie branżowa :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Co to jest ?. To jest receptura sklepowa a nie branżowa :grin: Ze sklepu to jest tylko gicz cielęca, a kiełbaska nazywa się "moja". Najważniejsze, że żona i wnuczki nareszczie zadowoleni, bo chuda i dobra. Nazewnictwem branżowym głowy sobie nie zawracam, czesem robię z tego co mam, i tyle. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/2/#findComment-220821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.