Zbój Madej Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 tort urodzinowyPanieB nic tylko gratulować :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 O kurde balans :grin: . Aleee :grin: . Panie Boczku :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: . Muszę Hani pokazać jaki ja chcę torcik :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zbój Madej, :grin: dzięki ^^ Radek., dzięki ^^ Torcik smakował, acz np. dla wujka troszke za słodki.. pewnie przez mase kajmakową następnym razem popróbuje z nieslodzonym mlekiem skondensowanym, albo złamać słodycz większą ilością cytrusów.. dobrze pasowałaby kwaśna marmolada z grapefruita.. http://img69.imageshack.us/img69/6779/torcikw.jpg Dodalem kilka kwiatów wiśni wczoraj zakwitla.. w przekroju całkiem całkiem http://img28.imageshack.us/img28/135/torcik1.jpg Moja babcia.. ucieszyła sie, że jutro dostanie duży kawałek :grin: Pozdrawiam http://img137.imageshack.us/img137/7593/torcik2.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zacznijmy od biszkoptu... bardzo ładny, prościutki :clap: Teraz co do kremu... masa kajmakowa w/g mnie troszkę za ciężka do tak delikatnego ciasta. Dodałabym do niej ser mascarpone, no ale rzecz gustu .Wykończenie tortu bardzo ładne... ujmuje mnie swoją prostotą. :clap: Jeszcze jedna taka malutka wskazówka.Przy następnym torcie, spróbuj górę biszkopta potraktować jako dół.Być może nie dla każdego , ale dla mnie jest to bardzo istotne... Brzegi blatu tortu są bardziej doskonałe... czyli ''wyostrzone''Generalnie torcik wygląda bardzo smakowicie... :pychaP.Boczku możesz się żenić :mellow: Koniecznie dla Babci '' kawał '' tortu i proszę Ja pozdrowić ode mnie.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 ..Robercie.. :clap: za tort..Rozczuliłeś mnie zdjęciem Twojej Babci.. dobry z Ciebie chłopak.. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 górę biszkopta potraktować jako dół.Dół do środka, a środek na górę Nasączanie, pani Bożena Sikoń(mistrz cukiernik hotel J. III Sobieski) zalecała, że najmniej się nasącza dół, trochę więcej środek, a górę to już się nasącza tak dobrze :grin: Szacunek dla babci Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 masa kajmakowa w/g mnie troszkę za ciężka do tak delikatnego ciasta. Dodałabym do niej ser mascarpone, no ale rzecz gustu . ^^ zgadzam sie w 100%.. dlatego wyszło ciut za słodkie.. po prostu nie wiedzialem jak wyjdzie smakowo i odrobine sie przeliczyłem ale wszystkim smakowal.. napewno byłby lepszy z mascarpone ujmuje mnie swoją prostotą.hihi powiedziałem mamie, że to tort 'minimalista'.. dzięki Halusiu ^^ Przy następnym torcie, spróbuj górę biszkopta potraktować jako dół. :blush: tak to jest jak coś robie :lol: zawsze zapomne.. miałem pamiętać o tym.. i o mascarpone do masy ozdobnej xD następnym razem sobie zapisze na karteczce :P Świetne rady Halusiu! następnym razem wyjdzie majstersztyk ^^ P.Boczku możesz się żenić :grin: Koniecznie dla Babci '' kawał '' tortu i proszę Ja pozdrowić ode mnie..dzięki dzięki ^^ napewno pozdrowie.. babcia już Cie dobrze kojarzy po poprzednich wypiekach :grin: ..Robercie.. za tort.. Rozczuliłeś mnie zdjęciem Twojej Babci.. dobry z Ciebie chłopak.. :blush: hehe nie moglem nie wstawić.. teraz już tak rzadko babcia sie uśmiecha, a co dopiero robi takie radosne szalone miny Nasączanie, pani Bożena Sikoń(mistrz cukiernik hotel J. III Sobieski) zalecała, że najmniej się nasącza dół, trochę więcej środek, a górę to już się nasącza tak dobrzehahahahaha nasączałem właśnie zgodnie z radą Pani Sikoń z kuchni.tv Dzięki Wam za miłe słowa ^^ powtórze wszytko babci to i Jej będzie napewno bardzo miło :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Ładnie zrobiłeś i ładnie wygląda, pomachaj w moim imieniu dla babci Mówiłem z żoną o "ciepaniu" biszkoptem na ziemię potwierdza, ale sama to po prostu pozwala biszkoptowi wystygnąć do góry "nogami" Jestem łasuch i lubię torty, muszę złożyć żonie zamówienie sam nie piekę. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Papcio, dziękuje ^^ Dziś machnąłem pasztecik.. sporo mięsa zebrało sie z wywaru na kostki rosołowe.. coż szkoda marnować hehe... troche za luźny, ale był jeszcze ciepły xD Myśle, że po nocy w lodówce będzie ok http://img703.imageshack.us/img703/9938/pasztetzjarzynami.jpg http://img94.imageshack.us/img94/9382/pasztetzjarzynami1.jpg http://img213.imageshack.us/img213/7779/pasztetzjarzynami2.jpg Ciutke za dużo jarzyn.. ale smak jest http://img217.imageshack.us/img217/5048/pasztetzjarzynami3.jpg Kostki rosołowe.. przepis w odpowiednim dziale wyszły świetnie. Pozdrawiam http://img19.imageshack.us/img19/3541/domowekostkirosoowe6.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 PanBoczek, To ja sobie leżakowałem za flotę NFZ a Ty pracowałeś I to z jakimi efektami :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Tomku, leżakuj ile trzeba, zdrowie przede wszystkim.. i tegoż zdrowia z całego serca Ci życzę Takiego pogodnego człowieka jak Ty nic nie złamie :grin: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-215925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 1 Maja 2012 Panie Boczek mam pytanie przepis na te kostki rosołowe to w jakim dziale umieściłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 1 Maja 2012 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=259009#259009 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 1 Maja 2012 Na górę pasztetu połóż plastry boczku, lub słoniny, zapobiegnie to wysuszeniu i przypaleniu Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 1 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 1 Maja 2012 U mnie ten kanał to jakieś 90-100% dziennej oglądalności u mnie podobnie ^^ dziś mamy z mamą gościa.. i oglądamy cały czas kuchnie tv :lol: przy obiedzie, po obiedzie, przy deserze, all along xD myth, dzięki widziałem już te patenty z boczkiem,,, ALE ja uwielbiam własnie najbardziej tą skórke :lol: i w sumie zastanawiałem sie jak zrobić, żeby była dookoła pasztetu :grin: poradź coś - napewno spróbuje! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 2 Maja 2012 Dziś mija 40 dni od zasolenia - 30 dni wiszenia w piwnicy, temperatura 8-14*C wilgotność wahająca się od 55% do 80%. Brak przykrych zapachów czy ognisk pleśni ^^ Waga.. z 2.7kg początkowo do 1.6kg teraz. http://img521.imageshack.us/img521/8708/la30dniwiszenia.jpg W przekroju ładna, ale to nie jest jeszcze to o co mi chodziło w smaku też nic specjalnego.. ma duży potencjał, wyczuwam delikatne nuty orzechowe, mam nadzieję, że będą się rozwijać w miarę dojrzewania Tłuszcz hmm smak półsurowy, ale też idzie w dobrą stronę - przy cienkim plasterku jest nawet przyjemny, ale większy kęs jest na razie zgrozą :lol: Na słoność ok, mięso bardzo zmiękło i staje się kruche - smak mięsa... to jeszcze nie to! Nie dodawałem przypraw, sama sól i ciesze sie z tej decyzji mięsko poszło z powrotem do podkolanówki i będzie wisiało w lodówce, ew w zimniejsze dni wróci do piwnicy. Myślę, że za jakieś 2-3 tygodnie smak nabierze głębi i pożądanych orzechowych nut a tłuszczyk stanie się przyjemny i aromatyczny.. http://img137.imageshack.us/img137/5769/la30dniwiszenia1.jpg Zbóju dziękuje za inspiracje! :grin: myślę, że wyjdzie z tego coś naprawdę powalająco smacznego! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 2 Maja 2012 sama sól i ciesze sie z tej decyzji Następną razą polecam sól lub p-sól wymieszać z czosnkiem miażdżonym i taką mieszanką natrzeć Przekrój prawie oki, jak się tłuszczyk jeszcze bardziej skurczy to powinno być oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 2 Maja 2012 jak się tłuszczyk jeszcze bardziej skurczyZbójaszku, a jakim to sposobem :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 2 Maja 2012 Zbujaszku, a jakim to sposobem Mnie się wydaje ,że Zbójowi chodzi i dalszą fazę dojrzewania przy ,której dojdzie do ogólnej utraty masy porostu tłuszczyk straci wodę i optycznie swoją objętość Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 2 Maja 2012 Tomaj o to chodzi Coby było mniej więcej coś takiego. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tulla Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 2 Maja 2012 Robert! Znałam Twój talent..ale chyba nie do końca...Kocham Cie! Cytuj kocham gary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 2 Maja 2012 Kocham Cie!kocham garyja i gary to szczęściarze :grin: :grin: :grin: :grin: Witaj Tulcia :* Tomaj o to chodziDokładnie o to! to moja inspiracja i cel ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 3 Maja 2012 Najlepszy przepis na gravlaxa ..najbardziej zbliżony do oryginału z tych, które widziałem w sieci. Zaczynamy od oczyszczenia z łusek i ości ładnego filetu z łososia. http://img825.imageshack.us/img825/9710/gravlax.jpg Potem przygotowujemy dodatki - 5 łyżek cukru, 5 łyżek soli, zgnieciony w moździeży pieprz czarny i nasiona kolendry. Drobno siekany koperek i buraczki w dowolnej formie (buraczków niedużo - nie nadadzą smaku, za to super kolor - potem będzie można ułożyć z cienkich pasków łososia róże ) http://img43.imageshack.us/img43/978/gravlax1.jpg Ukłądamy łososia na folii spożywczej i dokłądnie zasypujemy suchą mieszanką, na ko toperek i buraczki. Druga połowe filetu, równie dokładnie, obsypujemy suchą mieszanką i układamy na wierzchu. Staramy sie ułożyć tak, żeby jak najściślej do siebie przylegały - gruba strona na cienką a cienka na grubą.. http://img826.imageshack.us/img826/8825/gravlax2.jpg Zawijamy ciasno w kilka warstw folii. Robimy 4 nacięcia, tak żeby olej z ryby i płyny z warzyw miały którędy odpływać. http://img850.imageshack.us/img850/3274/gravlax3.jpg Pakuneczek wkładamy do naczynia/talerza, tak żeby płyny miały gdzie spływać, zakrywamy deską i obciążamy kamieniem lub moździeżem.. czymś dosyć ciężkim. http://img840.imageshack.us/img840/2671/gravlax4.jpg Wstawiamy tak do lodówki na MINIMUM 7 dni, najlepiej na 10-14 dni! Codziennie musimy przynajmniej raz obrócić pakuneczek i na bierząco odlewać zbierający sie płyn. http://img225.imageshack.us/img225/8295/gravlax5.jpg Może znajde gdzieś fotke gotowej róży, często robie ją na przyjecia jeżeli nie to za 10-14 dni zrobie taką z dziś nastawionej ryby ^^ Smak... cóż uwielbiam wędzonego łososia! ale kiedy pierwszy raz spróbowałem tej metody uznalęm, że ryba wychodzi o wiele lepsza! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 3 Maja 2012 Ciekawy przepis szczególnie to dodanie buraków ( mogą być świeże ?) .Ja robię wyłącznie używając sól (ew. nieco Vegety - bezglutaminianu ) i pieprz, sypię z ręki i trzymam w tej soli tylko niecałe 24 godz. Potem płuczę pod zimną wodą i zasypuję koperkiem świeżym lub mrożonym. Robię tak łososia bardzo często. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 3 Maja 2012 ..najbardziej zbliżony do oryginału z tych, które widziałem w sieci :clap: Jeśli się nie mylę, to Jamie Oliver robił tak z burakami w jakimś filmie, który widziałem w TV :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/6/#findComment-216288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.