Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tort urodzinowy

PanieB nic tylko gratulować :clap: :clap: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215786
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

O kurde balans :grin: . Aleee :grin: . Panie Boczku :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: . Muszę Hani pokazać jaki ja chcę torcik :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215796
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, :grin: dzięki ^^

Radek., dzięki ^^

Torcik smakował, acz np. dla wujka troszke za słodki.. pewnie przez mase kajmakową ;) następnym razem popróbuje z nieslodzonym mlekiem skondensowanym, albo złamać słodycz większą ilością cytrusów.. dobrze pasowałaby kwaśna marmolada z grapefruita..

 

http://img69.imageshack.us/img69/6779/torcikw.jpg

 

Dodalem kilka kwiatów wiśni :) wczoraj zakwitla.. w przekroju całkiem całkiem ;)

 

http://img28.imageshack.us/img28/135/torcik1.jpg

 

Moja babcia.. :D ucieszyła sie, że jutro dostanie duży kawałek :grin: Pozdrawiam

 

http://img137.imageshack.us/img137/7593/torcik2.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215797
Udostępnij na innych stronach

Zacznijmy od biszkoptu... bardzo ładny, prościutki :clap:

Teraz co do kremu... masa kajmakowa w/g mnie troszkę za ciężka do tak delikatnego ciasta. Dodałabym do niej ser mascarpone, no ale rzecz gustu .

Wykończenie tortu bardzo ładne... ujmuje mnie swoją prostotą. :clap:

Jeszcze jedna taka malutka wskazówka.

Przy następnym torcie, spróbuj górę biszkopta potraktować jako dół.

Być może nie dla każdego , ale dla mnie jest to bardzo istotne...

Brzegi blatu tortu są bardziej doskonałe... czyli ''wyostrzone''

Generalnie torcik wygląda bardzo smakowicie... :pycha

P.Boczku możesz się żenić :mellow:

Koniecznie dla Babci '' kawał '' tortu i proszę Ja pozdrowić ode mnie.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215807
Udostępnij na innych stronach

górę biszkopta potraktować jako dół.

Dół do środka, a środek na górę :D

 

Nasączanie, pani Bożena Sikoń(mistrz cukiernik hotel J. III Sobieski) zalecała, że najmniej się nasącza dół, trochę więcej środek, a górę to już się nasącza tak dobrze :grin:

 

Szacunek dla babci :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215813
Udostępnij na innych stronach

masa kajmakowa w/g mnie troszkę za ciężka do tak delikatnego ciasta. Dodałabym do niej ser mascarpone, no ale rzecz gustu .

^^ zgadzam sie w 100%.. dlatego wyszło ciut za słodkie.. po prostu nie wiedzialem jak wyjdzie smakowo i odrobine sie przeliczyłem ;) ale wszystkim smakowal.. napewno byłby lepszy z mascarpone

ujmuje mnie swoją prostotą.

hihi powiedziałem mamie, że to tort 'minimalista'.. dzięki Halusiu ^^

Przy następnym torcie, spróbuj górę biszkopta potraktować jako dół.

:blush: tak to jest jak coś robie :lol: zawsze zapomne.. miałem pamiętać o tym.. i o mascarpone do masy ozdobnej xD następnym razem sobie zapisze na karteczce :P

Świetne rady Halusiu! :) następnym razem wyjdzie majstersztyk ^^

P.Boczku możesz się żenić

:grin:

Koniecznie dla Babci '' kawał '' tortu i proszę Ja pozdrowić ode mnie..

dzięki dzięki ^^ napewno pozdrowie.. babcia już Cie dobrze kojarzy po poprzednich wypiekach :grin:

..Robercie.. za tort..

Rozczuliłeś mnie zdjęciem Twojej Babci.. dobry z Ciebie chłopak..

:blush: hehe nie moglem nie wstawić.. teraz już tak rzadko babcia sie uśmiecha, a co dopiero robi takie radosne szalone miny :D

Nasączanie, pani Bożena Sikoń(mistrz cukiernik hotel J. III Sobieski) zalecała, że najmniej się nasącza dół, trochę więcej środek, a górę to już się nasącza tak dobrze

hahahahaha nasączałem właśnie zgodnie z radą Pani Sikoń z kuchni.tv :D

Dzięki Wam za miłe słowa ^^ powtórze wszytko babci to i Jej będzie napewno bardzo miło :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215874
Udostępnij na innych stronach

Ładnie zrobiłeś i ładnie wygląda, pomachaj w moim imieniu dla babci :)

Mówiłem z żoną o "ciepaniu" biszkoptem na ziemię :) potwierdza, ale sama to po prostu pozwala biszkoptowi wystygnąć do góry "nogami" Jestem łasuch i lubię torty, muszę złożyć żonie zamówienie :) sam nie piekę.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215876
Udostępnij na innych stronach

Papcio, dziękuje ^^

Dziś machnąłem pasztecik.. sporo mięsa zebrało sie z wywaru na kostki rosołowe.. coż :) szkoda marnować hehe... troche za luźny, ale był jeszcze ciepły xD

Myśle, że po nocy w lodówce będzie ok ;)

 

http://img703.imageshack.us/img703/9938/pasztetzjarzynami.jpg

 

http://img94.imageshack.us/img94/9382/pasztetzjarzynami1.jpg

 

http://img213.imageshack.us/img213/7779/pasztetzjarzynami2.jpg

 

Ciutke za dużo jarzyn.. ale smak jest

 

http://img217.imageshack.us/img217/5048/pasztetzjarzynami3.jpg

 

Kostki rosołowe.. przepis w odpowiednim dziale :) wyszły świetnie. Pozdrawiam

 

http://img19.imageshack.us/img19/3541/domowekostkirosoowe6.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215917
Udostępnij na innych stronach

Tomku, leżakuj ile trzeba, zdrowie przede wszystkim.. i tegoż zdrowia z całego serca Ci życzę :) Takiego pogodnego człowieka jak Ty nic nie złamie :grin: Pozdrawiam serdecznie

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215925
Udostępnij na innych stronach

Na górę pasztetu połóż plastry boczku, lub słoniny, zapobiegnie to wysuszeniu i przypaleniu ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216058
Udostępnij na innych stronach

U mnie ten kanał to jakieś 90-100% dziennej oglądalności

u mnie podobnie ^^ dziś mamy z mamą gościa.. i oglądamy cały czas kuchnie tv :lol: przy obiedzie, po obiedzie, przy deserze, all along xD

myth, dzięki :) widziałem już te patenty z boczkiem,,, ALE ja uwielbiam własnie najbardziej tą skórke :lol: i w sumie zastanawiałem sie jak zrobić, żeby była dookoła pasztetu :grin: poradź coś - napewno spróbuje! :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216065
Udostępnij na innych stronach

Dziś mija 40 dni od zasolenia - 30 dni wiszenia w piwnicy, temperatura 8-14*C wilgotność wahająca się od 55% do 80%. Brak przykrych zapachów czy ognisk pleśni ^^

Waga.. z 2.7kg początkowo do 1.6kg teraz.

 

http://img521.imageshack.us/img521/8708/la30dniwiszenia.jpg

 

W przekroju ładna, ale to nie jest jeszcze to o co mi chodziło ;) w smaku też nic specjalnego.. ma duży potencjał, wyczuwam delikatne nuty orzechowe, mam nadzieję, że będą się rozwijać w miarę dojrzewania :) Tłuszcz hmm smak półsurowy, ale też idzie w dobrą stronę - przy cienkim plasterku jest nawet przyjemny, ale większy kęs jest na razie zgrozą :lol:

Na słoność ok, mięso bardzo zmiękło i staje się kruche - smak mięsa... to jeszcze nie to!

Nie dodawałem przypraw, sama sól i ciesze sie z tej decyzji :) mięsko poszło z powrotem do podkolanówki i będzie wisiało w lodówce, ew w zimniejsze dni wróci do piwnicy.

Myślę, że za jakieś 2-3 tygodnie smak nabierze głębi i pożądanych orzechowych nut a tłuszczyk stanie się przyjemny i aromatyczny..

 

http://img137.imageshack.us/img137/5769/la30dniwiszenia1.jpg

 

Zbóju dziękuje za inspiracje! :grin: myślę, że wyjdzie z tego coś naprawdę powalająco smacznego! Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216137
Udostępnij na innych stronach

sama sól i ciesze sie z tej decyzji :)

Następną razą polecam sól lub p-sól wymieszać z czosnkiem miażdżonym i taką mieszanką natrzeć :D

Przekrój prawie oki, jak się tłuszczyk jeszcze bardziej skurczy to powinno być oki :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216138
Udostępnij na innych stronach

jak się tłuszczyk jeszcze bardziej skurczy

Zbójaszku, a jakim to sposobem :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216151
Udostępnij na innych stronach

Zbujaszku, a jakim to sposobem

 

 

Mnie się wydaje ,że Zbójowi chodzi i dalszą fazę dojrzewania przy ,której dojdzie do ogólnej utraty masy porostu tłuszczyk straci wodę i optycznie swoją objętość

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216154
Udostępnij na innych stronach

Tomaj o to chodzi :D

 

Coby było mniej więcej coś takiego.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216163
Udostępnij na innych stronach

Kocham Cie!

kocham gary

ja i gary to szczęściarze :grin: :grin: :grin: :grin:

Witaj Tulcia :*

Tomaj o to chodzi

Dokładnie o to! to moja inspiracja i cel ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216192
Udostępnij na innych stronach

Najlepszy przepis na gravlaxa :) ..najbardziej zbliżony do oryginału z tych, które widziałem w sieci. Zaczynamy od oczyszczenia z łusek i ości ładnego filetu z łososia.

 

http://img825.imageshack.us/img825/9710/gravlax.jpg

 

Potem przygotowujemy dodatki - 5 łyżek cukru, 5 łyżek soli, zgnieciony w moździeży pieprz czarny i nasiona kolendry. Drobno siekany koperek i buraczki w dowolnej formie (buraczków niedużo - nie nadadzą smaku, za to super kolor - potem będzie można ułożyć z cienkich pasków łososia róże ;) )

 

http://img43.imageshack.us/img43/978/gravlax1.jpg

 

Ukłądamy łososia na folii spożywczej i dokłądnie zasypujemy suchą mieszanką, na ko toperek i buraczki. Druga połowe filetu, równie dokładnie, obsypujemy suchą mieszanką i układamy na wierzchu. Staramy sie ułożyć tak, żeby jak najściślej do siebie przylegały - gruba strona na cienką a cienka na grubą..

 

http://img826.imageshack.us/img826/8825/gravlax2.jpg

 

Zawijamy ciasno w kilka warstw folii. Robimy 4 nacięcia, tak żeby olej z ryby i płyny z warzyw miały którędy odpływać.

 

http://img850.imageshack.us/img850/3274/gravlax3.jpg

 

Pakuneczek wkładamy do naczynia/talerza, tak żeby płyny miały gdzie spływać, zakrywamy deską i obciążamy kamieniem lub moździeżem.. czymś dosyć ciężkim.

 

http://img840.imageshack.us/img840/2671/gravlax4.jpg

 

Wstawiamy tak do lodówki na MINIMUM 7 dni, najlepiej na 10-14 dni! Codziennie musimy przynajmniej raz obrócić pakuneczek i na bierząco odlewać zbierający sie płyn.

 

http://img225.imageshack.us/img225/8295/gravlax5.jpg

 

Może znajde gdzieś fotke gotowej róży, często robie ją na przyjecia :) jeżeli nie to za 10-14 dni zrobie taką z dziś nastawionej ryby ^^

Smak... cóż uwielbiam wędzonego łososia! ale kiedy pierwszy raz spróbowałem tej metody uznalęm, że ryba wychodzi o wiele lepsza! Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216285
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis szczególnie to dodanie buraków ( mogą być świeże ?) .Ja robię wyłącznie używając sól (ew. nieco Vegety - bezglutaminianu ) i pieprz, sypię z ręki i trzymam w tej soli tylko niecałe 24 godz. Potem płuczę pod zimną wodą i zasypuję koperkiem świeżym lub mrożonym. Robię tak łososia bardzo często.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216286
Udostępnij na innych stronach

..najbardziej zbliżony do oryginału z tych, które widziałem w sieci

:clap:

Jeśli się nie mylę, to Jamie Oliver robił tak z burakami w jakimś filmie, który widziałem w TV

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216288
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.