Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czemu to zawdzięczam ale z 4 litrów "sklepowego"mleka mam  prawie 1 kg twarogu :blush:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437576
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Nie wiem czemu to zawdzięczam ale z 4 litrów "sklepowego"mleka mam  prawie 1 kg twarogu
 

  To jakas Twoja kuchenna magia :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437577
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czemu to zawdzięczam ale z 4 litrów "sklepowego"mleka mam  prawie 1 kg twarogu

 

Chudziaczku, 

delikatne ogrzewanie, delikatne prasowanie i odpowiednia zawartość białka w mleku.

Jeżeli chcesz poeksperymentować to następną porcję twarogu pozostaw pod naciskiem min. 5kg przez cała noc.

 

 

jakiś przepis jak zrobic.

 

Przepis na zgliwiaka:

Twaróg rozdrabniamy, jeśli jest zbyt kwaśny dodajemy kwaśny węglan sodowy. Dodatek ten nie może przekraczac 1% masy twarogowej.

Pokruszony twaróg wyłożyć na np.blachę od pieczenia ( nie zardzewiała) w warstwie 5 - 8 cm w pomieszczeniu czystym i przewiewnym, o temp.25 - 35 stopni C, w celu wywołania procesu gliwienia.

Twaróg co pewien czas należy pomieszać. Proces gliwenia trwa ok. 2 dni  a twaróg przyjmuje wygląd masy szklistej.

Twaróg przykryć warstwą gazy w celu ochrony przed owadami.

Dodatki:

Sól  1-1,5%,kminek w ilości 0,15% masy serowej, masę wymieszać z dodatkami.

W celu wyrównania ubytku wody podczas gliwienia dodaje się mleka lub wodę.

Najlepiej ser zważyć przed i po gliwieniu - różnicę uzupełnić wodą..

Ogrzewać w naczyniu, mieszać aż utworzy się jednolita masa płynna, która po ochłodzeniu zastyga.

Do goracej masy serowej dodaję sporo wiejskiego, surowego masła i mieszam do wyrównania frakcji. 

Gorącą masę należy od razu wylać do foremek.

Uprzedzam, że zapach gliwiejacego sera jest powalający :D

Gotowy ser jest przepyszny. Można regulować jego smarowność większym dodatkiem wody i masła.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437579
Udostępnij na innych stronach

Ogrzewać w naczyniu, mieszać aż utworzy się jednolita masa płynna, która po ochłodzeniu zastyga.

U mnie w domu zawsze się smażyło. I tak się też ser nazywa. Ser smażony.  :)  Najlepiej ser kwaśniał pod babciną pierzyną.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437605
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj nalewki nastawiłem :cool:

 

post-51707-0-08469000-1438680822_thumb.jpg

 

Od lewej porzeczkoagrest 1300 g , agrest zielony 1325 g, agrest czerwony 1575  g. Zalane alkocholem 70%  litr na każdy słoik.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437620
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj trochę maślaków na działce znalazłem :cool:

 

post-51707-0-93404500-1438723817_thumb.jpg

 

Szukając maślaków znalazłem coś takiego :frantics: purchawica olbrzymia

 

post-51707-0-63448700-1438723964_thumb.jpgpost-51707-0-56341000-1438724021_thumb.jpgpost-51707-0-97066300-1438724051_thumb.jpg

 

 

No to była na obiad smażona

 

post-51707-0-47143200-1438724263_thumb.jpgpost-51707-0-49736100-1438724279_thumb.jpg

 

Pierwszy raz coś takiego jadłem :facepalm:  Ale w smaku przepyszna, smażonej kani do tego nie ma co porównywac. Żebym wiedział że to takie smaczne to jedną bym zostawił na zarodniki. Fajnie jest mieszkac na wsi, wychodzisz z domu a tu na działce rośnie obiad na 3 dni i nawat go nie sadziłem :D

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437728
Udostępnij na innych stronach

 

 

jajecznica z maślakami :cool:
  Oszsz... Ty :devil: ... :clap:  Jak mawia serialowy ,,Pan Boczek''... ,, To moje ulubiene... jest , w morde jeża '' :tongue::thumbsup:  :cool: 
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437754
Udostępnij na innych stronach

Od lewej porzeczkoagrest 1300 g , agrest zielony 1325 g, agrest czerwony 1575  g. Zalane alkocholem 70%  litr na każdy słoik.

Będziesz te agresty łączył?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437791
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwszy raz coś takiego jadłem   Ale w smaku przepyszna,

 

W zeszłym roku nieśmiało pytałem czy są zwolennicy takich rzeczy ... odzewu nie było ale ja zdecydowanie potwierdzam Twoje zdanie są naprawdę bardzo smaczne ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437793
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym roku nieśmiało pytałem czy są zwolennicy takich rzeczy ... odzewu nie było ale ja zdecydowanie potwierdzam Twoje zdanie są naprawdę bardzo smaczne

 

Oj...to chyba musiałam Robercie ,Twoje pytanie przeoczyć :blush:. Kilka ładnych lat temu pisałam (chyba jeszcze na starym forum) o odkryciu przeze mnie tego grzyba,który rósł koło jeżyn.Sąsiadka powiedziała,że jest jadalny i że przyrządza się w taki sam sposób jak kotlet schabowy . Potwierdzam - przepyszny  :) .

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437810
Udostępnij na innych stronach

Chyba słaby ze mnie podgrzybiarz... pierwsze widzę...

Szczęśliwie kojarzę gdzie to rośnie czasami....

To się zjada tylko z białym wypełnieniem? Tego grzyboląga?

Później to chyba robi się żółte/brązowe....

Wschodnia ściana zachwycająco zadziwiająca bywa :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437828
Udostępnij na innych stronach

 

Od lewej porzeczkoagrest 1300 g , agrest zielony 1325 g, agrest czerwony 1575  g. Zalane alkocholem 70%  litr na każdy słoik.

Będziesz te agresty łączył?

 

 

 

Nie ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437872
Udostępnij na innych stronach

Bazylku purchawica to jest to samo co jak zrobi sia brazowa ja naciszniesz to leci dymek? U mojej mamy jest tego pelno a nikt tego nie zbiera bo nie wiedza ze jest jadalne , ja tez nie wiedzialam :(:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437890
Udostępnij na innych stronach

Bazylku purchawica to jest to samo co jak zrobi sia brazowa ja naciszniesz to leci dymek? U mojej mamy jest tego pelno a nikt tego nie zbiera bo nie wiedza ze jest jadalne , ja tez nie wiedzialam :(:D

 

Tak to jest to, jadalna jest młoda. Jak mama nie jada to  może mi wysłac, przyjmę każdą ilośc :D

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437900
Udostępnij na innych stronach

Purchawka, młode osobniki , tak jak napisał Bazyl, jest jadalna tylko trzeba uważać by nie pomylić z tęgoskórem ale on po przekrojeniu nie jest biały.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437917
Udostępnij na innych stronach

Bazyl musiałeś się nieźle napracować - tyle słoiczków ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437972
Udostępnij na innych stronach

Gołka dzisiaj wędzona :cool:

 

 

post-51707-0-04384100-1439136285_thumb.jpg

 

Siostra po 2 h wędzenia wzieła 995 g

 

 

post-51707-0-67586000-1439136359_thumb.jpgpost-51707-0-22423400-1439136429_thumb.jpg

 

Moje 418 g po 3 h wędzenia

 

post-51707-0-03763000-1439136464_thumb.jpg

 

I 500 g ricotty

 

Z 15 l. mleka słaby wynik tylko 1413 g :hmm:

 

 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-438306
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.