arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Maja 2012 klopsy W moich stronach klopsy ( klopsiki) to są robione z mięsa mielonego jak na kotlety tylko mniejsze i obtaczane w mące i smażone na smalcu na złoty kolor.Potem do gara, podlać troche wodą, lekko posolić i popieprzyć sos, dodać listek, ziele, grzybka suszonego i dusić ok.40min.Jak sos jest za rzadki to można jeszcze zaprawić go maką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Maja 2012 arkadiusz, no i to jest ten smak,którego nigdy się :thumbsup: nie zapomina Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Maja 2012 Ja dodaję do duszenia jeszcze, drobno posiekaną cebulkę . Ach, takie klopsiki, ten sosik i do tego buraczki tradycyjnie, och, ach i w ogóle marzenie. Takie klopsiki, to je to panocku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Maja 2012 u mnie w domu niestety staramy sie omijać masło i smalec ^^ w razie czego biegne do cioci pożyczyć To niech się marek301 doczyta i ekipa od tłuszczy trans to będzie żartuje oczywiście .U nas się mówi na to klopsy :grin: :grin: :grin: Dokładnie Karolu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Maja 2012 Kotlety mielone.. jak ktoś chce niech nazwie pulpetami..Jeśli chodzi o Kotlet mielony to w niektórych regionach jest zwany sznyclem lub klopsem smażonym na tłuszczu. Ale nie zgodzę się z tym że kotlet mielony może być pulpetem gdyż owe pulpety wrzuca się do wrzącej wody lub wywaru. Sos zaprawia przeważnie koncentratem pomidorowym i mąką.Podaje się przeważnie z ryżem . :wink: Robercie danie wygląda bardzo smacznie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Maja 2012 Kotlety mielone.. jak ktoś chce niech nazwie pulpetami..Jeśli chodzi o Kotlet mielony to w niektórych regionach jest zwany sznyclem lub klopsem smażonym na tłuszczu. Ale nie zgodzę się z tym że kotlet mielony może być pulpetem gdyż owe pulpety wrzuca się do wrzącej wody lub wywaru. Sos zaprawia przeważnie koncentratem pomidorowym i mąką.Podaje się przeważnie z ryżem . :wink: Robercie danie wygląda bardzo smacznie :thumbsup: Nigdy nie robiłem sznycli ani pulpetów ale moja mama robiąc sznycle ( płaskie ) do mięsa mielonego dodawała bułkę moczoną oraz cebulkę surową a co do pulpetów ( kulki ) to robiła je w sosie pomidorowym lub grzybowym ( grzybki ja zawsze dostarczałem ). Teraz dzięki Waszym przepisom i mojej motywacji zaczynam sam gotować więc pora na sznycle oraz pulpety Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Maja 2012 No to jeszcze z pulpecikami jest przepyszna zupka pulpetowa. Smakiem przypomina ona nieco flaczki. Gotuję pulpet na wywarze z włoszczyzny i doprawiam później majerankiem i papryką plus co tam kto lubi. Do samych pulpetów też dodaję nieco roztartego majeranku w trakcie wyrabiania mięsa. Następnie dokładnie tak samo jak flaczki. Są jeszcze warianty zaprawiane śmietaną, ale ja osobiście preferuję czystą rosołową. Niebo w gębie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Maja 2012 u mnie też z lekką modyfikacją - dodatek boczku wędzonego ok 5% wagowo - do całości - daje deczko inny smaczek i ładny różowy kolor.Poza tym 2 ząbki czosnku na kg , główka cebuli fi 50 na 2 kg , 1 bułka na kg moczona w wodzie i odcisnięta , zmielone tak jak mieso na 3panierowane i smażone na smalcu - 1 strona na mocno 5 - 10 minut , 2 strona na słabym 15 -20 minut Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Maja 2012 ale mi smaka narobiliście tymi kotletami... http://img401.imageshack.us/img401/6475/dscf2510wm.jpg :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Maja 2012 Artur a Ty mi hee Teraz :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Maja 2012 Witam ,dzisiaj kolej na moje mielone ,po raz pierwszy mięso zmielone na kotlety w domu . 1) kulka od szynki - 1 kg 2) podgardle - 0.30 kg 3) II wołowa - 0,70 kg Do tego dwie cebule , dwie bułki namoczone i odciśnięte ( cebula i bułka zmielone razem z mięsem -sitko fi 4) trzy jajka ,sól i pieprz do smaku . http://img14.imageshack.us/img14/3976/mieloneiwdzonki001.jpg Uploaded with ImageShack.us Po dokładnym wymieszaniu składników , uformowałem kotlety i panierowałem w bułce tartej . http://img406.imageshack.us/img406/7370/mieloneiwdzonki007.jpg Uploaded with ImageShack.us Następnie przystąpiłem do pieczenia - na rozgrzanym smalcu. http://img820.imageshack.us/img820/9344/mieloneiwdzonki008.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img59.imageshack.us/img59/8215/mieloneiwdzonki011.jpg Uploaded with ImageShack.us Gotowy wyrób http://img59.imageshack.us/img59/2489/mieloneiwdzonki016.jpg Uploaded with ImageShack.us Na koniec gotowe dzisiejsze danie , młode ziemniaczki , młoda kapusta i król wszystkich barów i stołówek -KOTLET MIELONY :lol: Udały się bardzo i więcej już gotowego mięsa mielonego nie kupię , nie ma nawet porównania z tym co upiekłem dzisiaj http://img443.imageshack.us/img443/4720/mieloneiwdzonki012.jpg Uploaded with ImageShack.us Polecam i życzę smacznego Bogdan Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Maja 2012 Bogdan super :clap: wiwat polski kotlet mielony :grin: niech zyje hura :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Maja 2012 Dla mnie mielony młoda kapusta i młode ziemniaki oraz szklanka maślanki najlepsze danie Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Maja 2012 wiwat polski kotlet mielony A próbowałeś, drogi kolego, kotlety mielone z innych krajów. ?? :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Maja 2012 bogdan b, aż się oczy śmieją do Twojego "gotowego wyrobu" :thumbsup: Spróbuj kiedyś z cebulką zarumienioną i ząbkiem czosnku na 1 kg mięsa. [ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 20:45 ]mielony młoda kapusta i młode ziemniaki oraz szklanka maślankiNo, kolego, masz zdrowy układ pokarmowy (jak na razie :devil: )IMHO, łączenie białka mięsa z białkami mlecznymi jest dosyć ryzykowne.Ale, skoro tygryski to lubią ... :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Maja 2012 A próbowałeś, drogi kolego, kotlety mielone z innych krajów. ?? Nie ale po co porównywać każdy kraj ma swoje mielone takie czy owakie ale nasze najlepsze.Np. Węgrzy mają swoją kiełbasę ,Niemcy mają swoją i Hiszpanie też mają i co mamy porównywać i robić taką samą kiełbasę Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Maja 2012 Spróbuj kiedyś z cebulką zarumienioną i ząbkiem czosnku na 1 kg mięsa. EAnna,bardzo ciekawa propozycja , z pewnością spróbuję. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Maja 2012 Gregtom napisał. A próbowałeś, drogi kolego, kotlety mielone z innych krajów. ?? Otóż np. w Szwecji jest tak samo popularnym tradycyjnym daniem obiadowym jak u nas w Polsce.Nazywa się to "Pannbiff" co w wolnym tłumaczeniu znaczy po prostu kotlet z patelni.Wykonuje się te mielońce z dowolnego mięsa mielonego. Najbardziej popularne są jednak tak jak w Polsce 50% wieprzowe 50% wołowe ale z młodych jałówek (nötkött)http://www.recepten.se/recept/pannbiff.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 13 Maja 2012 bogdan b, :clap: :clap: :clap: ależ to wygląda zasmaczyście :grin: chyba zerwę z domową tradycją i następnym razem spróbuje w ten sposób :devil: ..a dodatków to nie będzie wogóle komentował.. im dłużej myśle tym bliżej mi do lodówki :lol: chętnie bym zobaczył tą ostatnią fotke na okładce książki "Kuchnia polska" Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Maja 2012 Boguś Ty to hurtownik jesteś :grin:.Batalion masz do wykarmienia? :grin: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Maja 2012 A próbowałeś, drogi kolego, kotlety mielone z innych krajów. ??Nie raz kolego :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 13 Maja 2012 i ząbkiem czosnku U nas w domu mielone zawsze jest z czosnkiem, majerankiem i bułką tartą bez cebuli. Jeżeli mają być bardziej "dietetyczne" dla dziecka dodajemy mięso z drobiu do wieprzowego. Super też smakują "mielone" ugotowane-pulpety w sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Maja 2012 Boguś Ty to hurtownik jesteś :grin: .Batalion masz do wykarmienia? :grin: :clap: Nic dużego , przewinęło się kilka osób i resztki zostały :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 4 Września 2013 Witam.A w jakich proporcjach wieprzowina do wołowiny jeśli już samemu sie robi takzwane mięso mielone ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-299181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Września 2013 dyzio, Skład: mięso wołowe drobne 34 %, mięso wieprzowe drobne 30 %, woda, tłuszcz, błonnik pszenny, białko, stabilizatory: octan sodu, cytrynian sodu,; przeciwutleniacze: kwas askorbinowy, askorbinian sodu; wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, maltodekstryna, aromaty, sól. to sklepowe wieprzowo-wołowe :lol: pomijając dodatki proporcje mięs mniej więcej pół na pól... ale wg mnie samemu trzeba wypraktykować mi smakowało kiedy dawałem 1 część mielonej wołowiny na 3 części wieprzowiny.. wołowina w końcu droższa sporo, więc jeżeli nie robimy mielonych na święta to.. konsystencja też musi zostać zachowana.. za dużo chudej wołowiny a kotlety będa suche.. tłuszczyk wieprzowy niezastąpiony :thumbsup: ciekaw jestem jakie inni dają proporcje Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-299184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.