Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@BazylWidzew, Jak robisz z zytniej to zrob taki stosunek 60/40 pszenna/ zytnia .W takim stosunku jest ta maka sitkowa w Szwecji 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766968
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Oczywiście że to wina mąki Bazylu, ale nie bardzo rozumiem w czym problem, bo dziś nie ma problemu z nabyciem jakiejkolwiek mąki. Dostępne są wszystkie możliwe gatunki. Osobiście piekę różne, przeróżne chleby od lat Bazylu. Dziś upiekłem właśnie pszenny dla odmiany, ale z dodatkiem zakwasu żytniego, i zaczyn leżakujący co najmniej 12 godzin, bo lubię jak chleb smakuje chlebem a nie bułką pszenną, i właśnie już pożarłem cztery kromki z masłem, i zimnym mlekiem z lodówki :D.

 

Z tymi proporcjami jest różnie Electro, zależy z jakiego młyna jest mąka. Osobiście ten "Rågsikt" lubię najbardziej, i tu jest proporcja 55% pszennej i 45% razowej.      https://www.berteqvarn.se/hushaallsmjoel/raag/raagsikt/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766970
Udostępnij na innych stronach

 

 

BazylWidzew, Jak robisz z zytniej to zrob taki stosunek 60/40 pszenna/ zytnia .W takim stosunku jest ta maka sitkowa w Szwecji

 

Electra jak kupię mąkę to będę kombinował, każda podpowiedź dobra.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766972
Udostępnij na innych stronach

Ja wypelniam foremki z chlebem zytnio pszenym do 2/3 bo wiem ze taki ciezki chleb nie wyrosnie za wysoko nawet jak troche przerosnie to i tak sie nie wyleje , lepiej wsadzic mniej wyrosniety niz przerosniety bo opada 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766976
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie bardzo rozumiem w czym problem, bo dziś nie ma problemu z nabyciem jakiejkolwiek mąki.

 

No u mnie jest trochę problem bo nie mając samochodu nie będę z buta walił 5 km w jedną stronę do Rynu po kilogram mąki :cry:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766981
Udostępnij na innych stronach

Ja wypełniam zawsze bez wyjątku do połowy, i upieczony chleb wygląda tak jak na fotce. Chleb powinien być chlebem, a nie kawałkiem gliniastej cegły, więc powinien być robiony zgodnie ze sztuką i wyrastać tak aby "dziurki" były takiej wielkości jak potrzeba.

 

post-49725-0-56310200-1393841130_thumb.j


 

Bazylu, ja kiedy jestem w Polsce, to w mąkę zaopatruję się głównie na "Alledrogo", tam mają wszystkie gatunki w ogromnym wyborze, przywiozą do domu i spokój :D

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766983
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazylu, ja kiedy jestem w Polsce, to w mąkę zaopatruję się głównie na "Alledrogo", tam mają wszystkie gatunki w ogromnym wyborze, przywiozą do domu i spokój :D.

 

Masz racje, mam taki zamiar kupić po 10 kg pszennej i razowej tylko muszę dojść z Twoim przepisem do ładu :D Znaczy zrobić z 1 kg w dwie foremki i dojść z temperaturami pieczenia a to jest trudne, będę musiał pewnie kilka razy upiec, jak to rozkminię to kupuję większą ilość mąki.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766988
Udostępnij na innych stronach

@BazylWidzew, zacznij od mniejszej ilosci zytniej  i zwiekszaj , 

Pozatym maka kupiona swieza przewaznie jest wilgotniejsza niz juz taka co mamy w domu to tez chlonie inaczej wode 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766989
Udostępnij na innych stronach

Bazylu, to jest bardzo, bardzo proste. Podałem wszelkie dane. Czasy, temperatury, i gatunek mąki i i kolejność. Zrób dokładnie jak w przepisie, a nie "A,la Chłopska Szczepana", tylko dokładnie wg. podanego przepisu, a efekty będziesz miał jak mojej na fotce. Piekę już parę dziesięcioleci, a nie parę lat, więc wiem o czym piszę  :D

Zrób dokładnie te proporcje jakie są podane w przepisie i nie przejmuj się pogodą, tylko mąka ma być 750 jedna i druga, i tyle, reszta jak w przepisie.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766990
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozatym maka kupiona swieza przewaznie jest wilgotniejsza niz juz taka co mamy w domu to tez chlonie inaczej wode

 

No zależy jaką się ma wilgotność w domu, u mnie teraz 53% na zewnątrz 55%

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766992
Udostępnij na innych stronach

 

No zależy jaką się ma wilgotność w domu, u mnie teraz 53% na zewnątrz 55%

 

 

No i gitara  :D:thumbsup::clap:  !!! I tylko patrzeć jak temat wyląduje w koszu :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766995
Udostępnij na innych stronach

 

 

I tylko patrzeć jak temat wyląduje w koszu :D .

 

Dlaczego w koszu? Mój temat moje procenty, akurat się zgadza bo jak dorabiam to taka jest moc :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766996
Udostępnij na innych stronach

 

 Mój temat moje procenty, akurat się zgadza bo jak dorabiam to taka jest moc :D

 

 

I dobrze Bazylu, jeżeli jakość jak trzeba, i moc jest odpowiednia, to i główka po tym nie boli :D  :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-766998
Udostępnij na innych stronach

 

 

miska wróciła

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-767237
Udostępnij na innych stronach

Tylko jeden?

Jeden to na talerzu  zapewne  :)

Jaki dzemik bo wyglada smakowicie , 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-767952
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj na obiad

A co to jest ? :hmm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-768082
Udostępnij na innych stronach

 

Tylko jeden?

 

 

Mało jem :D

 

 

Jaki dzemik bo wyglada smakowicie ,

 

 

Aronia z jabłkiem ;)

 

Dzieki , musze zrobic bo aroni u  nas sporo , a moze jablka u as w tym roku obrodza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-768106
Udostępnij na innych stronach

post-51707-0-22602500-1652441515_thumb.jpgpost-51707-0-85115400-1652441570_thumb.jpg

 

Chlebek wczoraj upiekłem :cool:

 

post-51707-0-42800900-1652441677_thumb.jpg

 

Dzisiejsze śniadanie na świeżym chlebku. Na uwagę zasługuje kanapka na dole z prawej. Ser Zielonego co dostałem w 2019 na urodziny, miał wtedy chyba dwa lata :)

 

post-51707-0-32642200-1652441907_thumb.jpg

 

Jeszcze kawałek mi został :tongue:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/96/#findComment-768152
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.