Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie dodaję nigdy cukru do powideł....

[Dodano: 02 wrz 2018 - 19:21]

Na dzisiaj koniec...jutro ciąg dalszy post-39847-0-01212100-1535908837_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-605900
Udostępnij na innych stronach

 

 

To może i ja :rolleyes: załapię się na jakiś mały ... :angel: ... słoiczek ?

 

 

Piotrek jak złapiesz będzie Twój . :D:)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606027
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już zaczynam trenować :cool: "chwyty" :D

 

Piotrek do grzybolotu masz czas :D  Opanujesz chwyt  do perfekcji :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606033
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będą powidła z węgierek...

 

No i super Andrzejku  :thumbsup: . U nas "materiał" na powidła jeszcze dojrzewa na drzewie. A właściwie na trzech drzewach. Może zdąży przed zimą :D  ;) .  

Pozdrowionka :D.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606061
Udostępnij na innych stronach

Bez mieszania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606331
Udostępnij na innych stronach

 

 

a robiłeś kiedyś metodą dla leniwych ?

 

 

 

 

Bez mieszania.

 

 

Czyli w piekarniku ??

 

 

 W piekarniku zapiekam w ostatniej fazie i do słoików :D

 

 Jeżeli chodzi o mieszanie ,  to jak dopasujesz garnek i płomień gazowy to mieszanie smażonych powideł nie jest straszne . :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606344
Udostępnij na innych stronach

Śliwki myję, przecinam na pół i wyciągam pestki. Przekładam do garnka , zasypuję cukrem i polewam octem, mieszam całość i odstawiam na dobę.
Po tym czasie zaczynam gotowanie, niech Was nie pokusi zamieszać w garnku!!!nie wolno mieszać!!! nie potrząsać!!!
 
Gotuję powolutku do odparowania płynu, od 3 do 5 godzin, czas uzależniony jest od soczystości śliwek. Po odparowaniu soku zaczynam mieszać, raz za czas , aż powidła nabiorą oczekiwanej gęstości ( od pół do 1 godziny) 

 

Na koniec gorące powidło( nie ściągam garnka z gazu) przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków , odwracam do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.
 

[Dodano: 09 wrz 2018 - 07:24]

Robiłem tą metodą i potwierdzam że jest możliwe bez mieszania i tylko ok 3 godziny

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606350
Udostępnij na innych stronach

Robiłem tą metodą i potwierdzam że jest możliwe bez mieszania i tylko ok 3 godziny

 

Słyszałem o tej metodzie ale jakoś mi to umsknęło . :D  Zresztą ,  czasami trudno wprowadzić nie konwekcjonalne nowości . :D  

Edytowane przez EAnna

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606353
Udostępnij na innych stronach

Czyli w piekarniku ??

 

Nie.Ja zasypuję lekko tylko cukrem ,odstawiam na 12 h i na gaz bez mieszania.Sprawdziłem dwa lata temu.Powidła wyszły super. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606358
Udostępnij na innych stronach

 

 

zasypuję cukrem i polewam octem,
 

 

 

 A jakie ilosci w stosunku do owocow?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606363
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jakie ilosci w stosunku do owocow?

 

3 kg śliwek bez pestek 

3 łyżki octu 

pół kg cukru

[Dodano: 09 wrz 2018 - 10:56]

Za pierwszym razem powidła robiłem w starym garnku, bo nie wierzyłem, że bez mieszania nie przypalą się, a one zrobiły mi dowcip i się nie przypaliły :)

Ocet podobno powoduje ze śliwki puszczają trochę więcej soku i powidła mają ładniejszy kolor (bardziej śliwkowy)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606364
Udostępnij na innych stronach

 

 

3 kg śliwek bez pestek

 

 

 

pół kg cukru

 

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

 

 

 U mnie już to nie przejdzie .

 

:)   Ja mogę zagwarantować że :  Powidła i do wszystkich owoców krajowych które zaprawiam  nie dodaję cukru .  Czas przechowywania w słoikach  po pasteryzowaniu ....... może być kilku letni bez objawów zepsucia . :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606369
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja mogę zagwarantować że :  Powidła i do wszystkich owoców krajowych które zaprawiam  nie dodaję cukru .  Czas przechowywania w słoikach  po pasteryzowaniu ....... może być kilku letni bez objawów zepsucia .
 

Potwierdzam.

Wg mnie cukier psuje smak powideł.

Pacyfikuje skutecznie lekką goryczkę i umiarkowaną kwasowość - szczególnie węgierek.

Robi się kolejny ulep, podobny do sklepowego  :facepalm:

Niedawno odkryłam powidła z ...2003 roku  :facepalm:. Trzeba było zniszczyć nakrętkę aby otworzyć słoik.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606376
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pacyfikuje skutecznie lekką goryczkę i umiarkowaną kwasowość - szczególnie węgierek.

 

Aniu chcesz mi powiedzieć, że  ok.0,5 kg cukru na 10 kg węgierek zepsuje smak powideł.Jeśli tak to ja mam propozycję.Ja Ci wyślę swoje powidła a Ty mi swoje i później napiszemy nasze odczucia.Adres proszę na PW. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606380
Udostępnij na innych stronach

Arku ... zapytam tylko po co dajesz cukier np do powideł .  Czysta moja ciekawość :facepalm:   . Wiem ,  że prawie we wszystkich przepisach jest podany w większej lub mniejszej ilości .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606381
Udostępnij na innych stronach

ok.0,5 kg cukru na 10 kg

To jest 50g cukru na 1kg świeżych, odpestkowanych śliwek.

Śliwki zawierają 10% fruktozy, czyli 100g/kg. Dodatek 50g cukru podbija zacukrzenie o 50%.

Po redukcji wody uzyskuje się (bez cukru) 250g powideł o zawartości fruktozy 100g, czyli 40%.

Twoje śliwki  będą zawierały 50% cukrów przy redukcji do 300g.

 

Pytam się zatem, w jakim celu dodaje się ten cukier do diabelnie słodkich owoców?

Chyba, żeby podhodować sobie cukrzycę i zmasakrować swoją trzustkę :facepalm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606383
Udostępnij na innych stronach

Wracając do przepisu dla leniwych podanego przeze mnie, to myślę że dodatek cukru w tym przepisie jest niezbędny, bo bez niego owoce nie puściły by dużo soku a właśnie ten sok powoduje że owoce "pływają" i dzięki temu nie przypalają się

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/121/#findComment-606391
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.