kudłaty Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Witam wszystkich miłosników naszego forum.Uskuteczniałem wczoraj swiateczne wędzenie.Oczywiście tradycyjnie do wędzenia sasiad podrzucił swój materiał,a i kumpel z pracy też nie zasypia gruszek w popiele i towar dostarczył.Zalewę robiłem tradycyjnie tj.1.5 kg.peklosoli na 19 l. H2O,2 dkg.pieprzu, 13 listków laurowych,0,6 dkg. ziela angiel.i 1 czosnek pokrojony.Wędlin było ok.10.kg.Nastrzyk około 60 ml. na 1 kg.oczywiście tą sama zalewą.Wszystko stało na strychu w temp.6 st.c przez 4 dni.5 dzień to ociekanie(jak twierdzi DZIADEK ociekanie zaliczamy tez do peklowania).Codziennie zaglądałem do beczki i przekładałem misko obserwując zalewę.Była ok.W czwartek rano rozgrzałem wedzarnie i do boju.Wedzonki osuszałem ciepłym powietrzem ok.godziny.Wedziłem w temp.40|50 st.c przez 6.5 godz.Szynki i schab wrzuciłem do gotującej wody na 15 min.Potem temp. obnizyłem do ok.82-83.st i tak sobie lezały przez ok. 45.min.Koleś twierdzi Potwierdził że sznurk ze swojskiej wędzonki jest lepsze niż "szynka"z marketu.Z sasiadem jescze nie widziałem(może sie potruli)to żart.Wszystko wyszło zaje super soczyste idealnie na słoność,i kolorek też chyba ok.Oceńcie sami. P.S Z okazji świąt BOŻEGO NARODZENIA życze wszystkim przedewszystkim zdrowia i zadowolenia z bliskich Wam osób. Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2011 kudłaty, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-192316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Jak Tobie gratulacje składa Andyandy, To wykonanie roboty jest na premię Proponuję dobra lekturę do wędlinek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-192317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Dzięki.Jeśli chodzi o lekturke to już jest .2 tomy p.t Krupnik Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-192368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Wszystko ładne. Tylko gdzie ten schabik . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-192380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Grudnia 2011 DZIADEK, właśnie miałem napisać, że zaraz będzie odezwa od Ciebie,a tu masz No właśnie, kudłaty, ten Twój schabik b/k to polędwicą zwany jest Wesołych !!! :grin: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-192385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Grudnia 2011 kudłaty, piękne gratulacje :clap: :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-192392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Grudnia 2011 kudłaty, Twoje wyroby bardzo ładnie równomiernie uwędzone jak na pierwszy raz. Są bez nacieków, a to, że podciągnąłeś od początku temperaturę podczas wędzenia i teraz prawdopodobnie nie musisz parzyć też ma swoją zaletę przed samymi świętami. Kije wędzarnicze mówią coś innego, ale może korzystasz z wypróbowanej wędzarni! :wink: Przy następnym wędzeniu zwróć uwagę i upewnij się czy są prawidłowe wskazania temperatury. Wędzonki przy tak krótkim stażu w zadymianiu, są bardzo udane :grin: Pamiętaj, że wędzonka sama się przedstawia i dla Zacnych wtajemniczonych kolegów z forum powiedzą więcej, niż można napisać w postach. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-192398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Grudnia 2011 wielkie dzieki Koledzy za rady. jesli chodzi o temperaturke to termometr mam zainstalowany w drzwiczkach i chyba nie oddaje 100% temperatury w wedzarni bo drzwiczki są metalowe , a termometr nie siega za daleko [ Dodano: Sob 24 Gru, 2011 20:19 ]Andyandy.Kije są juz po kilku wędzeniach dlatego takie wysłużone Wędzarnie sam budowałem bez żadnego doswiadczenia i rady,Uczę sie jej cały czas.Myślę że drzwiczki muszę zamienić na drewniane.Nie będzie takich wachań temperatury szczegulnie w zimę.Od zewn. jest zimno , od srodka ciepło i para gotowa na drzwiach.Wkurza mnie to bo płynie woda po ściankach. Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-192455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Lipca 2012 no to i ja sie podepne do tematu, bo mam maly problem Wedzilem ostatnio schabik 5 godzin na ok 60 stopni, ale go nie parzylem. Chcialem zachowac jego surowosc, ze tak powiem. W smaku super, fajnie soczysty, kolorek tez.Poniewaz bylo to wedzenie spontaniczne, nie peklowalem. Zrobilem doklane nastrzyki.Moj problem: schabik jest co prawda miekki, ale jakos taki "zylasty" Trzeba sie troche "nameczyc" przy gryzieniu Co zrobilem zle? Parzyc i dawac wieksza temp nie chcialbym (jesli mozliwe). Czy samo peklowanie moze "zmiekczyc" mieso? Pewnie i sam dojde do tego, ale ewentualne wskazowki moglbym juz nastepnym razem wykozystac.Moze po prostu dluzej wedzic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-229178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Lipca 2012 nie peklowalem. Zrobilem doklane nastrzyki Sąsiad jakoś nie rozumię. Co i czym nastrzykiwałeś, bo jeśli bez peklowania to po co nastrzyk.? Wcinałeś surowe odymione mięso bez poprzedniej konserwacii np. peklowania, solenia czy też podpiekania i parzenia, a to moim zdaniem troche niezdrowo.. Możesz się nawet rozchorować.!!! pzdr. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-229189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Lipca 2012 Wedzilem ostatnio schabik 5 godzin na ok 60 stopni,schabik jest co prawda miekki, ale jakos taki "zylasty" Trzeba sie troche "nameczyc" przy gryzieniuPoniewaz bylo to wedzenie spontaniczne, nie peklowalem. Zrobilem doklane nastrzyki.W czasie peklowania mięso kruszeje (denaturacja chemiczna) - nie dałeś mu szans :sad: Mimo długotrwałego wędzenia w "około" 60st.C., prawdopodobnie polędwica nie osiągnęła w środku temperatury, w której dochodzi do denaturacji termicznej białka. Jeżeli założyłeś, że polędwica ma być surowa, to powinna być dłużej peklowana aby skruszała i mięso dojrzało. W tej chwili pozostaje Ci bardzo cieniutkie krojenie mocno schłodzonego mięsa lub delikatne sparzenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-229191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Lipca 2012 W tej chwili pozostaje Ci bardzo cieniutkie krojenie mocno schłodzonego mięsa Oraz jeśli w takiej postaci, to bardzo szybka konsumpcja.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-229192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Lipca 2012 dzieki za rade.Nastrzyk byl naturalnie z pektosoli. Potem pozadnie wygniotlem. Po prostu nie mialem czasu. A w smaku soli jest dosyc.Czyli juz wiem, to wszystko przez brak konwencjonalnego peklowania. Dzieki.A jesli chodzi o zepsucie sie, to nie zdazy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-229207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Lipca 2012 Jeżeli założyłeś, że polędwica ma być surowa, to powinna być dłużej peklowana aby skruszała i mięso dojrzało. I dodam ,że wędzenie powinno być w niższej temperaturze.Peklowanie nie służy jedynie otrzymaniu odpowiedniego koloru.Powoduje kruszenie mięsa i ochronę bakteriologiczną. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-229209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lipca 2012 o, i teraz wiem na bank. Jeszcze raz wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6508-swiateczma-szyneczka-i-schabik/#findComment-229211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.