andrzej k Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 24 Stycznia 2013 nie wiem dlaczego, ale mnie też uczono że jajek kurzych :grin: się nie myje Za moich czasów też się nie myło . Teraz żeby się coś działo zmienia się zasady . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 24 Stycznia 2013 jajek kurzych się nie myje :grin: dawien dawno się mawiało 'częste mycie skraca życie' hehehe Jajko jest naturalnie zabezpieczone przez kurę cienką warstwą jakby powłoczki, ta powłoka zabezpiecza jajko przed zepsuciem.cenna informacja dobrze wiedzieć, że z lenistwa w domu dobrze robiłem :grin: Teraz żeby się coś działo zmienia się zasady .nudno być nie może w naszym kraju hehe ale myślę, że skoro wszystkie jajka były używane jednego dnia to nie było ryzyka, że się popsują.. metoda w tym była, bo jakby każde jajko myć, kiedy 20 różnych pozycji czeka na przygotowanie to też źle :P Więc idąc za ciosem.. tzn. kiedy będę miał okazję powędzić hehe spróbuję uwędzić jaja jeszcze raz ^^ chodzą też za mną takie piklowane fioletowe jajka.. ocet, sok z buraków i cuś tam :P muszę wyszukać ten przepis.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Miro, to znalazłem w cyberprzestrzeni :Cytuję:Jak przechowywać jajka?Zobacz artykuły na temat:jajalodówkaprzechowywanie żywnościPrzechowywanie jajek to delikatna sprawa. Trzeba się bowiem z nimi obchodzić jak z… jajkiem. Co nie zawsze oznacza jednak, że najlepszym miejscem na ich przechowywanie jest lodówka. Włożenie jaj do lodówki wydłuża ich domowy żywot – jeśli więc planujemy je przetrzymywać dłużej niż dwa tygodnie, dobrze jest umościć w lodówce wygodne gniazdko naszym jajkom. Jeśli jednak „przerób” jaj w naszym domu jest znacznie szybszy, wystarczy przechowywać je w chłodnym, zamkniętym i przewiewnym pomieszczeniu. Np. szafce pod oknem. Jeśli jednak jesteśmy zwolennikami szkoły zalecającej przechowywanie jajek w lodówce, wówczas pamiętajmy, że istnieje jeszcze trwalsza metoda przechowywania tych produktów – zamrażalka. Można oddzielić żółtka od białek i zamrażać w oddzielnych opakowaniach. Nie za dużo naraz. W zależności od ilości domowników po 3-5 sztuk na opakowanie. Najlepiej nadają się do tego małe plastikowe pojemniczki lub małe słoiczki. Zwróćmy uwagę na to, żeby w lodówce jajka były ułożone tępym końcem do góry – dłużej zachowają świeżość. Jeśli mamy w domu bardzo dużo jaj – np. na Wielkanoc, przechowujmy je w piwnicy - temperatura między +8 a + 12 stopni C jest dla nich bardzo dobra. Zobacz także:Galeria jaj W lodówce czy piwnicy można przechowywać jajka maksymalnie miesiąc. Nie trzymajmy czosnku czy cebuli obok jajek – mogą przeniknąć zapachem tych warzyw. Bardzo ważne jest, aby nie myć jaj, które chcemy przechowywać – usuwa się w ten sposób ich naturalną osłonę, chroniącą przed zakażeniem i dostępem tlenu. Polecamy:Cała prawda o jajach ekologicznych Autor: Dorota DardzińskaArtykuł z dnia: 2010-10-26Aktualizacja: 2011-07-29 13:44 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Z myciem jajek przed włożeniem do lodówki, to niestety racji nie miała niestety Miro ale miała... i to dużo racji tym bardziej że zobowiązują do tego przepisy cały czas, przez lata pokutuje to nazwijmy "niedopowiedzenie"... owszem,jaj nie myje się do przechowywania ale tylko wtedy gdy mają one swoje osobne miejsce - nie może to być np. wspólna komora z innymi produktami... jako że jaja są "nośnikiem" ( na skorupkach) salmonelli to wkładanie nieumytych do lodówki jest igraniem ze zdrowiem..... rzecz z jajami fermowymi jest troszkę inna bo producenci dezynfekują je przed pakowaniem.... jajek w lodówce nie trzymamy nie wiadomo ile wiec umycie ich nic nie zaszkodzi.... a jeśli mamy ich dużo to lepiej trzymać w innym miejscu. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Koledzy, nie wygaszajcie... niezła jaja są :lol: :lol: :lol: Wujaszku, nigdy bym czegoś tak zarąbistego nie wymyślił :grin: :grin: :grin: zamiast z gwinta.. kurtularnie chyba nikt się wtedy nie bał salmonelli ani innych salami :lol: A mi się zachciało! wędzić nie bardzo w taką pogodę to chociaż białej kiełbaski ^^ 1.2kg boczku 300g pachwiny 250g łopatki wołowej :P peklowane przez nockę, czosnek, majeranek, pieprz, cukier - wszystko jak po maśle.. coś zrobione a nie czuć w ogóle żeby się coś robiło :lol: 4 pętka na weekend, reszta do zamrażalnika :thumbsup: Pozdrawiam http://img15.imageshack.us/img15/330/biaa2013.jpg ahh btw. chciałem Was spytać o coś :P mama powiedziała, że alkohol zamarza następująco - 5% w -5*C, 15% w -15*C etc.. czy to prawda? :P oczywiście, jeżeli nie brać pod uwagę nic innego np. cukru (w winie) Zostawiłem na balkonie flaszeczkę wina jabłkowego na noc, żeby zamarzła.. miałem nadzieję, że uda się mrozem coś wydestylować z niej :lol: a to ni w ząb nie zamarzło :shock: a miało być -20*C.. o co tu chodzi? :P Co do pomysłu.. pewnie jak Kostek mówił, nie ma co liczyć na sukces :P ale spróbować zawsze można hehe Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 25 Stycznia 2013 żeby zamarzła.. miałem nadziejęRobercie nadzieja umiera ostatnia :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 25 Stycznia 2013 nigdy bym czegoś tak zarąbistego nie wymyślił :grin: :mrgreen: :grin: zamiast z gwinta.. kurtularnie mało jeszcze Boczku o życiu wiesz...... różnie sie pijało :lol: miałem nadzieję, że uda się mrozem coś wydestylować z niej :lol:daruj sobie ....dla własnego zdrowia i poczucia smaku..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 25 Stycznia 2013 chodzą też za mną takie piklowane fioletowe jajka..http://wyborcza.pl/duzy_kadr/56,97904,11444582,Chinski_przysmak___jajka_gotowane_w_moczu.html Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 25 Stycznia 2013 chodzą też za mną takie piklowane fioletowe jajka.. ocet, sok z buraków i cuś tam .....Kiedyś robiłem. Marynowałem je w barszczu z dodatkiem octu. Rodzinie nie podchodziły ale ja zajadałem się nimi na potęgę. Jak dla mnie bomba :thumbsup: W sumie dobrze że mi przypomniałeś trzeba bedzie gdzieś odkopać przepis i zrobić Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 25 Stycznia 2013 mało jeszcze Boczku o życiu wiesz...... różnie sie pijało :grin: ten boczek dopiero zaczyna osuszanie gdzie mu tam do wędzenia :lol: Darino, nie pokazuj tego mi xD napisz maila do Endrju Zimmerna, zabukuje pierwszy możliwy lot :lol: :lol: :lol: a serio.. mocz młodych chłopców? :rolleyes: niektóre różnice kulturowe nie zostaną pojęte :P Rodzinie nie podchodziły ale ja zajadałem się nimi na potęgę.i o to chodzi ^^ widziałem ten przepis na kuchni.tv,, to był chyba jakiś irlandzki pub.. Purple Eggs... po co czekać :P znalezione, już tłumaczę.. Pozdrawiam http://www.food.com/recipe/unknownchef86s-purple-pickled-eggs-156144 Zalewa 1/2 miarki soku z buraków 1/2 miarki octu (nie napisali jaki.. anglicy pewnie ocet słodowy) 1 łyżka brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamony lub 1 laska cynamonu 1/4 łyżeczka goździków Jajka i buraki 2 miarki ugotowanych buraków, pokrojonych, jeżeli są małe mogą być w całości 1 tuzin jajek na twardo, obranych, ostudzonych Wskazórki: 1 Zalewę z przyprawami zagotować. Zalać nią buraki i odstawić na 6 godzin. 2 Dodać jajka na twardo i pozostawić w lodówce na jeden tydzień. Zakładając, że zdołacie tyle czekać. Ja nie mogę. Zaczynam podjadać już następnego dnia. Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Ja też gdzieś w tiwi widziałem jak pokazywali takie marynowane na jasno w occie z warzywami i własnie w buraczkach, z tej pazerności to tak mi się śpieszyło że mając pod ręką gotowy barszczyk już ładnie doprawiony dodałem octu jabłkowego i tak co jakiś czas podjadałem jedno jajo próbując jaki stopień 'nasycenia' jest najlepszy. Trzy dni wystarczyły żeby jaja znikły :grin: mym brzuchu ..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 25 Stycznia 2013 A ja myślałam że te jajka marnowane to tylko Anglicy lubią Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 25 Stycznia 2013 To ja skorzystam z rozmowy jajcarskiej i zapytam Co zrobić, żeby się jajka ładnie obierały????? wiele sposobów - żadnego pewniaka?1. solenie wody - lipa - zależy od jajek, jedne ładnie się obierają inne nie2. studzenie powoli w wodzie z gotowania - lipa3. przekładanie prosto z wrzątku do wody z lodem - lipa4. po ugotowaniu jajka obtłuc i dopiero do zimnej wody5. jajka nie mogą być za świeże - muszę poleżeć 'trochę' - ile nie wiem6. idealne jajka na twardo wg. Jacquesa Pepina - 9 minut, lodowata woda - lipa Jeszcze sposobu nr. 4 nie próbowałem dokładnie.. tylko raz ale ze świeżymi jajkami.. kto to wie.. zawsze 1-2 obiorą się idealnie a reszta jest postrzępiona a ja gromy sadzę :lol: ... pewnie macie jakieś swoje myki? :P Pozdrawiam edit: jest jeszcze opcja obierania jajek pod wodą :P http://kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-gotowac-jajka-i-jak-je-latwo-obierac Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Czym świeższe jajka, tym trudniej się obierają. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 25 Stycznia 2013 PanBoczek, ja po ugotowaniu jaj , obtlukuje wokol skorupke potem walkuje jajko tak jak to sie robi z cytryna by móc lepiej wycisnąć sok , skorupka wtedy jest drobno popekana i odchodzi idealnie od bialka oczywiscie walkowac z wyczuciem , dlonia nie wałkiem :wink: .Trzeba lekko studzic , bo gorace trudno dotykac bezbronna dłonia ,Spróbuj .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Czym świeższe jajka, tym trudniej się obierają. Zgadzam się i to chyba jedyny sposób. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 25 Stycznia 2013 ten sposób działa ale probowałam zrobić tylko dla siebie dla gości sie nie odwazyłam Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Tak, jak pisali koledzy powyżej - jaja muszą dojrzeć :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 25 Stycznia 2013 ten sposób działa ale probowałam zrobić tylko dla siebie dla gości sie nie odwazyłam Muszę spróbować. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 25 Stycznia 2013 nemo19788, rozumiem Cie , ze dla gosci nie spróbowałeś. :clap: :clap: :clap: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 25 Stycznia 2013 nemo19788, rozumiem Cie , ze dla gosci nie spróbowałeś. :clap: :clap: :clap: Pacan Wojciech pod tym względem jestem troche obrzydliwa jak by nie było trzeba dotknąć białka ustami :wink: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-263897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 26 Stycznia 2013 5. jajka nie mogą być za świeże - muszę poleżeć 'trochę' - ile nie wiem 6. idealne jajka na twardo wg. Jacquesa Pepina - 9 minut, lodowata woda - lipaWłaśnie gotowałem świeże jajka (z pewnego źródła, miały 3 dni), dokładnie 4 minuty, i obierały się bardzo dobrze, więc może lepiej nie przesadzać z czasem gotowania. Niestety, jajka gotowałem tylko dwa, więc trudno powiedzieć czy faktycznie zależy to od krótkiego gotowania, czy akurat tak wyszło, trzeba by spróbować na większej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-264104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 26 Stycznia 2013 z pewnego źródła, miały 3 dni),....... i obierały się bardzo dobrze,Za "pewne" to żródło nie jest Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-264127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 26 Stycznia 2013 miały 3 dni Świeże jajka to prosto z kurnika.Te "Twoje" to już miały prawo obierać się dobrze :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-264128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Za "pewne" to żródło nie jest Swojskie jajka od koleżanki, yyy znaczy od kur :grin: przyniesione prosto z kurnika. No chyba że w kurniku tyle leżały :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/25/#findComment-264132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.