Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PanBoczek

dzięki za szybką odpowiedź.

W naszym miesiecznym menu mamy z LP pulpety z indyka w zupie pomidorowej z pomidorów. :grin: Mielimy własnorecznie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-299185
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Spróbuj kiedyś z cebulką zarumienioną i ząbkiem czosnku na 1 kg mięsa.

Takie właśnie robi się w moim domu, przepis od mamy, mama ma go od babci, czyli jestem trzecim pokoleniem które robi tak mielone :grin: , dodatkowo dodawany jest majeranek...... paluszki lizać :thumbsup: a jak smakują na zimno ze świeżym chlebkiem i masełkiem oraz kiszonym ogórkiem (najlepiej małosolnym) to tylko wiedzą Ci, którzy taki zestaw konsumowali :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-299202
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam ,

 

ponieważ nikt nie wymienił "jedynie słusznej przyprawy" do kotleta mielonego to ja też

podam skład jaki pamiętam z rodzinnego domu.

Naczelna zasada.... nigdy nie robiono kotletów mielonych z gotowego ( kupnego ) mięsa mielonego .

W składzie była zawsze łopatka , biodrówka , od szynki , trochę wołowego i słonina.

Procentowo ok 70/15/15.

Na kg gotowego zmielonego ( fi 4-4,5mm ) mięsa o powyższym składzie , dodawana była jedna bułka

( tradycyjna z przedziałkiem ) moczona w wodzie i wyciskana , dwa jajka , cebula ok 150-200g

oraz przyprawy :  sól , pieprz czarny , pieprz ziołowy ( dużoooo ) oraz trochę wody do wyrobienia całości.

Cebula i pieprz ziołowy robiły ten smak .

Po wyrobieniu i otoczeniu w tartej bułce formowane były bardzo płaskie kotlety również poprzecznie "ponacinane" ( jak u Bogdana na zdjęciu ) ponieważ w trakcie smażenia puchną i środek trudniej się dosmaża.

Smażone obowiązkowo na dobrym smalcu na niezbyt silnym ogniu.

Podawane z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i polanymi tłuszczem spod kotleta oraz z zasmażanymi tartymi buraczkami na świeżej słonince lub tłustym boczku. Mniaaam.

Również bardzo dobre na drugi i kolejny dzień w kanapkę do chlebka.

Dodam ,że teraz trudniej się dobić takiego smaku jak  miały kiedyś , ponieważ pieprz ziołowy obecnie sprzedawany ma zupełnie inny smak i skład.


 

Tak było u mnie w domu , u Teściów  podawane były podobnie robione

mielone w niedzielę na śniadanie z chlebem i masełkiem oraz białą kawą ( kawa zbożowa z mlekiem ).

 

pozdrawiam

Edytowane przez jpionka
Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-319041
Udostępnij na innych stronach

No własnie, gdzie teraz można kupić taki pieprz ziołowy jaki robił onegdaj Herbapol?

Wydaje mi się że "smak dzieciństwa" wiąże się właśnie z tym pieprzem.

Pozdrawiam wszystkich smakoszy z lat 50 i 60.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-319048
Udostępnij na innych stronach

ja tez pamietam smak babcinego mielonego ,ona wlasnie dawala duzo piepru ziolowego ,ale teraz on ma zupelnie inny smak, ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-319056
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dzisiaj takie: http://kuchnia.wp.pl/id,8237,title,Kotlety-mielone-ze-szpinakiem,przepis.html, są naprawdę smaczne i "zjadliwe". Jedyna różnicą, bły płatki owsiane zamiast otrąb ( bo nie miałem ) i obtoczyłem pred smażeniem w bułce tartej.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-319105
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.