andrzej k Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3001 Opublikowano 2 Września 2018 Będą powidła z węgierek.... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-605880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3002 Opublikowano 2 Września 2018 Będą powidła Sam smak - te sa dobre Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-605885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3003 Opublikowano 2 Września 2018 Brawo, u mnie już zrobione. Słodkie bez dodatku cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-605889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3004 Opublikowano 2 Września 2018 Nie dodaję nigdy cukru do powideł.... [Dodano: 02 wrz 2018 - 19:21] Na dzisiaj koniec...jutro ciąg dalszy Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-605900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3005 Opublikowano 4 Września 2018 Nie dodaję nigdy cukru do powideł.... To może i ja załapię się na jakiś mały ... ... słoiczek ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3006 Opublikowano 4 Września 2018 To może i ja załapię się na jakiś mały ... ... słoiczek ? Piotrek jak złapiesz będzie Twój . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3007 Opublikowano 4 Września 2018 Już zaczynam trenować "chwyty" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3008 Opublikowano 4 Września 2018 Już zaczynam trenować "chwyty" Piotrek do grzybolotu masz czas Opanujesz chwyt do perfekcji Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3009 Opublikowano 4 Września 2018 Ciiiiiiichoszaaaa, bo konkurencja nie śpi i też może zacząć ... ... trenować. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3010 Opublikowano 4 Września 2018 Będą powidła z węgierek... No i super Andrzejku . U nas "materiał" na powidła jeszcze dojrzewa na drzewie. A właściwie na trzech drzewach. Może zdąży przed zimą . Pozdrowionka . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3011 Opublikowano 8 Września 2018 Koniec węgierek to i ostatnie powidła w tym roku... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3012 Opublikowano 8 Września 2018 Koniec węgierek to i ostatnie powidła w tym roku... a robiłeś kiedyś metodą dla leniwych ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3013 Opublikowano 8 Września 2018 Bez mieszania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3014 Opublikowano 8 Września 2018 a robiłeś kiedyś metodą dla leniwych ? Bez mieszania. Czyli w piekarniku ?? W piekarniku zapiekam w ostatniej fazie i do słoików Jeżeli chodzi o mieszanie , to jak dopasujesz garnek i płomień gazowy to mieszanie smażonych powideł nie jest straszne . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3015 Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) Śliwki myję, przecinam na pół i wyciągam pestki. Przekładam do garnka , zasypuję cukrem i polewam octem, mieszam całość i odstawiam na dobę.Po tym czasie zaczynam gotowanie, niech Was nie pokusi zamieszać w garnku!!!nie wolno mieszać!!! nie potrząsać!!! Gotuję powolutku do odparowania płynu, od 3 do 5 godzin, czas uzależniony jest od soczystości śliwek. Po odparowaniu soku zaczynam mieszać, raz za czas , aż powidła nabiorą oczekiwanej gęstości ( od pół do 1 godziny) Na koniec gorące powidło( nie ściągam garnka z gazu) przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków , odwracam do góry dnem i zostawiam do wystudzenia. [Dodano: 09 wrz 2018 - 07:24]Robiłem tą metodą i potwierdzam że jest możliwe bez mieszania i tylko ok 3 godziny Edytowane 9 Września 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3016 Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) Robiłem tą metodą i potwierdzam że jest możliwe bez mieszania i tylko ok 3 godziny Słyszałem o tej metodzie ale jakoś mi to umsknęło . Zresztą , czasami trudno wprowadzić nie konwekcjonalne nowości . Edytowane 9 Września 2018 przez EAnna Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3017 Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) Czyli w piekarniku ?? Nie.Ja zasypuję lekko tylko cukrem ,odstawiam na 12 h i na gaz bez mieszania.Sprawdziłem dwa lata temu.Powidła wyszły super. Edytowane 9 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3018 Opublikowano 9 Września 2018 zasypuję cukrem i polewam octem, A jakie ilosci w stosunku do owocow? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3019 Opublikowano 9 Września 2018 A jakie ilosci w stosunku do owocow? 3 kg śliwek bez pestek 3 łyżki octu pół kg cukru[Dodano: 09 wrz 2018 - 10:56]Za pierwszym razem powidła robiłem w starym garnku, bo nie wierzyłem, że bez mieszania nie przypalą się, a one zrobiły mi dowcip i się nie przypaliły Ocet podobno powoduje ze śliwki puszczają trochę więcej soku i powidła mają ładniejszy kolor (bardziej śliwkowy) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3020 Opublikowano 9 Września 2018 3 kg śliwek bez pestek pół kg cukru :rolleyes: U mnie już to nie przejdzie . Ja mogę zagwarantować że : Powidła i do wszystkich owoców krajowych które zaprawiam nie dodaję cukru . Czas przechowywania w słoikach po pasteryzowaniu ....... może być kilku letni bez objawów zepsucia . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3021 Opublikowano 9 Września 2018 Ja mogę zagwarantować że : Powidła i do wszystkich owoców krajowych które zaprawiam nie dodaję cukru . Czas przechowywania w słoikach po pasteryzowaniu ....... może być kilku letni bez objawów zepsucia . Potwierdzam.Wg mnie cukier psuje smak powideł.Pacyfikuje skutecznie lekką goryczkę i umiarkowaną kwasowość - szczególnie węgierek.Robi się kolejny ulep, podobny do sklepowego Niedawno odkryłam powidła z ...2003 roku . Trzeba było zniszczyć nakrętkę aby otworzyć słoik. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3022 Opublikowano 9 Września 2018 Pacyfikuje skutecznie lekką goryczkę i umiarkowaną kwasowość - szczególnie węgierek. Aniu chcesz mi powiedzieć, że ok.0,5 kg cukru na 10 kg węgierek zepsuje smak powideł.Jeśli tak to ja mam propozycję.Ja Ci wyślę swoje powidła a Ty mi swoje i później napiszemy nasze odczucia.Adres proszę na PW. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3023 Opublikowano 9 Września 2018 Arku ... zapytam tylko po co dajesz cukier np do powideł . Czysta moja ciekawość . Wiem , że prawie we wszystkich przepisach jest podany w większej lub mniejszej ilości . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3024 Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) ok.0,5 kg cukru na 10 kgTo jest 50g cukru na 1kg świeżych, odpestkowanych śliwek.Śliwki zawierają 10% fruktozy, czyli 100g/kg. Dodatek 50g cukru podbija zacukrzenie o 50%.Po redukcji wody uzyskuje się (bez cukru) 250g powideł o zawartości fruktozy 100g, czyli 40%.Twoje śliwki będą zawierały 50% cukrów przy redukcji do 300g. Pytam się zatem, w jakim celu dodaje się ten cukier do diabelnie słodkich owoców?Chyba, żeby podhodować sobie cukrzycę i zmasakrować swoją trzustkę Edytowane 9 Września 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3025 Opublikowano 9 Września 2018 Wracając do przepisu dla leniwych podanego przeze mnie, to myślę że dodatek cukru w tym przepisie jest niezbędny, bo bez niego owoce nie puściły by dużo soku a właśnie ten sok powoduje że owoce "pływają" i dzięki temu nie przypalają się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.