sverige2 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2551 Opublikowano 2 Marca 2023 Bazyl, pieczesz bardzo fajne i ładne chlebki i tak trzymaj !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2552 Opublikowano 2 Marca 2023 (edytowane) Bazyl, Ty nie skladasz ciasta, ty wlewasz ciasto do foremki. To pokazyje uklad formowanych kieszeni powietrza(, nie wiem dokladnie jak to sie nazywa po polsku, dlatego napisalam tlumaczenie na polski) . Chleby powinny miec ciasto miekkie,ale takie,ze mozesz je skladac. Ja wiem,ze w domowych warunkach, bez doswiadczenia, jest ciezko cos takiego zrobic. Zwlaszcza, ze zwykle kazdy domowy piekarz traktuje chleb wlasnie tak jak ciasto, daje jemu wyrastac ( mowie tu o ciescie na nakwasie) w cieple. To nie ciasto drozdzowe. chyba,ze ktos dodaje zakwas jako dodatek smaku do chleba. Aniu z mojej strony to nie jest żadna złosliwość. Ja poprostu nie lubię chleba typu lekkiego-dmuchanego tylko chleb musze czuć że jest.Nawet gdy jest delikatnie zakalcowaty,a taki czysto żytni mi czasem wychodzi to mój jęzor go toleruje.I na smarowidle jest oszczedność. Mnie trudno wyprowadzic z rownowagi, choc sa tacy magicy . Nie musza byc takie dziurki w chlebie , moga byc male i rowne( EAnna niedawno pokazywala taki chl;eb.)JA wstawilam to zdjecie, aby pokazac uklad dziur. NA tym zdjeciu tez nie jest idealny chleb, bo przy skladaniu osoba zamknela powietrze i powstala niekontrolowana duza podluzna dziura. Mi chodzilo aby pokazac,jak ukladaja sie dziury. Wiem,ze to co pieczone w domu jest smaczniejsze, nie mowiac,ze w porownaniu do chlebow produkowanych masowo zdrowsze. Ale tak jak mamy szacunek do wedlin i ich produkcji miejmy rowniesz odrobine szacunku do innych wyrobow.Inaczej to ujme. Wiele takich wypiekow, to sa po rpostu wypieki " Mlodego Zboja MAdeja"( Zbojaszku, wiesz ze ciebie lubie ),i to chyba najlepiej pokaze co chce przekazac. Edytowane 2 Marca 2023 przez EAnna Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2553 Opublikowano 2 Marca 2023 (edytowane) Bazyl, Ty nie skladasz ciasta, ty wlewasz ciasto do foremki. To pokazyje uklad formowanych kieszeni powietrza(, nie wiem dokladnie jak to sie nazywa po polsku, dlatego napisalam tlumaczenie na polski) . Chleby powinny miec ciasto miekkie,ale takie,ze mozesz je skladac. Tyle wody ile daje to do składania raczej się nie nadaje bo jest za rzadkie, ale jakbyś mi dokładnie wytłumaczyła jak to ciasto składać to bym dał mniej wody i spróbował Edytowane 2 Marca 2023 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2554 Opublikowano 2 Marca 2023 Bazyl, masz rację i tak trzymaj. Piecz prawdziwy domowy "Polski Chleb", tak jak to czynisz do tej pory. Ty pieczesz chleby tzw. ciężkie, z mąki pszenno żytniej, a nie jakieś zagraniczne, składane, pszenne "Chleby Dymane". To są dwie zupełnie różne sprawy, bo Ty pieczesz naprawdę prawdziwe super ciemne i kwaskowate pieczywo, prawdziwy "Polski wiejski Chleb" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2555 Opublikowano 2 Marca 2023 Ale tak jak mamy szacunek do wedlin i ich produkcji miejmy rowniesz odrobine szacunku do innych wyrobow. sukces tkwi w szczegółach, czasami są to tylko "niby małe nieznaczne detale". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2556 Opublikowano 2 Marca 2023 Jak przeczytałem wpis Annam i cofnąłem się do jej fotki, to te dziurki układają się w okręgi/kręgi. Annam, nie zrażaj się niektórymi wpisami i pisz swoje uwagi, dołączając może jakieś dokładniejsze opisy jak to powinno się robić. [Dodano: 02 mar 2023 - 22:36]Niemniej inne chleby na pewno są też przepyszne Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2557 Opublikowano 3 Marca 2023 Nie musza byc takie dziurki w chlebie Dziurki to ja uwielbiam,ale w innej formie. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2558 Opublikowano 3 Marca 2023 a nie jakieś zagraniczne, składane, pszenne "Chleby Dymane". No niestety , ja tylko moge robic te " zagraniczne' chleby, i do tego z "zagranicznej" maki. Chociaz.... nie ja robie z lokalnej maki. Czyli jednak nie z zagranicznej sukces tkwi w szczegółach, czasami są to tylko "niby małe nieznaczne detale". To prawda. Wioem, ze maka zytnia jest bardzo ciezka do pracy/wyrobu pieczywa. Przewaznie wiele osob dodaje za duzo wody, bo jest to jakby to ujac, maka ,ktora przy wyrobie oszukuje ,ze jest jej w wyrobie za malo ciasto jest mokre. Dlatewgo wiele ludzi czy tez piekarni robi ten wypiek z mieszanek pszenno-zytnich. Annam, nie zrażaj się niektórymi wpisami i pisz swoje uwagi Wrobel'ku kochany, ja nie zrazam sie. Bardziej mnie bawi, ze sa tu osoby znajace sie na wszystkim. Ja np. nie odezwe sie w wielu wedlinach, bo nadal czuje sie nie dokonca wiedzaca. Nadal sie ucze. Ale tu mam odrobine pojecia akurat. Teraz w domu nie pieke, bo nawet nie mam na to czasu. Wole zrobic sery i przetwory. Duzo zajmuje mi czasu ogrod, ktory nadal buduje. No i czasem tez wole pojechac na ryby czy nawet gdzies na dzika wycieczke. Chleb i tak mam z piekarni. Ale kiedys piekla duze ilosci raz na tydzien dla calej rodziny i wiem,ze to jest ciezki wypiek w domu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2559 Opublikowano 3 Marca 2023 Ty pieczesz naprawdę prawdziwe super ciemne i kwaskowate pieczywo, prawdziwy "Polski wiejski Chleb" !!! Dzięki Jarku, staram się Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2560 Opublikowano 4 Marca 2023 Ciekawy jestem KTO wykasował kilkadziesiąt wpisów z wczoraj i dzisiaj :mad:Było tam kilka wpisów na temat pieczenia chleba które bym wykorzystał. Jak ktoś z modów był tak mądry że to wykasował to niech teraz to przywróci Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2561 Opublikowano 4 Marca 2023 Bazyl , nie złość się , posty przeniesione są do nowego wątku " Chleb żytni na zakwasie " . Wszystko tam jest Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2562 Opublikowano 4 Marca 2023 KTO wykasował kilkadziesiąt wpisów z wczoraj i dzisiaj JA.Wydzieliłam wątek na prośbę @ANNAM uznając Jej argumentacje, że informaacje o chlebie w tematach autorskich szybko zginą.W wątkach tematycznych wyszukuje się o wiele łatwiej tym bardziej, że wyszukiwarka forowa wyświetla posty użytkownika tylko z ostatniego roku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2563 Opublikowano 4 Marca 2023 Ciekawy jestem KTO wykasował kilkadziesiąt wpisów z wczoraj i dzisiaj :mad:Było tam kilka wpisów na temat pieczenia chleba które bym wykorzystał. Jak ktoś z modów był tak mądry że to wykasował to niech teraz to przywróci Ty jednak chłopie masz obsesję. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-818992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2564 Opublikowano 8 Marca 2023 Obsesja Obsesją, Obsesyjność Obsesyjnością.... A Bazyl Bazylem... Areczku.... Lussseirosss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-819973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2565 Opublikowano 18 Marca 2023 JA. Przepraszam. Skąd miałem wiedzieć że zostało przeniesione do odrębnego tematu, było i ni ma jak w ruskim cyrku. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-821956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2566 Opublikowano 20 Marca 2023 Chleb pszenno-żytni upiekłem Miałem 0.7 l. serwatki i wyszło gęste ciasto to zrobiłem bez foremek i ciasto zagniotłem za radą Anny. Nie wiem czy to dlatego że raz zagniatałem czy to że pierwszy raz tak robiłem ale wyszły takie kwiatki Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-822284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2567 Opublikowano 20 Marca 2023 ale wyszły takie kwiatki Sporo miejsca na smarowidło . Wprawa czyni mistrza Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-822300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2568 Opublikowano 20 Marca 2023 Bazyl widze ,ze powoli robisz postepy. Te duze dziury sa dlatego,ze skladajac zamknales powietrze w ciescie. I jak mozesz podloz podwojna blaszke pod chleb. Brawo, ja wiodze postepy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-822351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2569 Opublikowano 21 Marca 2023 Sporo miejsca na smarowidło Przy obecnych cenach masła można zbankrutować Brawo, ja wiodze postepy Staram się Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-822558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2570 Opublikowano 23 Marca 2023 Bułki grahamki upiekłem 3 na dole pół na pół mąka pszenna 650 i graham 1500, 6 wyżej 1 porcja 650 i 3 porcje 1500, ta po prawo mieszanka obu. Po lewej pół na pół. Lepiej mi smakuje w proporcjach 1 do 3, pół na pół za bardzo smakuje bułką pszenną Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-822943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2571 Opublikowano 26 Marca 2023 Korycin z płatkami chrzanu po miesiącu dojrzewania Przez miesiąc ubyło 33%, w smaku wyczuwalna lekka goryczka i kwaskowość. Pakowarkę szlag trafił, po zapakowanym jednym kawałku pompka powietrza zaczęła jakoś dziwnie pracować i nie włącza się zgrzewarka Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-823420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2572 Opublikowano 26 Marca 2023 Miałem podobnie. Okazało się że woreczek był trefny. Pakowarka nadal działa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-823423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2573 Opublikowano 28 Marca 2023 Właśnie sprawdziłem, na nowych woreczkach działa a na raz pakowanych nie, wcześniej używane też zamykała więc coś jest nie tak Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-823822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2574 Opublikowano 28 Marca 2023 Taka zamykarka musi mieć nieco przerwy między zamknięciami, by ostygły trochę grzałki. Inaczej po włożeniu woreczka temperatura grzałki go lekko zamyka i pompka nie daje rady z wypompowaniem powietrza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-823824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2575 Opublikowano 28 Marca 2023 Wsadziłem używany w zamykarkę która nie była włączana od niedzieli i się nie zamknęła, po chwili wsadziłem nowy woreczek i zamknęła. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/103/#findComment-823828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.