Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

no nie tylko , bo kapsaicyna rozpuszcza się również w alkoholu

jumbo, mówisz z własnego doświadczenia czy z perspektywy czystej chemii?

bo ja wiem napewno, z własnego doświadczenia: łyk zimnego piwa pomaga na chwilke a potem pali jeszcze mocniej ;) wódka też zdecydowanie nie pomaga, raczej odwrotnie.

Słoiki typu twist nie odwraca się z gorącą zawartośćią.Następuje reakcja z wieczkiem,którę jest pokryte plastikiem.

a to ciekawe, nie wiedziałem :blush: dzięki - będe pamiętał :)

babcia mnie nauczyła tak, więc jak inaczej mialbym robić.. od małego jadłem przetwory z tak wlaśnie zamykanych słoików :grin: nie wpadłbym na to, że tak sie nie robi - spytalem od razu mame - też sie zdziwiła :D

Co to niewiedza babcina może poczynić w poczynaniach młodych ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214623
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

z doświadczenia - ale nie piwo , ale minimum 40% - najlepiej śliwowica paschalna

a mleko - a jakże - ale do umycia twarzy po gazie łzawiącym...dawno temu :cool:

 

tutaj dokładniej http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214644
Udostępnij na innych stronach

jumbo, nigdy nie gasiłem "pożaru" po chilli z potrzeby

Ja osobiście lubie wściekle palący

ale kilka testów w ciekawości było... alkohol 40% test pierwszy i ostatni wyglądał tak:

łyżka stołowa sosu, rozprowadzić po jamie ustnej, odczekać aż zacznie kopać i setka zimnej wódeczki (GZ deluxe).. jak mnie wykręciło... :lol: jakbym próbował zgasić palący sie tłuszcz wodą :mad: ale śliwowica może... przez Ciebie będe musiał spróbować! :grin:

P.S. ludzi piecze bo zazwyczaj nie wiedzą, że należy usunąć błonki ;) sprobują kawałeczek z konca papryczki i heja.. a tu niespodzianka ^^

chętnie bym dorwał w swoje ręce te z milionem w skali SHU :devil: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214694
Udostępnij na innych stronach

chętnie bym dorwał w swoje ręce te z milionem w skali SHU

PanieBoczku co parę Twoich postów nabieram , znów wątpliwości co do Twego tak młodego wieku :lol: Chyba bardzo jesteś zaangażowany w kulinaria :grin: niemniej za całokształt :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214700
Udostępnij na innych stronach

PanBoczek, Zakończ spory, walnij fotkę bo za chwile napiszą że za tym stoi M, D. B itd. Wiek przeszkadza czy wiedza.

P,Boczek już wrzucał swoją fotkę tu.. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=255314&highlight=#255314

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214715
Udostępnij na innych stronach

Przeciez już wrzucał foto :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214716
Udostępnij na innych stronach

Dobra dobra poczekajmy :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214717
Udostępnij na innych stronach

chudziak, dzięki serdeczne ^^ w kulinariach siedze praktycznie większość czasu ;) nie licząć myślenia o jedzeniu... i poza gotowaniem, które zabiera mi sporo czasu.. zamiast mtv leci u mnie ciągle kuchnia tv :lol: w internecie zamiast pornografii, jak każdy młody czlowiek, szukam przepisów :lol: (no z wyjątkami hahahaha) :grin:

Violka, dzięki ^^ "intrygujący" to dla mnie duży komplement ;)

Image Created: 2008:02:19 17:31:25

 

To na fotografii ma 18 lat .

Zgadza sie :P w wieku lat 19 mialem nieprzyjemnego życiowego doła i od tamtego czasu nie miałęm nawet glowy do robienia sobie zdjęć.

Jest najprostsza na świecie metoda: wezme karteczke, napisze na niej "forum wędliny domowe", date i wrzuce foto :lol: ..ale jak będzie troszke słoneczniej :)

Z resztą jakie to ma znaczenie ... ?

mnie też to dziwi :lol: gdyby to bylo forum o broni palnej, narkotykach, domowej produkcji broni atomowej.. ale ja sie tu zalogowalem, żeby nauczyć sie wędliny robić xD po co miałbym ścieme wciskać ludziom, od których z zalożenia mam sie uczyć? Pozdrawiam serdecznie ^^

(P.S. Podlasiak :P tak, pracowalem jako kucharz kilka miesięcy.. nie, nie jestem profesjonalnym kucharzem. W kuchni gdzie dressing do saląty robi sie z wody, oleju i proszku knorra nie chce już więcej być. :mad: )

 

Papcio, " ^^ " wyobraź sobie uradowane oczy :D .. ^_^ ...

taka forma szczerego "uśmieszku", która weszla mi w nawyk ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214746
Udostępnij na innych stronach

http://img804.imageshack.us/img804/1477/mrbr.jpg

 

..ah tam bez zwłoki :lol: bo Gonzo by powiedział, że aktora wynajmuje, który przyjeżdża i pozuje jako PanBoczek :rolleyes:

btw. mam nadzieje, że mina pokazuje "a nie mówiłem?!" Pozdrawiam xD

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214766
Udostępnij na innych stronach

Jest najprostsza na świecie metoda: wezme karteczke, napisze na niej "forum wędliny domowe", date i wrzuce foto :lol: ..ale jak będzie troszke słoneczniej :)

A nie prościej spotkać się w realu? Jesteś z Warszawy - myślę że znajdą się chętni na małe spotkanie i wspólne gotowanie, połączone z degustacją tego co nam serwujesz na fotkach :lol:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214773
Udostępnij na innych stronach

...że aktora wynajmuje, który przyjeżdża i pozuje jako PanBoczek :rolleyes:

w prawym górnym rogu specjalnie zaciemniono tło aby nie było widać ... (Statuy Wolności) :devil:

 

Stary strasznie ciężko wytłumaczyć, że nie jest się wielbłądem - odpuść temat :cool:

pozdr

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214774
Udostępnij na innych stronach

odpuść temat :cool:

A pamiętasz Wiesiu , jak ze mnie ''faceta '' zrobili ...? :grin: Robert - nic się nie przejmuj :grin: ja Ci wierzę... :grin: Pozdro!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214775
Udostępnij na innych stronach

......... a może Pan Boczek prawdę mówi a my tu na niego napaść szykujemy :question: :blush: :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214794
Udostępnij na innych stronach

Maad, niby racja :) ale i tak brakuje mi czasu na wszystko :P pozatym mam tylko jeden dzień w miesiącu kiedy pozwalam sobie na jedzenie wszystkiego :lol:

okazja napewno sie pojawi ;)

Stary strasznie ciężko wytłumaczyć, że nie jest się wielbłądem

hahahaha :D dobry tekst uśmiałem sie :grin:

ze mnie ''faceta '' zrobili ...

:shock: no to naprawde czasem przesadzają xD

ja Ci wierzę... Pozdro!

:grin:

P.S. Co do zdjęcia: pożywiom-uwidzim

pożyjemy, zobaczymy... popijemy, zapomnimy :lol: nie moge zapomnieć dokumentów bo znowu nie dasz wiary :grin:

......... a może Pan Boczek prawdę mówi

:!: :!: :!: oczywisćie, że tak... :!:

I did not have sexual relations with that woman

:cool:

:lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214808
Udostępnij na innych stronach

Obrazek

 

..ah tam bez zwłoki :lol: bo Gonzo by powiedział, że aktora wynajmuje, który przyjeżdża i pozuje jako PanBoczek :rolleyes:

btw. mam nadzieje, że mina pokazuje "a nie mówiłem?!" Pozdrawiam xD

 

 

Przecież to nie Pan Boczek na foto to A Mickiewicz :grin: :grin: :grin: Tu go mamy :grin: :grin: :grin: :grin:

 

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 15:52 ]

A i posłużę się cytatem z kultowego filmu "Z twarzy podobny zupełnie do nikogo :grin: :lol: :grin: :lol: :grin: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214834
Udostępnij na innych stronach

Czytam to wszystko i nic nie rozumiem. Czy to ważny wiek, gdy ma się tysiące pomysłów. Jesteśmy na tym forum i chyba potrafimy oddzielić plewy od ziarna. Mnie nie interesują wariacje kuchenne ,bo mam zawód zgodny z stroną główną od A do Z. Nie dokuczajmy Boczkowi uczmy się tego co dobre odrzucając złe. A tak swoją stroną temat wędliniarstwa na forum robi się znikomym procentem - królują , piekarze ,ciastkarze, babkarze, kucharze, pszczelarze, działkowicze,kawalarze itd. Może to i dobrze bo forum żyje dyskusją, problemami ,zachwytami ale co z tematem głównym się robi.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214845
Udostępnij na innych stronach

królują , piekarze ,ciastkarze, babkarze, kucharze, pszczelarze, działkowicze,kawalarze itd.

... opozycjoniści :grin: :grin: :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214846
Udostępnij na innych stronach

Ano taki zwrot myślowy -a to tylko dlatego że ja się tym tematem nie za bardzo interesuję - ot czytam by czytać ale jest tyle niedowierzań w jego intencje że trudno nie zauważyć niedowierzania. A tak po mojemu to plewy nie oddziela piekarz a nawet młynarz .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214850
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, miło mi bardzo, że zaszczyciłeś mój temacik postem ^^

Na razie faktycznie temat jest głównie kucharski.. ale to się niedługo zmieni ;)

W sobote odbieram beczki i niedługo ruszę z produkcją wędzonek :thumbsup:

czytam duuużo Twoich mądrości i nabieram wiary, że wyjdą smakowite wyroby :grin:

Nie zrażam sie niedowierzaniem.. przeciwnie to nawet komplement :grin:

na zloty się nie nadajesz

haha nie no, choćbym miał potem biegać bez przerwy 3 dni to będe i będe jadł ^^

można sobie odpuścić w ramach kształcenia :P

Na razie koncentruje sie na dietce ^^ podkoloruje troszku wołowinka ;) Pozdrawiam

 

http://img827.imageshack.us/img827/1251/woowina.jpg

 

:thumbsup: tak lubie najbardziej :D osmalona z wierzchu i prawie surowa w środeczku

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214862
Udostępnij na innych stronach

No tak tylko żeby to forum nie zrobiło się- o byle czym . Jak będę chciał pisać byle co to tylko na forum wędliny domowe.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214868
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, rozumiem dobrze :) ale forum to ludzie.. a ludzie lubią pisać to co myślą ^^ dzielić sie wszelkim dobrem jakie robią.. czy to chleb, czy miód, ser, nalewka.. wszystko idzie w strone świadomości o dobrych wyrobach :) wędzonka napewno też lepiej smakuje w kanapce z własnego chleba, z własnym serem.. albo z sosem chilli z 5 str. ^^ zachęcam do wyprobowania ;)

No a pozatym pilnują nas opiekunczy moderatrzy ^^ a większość osób wygasza posty, aby nie dokładać im roboty :P wg. mnie to forum jest jednym wielkim organizmem, ktory daje komórkom wszystko czego im do szczęścia potrzeba :grin:

i troszkę niemiło się zrobiło

zawsze jest miło, kiedy nie przestajemy myśleć pozytywnie :grin: Pozdrawiam serdecznie

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214872
Udostępnij na innych stronach

PanieBoczek zdradź Pan swoją tajemnice na krwisty lub pół krwisty stek.

Ja już sam nie wiem czy mam pecha do wołowiny, za niską temperaturę czy co ?

Zamiast krwistego mam ostatnio "gumę do żucia" :devil:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214874
Udostępnij na innych stronach

Ja już sam nie wiem czy mam pecha do wołowiny, za niską temperaturę czy co ?

Po smażeniu/grillowaniu steka, owiń go w alufolie i wsadz na 10 min. do piekarnika "80 stopni".

 

Musi wyjsc :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214875
Udostępnij na innych stronach

miro, też miałem ten problem :) robiłęm co mogłem.. wszelkiej maści marynaty, różne sposoby obróbki... jak mięso jest niedobre to nic mu nie pomoże.. zostaje długie duszenie ;/ Czasem trafiał sie ładny kawałek - i wtedy zachwyty domowników!

"ah jak tyś zrobił to mięso, że sie rozpływa w ustach? zawsze tak rób!".. a następnym razem zrobiłęm tak samo i :mad: twardawa guma bez smaku..

Teraz już wołowiny i wieprzowiny nie kupuje w sklepie tylko na rynku od rzeźnika :)

kroi przy mnie, moge dotknąć mięska, widze jaki ma kolor, mam pewność ze nie było w niczym moczone.. cód miód malina :grin: od teraz zawsze wychodzi soczyście, mięciutko i wybornie - smakuje jak wołowina a nie tektura.

 

Sposobów czy sztuczek specjalnych nie mam :) robie chyba tak jak każdy..

Dzisiejszą wołowine robiłęm tylko na patelni - wlazłem olej, żeby miało sie co dymić :lol: rozgrzałem patelnie na największym możliwym palniku - dym szedł tak jakby tłuszcz miał sie zaraz zapalić! musi być oporowo gorąca :) z mięskiem na patelnie jagody jałowca.. i nakryłem wokiem - dym prawie nie uciekał. Nabrało takiego fajnego smaczku prawie jak grillowane ;)

Wysoka temperatura pozwala, żeby dosyć cienki stek w ciągu tej 1.5 minuty z każdej strony nabrał czarnego koloru - wszystkie smakowite soki zostają w środeczku :)

Nie wiem czemu ludzie boją sie przypalić stek.. takie wg mnie sa najlepsze :devil:

Odwracam 1 raz - 1.5 minuty, obrót i kolejne 1.5 minuty (czas zalezy od grubości steku..), oczywiście stopień wysmażenia mięsa sprawdzam palcem :)

Mięsko u mnie odpoczywa standardowo minimum połowe czasu obróbki termicznej (to pewnie każdy wie, ale jeżeli mięsko nie odpocznie wypłyną z niego, przy krojeniu, wszystkie soki).

Grubsze kawalki wołowiny obsmażam jak stek i dochodzą w piecu.. ew. jak nabiorą koloru mogą dojść gotowane w wywarze :) przepis zobaczlem na kuchni tv w Niebiańskiej Kuchni.. bardzo udane ;)

Po smażeniu/grillowaniu steka, owiń go w alufolie i wsadz na 10 min. do piekarnika "80 stopni".

ja jestem zwolennikiem aby stek odpoczywał bez nakrycia na kratce najlepiej :) ale faktycznie, dobrze jest zapewnić mu odrobine ciepła :D

położyć cieplutki stek do odpoczynku na zimny talerz to zbrodnia :lol: ..którą z braku czasu czy chęci czasem popełniam.. i tak jest pyszny :grin:

Co do solenia to chyba nie musze wspominać, ze dopiero przy końcu? :P

chociaż też nie lubie jak ktoś wypoczęty stek pokroi, posoli i poda...

Ja sole na patelni - bardzo obficie, biore w szczypczyk i smaruje po wściekle gorącej patelni - wtedy na spalona warstwa na wierzchu staje sie słona i pyyyszna :thumbsup:

Pozdrawiam.. ide trawić wołka :lol:

 

Edit.. co do tego dymu.. 20 minut dom wietrzylem :lol:

Jak ktoś nie chce sie w to bawić to najlepiej olejem natrzeć mięso a nie wlewać na patelnie - o wiele mniej dymu a skórka i tak będzie ;)

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/4/#findComment-214879
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.