Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Tsiaczku napisałem w temacie Zawiszy że mogę zrobić i wysłać pod podany adres, ale na moją deklarację nie było odzewu   w tamtym temacie   
Jest odzew Wosiu, oczywiście że jest  :cool:  Jakże to tak w rejs bez parówek? Przecież kupnych jeść nie będziemy... Taka porcja jak ostatnio będzie w sam raz  :thumbsup:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-473254
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Jest odzew Wosiu, oczywiście że jest   Jakże to tak w rejs bez parówek? Przecież kupnych jeść nie będziemy... Taka porcja jak ostatnio będzie w sam raz 

 

pomyślimy, ale nie zaśmiecajmy Bazylowi kiełbasy z sarny :D  :D  :D  ;)  

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-473256
Udostępnij na innych stronach

Nie myśl, obiecałeś to rób :) Przecież teraz nie możesz Bazyla zawieść prawda?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-473257
Udostępnij na innych stronach

:) kiełbasa z sarny wygląda *cenzura* :):tongue: (z sarny to chyba sam flak) :clap:

Bardzo tłusta była to sarna ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-473262
Udostępnij na innych stronach

A ludzie piszą że ty z miski jadasz a tu na pięknym talerzu w piękne różyczki ☺i opieńki z jajkiem palce lizać ☺ Edytowane przez wosiu
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-473339
Udostępnij na innych stronach

Wosia opieńki z jajkiem

Pozwolisz, że zacytuję opinię na temat śniadania:

" podeszla popatrzyla i zapytala sie patrzac na zdjecie jajecznicy z grzybami: Dlaczego ludzie robia takie dziwne zdjecia ? "

 

Jest opis - co to jest. :cool:

 

Wosia opieńki z jajkiem

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-473389
Udostępnij na innych stronach

KIEŁBASA Z DZIKA

 

Wczoraj wędziłem kiełbasę z dzika :cool:

 

SUROWIEC

 

1. Dzik               kl. I   - 2545 g

2. Dzik               kl. II  - 2268 g

3. Dzik               kl. III - 1678 g

4. Wieprzowina  kl. I   - 286 g

5. Wieprzowina  kl. II  - 1538 g

6. Wieprzowina  kl. III - 1297 g

 

Miałem zamrożone mięso z dzika (dokładnie nie wiem jakie, ale na pewno była tam łopatka). Dokupiłem łopatke i boczek wieprzowy, miałem też kawałek słoniny w zamrażarce.

 

PRZYPRAWY

 

1. Peklosól                    - 13,3 g/kg

2. Sól                            -  5,7 g/kg

3. Pieprz                       - 2 g/kg

4. Czosnek                   - 5 g/kg

5. Jałowiec                    - 1 g/kg (mielony w młynku)

6. Gałka muszkatołowa - 0,052 g/kg (dałem 0,5 g na wszystko)

 

WYKONANIE

 

peklowanie 48 h

 

post-51707-0-63627200-1455034796_thumb.jpgpost-51707-0-96230300-1455034843_thumb.jpgpost-51707-0-50772300-1455034872_thumb.jpg

 

dzik kl. I, II, III

 

post-51707-0-76174600-1455035024_thumb.jpg

 

wieprzowina kl. I, II, III

 

post-51707-0-59894700-1455035077_thumb.jpg

 

rozdrabnianie kl. I sitko 13 mm

 

post-51707-0-45526400-1455035377_thumb.jpgpost-51707-0-12715500-1455035468_thumb.jpg

 

kl. II sitko 8 mm

 

post-51707-0-36354100-1455035541_thumb.jpgpost-51707-0-64692400-1455035609_thumb.jpg

 

kl. III sitko 2,5 mm

 

post-51707-0-45521800-1455035770_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

post-51707-0-86327700-1455035823_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-474320
Udostępnij na innych stronach

ciąg dalszy kiełbasy, zdjecia nie wchodziły :mad:

 

kl. III                                            

 

post-51707-0-73415100-1455036084_thumb.jpg

 

napełnianie jelit, częśc zrobiłem kabanosów

 

post-51707-0-46923600-1455036264_thumb.jpgpost-51707-0-08348900-1455036283_thumb.jpg

 

osadzanie 4 h temp. pokojowa

 

post-51707-0-26983400-1455036444_thumb.jpg

 

wędzenie 3 h temp. 40 - 60*C i dopiekanie 70 - 100*C

 

post-51707-0-16835700-1455036577_thumb.jpg

 

wypadek :cry:  powiesiłem kij z kiełbasą do parzenia i poszedłem zakryc wędzarnie wracam, a tam kiełbasy na trawie. Zebrałem wku..... co się dało :mad:

 

post-51707-0-86676200-1455036792_thumb.jpgpost-51707-0-01397800-1455036826_thumb.jpg

 

 

przy okazji przez godzinę podwędziłem kiełbasę świąteczną z sarny

 

post-51707-0-87985000-1455036986_thumb.jpg

 

kabanosy 1380 g po wędzeniu zostało 1195 g znaczy 87%

 

post-51707-0-75164700-1455037172_thumb.jpg

 

kiełbasa pieczona  5384 g po wedzeniu 4792 g, 89%

 

post-51707-0-59536100-1455037323_thumb.jpg

 

kiełbasa parzona  2918 g po awarii nawet jej nie ważyłem :D

 

post-51707-0-05158300-1455037449_thumb.jpg

 

deczko zostawiłem na białą 463 g po parzeniu 420 g, 91%

 

post-51707-0-28629500-1455037559_thumb.jpg

 

i przekrój na górze pieczona i parzona, na dole biała i z sarny

 

post-51707-0-40414200-1455037746_thumb.jpg

 

w pieczonej w środku jakaś galaretka pierwszy raz coś takiego mam :rolleyes: a to pętko w trakcie nabijania tak się pokręciło :D

 

post-51707-0-17378800-1455037928_thumb.jpg

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-474333
Udostępnij na innych stronach

A ten koleżka z czwartego zdjęcia w tle  kiełbaski wiszą a on nic ?

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-474337
Udostępnij na innych stronach

osadzanie 4 h temp. pokojowa

  

 

Bazyl chyba podwórkowej :D no dobra , wiem żeś żartowniś :)

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-474349
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj na obiad

Bazylku gulasz czy wątróbka ? ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-474476
Udostępnij na innych stronach

Bazyl ta powieszona do dojrzewania trochę kaszankę mi przypomina :D;) a pizza fajna tylko uważaj na koty bo one okrutnie pizze lubią :D Edytowane przez wosiu
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-474846
Udostępnij na innych stronach

Bazyl właśnie mi przypomniałeś, że ja też mam pomrożoną dziczyznę. Trzeba ją w końcu na kiełbasę przerobić ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/65/#findComment-474850
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.