Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

klopsy

W moich stronach klopsy ( klopsiki) to są robione z mięsa mielonego jak na kotlety tylko mniejsze i obtaczane w mące i smażone na smalcu na złoty kolor.Potem do gara, podlać troche wodą, lekko posolić i popieprzyć sos, dodać listek, ziele, grzybka suszonego i dusić ok.40min.Jak sos jest za rzadki to można jeszcze zaprawić go maką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217483
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Ja dodaję do duszenia jeszcze, drobno posiekaną cebulkę . Ach, takie klopsiki, ten sosik i do tego buraczki tradycyjnie, och, ach i w ogóle marzenie. Takie klopsiki, to je to panocku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217505
Udostępnij na innych stronach

u mnie w domu niestety staramy sie omijać masło i smalec ^^ w razie czego biegne do cioci pożyczyć

 

To niech się marek301 doczyta i ekipa od tłuszczy trans to będzie żartuje oczywiście

 

.U nas się mówi na to klopsy
:grin: :grin: :grin:

Dokładnie Karolu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217525
Udostępnij na innych stronach

Kotlety mielone.. jak ktoś chce niech nazwie pulpetami..

Jeśli chodzi o Kotlet mielony to w niektórych regionach jest zwany sznyclem lub klopsem smażonym na tłuszczu.

Ale nie zgodzę się z tym że kotlet mielony może być pulpetem gdyż owe pulpety wrzuca się do wrzącej wody lub wywaru. Sos zaprawia przeważnie koncentratem pomidorowym i mąką.Podaje się przeważnie z ryżem . :wink:

Robercie danie wygląda bardzo smacznie :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217533
Udostępnij na innych stronach

Kotlety mielone.. jak ktoś chce niech nazwie pulpetami..

Jeśli chodzi o Kotlet mielony to w niektórych regionach jest zwany sznyclem lub klopsem smażonym na tłuszczu.

Ale nie zgodzę się z tym że kotlet mielony może być pulpetem gdyż owe pulpety wrzuca się do wrzącej wody lub wywaru. Sos zaprawia przeważnie koncentratem pomidorowym i mąką.Podaje się przeważnie z ryżem . :wink:

Robercie danie wygląda bardzo smacznie :thumbsup:

Nigdy nie robiłem sznycli ani pulpetów ale moja mama robiąc sznycle ( płaskie ) do mięsa mielonego dodawała bułkę moczoną oraz cebulkę surową a co do pulpetów ( kulki ) to robiła je w sosie pomidorowym lub grzybowym ( grzybki ja zawsze dostarczałem ).

Teraz dzięki Waszym przepisom i mojej motywacji zaczynam sam gotować więc pora na sznycle oraz pulpety :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217537
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze z pulpecikami jest przepyszna zupka pulpetowa. Smakiem przypomina ona nieco flaczki. Gotuję pulpet na wywarze z włoszczyzny i doprawiam później majerankiem i papryką plus co tam kto lubi. Do samych pulpetów też dodaję nieco roztartego majeranku w trakcie wyrabiania mięsa. Następnie dokładnie tak samo jak flaczki. Są jeszcze warianty zaprawiane śmietaną, ale ja osobiście preferuję czystą rosołową. Niebo w gębie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217550
Udostępnij na innych stronach

u mnie też z lekką modyfikacją - dodatek boczku wędzonego ok 5% wagowo - do całości - daje deczko inny smaczek i ładny różowy kolor.

Poza tym 2 ząbki czosnku na kg , główka cebuli fi 50 na 2 kg , 1 bułka na kg moczona w wodzie i odcisnięta ,

zmielone tak jak mieso na 3

panierowane i smażone na smalcu -

1 strona na mocno 5 - 10 minut , 2 strona na słabym 15 -20 minut

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217554
Udostępnij na innych stronach

ale mi smaka narobiliście tymi kotletami...

 

http://img401.imageshack.us/img401/6475/dscf2510wm.jpg

 

:wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217562
Udostępnij na innych stronach

Witam ,dzisiaj kolej na moje mielone ,po raz pierwszy mięso zmielone na kotlety w domu .

 

1) kulka od szynki - 1 kg

2) podgardle - 0.30 kg

3) II wołowa - 0,70 kg

 

Do tego dwie cebule , dwie bułki namoczone i odciśnięte ( cebula i bułka zmielone razem z mięsem -sitko fi 4) trzy jajka ,sól i pieprz do smaku .

 

http://img14.imageshack.us/img14/3976/mieloneiwdzonki001.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Po dokładnym wymieszaniu składników , uformowałem kotlety i panierowałem w bułce tartej .

 

http://img406.imageshack.us/img406/7370/mieloneiwdzonki007.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Następnie przystąpiłem do pieczenia - na rozgrzanym smalcu.

 

http://img820.imageshack.us/img820/9344/mieloneiwdzonki008.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

http://img59.imageshack.us/img59/8215/mieloneiwdzonki011.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Gotowy wyrób

 

http://img59.imageshack.us/img59/2489/mieloneiwdzonki016.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Na koniec gotowe dzisiejsze danie , młode ziemniaczki , młoda kapusta i król wszystkich barów i stołówek -KOTLET MIELONY :lol:

Udały się bardzo i więcej już gotowego mięsa mielonego nie kupię , nie ma nawet porównania z tym co upiekłem dzisiaj

 

 

http://img443.imageshack.us/img443/4720/mieloneiwdzonki012.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Polecam i życzę smacznego

Bogdan

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217684
Udostępnij na innych stronach

Bogdan super :clap: wiwat polski kotlet mielony :grin: niech zyje hura :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217687
Udostępnij na innych stronach

wiwat polski kotlet mielony

A próbowałeś, drogi kolego, kotlety mielone z innych krajów. ??

 

:tongue: :tongue: :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217700
Udostępnij na innych stronach

bogdan b,

aż się oczy śmieją do Twojego "gotowego wyrobu" :thumbsup:

Spróbuj kiedyś z cebulką zarumienioną i ząbkiem czosnku na 1 kg mięsa.

 

[ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 20:45 ]

mielony młoda kapusta i młode ziemniaki oraz szklanka maślanki

No, kolego, masz zdrowy układ pokarmowy (jak na razie :devil: )

IMHO, łączenie białka mięsa z białkami mlecznymi jest dosyć ryzykowne.

Ale, skoro tygryski to lubią ... :wink:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217703
Udostępnij na innych stronach

A próbowałeś, drogi kolego, kotlety mielone z innych krajów. ??

 

Nie ale po co porównywać każdy kraj ma swoje mielone takie czy owakie ale nasze najlepsze.Np. Węgrzy mają swoją kiełbasę ,Niemcy mają swoją i Hiszpanie też mają i co mamy porównywać i robić taką samą kiełbasę
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217706
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj kiedyś z cebulką zarumienioną i ząbkiem czosnku na 1 kg mięsa.

EAnna,bardzo ciekawa propozycja , z pewnością spróbuję.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217717
Udostępnij na innych stronach

Gregtom napisał. A próbowałeś, drogi kolego, kotlety mielone z innych krajów. ??

 

Otóż np. w Szwecji jest tak samo popularnym tradycyjnym daniem obiadowym jak u nas w Polsce.

Nazywa się to "Pannbiff" co w wolnym tłumaczeniu znaczy po prostu kotlet z patelni.

Wykonuje się te mielońce z dowolnego mięsa mielonego. Najbardziej popularne są jednak tak jak w Polsce

50% wieprzowe 50% wołowe ale z młodych jałówek (nötkött)

http://www.recepten.se/recept/pannbiff.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217721
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, :clap: :clap: :clap: ależ to wygląda zasmaczyście :grin:

chyba zerwę z domową tradycją i następnym razem spróbuje w ten sposób :devil:

..a dodatków to nie będzie wogóle komentował.. im dłużej myśle tym bliżej mi do lodówki :lol: chętnie bym zobaczył tą ostatnią fotke na okładce książki "Kuchnia polska" Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217726
Udostępnij na innych stronach

Boguś Ty to hurtownik jesteś :grin:.Batalion masz do wykarmienia? :grin: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217745
Udostępnij na innych stronach

A próbowałeś, drogi kolego, kotlety mielone z innych krajów. ??

Nie raz kolego :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217750
Udostępnij na innych stronach

i ząbkiem czosnku

U nas w domu mielone zawsze jest z czosnkiem, majerankiem i bułką tartą bez cebuli.

Jeżeli mają być bardziej "dietetyczne" dla dziecka dodajemy mięso z drobiu do wieprzowego.

Super też smakują "mielone" ugotowane-pulpety w sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217751
Udostępnij na innych stronach

Boguś Ty to hurtownik jesteś :grin: .Batalion masz do wykarmienia? :grin: :clap:

Nic dużego , przewinęło się kilka osób i resztki zostały :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-217752
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam.

A w jakich proporcjach wieprzowina do wołowiny jeśli już samemu sie robi takzwane mięso mielone ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-299181
Udostępnij na innych stronach

dyzio, Skład: mięso wołowe drobne 34 %, mięso wieprzowe drobne 30 %, woda, tłuszcz, błonnik pszenny, białko, stabilizatory: octan sodu, cytrynian sodu,; przeciwutleniacze: kwas askorbinowy, askorbinian sodu; wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, maltodekstryna, aromaty, sól.

to sklepowe wieprzowo-wołowe :lol: pomijając dodatki proporcje mięs mniej więcej pół na pól... ale wg mnie samemu trzeba wypraktykować ;)

mi smakowało kiedy dawałem 1 część mielonej wołowiny na 3 części wieprzowiny..

wołowina w końcu droższa sporo, więc jeżeli nie robimy mielonych na święta to.. ;) konsystencja też musi zostać zachowana.. za dużo chudej wołowiny a kotlety będa suche.. tłuszczyk wieprzowy niezastąpiony :thumbsup:

 

ciekaw jestem jakie inni dają proporcje :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/3/#findComment-299184
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.