Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dodawane są usmażone frytki :facepalm:  

Klient nasz Pan.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-510021
Udostępnij na innych stronach

Paweł  :)  Rosyjska wersja"żarkoje" odbiega od tej o której piszę.  Kielce są partnerskim miastem z Winnicą na Ukrainie od 1958 r.wznowienia umów partnerskich 1993 r,2003 r 2012 r, W winnicy jest restauracja Kielce a w Kielcach jest restauracja Winnica osobiście asystowałem przy wykonaniu tej potrawy przez kucharzy z Winnicy moja wiedza wykonania tej potrawy pochodzi bezpośrednio od nich a było to 1993 r. dowiedziałem się że obecnie do tej potrawy dodawane są usmażone frytki :facepalm:   winnica-restauracja-kawiarnia.jpg

Jak skończę budowę pieca to z Warszawy do Kielc jest tylko 2 godz. :)

Z Wiejscowości będzie ze 3 godziny ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-510053
Udostępnij na innych stronach

Z Wiejscowości będzie ze 3 godziny

Sylwek możesz ten temat rozwinąć  :)

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-510058
Udostępnij na innych stronach

Tomku..czy w takim kubeczki mogę zrobić to danie ??

post-43626-0-06154300-1471027487_thumb.jpg

post-43626-0-22915000-1471027520_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-510115
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy w takim kubeczki mogę zrobić to danie ??

O..Haluś masz takie garneczki? Są super ..ale cena ich..obłędna :cry:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-510123
Udostępnij na innych stronach

 

 

O..Haluś masz takie garneczki? Są super ..ale cena ich..obłędna :cry:

Małgosiu mam 4 .. Synuś mi kupił w Holandii :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-510126
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze mieć dobrego Synka ,Halinko :thumbsup::D

Pewnie że tak, ale to działa w dwie strony Małgosiu :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-510141
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halinko  :) są troszkę za niskie i za szerokie i te uszka ale spokojnie możesz w nich zrobić ,uzupełnij składnikami naczynia do 2/3 wysokości z rób ciasto drożdżowe które zawsze Ci wychodzi wytnij krążek większy od naczynia zaklej naczynie i zawiń brzegi .włóż  do piekarnika i zapiekaj do momentu ładnego zarumienienia ciasta ,najlepsze jest mięso wołowe ale z braku możesz użyć wieprzowego ja czasami na życzenie córek robię z polędwiczki wieprzowej tylko ją grubo kroję w kostkę ,reszta zależy od Ciebie na pewno zaskoczysz domowników sposobem podania a w szczególności smakiem ,wklejam Ci dobry przepis na 10 porcji   :) Pozdrawiam

 

Żarkoje

 
 

 

Składniki:
mięso wołowe bez kości 1500 g
- pieczarki 400g
- śliwki suszone 200 g
- śmietana 200 g
- mąka 20 g
- papryka świeża 100 g
- cebula 150 g
- smalec 150 g
- koncentrat pomidorowy 200 g
- groszek zielony 200 g
- papryka mielona 20 g
- czosnek 15 g
- sól
- pieprz do smaku
- wywar wołowy ok. 350 ml
- ciasto drożdżowe 1000 g, (Wg własnej receptury)
- 1 jajko
  Opis przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w paski. 
Oprószyć solą i mąką. 
Obsmażyć z cebulką na rozgrzanym smalcu na złoty kolor
Namoczyć śliwki suszone w wodzie i poczekać aż napęcznieją. 
W tym czasie do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w słupki paprykę i pieczarki w plasterkach oraz groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać dokładnie wszystkieskładniki.
Podlać wywarem i dusić wszystko do miękkości. Odstawić z ognia, dodawać powoli śmietanę, ciągle mieszając, by się nie zważyła. 
Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Wlać do małych naczyń z kamionki. Górę zakleić krążkiem gotowego drożdżowego ciasta, posmarować na wierzchu jajkiem. 
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec, aż ciasto się wypiecze na złoty kolor. 
Podawać z zestawem surówek.  
Przepis ten pochodzi z restauracji Winnica , która prosperuje w moim mieście  

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-510190
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam  :) wykorzystując ładny jesienny dzień na wędzenie przy okazji wykończyłem biesiadny stół do altany  :)

post-47291-0-43879300-1478285668_thumb.jpgpost-47291-0-08431500-1478285694_thumb.jpgpost-47291-0-14171600-1478285735_thumb.jpgpost-47291-0-26025400-1478285940_thumb.jpgpost-47291-0-95871200-1478286023_thumb.jpgpost-47291-0-12578200-1478286121_thumb.jpg

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525145
Udostępnij na innych stronach

Stol wspaniale wyglada  :clap:  :clap:  :clap:  :clap: , bardzo mi sie podoba :)

 A wedliny, to cyba zawsze wisza u ciebie w lozeczku  ;)  :D , w koncu wypieszczone jak baby :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525294
Udostępnij na innych stronach

Chyba "warsztat" już na strychu :thumbsup:  :D, skoro łóżeczko znalazło swoje drugie życie :).To było do śmichu,a co się tyczy stołu i wyrobów- to :clap:  :clap:  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525370
Udostępnij na innych stronach

Wojtku Annam gruby7074  :) dzięki stół wyszedł naprawdę super ,czeka go jeszcze nałożenie koloru i lakier utwardzalny na blat i można go użytkować w 100 %  :) Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525384
Udostępnij na innych stronach

 

 

czeka go jeszcze nałożenie koloru i lakier utwardzalny na blat

A nie myślałeś o olejowaniu? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525387
Udostępnij na innych stronach

Witaj EAnno  :) myślałem o oliwieniu i mam dylemat ale lazura chyba wygra sama oceń :)  

 

post-47291-0-02793500-1478514532_thumb.jpgpost-47291-0-86085500-1478514557_thumb.jpgpost-47291-0-24571300-1478514583_thumb.jpgpost-47291-0-94017700-1478514609_thumb.jpgpost-47291-0-13860200-1478514635_thumb.jpgpost-47291-0-41455900-1478514660_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525480
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wybrala ten olej na prawo..drewno z czasem samo zciemnieje ..i bedzie wygladalo naturalnie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525485
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobił

-Szlifowanie 150

- Penetrin z Altax  (lub inny podkład ) przetarcie podniesionego włosia 180

- bejca (np Starwax lub inna dopuszczona do oleju)  przetarcie podniesionego włosia 200

- 2x olej tungowy  szlif 220 podniesiony włos

-1x olej tungowy  . Olej nakładamy i po 15-30 minutach wcieramy/wycieramy !!!!! i dajemy mu wyschnąć , około 24 h  i następna warstwa

Lazura :hmm:  na zewnątrz po czasie będzie się łuszczyć. 

Tylko teraz to nie pora na te roboty chyba że ogrzewane pomieszczenie  (tak 20-25 stopni ) + dostęp do naturalnego  światła w przypadku oleju (polimeryzacja)  .

 

Trudno powiedzieć co to jest za olej który prezentujesz.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525487
Udostępnij na innych stronach

Maciek  :)  :frantics: -zawrót głowy tyle czynności  :) stół wykończony jest 400 setką gładź ,zgadza się z malowaniem zaczekam do wiosny ,lazura tej firmy 3v3 nie łuszczy się mam pomalowane płoty lamelowe ponad 5 lat i jest OK stół będzie stał w altanie waży prawie 90 kg więc raczej nie będę go wystawiał na zewnątrz  :) Pozdrawiam 

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525495
Udostępnij na innych stronach

z malowaniem zaczekam do wiosny

Ja zabezpieczył bym do tego czasu  (zrobisz jak uważasz) 

http://koloreo.pl/altax-penetrin-750ml-grunt-impregnujacy-do-drewna-o_678.html

kupisz w każdym dobrym markecie budowlanym  lub sieci. Można stosować do 0 stopni to dasz radę :thumbsup:  nie tworzy powłoki, można stosować praktycznie pod wszystkie farby oleje również pod lazury itp.

 

 

P.S

(Ja blat dębowy do kuchni : grunt x1, bejcax2, olej lniany x9 - wiem jako rzemieślnik z głodu bym umarł :D ale to było dla siebie ).

 

W linku masz "starą" wersje  ze względu na przepisu UE jest "nowa"  różnica prawie żadna (nowa dłużej schnie) w handlu można spotkać obie  

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525540
Udostępnij na innych stronach

 Tez wybieram jak Electra, po pracej. Moze dlatego ,ze wole jasniejszy odcien drewna. 

 

 Ale jak to sie mowi, wybor nalezy do Ciebie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525567
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maciek  :) zapewne skorzystam z  preparatu Penetrin jeszcze raz dzięki  :) Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-525608
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam :)  przygotowania do świąt zakończone 

post-47291-0-48368900-1482092346_thumb.jpgpost-47291-0-17702800-1482092371_thumb.jpgpost-47291-0-82127700-1482092396_thumb.jpgpost-47291-0-73817500-1482092423_thumb.jpgpost-47291-0-68818900-1482092447_thumb.jpgpost-47291-0-35614700-1482092478_thumb.jpgpost-47291-0-83800600-1482092507_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/12/#findComment-532016
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.