Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej pociąć go wieczorem na kawałki o długości ok. 2-3 cm i zamoczyć na noc w zimnej wodzie. Raniutko jest jędrny niczym .... .... świeżo wykopany. ;)

Po prostu chrzan bardzo szybko wiotczeje i wtedy trudno go obrać i zetrzeć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417425
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przepraszam Andrzeju ,że w Twoim temacie !!! Michał, są jeszcze inne produkty ,które musimy wymoczyć w zimnej wodzie , aby były jędrne.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417455
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku, a co może być powodem, że już trzeci raz od jesieni robię chrzan z kupnych korzeni i jest gorzki?  Latem tego nie miałem.

Pozdrawiam

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417468
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chrzan pływa w wodzie

 

A w jakim celu się moczy chrzan? I jak długo?

Jak będę miał czas to może też zrobię swojski chrzan. Jakoś nigdy nie moczyłem chrzanu przed tarciem.( a może to był błąd)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417499
Udostępnij na innych stronach

Chrzan z czasem wysycha namoczony odzyskuje swoje właściwości i jest prawie jak swieży, można ten sam patent stosować do innych warzyw takich jak marechwka, pietruszka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417502
Udostępnij na innych stronach

 

 

co może być powodem, że już trzeci raz od jesieni robię chrzan z kupnych korzeni i jest gorzki?

 

 Witaj

 

 Muszę powiedzieć że nie potrafię odpowiedzieć . :facepalm:    W ubiegłym roku też udało :D mi się zrobić chrzan o smaku goryczki .  Dzisiaj wieczorkiem będę tarł nowy . Sam jestem ciekaw  jaki będzie smak . 

Może Maxell coś podpowie , ma szeroką wiedzę na temat produkcji  chrzanu  . :D :D

 

 

 

 

A w jakim celu się moczy chrzan? I jak długo?

 

 Maxell wyjaśnił wyżej :D  Tier zresztą też :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417512
Udostępnij na innych stronach

 

 

przyszedł czas
Czas nie zmarnowany,Andrzeju  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417513
Udostępnij na innych stronach

Radze sprawdzić przekrój korzenia. Jeśli sa czarne punkty na przekroju, to znaczy, iż chrzan zaatakowany jest przez popularną szczególnie na starych plantacjach chorobę zwana "muchą". To jeden z elementów. Ponadto przyczyną gorzknienia korzeni może być jeszcze:

- rozpoczęty proces gnilny,

- niewłaściwe przechowywanie korzeni (zbyt mokro lub zbyt sucho),

- wiek korzenia (niektórzy trzymaja koło domu kilka kępek chrzanu po kilkanaście lat. Proszę pamiętać, że tylko jednoroczne przyrosty są najzdrowsze i najsmaczniesze. Poznajemy je po żółtej skórce, braku spróchnień i jasnym przyujemnym kolorze przekroju).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417516
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze dwa pytania odnośnie chrzanu. Andrzeju jesli uważasz to za zaśmiecanie to ...posprzątaj  :D

Czy można koło domu posiać/zasadzić chrzan?

Dysponujecie jakimś fajnym przepisem na chrzan domowy, tak do białej kiełbaski. :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417679
Udostępnij na innych stronach

Można posadzić, bardzo łatwo.

Tylko przemyśl, bo w razie gdybyś chciał zlikwidować, może być ciężko. Chyba, że randapem, ale tego nie próbowałem. :)

Wystarczy kawałeczek korzonka i rośnie. Aby pozyskać ładny, długi korzeń, trzeba nieraz kopać ok. pół metra głęboko. Stare mają korzenie sięgające jeszcze głębiej.

Nie trę, wykorzystuję kawałki min. do kwaszenia.

Edytowane przez Gen
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417685
Udostępnij na innych stronach

Dysponujecie jakimś fajnym przepisem na chrzan domowy, tak do białej kiełbaski. :)

 

 

Co do posadzenia chrzanu odpowiedział już Gen :D

 

 Chrzan już utarty i mój przepis bardzo prosty,  zapożyczony od Andrzeja Bagno . Do utartego chrzanu dolewałem gorącej wody z kwaskiem cytrynowym żeby złagodzić moc i coby nie robił się ciemny . Do smaku dodałem tylko soli i cukru . Mocny jak woda :D (  bo woda okręty nosi ) i z buraczkami czerwonymi do białej kiełbaski będzie w sam raz . :D

 

 Oto jak się prezentują moje  Wędzonki Krotoszyńskie .  Jak będzie wszystko grało to zrobię po plasterku :D :D  na Zawiszę .

 

post-39847-0-72046600-1427985125_thumb.jpg

 

post-39847-0-41737700-1427985141_thumb.jpg

post-39847-0-90842700-1427985178_thumb.jpg

 

post-39847-0-88471400-1427985199_thumb.jpg

 

Na Wędzonce Krotoszyńskiej  przekrój szynki

 

post-39847-0-44300800-1427985288_thumb.jpg

 

A dobry sąsiad nie miał dzisiaj chyba co robić :D  i przez płot przerzucił szczupaczka nawet już sprawionego i kurę na rosołek . :D   Jak dobrze mieć sąsiada :D:)

 

 post-39847-0-05913000-1427985455_thumb.jpg

post-39847-0-00023900-1427985470_thumb.jpg

 

 Gorąco pozdrawiam

post-39847-0-98503700-1427985158_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417723
Udostępnij na innych stronach

Skąd Ty bierzesz farbę do kolorowania wędzonek ?

 

PePe  farby brak , wędzę w wędzarni murowanej  z klinkieru czerwonego . :frantics::D:)

 

 Co do szczupaka to się nie wypowiadam - dostałem  . w sprzedaży też są .

 

 Gorąco pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417730
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do szczupaka to się nie wypowiadam - dostałem . w sprzedaży też są .

Okres ochronny nie obejmuje hodowli :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417753
Udostępnij na innych stronach

 Andrzej, ale taki troche "wredny" ten sasiad, kury nie oskubal http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,002_Rk_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417835
Udostępnij na innych stronach

ale taki troche "wredny" ten sasiad, kury nie oskubal

 

 

 W  nagrodę , podarował jeszcze jedną . :D Jutro będzie kolejne  kurobicie :D :D

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417845
Udostępnij na innych stronach

 

 

W  nagrodę , podarował jeszcze jedną . Jutro będzie kolejne  kurobicie

 Chyba zrozumi8al swoj bladhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,021_o8_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-417857
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 No to będzie z czego żurek zajadać :D

 

 post-39847-0-83219700-1428074962_thumb.jpg

 

 

 Chlebki ,  bo to tak się u nas nazywa oczywiście kupione . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-418022
Udostępnij na innych stronach

A ja juz mialam pochwaly pisac jakie ladne :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-418023
Udostępnij na innych stronach

 

 

że wyglądają jak jedna z ulubionych przez mężczyzn części kobiecego ciała :facepalm::)

 

 

 I dlatego je kupuję Arku . :frantics::)

 

 

 Pozdrawiam gorąco

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/48/#findComment-418075
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.