yogi Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Maja 2012 Po kilku takich zabiegach jednak , bakterie zwyrodnieją i mleko będzie ohydne smakowo. Dlatego właśnie lepiej jest za każdym razem używać nowej kwaśnej śmietany. Mamy wtedy pewność że mleczko wypijemy my, a nie nasz ukochany piesek, chociaż zwierzątkom też coś się należy przecież. Oszczędzanie na śmietanie nie zawsze się nam opłaca. W końcu przecież to nie taki wielki koszt, a korzyści z tego gwarantowane.Mialem te same doswiadczenia, nie mozna w nieskonczonosc zaszczepiac mleka, po 3-4 razach trzeba zaszczepic znowu swiezymi bakteriami, inaczej mleko zaczyna sie psuc i jest ohydne w smaku.Poza tym nie robcie z kwaszenia mleka takiego cyrku :rolleyes:, wystarcza zamieszac lyzka kwasna smietane czy cos podobnego z mlekiem a czy pojemnik jest z plastyku, kamionki, szkla czy nierdzewki jest nieistotne, to nie lot na ksiezyc.Pozdrawiam yogi Nieczytany post Wyświetl posty z ostatnich: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Maja 2012 Poza tym nie robcie z kwaszenia mleka takiego cyrku :rolleyes:, wystarcza zamieszac lyzka kwasna smietane czy cos podobnego z mlekiem a czy pojemnik jest z plastyku, kamionki, szkla czy nierdzewki jest nieistotne, to nie lot na ksiezyc. Pozdrawiam yogiDokładnie, precyzyjnie i rzeczowo kol. Yogi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Maja 2012 Dlatego napisałem wyraźnie że ogrzewam w kąpieli wodnej w drugim garnku.Czy możesz napisać do jakiej temperatury ogrzewasz i w jakim czasie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Maja 2012 http://img687.imageshack.us/img687/7830/p5190181.th.jpghttp://img641.imageshack.us/img641/280/p5190184.th.jpg Oto wynik ponad dwa dni zsiadania się mleka, tłustego 3,9% tłuszczu, pasteryzowanego, zaprawionego śmietaną kwaśną 18%, 2 łyżki stołowe, na 0,7 l mleka. Rozmieszane blenderem z trzepaczką.... Dziękuję za podpowiedź z dodaniem kwaśnej śmietany. Chciałbym poznać czas i temperaturę ważenia mleka na ser biały. Dzięki, pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Maja 2012 A ja chciałem się tylko zsiadłego mleka napić.. :tongue: Ale teraz jeszcze więcej otwarło się pytań.. !! Ale, aby Was nie męczyć,,, zamilczę, ale tylko narazie :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Maja 2012 Oto wynik ponad dwa dni zsiadania się mleka, tłustego 3,9% tłuszczu, pasteryzowanego, zaprawionego śmietaną kwaśną 18%, 2 łyżki stołowe, na 0,7 l mleka. Rozmieszane blenderem z trzepaczką....Myth, super, brawo, o to właśnie chodziło. EAnno, ja po prostu obserwuję mleko i moment w którym zaczyna się ono warzyć. Tego momentu nie da się przegapić. Widać to bardzo wyraźnie. Dokładnie w tym momencie wyjmuję garnek z wrzącej kąpieli wodnej, lekko dosalam, mieszam i pozostawiam do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu wylewam na sitko wyściełane gazą, do woreczka o kształcie klina, lub foremki z praską. W zależności co chcę otrzymać. Kiedyś mierzyłem temperaturę, ale było to tak dawno iż nie pamiętam, a do prawidłowego przeprowadzenia procesu nie jest ona zupełnie potrzebna. Obserwacja mleka i dobre oko, całkowicie wystarcza do osiągnięcia dobrego rezultatu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Maja 2012 To mój eksperyment końcowy dziś wygląda tak Po kubeczku na śniadanko reszta jak napisał kol sverige2 w słoiczki i do lodówki :grin: A w tym miejscu chciałem podziękować sverige2 za wyczerpującą "instrukcję" Oraz Gregtom za założenie ciekawego tematu :lol: :lol: I wszystkim innym za to ,że temat się fajnie rozwiną :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Maja 2012 bo jeżeli od razu wylejemy owarzony ciepły jeszcze skrzep na sitko, lub do woreczka serowego, to ser lub twaróg będzie wtedy suchy. To studzenie skrzepu i serwatki przed odcedzaniem skojarzyło mi się z tym, co pisała EAnna o produkcji ricotty. W tamtym przepisie też jest zalecenie schłodzenia serwatki, w celu zatrzymania tłuszczu na chuście. Może ta suchość sera o której piszesz, wynika właśnie z braku tłuszczu? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Maja 2012 No niestety. Mi zsiadłe mleko nie wyszło. :mellow: Napewno przez tą plastikową miskę.. :rolleyes: Następna próba będzie w szklanym naczyniu.. !!! pzdr. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Maja 2012 Jeżeli smakowo jest dobre, to można śmiało konsumować w formie tzw. "roztrzepańca"lub go owarzyć i zrobić serek lub twarożek. Doskonale widać że powstał skrzep i mleko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Maja 2012 Napewno przez tą plastikową miskę.. :rolleyes:ta... albo przez plamy na słońcu lub jakieś trzęsienie na Pacyfiku rozbełtało :tongue: :lol: - robiłem w plastikach i żsiadłe i śmietanę i ogórki małosolne..... i kiszone też :tongue: .... - po prostu trzeba surowca drogi kolego Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Maja 2012 Jeżeli smakowo jest dobre, to można śmiało konsumować w formie tzw. "roztrzepańca" lub go owarzyć i zrobić serek lub twarożek. Doskonale widać że powstał skrzep i mleko jest OK. Severige2.. W smaku było to bardzo kwaśne i po kilku sek. możny było wyczuć leciuteńki posmak goryczki. albo przez plamy na słońcu lub jakieś trzęsienie na Pacyfiku rozbełtało - robiłem w plastikach i żsiadłe i śmietanę i ogórki małosolne..... i kiszone też .... - po prostu trzeba surowca drogi kolego Abratku.. Wiem że piszesz z własnego doświadczenia. Ale zapomniałeś o wpływie zorzy polarnej na Twoje produkty robione w plastikach. Bo dalej niewiem czy Ci one wyszły czy też nie.. :tongue: :tongue: :grin: W temacie pisałem że chodzi o mleczko pasteryzowane czyli w kartonikach albo "tytkach". :wink: bo niektórzy nie mają dostępu do świeżego.. :smile: Teraz na poważnie.. Do zakwaszenia mleka użyłem Crème fraîche (30%-wej gęstej śmietany) i może tutaj zrobiłem błąd. Ponadto, zmiksowałem to mocno mikserem/blenderem i było dużo piany na powierzchni mleka. Ta piana została nawet do dzisiejszej degustacji. Dzisiaj poleciałem znowu po to same mleko ale teraz dodam do niego zwykła kwaśną śmietane (10%), taką jak koledzy wyżej. I całość wymieszam ręcznie trzepaczką i do szklanej michy.. Zobaczymy czy plamy na słońcu mi znowu zepsują zsiadłe mleko.. :tongue: pzdr. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Maja 2012 Hola!... napisałeś:zsiadłe mleko nie wyszło. :mellow: Napewno przez tą plastikową miskę.. :rolleyes:toteż do tego się odniosłem :tongue: a nie masz tam gdzieś namiaru na polski sklep z takimi rzeczami? :rolleyes: - może mają "zsiadłe" w pojemniczkach... wiem od znajomego że nieraz chłopaki z ciężarówek w takich sklepikach kupują towary z polskich mleczarni :rolleyes: - albo "upoluj" kogoś kto jeździ tamtędy z polski to by Ci przywieźli :rolleyes: - aby tylko raz zaszczepić to już będziesz mógł prowadzić sobie taka małą kulturę bakteryjną Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Maja 2012 Radziłbym zrobić próbę najzwyklejszą kwaśną niemiecka śmietaną o wyższej nieco zaw tłuszczu np 18%, oraz mlekiem z zaw. tłuszczu w okolicach 3%. Mieszanie wykonać w szklanym pojemniku lub garnku ze stali KO. Po tym zabiegu rozlać do najzwyklejszych słoiczków np. po dżemie. nakrętki położyć na słoiczkach nie zakręcone. Po osiągnięciu skrzepu nakrętki dokręcić i wstawić do lodówki. Mogą spokojnie tam być przez kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Maja 2012 Mi zsiadłe mleko nie wyszłoWygląda na to, że zamieszałeś lub wstrząsnąłeś naczyniem w pierwszej fazie krzepnięcia mleka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Maja 2012 Dzisiaj poleciałem znowu po to same mleko ale teraz dodam do niego zwykła kwaśną śmietane (10%), taką jak koledzy wyżej. I całość wymieszam ręcznie trzepaczką i do szklanej michy..Daj se spokój kol. Gregtom Taki wyrób może zawierać patogeny, no i tak nie otrzymasz tego co oczekujesz. Mleko UHT chyba to takie jakie stosujesz absolutnie nie nadaje się na siadłe. Na wiki pisze dlaczego http://pl.wikipedia.org/wiki/Zsiad%C5%82e_mleko "Zsiadłe mleko można ewentualnie uzyskać z mleka(to nie jest UHT) pasteryzowanego czy sterylizowanego (a więc pozbawionego bakterii umożliwiających jego kwaśnienie), o ile do tego mleka doda się łyżeczkę pełnotłustej, niepasteryzowanej śmietany na szklankę letniego, przegotowanego mleka. Można również posłużyć się kefirem z żywymi kulturami bakterii." :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Maja 2012 Będąc w Polsce robię zsiadłe mleko ze wszystkich rodzajów mleka UHT min. Mlekowita, Łowicz, i różnych innych dostępnych w polskich sklepach. Tak samo robię w Szwecji ze szwedzkiego lub niemieckiego mleka kupionego w "Lidlu". Właśnie to że jest ono całkowicie jałowe, jest jego zaletą. Rozmnażają się w nim wtedy właśnie takie bakterie jakimi mleko zaszczepimy. Zaszczepimy kwaśna śmietaną i otrzymamy fantastyczne zsiadłe mleko.Można robić też kefiry i jogurty jeżeli tym właśnie jałowe mleko potraktujemy. Mleko musi mieć wtedy nieco wyższą temperaturę gdzieś w okolicach 40-50 stopni C. Dlatego właśnie można nabywać tzw. jogurtownice. Nie jest to nic innego jak pojemnik z podgrzewaczem utrzymującym cały czas pożądaną temperaturę.Do otrzymania mleka zsiadłego wystarcza temperatura pokojowa ok 20-25 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Maja 2012 mieszkam w Niemczech, pisalem ze robilem kwasne mleko bardzo duzo razy, pisalem tez kilka postow wyzej co dodac, ale jak koledzy wola eksperymentowac no to prosze dalej sie bawic :rolleyes:Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-218981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Maja 2012 Sverige - wielkie dzięki. Nastawiłem wczoraj wieczorkiem i przed chwilka próbowałem. Mniamuśności :thumbsup: Będzie jutro do ziemniaczków z koperkiem :thumbsup: Robiłem z najzwyklejszego UHT 3,2% z kartonika (Panią w sklepie poprosiłem o najtańsze z najtańszych na próbę czy wyjdzie) plus dwie wielkie łychy kwaśnej homogenizowanej śmietany i wymieszałem razem blenderem. Wyszło jak ta lala Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-219203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 23 Maja 2012 Mleko UHT chyba to takie jakie stosujesz absolutnie nie nadaje się na siadłe. Na wiki pisze dlaczego czytaj ze zrozumieniem UHT to po polsku sterylizacja Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-219255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Maja 2012 czytaj ze zrozumieniemSam kol. Jumbo czytaj z zrozumieniem, UHT w cudzysłowiu z wiki odnosi się do pasteryzacji a nie do sterelizacji. A kol. Gregtom radzę by poszukał w niemczech mleka prosto od krowy (surowe) nazywa się Vorzugsmilch, Rohmilch np. http://web200.server58.creativhosting.de/shop/index.php?cPath=2 Wtedy będzie miał to co chce. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-219262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 23 Maja 2012 Sverige - wielkie dzięki. próbowałem. Mniamuśności :thumbsup: Będzie jutro do ziemniaczków z koperkiem :thumbsup: Robiłem z najzwyklejszego UHT 3,2% z kartonika Wyszło jak ta lalaFajnie Tusiaczku że wyszło. Nie ma innej opcji po prostu, jeżeli ktoś przestrzega tej prostej instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-219263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 23 Maja 2012 No i u mnie też wspaniale wyszło. :grin: :grin: :grin: I to z najtańszych produktów sklepowych. !!! W moim pierwszym eksperymencie (który się nie powiódł), zmiksowałem blenderem mleko wraz ze śmietaną chyba trochę za mocno (lekka pianka na powierzchni). Później przelałem te produkty do plastikowej miski i zrobiła się z tego bardzo kwaśna i lekko gorzkawa masa. W drugim eksperymencie do tego samego mleka dodałem najzwyklejszą i najtańszą kwaśną śmietanę 10%-ową, wymieszałem tylko zwykłą trzepaczką i przelałem do szklanej miski. Stało to w sumie tylko półtora dnia. Oto efekty: ************************************** Ten temat miał i ma służyć wszystkim i we wszystkich krajach. Obojętnie czy ma się dostęp do świeżego mleka czy tylko marketowego/sklepowego. I dlatego nie chciałem aby się skończył postem "Kup mleko prosto od krowy".. :wink: Może komuś gdzieś tam daleko, umożliwi ten temat nie tylko napicia się zsiadłego mleka ale też zrobienia typowo polskiego swojskiego sera... Dziękuję kol. Sverige2, Yogi, Fatum oraz wszystkim innym za cenne wskazówki. :clap: :clap: A innych "niedowiarków" zachęcam do eksperymentu.. :wink: :tongue: P.S. Taki kubeczek zsiadłego mleka (ostatnia fotka), posypuję szczyptą soli kamiennej do smaku.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-219302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Maja 2012 czytaj ze zrozumieniemSam kol. Jumbo czytaj z zrozumieniem, UHT w cudzysłowiu z wiki odnosi się do pasteryzacji a nie do sterelizacji. A kol. Gregtom radzę by poszukał w niemczech mleka prosto od krowy (surowe) nazywa się Vorzugsmilch, Rohmilch np. http://web200.server58.creativhosting.de/shop/index.php?cPath=2 Wtedy będzie miał to co chce. :grin: już prościej się nie da http://pl.wikipedia.org/wiki/UHT bez cudzysłowia dyskusja rozwinęła się z pasteryzacji (jak w tytule) w kierunku UHT powtarzam więc jeszcze raz... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-219305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Maja 2012 Gregtom, to i ja działam mleko kupione śmietana też Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/page/3/#findComment-219313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.