Skocz do zawartości

Domowe podmalowywanie i poprawianie wad naszych wyrobów


Rekomendowane odpowiedzi

Zachodzi niekiedy potrzeba lekkiego upiększenia naszych wyrobów (stoły weselne, stoły świateczne), które straciły nieco uroku na skutek np.niewłaściwego wędzenia, wad mięsa itp.

Podajcie tutaj swoje doświadczenia w tym zakresie, oczywiście przy zastosowaniu do zabiegów podbarwiania i tzw. "lakierowania", jedynie naturalnych i zdrowych składników.

Wiem, że do podbarwiania (przyciemniania) wędzonek i niektórych kiełbas stosuje się krew.

Zabieg toalety końcowej po wędzeniu tzw. "lakierowanie" stosuje z powodzeniem Dziadek. Może zechce się podzielić z nami sekretami tej metody?

Proszę zatem naszych technologów o rozwinięcie tematu. Przed świetami może się przydać taka wiedza.

Temat zakładam z inicjatywy Kol. Makrasza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Z tego co mi wiadomo, dość powszechnie do podbarwiania wędzonek wykorzystuje się karmel. W zależności od roztworu, nadaje on dość ciemny kolor od ciemno złocistego do niemal czarnego. O ile karmel nie jest pozyskiwany syntetycznie ( podobno takowe są ) myślę, że ten rodzaj barwienia nie jest zły. W przemyśle wykorzystywany jest również płyn tzw. "Solario" służący do barwienia. Wędzonki przed wprowadzeniem do komór wędzarniczych są spryskiwane tym płynem.

Życzę Wam i sobie aby nasze wędzonki wychodziły z wędzarek zawsze tak piękne, by nigdy nie wymagały "podrasowywania" :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188134
Udostępnij na innych stronach

Również przyłączam się do prośby o podanie domowych sposobów na wygląd wędzonek.

 

Jeżlei chodzi o "lakierowanie" to słyszałem / nie widziałem / o kurzym białku pod koniec wędzenia.

 

Z góry dziękuję

Denique non omnes eadem mirantur amantque
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188153
Udostępnij na innych stronach

Malowanie wędlin to nie jest wymysł producentów nowoczesnych wędlin .

Po co maluję się wędliny- to tak jak by zapytać panie po co one się malują. Myślę że odpowiedz jest prosta .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188171
Udostępnij na innych stronach

[mod]Andyandy, nie chodzi o każdorazowe poprawianie kolorystyki szynek, polędwic, czy baleronów.[/mod]

Chodzi o okazjonalne poprawienie "wizerunku" naszego wyrobu w przypadku takiej konieczności.

Szynka z nogą, którą wędził na kursie Dziadek, wyszła z wędzarni jako wyrób klasy extra. Jednak wcześniej zapowiedziany był eksperyment z poprawą jej wyglądu poprzez użycie pasty wykonanej na miejscu przez Dziadka. Byłem przy tym obecny i musze powiedzieć, iż super szynka znacząco zyskała jeszcze na kolorystyce i wyglądzie zewnętrznym. Po sparzeniu zero jakiegokolwiek innego smaku, ale kolor i połysk super.

Dlatego nie piszmy tutaj o jakichkolwiek przemysłowych technologiach upiekszających, gdyż obrażamy wszystkich tych, którzy skutecznie buduja to forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188187
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że mowa o szynce wykonanej podczas szkolenia SDM, którą można zobaczyć tutaj

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188193
Udostępnij na innych stronach

Czasami każdy ma pecha i co zrobić żeby ratować sytuacje, a brak czasu na nowe wyroby. Znam małą masarnie i robi to w ten sposób, że wyroby po opłukaniu wkładają na chwilę do 14% solanki i do osuszenia. Jak wędzą wszystko wychodzi jak malowane piękne, ale tylko piękne. Na Kaszubach widziałem, że rozrabiają troszkę miodu do płukania i wychodzą bardzo ciemne wędzonki . Jeżeli już to ja jestem za miodem na wędlinach i miodkiem popijać :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188197
Udostępnij na innych stronach

... ja mam na myśli tzw. "lakierowanie" wyrobów prosto z wędzarni, w pełni ekologiczne i zdrowe, wykonywane przez Dziadka podczas kursu SDM na szynce z nogą i w oparciu o własnoręcznie, na miejscu wykonana pastę ("lakier"). Pasta wykonana z ogólnodostepnych, zdrowych produktów.

To może Dziadek opisze jak wykonał taką pastę?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188204
Udostępnij na innych stronach

[mod]Miro zgadzam się jak nigdy :) z Tobą![/mod]

Ja też jestem ciekaw jak zrobić ładniejsze wędliny. Jak wędzę boczki to zawsze "maluję" je żółtkiem - są takie błyszczące i bardziej apetyczne - je się też wzrokiem!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188257
Udostępnij na innych stronach

Spróbujemy jeszcze raz. :wink:

Ten temat nie ma nic, podkreślam NIC wspólnego z przemysłowym lakierowaniem i podrasowywaniem wyrobów. Dziadek, twórca prostej mikstury, przedstawiał nam na kursie, jak za pomocą kilku dostepnych w kuchni produktów, można szybko i skutecznie podmalować wędzonki, które np. z uwagi na wady miesa lub jakiekolwiek błędy popełnione podczas wędzenia nie wyszły tak jak trzeba: podcieki białka, niedowedzenia, przebarwienia itp.

Zbliżaja się święta i jak co roku, pełna parą rusza produkcja domowa. Przypomnijcie sobie ile co roku jest pytań w stylu: co mam zrobić, by szynka, czy polędwica ładnie wyglądały, bo juz po wędzeniu mam duże wycieki białka? itp. Honorową sprawa każdego zadymiacza jest, by jego wyroby jak najpiekniej prezentowały się na światecznym lub weselnym stole zwłaszcza, jesli bedzie dużo gości.

Ten prosty sposób pozwoli na wystawienie swych wyrobów bez obaw o krytykę.

I o to tylko chodziło.

Sporo osób krytykuje wszystko czego nie zna juz "z urzędu", nieraz nie przeczytawszy nawet dokładnie postów. Tym osobom polecam przeczytanie swoich pierwszych postów na tym forum. :wink:

Mam nadzieję, że tutaj wypowie się sam twórca metody, a ja z kolei postaram się o jakieś zdjęcia.

Temat stanie sie zbędny z chwila opublikowania na forum naszego poradnika na temat zasad budowy wedzarni i prawidłowego wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188263
Udostępnij na innych stronach

Posprzątałem temat z OT, zapraszam do dyskusji.

Przypominam, że temat brzmi "Domowe podmalowywanie i poprawianie wad naszych wyrobów."

Zgodnie z założeniem autora tematu piszemy o sposobach, czyli JAK domowym sposobem .. itd

Nie piszemy o produkcji przemysłowej.

Wszystkie posty nie na temat będa usuwane.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188278
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich i przedstawiam mój sposób w jaki poprawiłem swój wyrób.

Zdarzyło mi się to dwa lata temu podczas wędzenia kiełbasy piwnej w pęcherzu. Podczas wędzenia spadła mi jedna sztuka na dno wędzarni i pękła w dwóch miejscach. Żeby uratować wyrób szybko zaszyłem i dalej wędziłem. Większość rodziny i znajomych patrząc na tę kiełbasę nie mogła się nadziwić jak ładnie zakończyłem kiełbaskę po wypełnieniu farszem. Oczywiście wszyscy co oglądali to laicy którzy nie mają żadnego pojęcia o robieniu kiełbasy. I to jest to że większość wędlin sprzedawanych o przedziwnych nazwach i kolorach tak działają na potencjalnych nabywców tych przemysłowych cudów.

zajasc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188400
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z zapowiedzią wklejam fotorelację z przygotowywania mikstury Dziadka i "malowania" szynki, które odbyło sie na ostatnim kursie SDM w Łazach.

Zdjęcia przyleciały aż z USA. :grin:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188470
Udostępnij na innych stronach

Ryba psuje się od głowy.

Bardzo to jest przykre, widzieć jak w szkole domowego masarstwa kultywuje i umacnia się w zainteresowanych potrzebę dodawania do wyrobów dodatków funkcjonalnych - w tym przypadku glutaminianu sodu. Wstyd!!!

 

Prawdopodobnie na tym kursie wykładowcy męczyli kursantów dokładnym mieszaniem farszu. Ot, sadystyczne podejście! Haminy nie można było dodać? Lepiej szybciej i nowocześniej!

 

Męczycie się z miksowaniem dolewaniem. Po co? Nie ma nowocześniejszych gotowych barwników. Dodajcie do wyrobów sudan (taki tam nowoczesny barwnik) - zobaczycie efekty. Wasza maggi z papryką się chowa. Głęboko!!!

 

Wielu zapomniało, wielu nie czytało, to przypomnę (podkreślenie moje):

Stanowimy dużą grupę miłośników Smacznych i Zdrowych, Naszych, Polskich Wędlin.

 

Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie. W ten sposób chcemy przeciwstawić się ogarniającej rynek mięsa, pogoni za zyskiem. Pokazać, że nie chcemy zaakceptować metod, zgodnie z którymi, na skalę przemysłową produkuje się obecnie wędliny. Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską, gdzie jest jedynie miejsce na chemię i wodę. Sami przejęliśmy ster i już widać owoce podjętych decyzji.

Ano, przejęliście i widać...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188478
Udostępnij na innych stronach

Można maggi zastąpić piwem (również piwem z dodatkiem miodu) i będzie w zgodzie z tradycją. Inwencji własnej więcej.

I szabel na Dziadka nie będą ostrzyć co poniektórzy.

Pozdrawiam. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188483
Udostępnij na innych stronach

andy, przesadzasz :)

 

Nie rozumiem tej próby narzucania innym swoich przekonań.

Ja osobiście zawsze wolę mieć możliwość wyboru. I to ode mnie samego powinno zależeć, czy wybieram rozwiązanie A, czy B. Nie chciałbym żeby ktoś mi to ograniczał. Nawet tak zasłużony Prezes ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188485
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś się jedynie suszyło potem peklowało i wędziło z chlorkiem sodu, następnie dodawano saletry, potem nitrytu, w końcu nastała era peksoli.

 

Czy tego chcemy czy nie Świat zap...suwa do przodu. Ale tylko od nas zależy z jaką prędkością.

I czy w tym wyścigu szczurów będziemy aktywnie uczestniczyć.

 

Pozdrawiam

 

Makrasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188486
Udostępnij na innych stronach

grzegorz1960 - a na jaki kolor się wędzi :grin:

 

pokaż jaki masz kolor wędzonek, może czsami przed rodziną lub znajomymi trzeba się

 

pochwalić i trochę naturalnymi dodatkami polepszyć wygląd. Chociaż jak będą czarne to ci

 

Ci pozostanie?

 

Taki jest wg mnie sens. Jak jest taka możliwość (NATURALNYMI DODATKAMI) to dlaczego

 

tego nie podać na forum.

 

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188487
Udostępnij na innych stronach

Można maggi zastąpić piwem (również piwem z dodatkiem miodu) i będzie w zgodzie z tradycją. Inwencji własnej więcej.

musiałbyś zastosować piwo wyprodukowane metodami tradycyjnymi, bo co niektóre są bardziej szkodliwe niż wspomniana maggi :)

A tak na poważnie , widać jakieś otarcia o granice absurdu......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188488
Udostępnij na innych stronach

...Można maggi zastąpić piwem...

Zamiast "maggi" z podobnym jak nie lepszym efektem można

dodać sproszkowany lubczyk. :cool:

 

A tak BTW, to jak jemy z musztardą to jest "koszernie", czy nie? :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188490
Udostępnij na innych stronach

Zamiast "maggi" z podobnym jak nie lepszym efektem można

dodać sproszkowany lubczyk. :cool:

 

W jakim roztworze proponujesz to rozpuścić , papryka też sucha :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188509
Udostępnij na innych stronach

I szabel na Dziadka nie będą ostrzyć co poniektórzy.

Myślę, że to nie o mnie. Ja zawsze boleję nad tym, jak DZIADEK przegrywa słuszną bitwę o prawidłowe nazewnictwo. Ma on takie same szanse na wygranie jak ja z glutaminianem sodu, bo przecież:

Świat zap...suwa do przodu

Nieprawdaż?

 

vtec wybacz, jeśli tak to odebrałeś. Ja nie mam zamiaru ani Tobie, ani nikomu nic narzucać! Wybieraj/cie to co Wam pasuje - mnie nic do tego. Jednak cytowany w moim poście fragment przesłania ze strony głównej->"O nas" do czegoś zobowiązuje. W jego myśl powinniśmy kultywować tradycje. W starych przepisach nie ma dodatków funkcjonalnych, więc czemu są one tolerowane na portalu powołanym "...aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie."? Mówiąc po prostu: portal wedlinydomowe . pl jest jedynym i ostatnim znanym mi miejscem w sieci gdzie tli się jeszcze prawdziwa idea tradycji. Mam nadzieję, że nie zostanie ona zgaszona przepisami i recepturami nadającymi się na portale żywnościowe typu:

japierniczealedobre . pl,

wspaniałebokoncernowe . pl,

bezwegetyjesteśzacofany . com

aspartamlepszyodmiodu . eu

 

Co do naturalnych sztuczek i sposobów nie mam nic (może sprawdziłby się lubczyk zmiksowany z olejem?)

 

(Teraz nastąpi bezzłośliwa wymiana uprzejmości)

:grin: Nazywany prezesem serdecznie pozdrawia Naprawdę Wielce Zasłużonego Administratora :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188519
Udostępnij na innych stronach

Miałem coś napisać, ale ręce mi opadają.

 

Sami święci na forum ! Nie piją sklepowego piwa, soków, coli, nie używają maggi ani wegety, a z własnej rolnej produkcji mają: warzywa, mięso, mleko, ser, mąkę a co za tym idzie pieczywo, ryby, masło, śmietanę, majonez, jajka, kawę, herbatę, a woda w kranie jest krystaliczne czysta bez chloru ?

 

To gdzie Wy mieszkacie, bo ja chce też tam mieszkać !

 

Maxell zamknij ten temat, bo to najmniejszego sensu nie ma.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6402-domowe-podmalowywanie-i-poprawianie-wad-naszych-wyrob%C3%B3w/#findComment-188526
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.