dyzio Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Września 2013 PanBoczek dzięki za szybką odpowiedź. W naszym miesiecznym menu mamy z LP pulpety z indyka w zupie pomidorowej z pomidorów. :grin: Mielimy własnorecznie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-299185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Września 2013 Spróbuj kiedyś z cebulką zarumienioną i ząbkiem czosnku na 1 kg mięsa.Takie właśnie robi się w moim domu, przepis od mamy, mama ma go od babci, czyli jestem trzecim pokoleniem które robi tak mielone :grin: , dodatkowo dodawany jest majeranek...... paluszki lizać :thumbsup: a jak smakują na zimno ze świeżym chlebkiem i masełkiem oraz kiszonym ogórkiem (najlepiej małosolnym) to tylko wiedzą Ci, którzy taki zestaw konsumowali :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-299202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Witam , ponieważ nikt nie wymienił "jedynie słusznej przyprawy" do kotleta mielonego to ja teżpodam skład jaki pamiętam z rodzinnego domu.Naczelna zasada.... nigdy nie robiono kotletów mielonych z gotowego ( kupnego ) mięsa mielonego .W składzie była zawsze łopatka , biodrówka , od szynki , trochę wołowego i słonina.Procentowo ok 70/15/15.Na kg gotowego zmielonego ( fi 4-4,5mm ) mięsa o powyższym składzie , dodawana była jedna bułka( tradycyjna z przedziałkiem ) moczona w wodzie i wyciskana , dwa jajka , cebula ok 150-200goraz przyprawy : sól , pieprz czarny , pieprz ziołowy ( dużoooo ) oraz trochę wody do wyrobienia całości.Cebula i pieprz ziołowy robiły ten smak .Po wyrobieniu i otoczeniu w tartej bułce formowane były bardzo płaskie kotlety również poprzecznie "ponacinane" ( jak u Bogdana na zdjęciu ) ponieważ w trakcie smażenia puchną i środek trudniej się dosmaża.Smażone obowiązkowo na dobrym smalcu na niezbyt silnym ogniu.Podawane z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i polanymi tłuszczem spod kotleta oraz z zasmażanymi tartymi buraczkami na świeżej słonince lub tłustym boczku. Mniaaam.Również bardzo dobre na drugi i kolejny dzień w kanapkę do chlebka.Dodam ,że teraz trudniej się dobić takiego smaku jak miały kiedyś , ponieważ pieprz ziołowy obecnie sprzedawany ma zupełnie inny smak i skład. Tak było u mnie w domu , u Teściów podawane były podobnie robionemielone w niedzielę na śniadanie z chlebem i masełkiem oraz białą kawą ( kawa zbożowa z mlekiem ). pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2013 przez jpionka Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-319041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 6 Grudnia 2013 No własnie, gdzie teraz można kupić taki pieprz ziołowy jaki robił onegdaj Herbapol? Wydaje mi się że "smak dzieciństwa" wiąże się właśnie z tym pieprzem. Pozdrawiam wszystkich smakoszy z lat 50 i 60. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-319048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 6 Grudnia 2013 ja tez pamietam smak babcinego mielonego ,ona wlasnie dawala duzo piepru ziolowego ,ale teraz on ma zupelnie inny smak, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-319056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zrobiłem dzisiaj takie: http://kuchnia.wp.pl/id,8237,title,Kotlety-mielone-ze-szpinakiem,przepis.html, są naprawdę smaczne i "zjadliwe". Jedyna różnicą, bły płatki owsiane zamiast otrąb ( bo nie miałem ) i obtoczyłem pred smażeniem w bułce tartej. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6924-kotlety-mielone/page/4/#findComment-319105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.