Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Z disco w sanatorium 
 

 

 No tak Andrzej to tancerz. Pierwszy i ostatni na parkiecie, jak slyszalam  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-426107
Udostępnij na innych stronach

Bazylu masz zajebistą wydajność mleka . Mam prośbę :) czy mógłbyś napisać dla mnie jak robisz twaróg od początku do końca ?

 

 

Ula zazwyczaj robię tak jak  w przepisie Anny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/#entry356552   Z tego mleka miał byc robiony ser z niebieską pleśnią, ale nie zrobiłem od razu i się zsiadło w bańce. Po wlaniu  do gara to się wszystko pomieszało, podgrzewałem na ogniu i mieszałem. Po podgrzaniu do 35* wlałem w formy i  2 dni się obsaczało, tyle wyszło bo jest trochę mokrawy, ale za to bardzo pyszny :cool:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-426151
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chleby na zamówienie będą pieczone w czwartek i w piatek rano ;)

 

 

:D  :D


 

 

Pierwszy i ostatni na parkiecie, jak slyszalam :D

 

 

 ANNAM  witaj :D

 

 

 Pierwszy to może tak ,  ale ostatni ????????      już są młodsi  :D :D   a treningu coraz mniej . Zobaczymy w Gąsiorowie :D  10 kg mam mniej na barkach  może dam radę . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-426153
Udostępnij na innych stronach

teraz doczytałam - że dwa dni obsącza się i trochę mokrawy , a gdzie on obcieka u Ciebie ?? Bazylu ja robię przeważnie wieczorem około 20 i z rana około 6-7 godz. wyjmuje go z pieluchy i nie jest ani trochę mokrawy a obcieka w temperaturze pokojowej  :mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-426194
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

taki rarytasik ładna tlusciutka
 

 Slicznie przerosnieta i pewnie smaczna 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-428110
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Będąc w Łodzi 2 tygodnie też coś robiłem ;)  Ojciec sobie zażyczył chleb. Najpierw zakwas musiałem zrobic

 

post-51707-0-22113700-1434539032_thumb.jpg

 

W domu była mąka orkiszowa to dałem 40% i  pszenna.

 

post-51707-0-34316600-1434541279_thumb.jpgpost-51707-0-17872500-1434541310_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-430917
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po 46 dniach dojrzewania ser z niebieską pleśnią spróbowałem :cool:

 

post-51707-0-57808100-1434574591_thumb.jpgpost-51707-0-32979100-1434574615_thumb.jpg

 

Po zeskrobaniu pleśni i zasklepieniu otworów

 

post-51707-0-89638500-1434574778_thumb.jpgpost-51707-0-22332200-1434574854_thumb.jpg

 

częśc pojechała do Łodzi, kawałek zostawiłem sobie do jedzenia, reszta zapakowana i  do dojrzewalni

 

post-51707-0-95368600-1434575232_thumb.jpg

 

Z 1740 g zostało 1500g. Wyszedł jakiś dziwnie kolorowy i bardziej suchy niż pierwszy w smaku też ten pierwszy był lepszy.

Zepsuł mi się wilgotnościomierz i nie wiem jaka teraz jest w piwnicy wilgotnośc, pewnie jest mniejsza.  Ale i tak jest pyszny i mam kilo sera pleśniowego w cenie 13.33 zł :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-431019
Udostępnij na innych stronach

 

 

ser z niebieską pleśnią

Za mało otworów wg mnie zrobiłeś.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-431180
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za mało otworów wg mnie zrobiłeś.

 

Pierwszy jak robiłem to dziur było więcej ale się rozpadł na kawałki to w tym zrobiłem mniej :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-431221
Udostępnij na innych stronach

Anno a Ty otwory jakiej średnicy robisz ? Ja robiłem śrubokrętem gwiazdkowym fi 6 mm. I dlaczego wyszły kolory tęczy na tym serze, od żółtego przez czerwony do brązowego.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-431274
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem śrubokrętem gwiazdkowym fi 6 mm.

Dobrze, że nie zardzewiałym gwoździem. :facepalm:  :thumbsup:

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-431280
Udostępnij na innych stronach

 

 

otwory jakiej średnicy robisz ?

Używam sondy termometru, średnica 4mm.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/47/#findComment-431361
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.