Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Bazyl, Ty nie skladasz ciasta, ty wlewasz ciasto do foremki. To pokazyje uklad formowanych kieszeni powietrza(, nie wiem dokladnie jak to sie nazywa po polsku, dlatego napisalam tlumaczenie na polski) . Chleby powinny miec ciasto miekkie,ale takie,ze mozesz je skladac.

 Ja wiem,ze w domowych warunkach, bez doswiadczenia, jest ciezko cos takiego zrobic.  Zwlaszcza, ze zwykle kazdy domowy piekarz traktuje chleb wlasnie tak jak ciasto, daje jemu wyrastac ( mowie tu o ciescie na nakwasie) w cieple. To nie ciasto drozdzowe. chyba,ze ktos dodaje zakwas jako dodatek smaku do chleba.

 

 

Aniu z mojej strony to nie jest żadna złosliwość. Ja poprostu nie lubię chleba typu lekkiego-dmuchanego tylko chleb musze czuć że jest.Nawet gdy jest delikatnie zakalcowaty,a taki czysto żytni mi czasem wychodzi to mój jęzor go toleruje.I na smarowidle jest oszczedność.

 

  Mnie trudno wyprowadzic z rownowagi, choc sa tacy magicy :D . Nie musza byc takie dziurki w chlebie , moga byc male i rowne( EAnna niedawno pokazywala taki chl;eb.)

post-40040-0-05846700-1674344754_thumb.j

JA wstawilam to zdjecie, aby pokazac uklad dziur. 

 NA tym zdjeciu tez nie jest idealny chleb, bo przy skladaniu osoba zamknela powietrze i powstala niekontrolowana duza podluzna dziura. Mi chodzilo aby pokazac,jak ukladaja sie dziury.

 

 Wiem,ze to co pieczone w domu jest smaczniejsze, nie mowiac,ze w porownaniu do chlebow produkowanych masowo zdrowsze. Ale tak jak mamy szacunek do wedlin i ich produkcji miejmy rowniesz odrobine szacunku do innych wyrobow.

Inaczej to ujme. Wiele takich wypiekow, to sa po rpostu wypieki " Mlodego Zboja MAdeja"( Zbojaszku, wiesz ze ciebie lubie  :) ),i to chyba najlepiej pokaze co chce przekazac. 

Edytowane przez EAnna

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818419
Udostępnij na innych stronach

Bazyl, Ty nie skladasz ciasta, ty wlewasz ciasto do foremki. To pokazyje uklad formowanych kieszeni powietrza(, nie wiem dokladnie jak to sie nazywa po polsku, dlatego napisalam tlumaczenie na polski) . Chleby powinny miec ciasto miekkie,ale takie,ze mozesz je skladac.

 

Tyle wody ile daje to do składania raczej się nie nadaje bo jest za rzadkie, ale jakbyś mi dokładnie wytłumaczyła jak to ciasto składać to bym dał mniej wody i spróbował :)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818425
Udostępnij na innych stronach

Bazyl, masz rację i tak trzymaj. Piecz prawdziwy domowy "Polski Chleb", tak jak to czynisz do tej pory. Ty pieczesz chleby tzw. ciężkie, z mąki pszenno żytniej, a nie jakieś zagraniczne, składane, pszenne "Chleby Dymane". To są dwie zupełnie różne sprawy, bo Ty pieczesz naprawdę prawdziwe super ciemne i kwaskowate pieczywo, prawdziwy "Polski wiejski Chleb" :D  :thumbsup:  :clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818431
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale tak jak mamy szacunek do wedlin i ich produkcji miejmy rowniesz odrobine szacunku do innych wyrobow.

:clap: sukces tkwi w szczegółach, czasami są to tylko "niby małe nieznaczne detale". 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818432
Udostępnij na innych stronach

Jak przeczytałem wpis Annam i cofnąłem się do jej fotki, to te dziurki układają się w okręgi/kręgi.

 

Annam, nie zrażaj się niektórymi wpisami i pisz swoje uwagi, dołączając może jakieś dokładniejsze opisy jak to powinno się robić. :)


[Dodano: 02 mar 2023 - 22:36]

Niemniej inne chleby na pewno są też przepyszne :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818491
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie musza byc takie dziurki w chlebie

Dziurki to ja uwielbiam,ale w innej formie. ;)

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818552
Udostępnij na innych stronach

 

 

a nie jakieś zagraniczne, składane, pszenne "Chleby Dymane".
 

 

No niestety , ja tylko moge robic te " zagraniczne' chleby, i do tego z "zagranicznej" maki. Chociaz.... nie ja robie z lokalnej maki. Czyli jednak nie z zagranicznej  :tongue:

 

 

 

sukces tkwi w szczegółach, czasami są to tylko "niby małe nieznaczne detale". 

 

 To prawda. 

 Wioem, ze maka zytnia jest bardzo ciezka do pracy/wyrobu pieczywa. Przewaznie wiele osob dodaje za duzo wody, bo jest to jakby to ujac, maka ,ktora przy wyrobie oszukuje ,ze jest jej w wyrobie za malo ciasto jest mokre. Dlatewgo wiele ludzi czy tez piekarni robi ten wypiek z mieszanek pszenno-zytnich. 

 

 

 

Annam, nie zrażaj się niektórymi wpisami i pisz swoje uwagi
 

 

 Wrobel'ku kochany, ja nie zrazam sie. Bardziej mnie bawi, ze sa tu osoby znajace sie na wszystkim. Ja np. nie odezwe sie w wielu wedlinach, bo nadal czuje sie nie dokonca wiedzaca. Nadal sie ucze. Ale tu mam odrobine pojecia akurat.

 Teraz w domu nie pieke, bo nawet nie mam na to czasu. Wole zrobic sery i przetwory. Duzo zajmuje  mi czasu ogrod, ktory nadal buduje. No i czasem tez wole pojechac na ryby czy nawet gdzies na dzika wycieczke. Chleb i tak mam z piekarni.

 Ale kiedys piekla duze ilosci raz na tydzien dla calej rodziny i wiem,ze to jest ciezki wypiek w domu. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818561
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ty pieczesz naprawdę prawdziwe super ciemne i kwaskowate pieczywo, prawdziwy "Polski wiejski Chleb" :D:thumbsup::clap: !!!

 

Dzięki Jarku, staram się ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818618
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy jestem KTO wykasował kilkadziesiąt wpisów z wczoraj i dzisiaj :mad:Było tam kilka wpisów na temat pieczenia chleba które bym wykorzystał. Jak ktoś z modów był tak mądry że to wykasował to niech teraz to przywróci 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818977
Udostępnij na innych stronach

 

 

KTO wykasował kilkadziesiąt wpisów z wczoraj i dzisiaj

JA.

Wydzieliłam wątek na prośbę @ANNAM uznając Jej argumentacje, że informaacje o chlebie w tematach autorskich szybko zginą.

W wątkach tematycznych wyszukuje się o wiele łatwiej tym bardziej, że wyszukiwarka forowa wyświetla posty użytkownika tylko z ostatniego roku. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818991
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawy jestem KTO wykasował kilkadziesiąt wpisów z wczoraj i dzisiaj :mad:Było tam kilka wpisów na temat pieczenia chleba które bym wykorzystał. Jak ktoś z modów był tak mądry że to wykasował to niech teraz to przywróci

Ty jednak chłopie masz obsesję. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818992
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

post-51707-0-43271200-1679326737_thumb.jpgpost-51707-0-58530600-1679326843_thumb.jpg

 

Chleb pszenno-żytni upiekłem :cool:

 

post-51707-0-56743300-1679326975_thumb.jpgpost-51707-0-75579900-1679327026_thumb.jpg

 

Miałem 0.7 l. serwatki i wyszło gęste ciasto to zrobiłem bez foremek i ciasto zagniotłem za radą Anny. Nie wiem czy to dlatego że raz zagniatałem czy to że pierwszy raz tak robiłem ale wyszły takie kwiatki :hmm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-822284
Udostępnij na innych stronach

Bazyl widze ,ze powoli robisz postepy. Te duze dziury sa dlatego,ze skladajac zamknales powietrze w ciescie. I jak mozesz podloz podwojna blaszke pod chleb.

 Brawo, ja wiodze postepy :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-822351
Udostępnij na innych stronach

post-51707-0-68795800-1679604104_thumb.jpg

 

Bułki grahamki upiekłem :cool: 3 na dole pół na pół mąka pszenna 650 i graham 1500, 6 wyżej 1 porcja 650 i 3 porcje 1500, ta po prawo mieszanka obu.

 

post-51707-0-12670100-1679604428_thumb.jpg

 

Po lewej pół na pół. Lepiej mi smakuje w proporcjach 1 do 3, pół na pół za bardzo smakuje bułką pszenną :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-822943
Udostępnij na innych stronach

Korycin z płatkami chrzanu po miesiącu dojrzewania :cool:

 

post-51707-0-98872000-1679845401_thumb.jpgpost-51707-0-97065000-1679845443_thumb.jpgpost-51707-0-03064600-1679845564_thumb.jpgpost-51707-0-38638500-1679845619_thumb.jpg

 

Przez miesiąc ubyło 33%, w smaku wyczuwalna lekka goryczka i kwaskowość.

 

post-51707-0-50143000-1679845830_thumb.jpg

 

Pakowarkę szlag trafił, po zapakowanym jednym kawałku pompka powietrza zaczęła jakoś dziwnie pracować i nie włącza się zgrzewarka :mad:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-823420
Udostępnij na innych stronach

Właśnie sprawdziłem, na nowych woreczkach działa a na raz pakowanych nie, wcześniej używane też zamykała więc coś jest nie tak :hmm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-823822
Udostępnij na innych stronach

Taka zamykarka musi mieć nieco przerwy między zamknięciami, by ostygły trochę grzałki. Inaczej po włożeniu woreczka temperatura grzałki go lekko zamyka i pompka nie daje rady z wypompowaniem powietrza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-823824
Udostępnij na innych stronach

Wsadziłem używany w zamykarkę która nie była włączana od niedzieli i się nie zamknęła, po chwili wsadziłem nowy woreczek i zamknęła.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-823828
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.