Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Z tych wyliczeń wynika ze mieszanka soli i peklosoli w proporcji  1 do 1 użyta w ilości 20g na 1 kg mięsa spełnia swoje zadanie .
 

 HAlusia, tutaj DZiadek potwierdzil Twoje dawanie peklosoli z sola.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-531746
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 303
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Przecież Halinko napisał ... ;) Jak dajesz troszkę mniej niż 20g na kg stosuj 60/40 tak dla "spokojnosti" ;)

 

Dziękuję Robert . :cool:

 

 

HAlusia, tutaj DZiadek potwierdzil Twoje dawanie peklosoli z sola.

 

Dzięki Aniu ,ale chciałam się jeszcze upewnić .... zawsze wolę posłuchać mądrzejszych od siebie ;)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-531747
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

 

 

  Napełniamy jelita i wieszamy na kije w temp pokojowej na 2-3 godziny

czy ewentualnie kiełbasy mogą być osadzane w pomieszczeniu chłodnym (8 - 10 st) przez 12h ?

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-551040
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście :) Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-551046
Udostępnij na innych stronach

 

 

chłodnym (8 - 10 st) przez 12h ?

 

Owszem, ale w temp.  2 -6º C 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-551051
Udostępnij na innych stronach

Super wyszla Ci ta krucha, :clap: po urlopie spróbuję w/g Twojej receptury zrobić, może też mi taka ładna wyjdzie. :)

Pozdrowienia

Edytowane przez EAnna
ort

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-551977
Udostępnij na innych stronach

Historia pewnej kruchej kiełbaski fascynująca. Doprowadzisz ją do perfekcji, o ile już tak się nie stało  :clap:

Z pewnością wypróbuję Twój przepis  :)  Najgorsza ta klasyfikacja, zawsze mam wątpliwości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-552427
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najgorsza ta klasyfikacja, zawsze mam wątpliwości
Serdecznie namawiam na kurs szkolenia w Łazach - nie będziesz miał wątpliwości a ile wiedzy posiądziesz sam się zdziwisz  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-552429
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Tak sobie czytam i myślę, czy po peklowaniu (np. 50/50 sól peklosól przy 20g/kg) po 48 godz. lub mniej jest sens dodawać ciepłą wodę w celu uzyskania kruchości ? Pytam ponieważ boczki mi się peklują, mięsko jest zamówione, ale kiełbaski z biegu na samej soli raczej nie zrobię (tym razem  ;) ) Czas wędzenia się zbliża, a ja nie mam pomysłu na kruchą kiełbaskę. Owszem, mam przećwiczone inne dobre  :D  ale chodzi za mną krucha od jakiegoś czasu  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567439
Udostępnij na innych stronach

 

 

( dodajesz wrzątek wodę lub rosół)

 

 

To powoduje zerwanie wiązań kolagenowych ............   nie ma co kleić kiełbaski :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567444
Udostępnij na innych stronach

Na kruchą kiełbasę najważniejszy jest jej skład.Nie używaj łopatki ani żadnego mięsa ścięgnistego to też otrzymasz kiełbasę kruchą.Jak do tego  będziesz słabo mieszał tak jak mięso na  kabanosy i nie dodawał wody ani rosołu też będzie krucha.Dodawanie gorącej wody zrywa wiązania kolagenowe ,ale może też powodować że w kiełbasie będzie wyciek w postaci galaretki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567448
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale główne moje wątpliwości to czy po peklowaniu dodając gorącą wodę uzyskam kruchość ? 

 

Uzyskasz.

 

Arku - krucha z galaretką - pyszotka   

 

Czarny sen masarza. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567462
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czarny sen masarza.

To zależy od regionu.

Na południu Polski, na wschód od Wisły, takie kiełbasy są najwyżej cenione.

Robią je niektóre regionalne masarnie i sprzedają w cenie powyżej 30zł/kg.

Robione są na samej soli, czosnku i pieprzu.

W u. roku "krucha z galaretką" firmy Wolarek zajęła I. miejsce w ogólnopolskim konkursie kiełbas regionalnych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567481
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko takie kiełbasy robią na rzeszowszczyźnie.Jadałem takie na Podlasiu.Jest to wyrób typowy przy świniobiciu.Rosołek z gotowania mięsa na kaszankę i salceson pod ręką to  i kiełbasa z połcia też musi być.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567493
Udostępnij na innych stronach

Na południu Polski, na wschód od Wisły, takie kiełbasy są najwyżej cenione

 

Aniu, przepis na taką kiełbasę mam, dostałam od Kolegi.

Wędzenie takiej kiełbasy odbywa się w wysokiej temp. .

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567522
Udostępnij na innych stronach

 

Na południu Polski, na wschód od Wisły, takie kiełbasy są najwyżej cenione

 

Aniu, przepis na taką kiełbasę mam, dostałam od Kolegi.

Wędzenie takiej kiełbasy odbywa się w wysokiej temp. .

Halina, jak możesz podaj recepturę  :D  i przywieź na zlot W-M chętnie spróbujemy :D  

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567531
Udostępnij na innych stronach

 

Na południu Polski, na wschód od Wisły, takie kiełbasy są najwyżej cenione

 

Aniu, przepis na taką kiełbasę mam, dostałam od Kolegi.

Wędzenie takiej kiełbasy odbywa się w wysokiej temp. .

 

Mozesz się podzielić.Przepisem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567532
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halina, jak możesz podaj recepturę i przywieź na zlot W-M chętnie spróbujemy

 

Co mam przywieź na zlot, recepturę, kiełbasę czy wystarczy że ja tylko będę  :D  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567533
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.