tato Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 1 Czerwca 2012 a masz to w ciepłym? Temp. 20 - 22 st Mleko może być z wadą lub zawierać antybiotyki Kartonowe UHT-e Mleko Prawdziwe :lol: 3,2% SM w Kościanie z "Biedronki " Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-220836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 1 Czerwca 2012 jak są antybiotyki (co może się zdarzyć przy wielkiej hodowli) to niestety nie skwaśnieje Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-220839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Mleko Prawdziwe z "Biedronki "robiłem z tego mleka i nic nie wyszło za drugim razem zrobiłem z mleka o nazwie "Ale mleko" i wyszło idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-220864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 1 Czerwca 2012 za drugim razem zrobiłem z mleka o nazwie "Ale mleko" i wyszło idealnieBo to jest mleko po niskiej pasteryzacji i mikrofiltrowaniu. Jedno z najlepszych mlek spożywczych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-220865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 1 Czerwca 2012 to jest mleko po niskiej pasteryzacji i mikrofiltrowaniuzrobiłem z czterech litrów+sześć łyżek śmietany "Krasnystaw" 18% albo mleko dobre albo śmietana w pierwszej wersji mleko+śmietana z "Bied(y)ronki" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-220868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Właśnie przedwczoraj przyjechałem do Polski na wakacje letnie. Kupiłem od razu w Ciechocinku w sklepie "Koniczynka" po sąsiedzku, 2 jednolitrowe opakowania (plastikowe butelki 1l.) mleko "Mlekowita" 3,2% tłuszczu, mleko oczywiście pasteryzowane, Do tego śmietana 18% firmy TSM z Łowicza , oddział w Toruniu. Produkty wymieszane razem trzepaczką w garnku ze stali KO. Przelane następnie do szklanych słoiczków. Dzisiaj rano mleko można kroić przysłowiowym nożem. Powędrowało do lodówki. Będzie na obiad do młodych ziemniaczków z masełkiem i koperkiem. Temperatura w mieszkaniu w czasie zsiadania się mleka wynosiła 22 stopnie C.http://e-szop.szczecin.pl/produkt,16407,Mlekovita-Mleko-polskie-spozywcze-32-tluszczu-butelka-pasteryzowane.htmlhttp://wolewygodniej.pl/torun/ld.php/system/ware/view.php?tem=w.php&w=44379&sW=240&seO=6 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-220881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 2 Czerwca 2012 ...przyjechałem do Polski ... Kupiłem od razu ...mleko "Mlekowita" 3,2% tłuszczu, mleko oczywiście pasteryzowane, Do tego śmietana 18% firmy TSM z Łowicza , oddział w Toruniu. Produkty wymieszane razem trzepaczką w garnku ze stali KO. Przelane następnie do szklanych słoiczków. Dzisiaj rano mleko można kroić przysłowiowym nożemwidać u nas powietrze bardziej sprzyjające :tongue: ale powiedz mi tak szczerze - po kiego diabełka :lol: kupowałeś pasteryzowane? idę o zakład że kupienie "normalnego" mleka to tylko odrobina więcej szukania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-220887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 2 Czerwca 2012 idę o zakład że kupienie "normalnego" mleka to tylko odrobina więcej szukaniaOj, Abratku, przegrał byś ten zakład. W niektórych rejonach krowy nie uświadczysz :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-220890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Aabratku. Zarówno Szwecji jak i w Polsce kupuję takie samo pasteryzowane i nie miałem przypadku aby nie wyszło. Po przyjeździe kupiłem celowo popularne mleko znanej firmy Mlekowita, aby pokazać sceptykom piszącym bzdury że to się nie udaje.Oczywiście w okolicach Ciechocinka, jak również na lokalnym bazarku mam kilku sprawdzonych rolników, u których nabywam mleko świeże nie odciągane.Poruszany temat jednak dotyczy mleka zsiadłego robionego z mleka pasteryzowanego i dla tego właśnie to zrobiłem aby pokazać że nie ma znaczenia w jakim kraju kupimy mleko pasteryzowane, to zaszczepione kwaśną śmietaną daje zsiadłe doskonalej jakości.Mleczarnie produkujące mleczną galanterię , do swych wyrobów też używają właśnie mleka pasteryzowanego wyjałowionego, a następnie zaszczepiają w nim odpowiednie kultury, w zależności co ma z tego być kefir, jogurt czy też najzwyklejsze zsiadłe, które też jest obecnie produkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-220893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 2 Czerwca 2012 W moich zapiskach o grzybku kefirowym znalazłem coś takiego: "Kefirek można też wykorzystać nie tylko w kuchni. Można go dodawać do kąpieli, po opalaniu dobrze jest nim posmarować się (nawilży, odżywi i ochłodzi). Jest zdrowy nie tylko dla nas, ale również dla naszych psiaków i kotów. Oczywiście w wersji do spożycia, nie do smarowania W mleku po tzw. niskiej pasteryzacji (około 70°C) zostały zabite bakterie ale żywe są przetrwalniki. Aby uzyskać ścięte, kwaśne mleko należy potraktować je odpowiednim zakwasem (około 7% to optimum), zawierającym bakterie a w zasadzie grupy bakterii. W zależności od tego co dodamy, inkubujemy te bakterie w odpowiedniej temperaturze. 1. Jeżeli dodamy grzybka kefirowego - temp. 18-20°C (grzybek to symbiotyczny organizm 2 typów bakterii i drożdży), otrzymamy kefir. 2. Jeżeli dodamy śmietanę, inne zsiadłe mleko lub/i grzybek kefirowy lub mieszaninę powyższych i inkubujemy w temp. 22-28°C otrzymamy zsiadłe mleko (w tej temp. drożdże kefirowe giną) 3. Dodając jogurtu inkubujemy mleko w temp. 42°C. 4. Zakwasy muszą posiadać żywe szczepy bakterii. Kefir i zsiadłe mleko powstają na skutek działania bakterii mezofolnych, bakterie jogurtowe to bakterie termofilne. Ponieważ w pasteryzowanym mleku istnieją przetrwalniki powinniśmy je czym prędzej zakwasić, aby bakterie czystej fermentacji kwasu mlekowego zdominowały środowisko i nie dopuściły do rozwoju bakterii kwasu masłowego lub gnilnych, które powodują gorzknienie mleka." Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-221010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 28 Lipca 2012 Pisałem tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=263341#263341 o mleku zsiadłym zakwaszonym zakwasem chlebowym. Chciałem ponowić w ten upał (w domu 28-31C). Nie udało się :blush: Po dwóch dniach zebrał się gruby kożuch, a mleko pachniało i smakowało drożdżami :grin: Czyżby mój zakwas się zdegenerował? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-229893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 29 Lipca 2012 Po dwóch dniach zebrał się gruby kożuch, a mleko pachniało i smakowało drożdżami Czyżby mój zakwas się zdegenerował?Zakwas chlebowy hoduje się pod kątem dużej ilości bakterii i grzybów wzdymających (gazujacych), co jest wadą w kwaśnym mleku. Poprzednio eksperyment się udał, bo kwas był prawdopodobnie młody i nie byłoby chleba (dobrego chleba) ze zrobionego na nim zaczynu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-229964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 22 Października 2012 No i to jest właśnie ten temat, którego szukałam: jak zrobić zsiadłe mleko ze sklepowego mleka ?Po pracy biorę się do roboty :smile: Dzięki ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-244990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 15 Maja 2013 sverige2 mam pytanko ? jakiej konkretnie uzywasz smietany? gräddfil?lubie tutejsze zsiadle mleko ale to nie takie co mozna kroic nozem:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 15 Maja 2013 Electra.Ja też piję mleko na co dzień w dosyć dużych ilościach, zarówno "Gammaldags" 3% jak też gotowe zsiadłe A-fil. Do wykonania domowego zsiadłego, najlepiej weź mleko typu właśnie gammaldags, wlej do garnka ze stali KO oczywiście i dodaj do niego 1 op. 03 l. gräddfil 12%, wymieszaj to łyżką. Nie wolno do tego używać miksera czy innego mieszacza. Po wymieszaniu przelej do słoiczków przykryj leciutko przykrywkami bez dokręcania, i odstaw do szafki na 3-4 dni przeważnie powinno wystarczyć i mleko powinno być już dobre. Jeżeli tak, to dokręć teraz nakrętki i wstaw mleczko do lodówki. Może stać spokojnie przez kilka dni w lodówce w oczekiwaniu na konsumpcję.Możesz też zamiast śmietany, zakwasić 1 szklanką A-fil, będzie wtedy nieco inne, ale też doskonałe. Sam stwierdzisz które Ci lepiej odpowiada.Po odstawieniu do szafki w oczekiwaniu na stężenie, nie wolno mleka potrząsać ani mieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 15 Maja 2013 Dziekuje Ci bardzo za szczegolowy opis :-) nareszcie bedzie cos w podobie do naszego ,jakos na starosc wracaja smaki z dziecinstwa :-) teraz tylko czekac na pierwsze mlode ziemniaki w rozsadnej cenie .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 15 Maja 2013 Ja specjalnie nie czekam na młode ziemniaki, chociaż już jadłem w tym roku kilka razy. Zarówno hiszpańskie jak i egipskie, chociaż do szwedzkich czy polskich się one nie umywają. Są już jednak w Lidlu szwedzkie, i wcale nie tak drogo.Robię jednak sobie często kaszę gryczaną, dosyć obficie polaną wytopionym tłuszczem ze słoniny ze skwarkami i posypane to wszystko prażoną cebulką, taką jak do hamburgerów. Do tego właśnie owo domowe zsiadłe mleczko. Poezja smaku po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 15 Maja 2013 ja czekam na te prawdziwe mlode ,ale u nas to ziemniaki sa paskudne ,mam na mysli te w sklepie ..do stolicy chyba tylko pastewne przywoza:-) ja kupuje "delikatespotatis"albo mandel smazone na maselku z dodatkiem liscia laurowego niebo w gebie :-P Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 15 Maja 2013 Ja przed chwila wrócilem z miasta, kupiłem właśnie "delikatespotatis" dwie 1 kilogramowe torebki po 10 skr. za szt. Dziś będzie śledzik korzenny "mästarmatjes ABBA" ze śmietaną i szczypiorkiem oraz delikatesowe kartofelki z koprem i masełkiem do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 16 Maja 2013 Smacznego, tez lubie :-)a ja jutro postanowilam nastawic na zsiadle mleko,mam nadzieje ze mi wyjdzie a jak tak to zobacze czy z niego wychodzi twarozek :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 16 Maja 2013 Ależ oczywiście że wyjdzie. Często go robię, zarówno owarzany, jak też bez owarzania. Zależy czy taki bardziej do wymieszania z nowalijkami czy do krojenia w plastry do chlebka. Wtedy owarzam, a po odcieknięciu daje pod praskę. Zrobiony z 3% Gammaldags, po prostu pychotka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 16 Maja 2013 Ja kupuję mleko w butelce ,lub w woreczku foliowym,następnie je przegotowuję,studzę i wlewam kubek kefiru Bakoma.Na drugi dzień mam już gotowy kefir. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 16 Maja 2013 wlewam kubek kefiru Bakoma.Na drugi dzień mam już gotowy kefir. hmmm kefir kupujesz to po z niego robic wlasny? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 16 Maja 2013 Kefir kupuję ,a potem go rozmnażam ,bo w kupnym są odpowiednie szczepy bakterii kwasu mlekowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Maja 2013 Dokładnie tak jak pisze Nestor, z jednym małym ale. Dla otrzymania jogurtu potrzebna jest odpowiednia temperatura dosyć wysoka i stabilna, a do otrzymania kefiru sporo niższa.Są w sprzedaży specjalne jogurtownice, pozwalające na utrzymanie tego reżimu temperaturowego.http://pl.wikipedia.org/wiki/Jogurthttp://pl.wikipedia.org/wiki/Kefirhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Zsiad%C5%82e_mleko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/5/#findComment-284876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.