Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robercik pasztecik i miodowo-malinowe cacko poproszę :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-487328
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

I dla Ciebie wszystkiego naj,

 

dzięki Bracie :) i do zobaczenia ^^ ;) już niebawem hehe

 

Robercik pasztecik i miodowo-malinowe cacko poproszę

 

Eluś pasztecik Halusiowy to już u nas klasyka, obowiązkowy punkt programu :D a miodek jeszcze potrzebuje sporo czasu, ale będzie dla Ciebie :* btw. hit sezonu, jeżeli o pasztety chodzi, to dodatek 25g suszonych prawdziwków na blaszkę :) mniam!

 

post-52552-0-76648800-1460751033_thumb.jpg

 

Nie pamiętam czy już prezentowałem rillettes? bardzo polecam.. trochę uszczknąłem ;) hehe 

fajnie karmelizowana pucówka, rwana potem po barbarzyński i doprawiona.. taki podrasowany smalczyk 

 

post-52552-0-61703200-1460751040_thumb.jpg

 

post-52552-0-85455300-1460751050_thumb.jpgpost-52552-0-09532900-1460751059_thumb.jpg

 

 

Zapiekanka z kaszy jaglanej - wbrew pozorom zdrowa kolacja. Żółteczko płynne.. 

 

post-52552-0-81835900-1460751067_thumb.jpgpost-52552-0-32534700-1460751074_thumb.jpg

 

..ahh te płynne żółteczka... i sery... prawie mięska nie brakuje!

 

post-52552-0-46938300-1460751080_thumb.jpg

 

Pączków wg Abratka jakoś wokół tłustego czwartku dużo się narobiło.. 4 razy smażyłem z różnych okazji i poleceń. 

 

post-52552-0-14889300-1460751088_thumb.jpg

 

Jako, że niebawem urodziny mamy, które niestety wypadają we wtorek, zrobiłem eksperymentalny torcik - sernik kokosowo-brzoskwiniowy na zimno.. muszę przyznać, że wyszedł lepiej niż się spodziewałem. 

Szkoda by zapomnieć co i jak, więc pozwolę sobię zamieścić przepis (..a może ktoś skorzysta ;)

 

Zasadniczo są 4 elementy, na których trzeba się skupić; spód, masa galaretkowo-serowa, ciekawe dodatki do środka tejże masy i jakaś ciekawa galaretka do wykończenia. 

 

1. Ciekawe dodatki.. galaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w 200?ml (taka mała szklanka) gorącej wody.. do niej wiórki kokosowe.. trzeba zamieszać w trakcie zastygania, żeby rozłożyły się równomiernie. Potem pokroić tą galaretkę oraz brzoskwinie z puszki w podobną kostkę. 

 

post-52552-0-84883000-1460751093_thumb.jpgpost-52552-0-35997300-1460751026_thumb.jpg

 

2. Spód to po prostu 400g maślanych herbatniczków (*aha maślanych.. pewnie tłuszczu palmowego naładowali, ale h.. tam aj tam) rozkruszonych albo zmiksowanych na proszek, 100g rozpuszczonego masła i płaską łyżkę stołową soli. (sól oczywiście się nie rozpuści, będzie fajnym kontrapunktem przy jedzeniu)

Płynne masło łączymy z piaskiem ciasteczkowym i ugniatamy, wstawiamy do lodówki, żeby stężało na jakieś 30 min. 

 

post-52552-0-72079300-1460751218_thumb.jpg

 

3. Masa galaretkowo-serowa.. można wziąć jakiś smak danio XXL (4 sztuki).. ja wziąłem 3 małe danio kokosowe oraz 400ml mleczka kokosowego w puszce. 

Zaczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek brzoskwiniowych w 2 szklankach gorącej wody (400?ml), czekamy aż ostygnie.

Wszystkie inne składniki muszą być dobrze schłodzone w lodówce, żeby ochłodzić galaretkę, która przy łączeniu zacznie tężeć. 

Do rozpuszczonych galaretek dodajemy serki, mleko kokosowe i odrobinę dosładzamy (2 łyżki cukru pudru wystarczyły).

Miksujemy dość długo na najwyższych obrotach - mi to zajęło jakieś 15-20 min, ale efekt końcowy jest tego wart.

Kiedy masa będzie napowietrzona (wydaje się dość płynna), dodajemy 'ciekawe dodatki', mieszamy aby się równo rozłożyły i przelewamy masę do tortownicy.

 

post-52552-0-25990900-1460751223_thumb.jpgpost-52552-0-90024400-1460751228_thumb.jpg

 

4. Finishing touch.. fajnie jak na wierzchu jest jakaś galaretka.. o ciekawym smaku.. 

Wziąłem 500ml Heleny (białej), zadałem 4 czubate łyżeczki żelatyny i odczekałem 30min. Wszystko wg przepisu na opakowaniu żelatyny.. lekko dosłodziłem, dodałem skórkę z cytryny i zagotowałem. Po ostudzeniu wylałem na stężałą już masę kokosową. Wystarczyłoby 250ml, ale wyszła dodatkowa szklanka - fajny dodatek do gotowej prezentacji. 

 

post-52552-0-24212200-1460751235_thumb.jpgpost-52552-0-91149600-1460751239_thumb.jpg

 

Spód jest zbity, maślany, mocno czuć słoność. Warstwa środkowa bardzo pulchna i kokosowa, kawałki galaretki i brzoskwiń zapewniają rozrywkę przy jedzeniu.. Gdyby tak jeszcze popracować nad pomysłem i zrobić wersję ubogą w kalorie hehe.. Polecam wypróbować przepis, jest łatwy, szybki i bardzo smakowity. Pozdrawiam

 

post-52552-0-93279800-1460751211_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-491489
Udostępnij na innych stronach

Przemuś - najlepsze na świecie! ..bo darmowe hehehe z datą spożycia do wczoraj.. przyjemnie sobie wypić na podwieczorek takiego :) albo dodać do owoców, zrobić popitkę do curry.. możliwości jest wiele, a niestety muszę szukać jakichś zdrowych alternatyw  :thumbsup:

Sery, twarogi, jogurty, jajca, warzywka i takie tam inne pierdółki.. mięsa dziennie mogę 50g spożyć  :facepalm:  :rolleyes:  :cry: teoretycznie heh 

jednak z ostrego nie umiem zrezygnować ;) bez chilli nie ma życia  :devil: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-491495
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięsa dziennie mogę 50g spożyć

A to dlaczego? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-491500
Udostępnij na innych stronach

..i to najlepiej takiego wygotowanego w dużej ilości wody hehehe 

EAnno podagra mnie dopadła :) choroba królów, wielkich i możnych tego świata  :cool:  :facepalm:  :laugh:

Wiele zmian trzeba było wprowadzić, ale to w sumie najlepsza motywacja do dbania o zdrowie  :thumbsup: choroba, która zmienia na lepsze, można powiedzieć.

Trochę szkoda, że w dużej mierze przepadną mięsne eksperymenty.. ale całkowicie na pewno nie  :blush: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-491502
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie pamiętam czy już prezentowałem rillettes? bardzo polecam..

A mógłbyś podać z jakiego przepisu robiłeś?

Mam wielką ochotę spróbować zrobić, ale jakoś nie mogę się zdecydować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-491579
Udostępnij na innych stronach

 

 

A mógłbyś podać z jakiego przepisu robiłeś?

Jak zwykle bez przepisu :)

 

Po prostu zakupiłem tłustą klasę II po 5,90zł/kg, spore kawałki tłuszczu z mięsem pozostałe z obrabiania szynek i łopatek (bez skóry ofc), wrzuciłem na suchą patelnię tłuszczem do dołu i powolutku wytapiałem... kawałeczki się karmelizowały, wypłynął tłuszczyk.. kiedy przewróciłem kawałki tłuszczem do góry (mięso dotykało patelni) dolałem trochę wina owocowego (melisa-brzoskwinia), każde się nada, można użyć jakiegokolwiek białego wina.. i dodałem odrobinę soli.

Cały wytopiony smalec unosi się na wierzchu, więc od spodu mięsko gotuje się delikatnie w winie i wchłania sól.

Porwałem mięso na pasemka, tłuszcz pokroiłem.. dodałem przyprawy i do słoików. Zestaw przypraw dowolny, nie trzymałem się francuskiej tradycji w tym temacie ;)  

 

Mocna konkurencja dla naszego tradycyjnego szmalcu :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-491581
Udostępnij na innych stronach

 

A mógłbyś podać z jakiego przepisu robiłeś?

Jak zwykle bez przepisu :)

 

Po prostu zakupiłem tłustą klasę II po 5,90zł/kg, spore kawałki tłuszczu z mięsem pozostałe z obrabiania szynek i łopatek (bez skóry ofc), wrzuciłem na suchą patelnię tłuszczem do dołu i powolutku wytapiałem... kawałeczki się karmelizowały, wypłynął tłuszczyk.. kiedy przewróciłem kawałki tłuszczem do góry (mięso dotykało patelni) dolałem trochę wina owocowego (melisa-brzoskwinia), każde się nada, można użyć jakiegokolwiek białego wina.. i dodałem odrobinę soli.

Cały wytopiony smalec unosi się na wierzchu, więc od spodu mięsko gotuje się delikatnie w winie i wchłania sól.

Porwałem mięso na pasemka, tłuszcz pokroiłem.. dodałem przyprawy i do słoików. Zestaw przypraw dowolny, nie trzymałem się francuskiej tradycji w tym temacie ;)

 

Mocna konkurencja dla naszego tradycyjnego szmalcu :) Pozdrawiam

 

Robercik powtórzę jak znajdę czas ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-491628
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam wielką ochotę spróbować zrobić,

 

Proszę:

http://kampermania.com.pl/viewtopic.php?f=33&t=613 

Wstawiałem to i tu na forum ale nie mogę wyszukać :( zdjęcia "żaba zeżarło" albo transfer się wyczerpał :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-491943
Udostępnij na innych stronach

Robercik powtórzę jak znajdę czas

 

Sylverino smaczek wyjściowy znasz :D  rób rób

 

Proszę:

 

a fu ..kalać takie dobroci warzywami?! hehehe.. żartuję oczywiście, sam chętnie kiedyś wypróbuje, skoro Ty polecasz :thumbsup:  

 

Jako, że dziś urodziny BigMamy - 50siątka okrągła - to zamieszczę co nieco z tej okazji :)

U nas nadal zdrowo i lekko, ale tym razem trochę dodatkowych aromatów i kalorii  :angel:

 

Na śniadanie jajeczka - nie na miękko, tak żeby dało się je obrać, żółtko nie płynne a o konsystencji kremowej.. mmm 

 

post-52552-0-06621500-1461084894_thumb.jpg

 

Kolacyjka to wymysł - placuszki z kaszy manny o smaku pizzy; z serem capri i dojrzewającym serem a'la oscypek od Króla z Pobiedzisk :D ależ smak osiągają.. ŁAŁ! por i papryka oraz oregano dają wyczuć intencję - pizza jak nic hehe 

Do tego warzywka, znowu jajeczka idealnie wyżółtkowane - na kremowo - oraz pasta paprykowa wg receptury naszej kochanej Marii. 

 

post-52552-0-05110400-1461084902_thumb.jpgpost-52552-0-61451600-1461084908_thumb.jpg

post-52552-0-13747000-1461084917_thumb.jpgpost-52552-0-64274900-1461084935_thumb.jpg

 

Bez bukietu się nie liczy :D własnoręcznie zebrane 'zielsko leśne'.. pozbawione mrówek, biedronek, chrząszczy, pajączków i wszelkiego robactwa. Szkoda, że prezent kurier dowiezie dopiero jutro :) Pozdrawiam

 

P.S. Mama prosiła, żeby podziękować za wszystkie życzenia  :kiss:  :wub:

 

post-52552-0-90647700-1461084943_thumb.jpg

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-492147
Udostępnij na innych stronach

A to nasz dzisiejszy wspólny PanaBoczkowo - Camelkowy wyrób :)

 

a więcej zdjęć kulinarnych tutaj - http://pustynnyblog.wix.com/pustynnyblog#!culinary/cwvn

 

post-55237-0-30656100-1461088177_thumb.jpg

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-492154
Udostępnij na innych stronach

BigMamo - kolejnej 50-siątki w zdrowiu i pomyślności :kiss::flowers:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-492167
Udostępnij na innych stronach

Basieńko moja kochana ! Życzę Tobie samych radosnych chwil i szczęścia w każdej chwili. Sama wiesz co sobie życzyć..więc życzę Tobie tego ,czego pragniesz najbardziej :).

Ściskam mocno .Małgosia

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-492209
Udostępnij na innych stronach

                                                         Basieńko !Wszystkiego najlepszego zdrówka i sto lat  :hug::flowers: :flowers: :flowers:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/53/#findComment-492252
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.