DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Marca 2012 Temat na czasie- bo niedługo zacznie się okres nie sprzyjający dobremu wychłodzeniu- jeżeli nie mamy chłodni. Proszę o wypowiedzi jakie czynności wykonujecie zaraz po obróbce ubojowej. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Marca 2012 Rozbieramy półtusze na elementy zasadnicze, które następnie rozkładamy celem wychłodzenia, następnie udajemy się na kielicha i zagryzkę ze świeżynki :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Marca 2012 Proszę o wypowiedzi jakie czynności wykonujecie zaraz po obróbce ubojowej. Folia malarska na beton w garażu i na nią luźno rozkładamy poszczególne elementy.Kości mogą być na "kupę" . Nie przykrywać. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pika2309 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2012 WitamJa ze swoim dziadkiem ,rozkładamy folię na betonie w garażu i rozkładamy mięso mój dziadek zaplanował przedświąteczne świniobicie na przyszły czwartek nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Marca 2012 Ja z czasów ubojów w PL to pamiętam, że świnka dostawała obuchem i wszystko szło z automatu, rozbiór, w między czasie jeden szybki do weterynarza, a potem wszystko co do świeżynki to wiadomo, resza zamrażara i peklowanie ...teraz mam mięcho ubijane w poniedziałek i trafia do mnie w środę... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Marca 2012 Rozbieramy półtusze na elementy zasadnicze, które następnie rozkładamy celem wychłodzenia, następnie udajemy się na kielicha i zagryzkę ze świeżynki :grin: Dokładnie tak samo , jak jestem na Mazurach :thumbsup: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Marca 2012 Jak najszybciej na zimny beton (podłogę) na folię rozkładam, są większe kawałki bez kości. tak leży na następny dzień, do dokładnego poprzycinania. Później już do zamrażali, peklowania w dużej lodówce. robie sam na własne potrzeby. Ps. u mnie wieprzek coś słabo je i słabo przybiera na wadze, zanim urośnie na tradycyjnej karmie to maj będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2012 Pięknie- już wiem jak robić . Ale czy to jest prawidłowe technologiczne postępowanie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Marca 2012 Ale czy to jest prawidłowe technologiczne postępowanie.To jest ubój gospodarczy a nie technologiczny . Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Marca 2012 To jest ubój gospodarczy a nie technologiczny .Przepraszam, ale co to jest "ubój technologiczny"? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Marca 2012 ...Ale czy to jest prawidłowe technologiczne postępowanie... Istnieje kilka najczęściej powtarzanych schematów postępowania. Mnie interesuje scenariusz w wersji A-a, A-b i B: Wersja A 1.) "blondyneczka" ogłuszona i wykrwawiona 2.) możliwie najszybciej poćwiartowana (na gorąco), czyli na części nie większe jak 3 kg (w czasie kilkudziesięciu minut od śmierci klinicznej) 3.) W takich małych kawałkach wędruje do zamrażarki(szybkie mrożenie) Otrzymujemy tkanki zamrożone natychmiast po śmierci przed wystąpieniem stężenia pośmiertnego. Teraz po miesiącu mrożenia powiedzmy minus 20- 30 stopni C, rozmrażamy i robimy kiełbasę: a.)- zaraz po rozmrożeniu? :shock: b.)- czekamy po rozmrożeniu na quasi stężenie pośmiertne i jego ustąpienie?(zabiegamy o dojrzałe tkanki w zależności od wieku blondyneczki) :rolleyes: Wersja B 1.) "blondyneczka" ogłuszona i wykrwawiona 2.) możliwie najszybciej poćwiartowana (na gorąco), czyli na części nie większe jak 3 kg (w czasie kilkudziesięciu minut od śmierci klinicznej) 3.) W takich małych kawałkach wędruje do schłodzenia(szybkie ochłodzenie) 4.) Czekamy na stężenie pośmiertne i jego ustąpienie, nawet kilkadziesiąt godzin, czyli zabiegamy o dojrzałe tkanki(w zależności od wieku blondyneczki) Pytanie: Czy takie właściwie 3 scenariusze postępowania z mięsem(wersja A-a, A-b, B) doprowadzą do podobnych efektów smakowo, zapachowych. Jeśli chodzi o rodzaj kiełbasy to niech to będzie kiełbaska surowa, wędzona, dojrzewająca, robiona wedle tego samego przepisu. Który sposób najlepszy i najgorszy? :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Marca 2012 Pięknie- już wiem jak robić . Ale czy to jest prawidłowe technologiczne postępowanie. Ja też wiem jak robić , ale robię inaczej- ubój, schłodzenie półtusz w chłodni przez 24 godziny i rozbiór. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Marca 2012 Ale czy to jest prawidłowe technologiczne postępowanie.W pytaniu tym chodzi o to czy to są dobre metody - czy zwykła partyzantka. Jak to wpływa na jakość mięs z których robimy wyroby Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin g Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Marca 2012 W pytaniu tym chodzi o to czy to są dobre metody - czy zwykła partyzantka w warunkach domowych ,to prawie zawsze partyzantka,ale jak się nie ma co się lubi ,to się lubi co się ma.Każdy robi jak umie i jakie ma zaplecze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Marca 2012 Co na to inni Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Marca 2012 Temat zadałem nie przypadkowo. Zawsze intrygowało mnie czy ubój gospodarczy i sposoby wychładzania mięsa w domowych warunkach stosowane są prawidłowe czy to czysta partyzantka wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1579-cz-ii-kielbasa-wiejska-domowa-cienka-tzw-parnikowa http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1600-cz-iii-wedzonki-wiejskie-tzw-parnikowe Długo szukałem jakiegoś artykułu uzasadniającego takie takie postępowanie wypracowane przez domowych masarzy lub weselnych. No cóż okazuje się że to jest zgodne ze sztuką masarską satysfakcją jest to ze przemysł nie mogąc poradzić sobie z szybkim wychłodzeniem mięsa zafundował sobie bardzo kosztowne wychładzalnie mięsa.Cytaty z publikacji w formie zdjęciowej Wszystkim dziękuje za posty które dużo wniosły do tego tematu. Ps. Pisu myślę że musisz popracować nad techniką wychładzania poubojowego mięsa Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Marca 2012 Pisu myślę że musisz popracować nad techniką wychładzania poubojowego mięsa Nie muszę, bo ostatnio dostaję wychłodzone, ale jakoś nie dostrzegłem Twojego sposobu wychładzania mięsa podczas uboju gospodarczego, oj zapomniałem, nie wychładzasz. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Marca 2012 Temat dotyczy wychładzania mięsa po uboju gospodarczym, a nie samego uboju. Czytać uważnie i wyciągać wnioski .A wnioski są naprawdę ciekawe obalające wiele mitów. ale jakoś nie dostrzegłem Twojego sposobu wychładzania mięsa podczas uboju gospodarczego, oj zapomniałem, nie wychładzasz. Pisu gdzie jest napisane tak Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Marca 2012 Tak czytam... czytam..... i czytam, i zastanawiam się ile w tym wszystkim prawdy :question: a wiecie dlaczego :question: dlatego że przynajmniej w 90% forumowicze piszą o przerobie zaraz po uboju, bo tak jest wygodniej, szybciej i tak od pokoleń podczas domowego uboju dokonywano tego procederu, owszem, po rozbiorze półtusze wędrowały do piwnicy na zimną posadzkę ale za długo tam nie poleżały ponieważ kto miał czas przerabiać świnię 5 dni :question: mylę się czy robiono tak tylko w moim otoczeniu :question: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Marca 2012 Jaka jest alternatywa przepołowienia wzdłuż świntucha? Czy można tego dokonać łańcuchową piłą spalinową, w której zbiornik oleju smarującego będzie pusty, aby nie zanieczyścić mięsa?Z wypowiedzi wynika, że rąbanie siekierą daje liczne odpryski kości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Marca 2012 Fatum, uważnie czytam wszystkie Twoje posty. Co sądzisz o tym wyżej? Nie przeginasz aby trochę? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Marca 2012 Po prostu coś mi to zaczyna przypominać, ale jeszcze poczekamy. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Marca 2012 Czytałem wypowiedzi zniechęcające do rąbania, bo odpryski.Pomyślałem, że łańcuchówka może stanowić alternatywę dla specjalistycznych pił.Może ktoś wcześniej tak uczynił.Chyba lepiej zapytać niż błądzić. Tym bardziej, że już tylko dni dzielą mnie od zamiany świntucha w surowiec. Jaka jest profesjonalna rada. Do tej pory kupowałam gotowe półtusze i na dodatek mogłem mieć je rozebrane. Teraz będzie prawdziwa świnia w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Marca 2012 Zwróć się na PW do Dziadka, a on powie Ci co masz robić, choć to wszystko już tutaj jest. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Marca 2012 Czy można tego dokonać łańcuchową piłą spalinową, w której zbiornik oleju smarującego będzie pusty, aby nie zanieczyścić mięsa? Z wypowiedzi wynika, że rąbanie siekierą daje liczne odpryski kości. U mnie w domu nie używano żadnej piły łańcuchowej,ale jak chcesz to wlej jadalnego do zbiorniczka, i rżnij, będzie lekko zajeżdżało frytkami ... :P Ale do sprawy - po tym jak wieprzek został "rozebrany", zajmowało to troszkę czasu, to o, co szło do świeżynki, szło do gara, a reszta na piętro do pokoju, gdzie zawsze było chłodno, tam czekało albo na dalszą obróbkę na kiełbasy, albo do peklowania na szynki, a reszta była mrożona.... nie wiem na ile to źle, na ile dobrze, ale tak to kiedyś było ... i czy przyczyniło się to do skrócenie żywota mego??? Hmmm... nie wiem i zapewne się nie dowiem .... Co do przepoławiania tuszy, to zawsze to była siekierka i młotek, problem jedynie był przy ogonku, czy go na pół, czy na którąś mańkę zjechać Dodam, że kołkiem nie stanęło nikomu, nigdy nic ze wspominanych przez Ciebie odprysków .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6788-ub%C3%B3j-gospodarczy/#findComment-208731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.