BazylWidzew Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 25 Marca 2013 Wczoraj zrobiłem nakladany hermelin czyli po naszemu marynowany ser i utopence czyli marynowane serdelki. Ser marynowany składniki Przekrojony ser posypany papryką, ziołami i czosnkiem Złożony ser obtoczony w mieszance przypraw Zalane olejem i na kilka dni do lodówki Składniki na utopence ( jak ja lubię ten język :grin: ) Niestety serdelki kupne :devil: jeszcze nie jestem na etapie żeby samemu zrobić chociaż cebula własna :grin: . Pokrojone Zalane w słoikach Nigdy nie jadłem oryginałów, za kilka dni zobaczymy czy warto to robić jeszcze raz. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-277322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 25 Marca 2013 Nigdy nie jadłem oryginałów,Bazyl, musisz pojechać do knajpy naszego kolegi Bogdana "Gospoda u Szwejka" w Białymstoku i tam spróbujesz prawdziwego UTPENCA z czeskim piwkiem Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-277326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 27 Marca 2013 Dzisiaj trochę białej zrobiłem. Łopatka 3367 g, boczek 217 g i 492 g wołowiny. Pierwszy raz zrobiłem klasyfikacje mięsa. Kl. 1 1668g Kl. 2a 552g Kl. 2b 498g Kl. 3 594g Zmielone kl. 1 sitko 13, kl. 2 sitko 8, kl. 3 i wołowina sitko 2,7 mielone dwa razy Nadziane w jelita Parzenie temp. 72-74 *C Po parzeniu Przekrój Przypraw dałem sól 90g, pieprz 16g, czosnek 24g, majeranek 4,2g tak mało bo mi brakło w zamian dałem tymianek 3g i oregano 2.5g oraz pół litra wody. Jak dla mnie super smak :thumbsup: po parzeniu wyszło 3920g. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-277903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 31 Marca 2013 Wczoraj kupiłem mrożone ryby. Sielawa 2080 g i stynka 4435 g. Wczorajsze wędzenie, szynka, schab, dwa boczki i kawałek słoniny Wędzarnie musiałem odkopać Po wędzeniu Jeden boczek zostawiłem nie parzony Po parzeniu. Przekrój Dzisiaj schab a" la wędlina parmeńska wsadziłem do lodówki. Tydzień za długo wisiał w kuchni, ale może mu to nie zaszkodzi :rolleyes: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 31 Marca 2013 bazylwidzew, czy stynkę też wędzisz? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 stynkę też wędzisz?Dwa razy wędziłem, na pierwszej stronie mojego tematu są zdjęcia Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Dzisiaj po półtora miesiąca spróbowałem chorizo i totalna porażka :devil: Wyszły suchary mięsne twarde jak kamień i nie da się kroić. Pewnie to wina wilgotności 30-40% Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Dzisiaj po półtora miesiąca spróbowałem chorizo i totalna porażka Te wszystkie wyroby dojrzewające, jak je przetrzymamy za długo albo w nieodpowiednich warunkach, to porażka. "Nie da się tego jeść bez siekiery" Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Dwa razy wędziłem, na pierwszej stronie mojego tematu są zdjęciaCzy ten drugi raz wyszedł lepiej ?Jestem zainteresowany tematem, bo stynka ostatnio zadomowiła się w okolicy :lol: Do tej pory ignorowałem ją ,ale program Okrasy z Mazur zainteresował mnie tym gatunkiem . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-278926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Czy ten drugi raz wyszedł lepiej ?Jestem zainteresowany tematem, bo stynka ostatnio zadomowiła się w okolicy :lol: Do tej pory ignorowałem ją ,ale program Okrasy z Mazur zainteresował mnie tym gatunkiem .Tak za drugim razem wyszła lepsza. Tylko wcięło mi gdzieś kartke z zapiskami i muszę zaczynać od nowa :devil: Smażona jest pyszna i wędzona też. Sam będziesz łowił :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Jakiej maszynki używasz i czy siatki i noże są ostre.Pytam bo pierwsza myśl była, że to pasztetowa.Ale może takie zdjęcieMaszynka Zelmer 5, noże ostre bo maszynka ma rok czasu i mało używana a aparat w kamerze to i kiepska jakość zdjęć. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Dzisiaj ricotte zrobiłem. Po zebraniu śmietany i zrobieniu oscypków z 10 l. mleka wyszło 357 g. Dzisiaj wędziłem oscypki i trochę sera żółtego. Z czwartku na piątek śniegu dosypało musiałem znowu się dokopać do wędzarni. W kwietniu śniegu po kolana :shock: Bezan temp. pilnuje. W tak luksusowych warunkach jeszcze nie wędziłem. W południe temp. 18*C w cieniu a dookoła stojak do siekiery i chłodziarka do piwa ( temp. -1*C) w jednym. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dzisiaj skończyłem wędzić oscypki i trochę sera żółtego. Wczoraj wiosna 18*C a dzisiaj zima 4*C i co trochę śnieżyca. Ser żółty Oscypki z 10 l. mleka po zebraniu śmietany wyszło 994 g. Chleb też dzisiaj upiekłem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Pasteryzowana serwatka będzie do chleba Dzisiaj w nocy robiłem masło Z 15 l. mleka zebrałem 550 ml. śmietany i z tego wyszło 495 g. masła. Pierwszy raz jak robię masło tak miałem że nie było wcale maślanki. Trzepałem śmietanę ponad godzinę zrobiło się gęste ale maślanki zero, miałem to już wylać ale wstawiłem do lodówki. Rano wyjmuje i słoik masła. Tyle ile było śmietany tyle wyszło masła :shock: Przed robieniem masła śmietane spasteryzowałem może dlatego takie cuda wyszły. Ktoś już tak miał że przy robieniu masła było 0 maślanki :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Stynke dzisiaj wędziłem Stynka którą kupiłem to sama drobnica, po dzisiejszym wędzeniu wiem że jak następną będę kupował to nie taki narybek. Do wędzenia musi mieć minimum 8-10 cm. mniejsza się nie nadaje. To co mi zostało będzie smażone w oleju. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 To się niezle napracowałeś w ostatnich dniach.. a kiedy Ty śpisz Bazylku :wink: A śniegu to Ci nie zazdroszczę, u mnie już nie ma ani śladu :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Do wędzenia musi mieć minimum 8-10 cmTo fakt,taka mała moja sugestia,wiem że wędzisz na siatkach,spróbuj następnym razem nadziać stynkę na druty 2,5 mm. nadziewając przez oczy lub przebijając drut trochę poniżej pokrywy skrzelowej.Ładniej będą wyglądały i lepiej się wędziły. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 spróbuj następnym razem nadziać stynkę na druty 2,5 mm. nadziewając przez oczy lub przebijając drut trochę poniżej pokrywy skrzelowej.Ładniej będą wyglądały i lepiej się wędziły. Kostek u nas sa dosc duze sardynki, tak samo je wedzic? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Kostek u nas sa dosc duze sardynki, tak samo je wedzic?W Polsce raczej nie praktykowane,ale myślę że tak. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 a kiedy Ty śpisz BazylkuZazwyczaj w nocy :wink: A śniegu to Ci nie zazdroszczę,Ja tam nie narzekam, po jeziorze mogę sobie pochodzić :grin: spróbuj następnym razem nadziać stynkę na druty 2,5 mmTo już chyba w następną zimę Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Dzisiaj wstawiłem do peklowania królika i kawałek polędwicy 25 l. mleka nastawione na zebranie śmietany. Nowy gar pierwszy raz w użyciu :lol: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Dzisiaj wstawiłem do peklowania królika I bedzisz wedzil krolika w calosci ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 I bedzisz wedzil krolika w calosci ? też jestem ciekaw co będziesz z niego robił :rolleyes: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 bazyl z tej śmietany znowu będzie masełko ? wrzuć fotkę jak je zrobisz :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 I bedzisz wedzil krolika w calosci ?Tak kombinuje bazyl z tej śmietany znowu będzie masełkoNie tylko śmietana, siostra przyjeżdża z Łodzi i dla niej robię oscypki i śmietanę. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/7/#findComment-279928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.