ANNAM Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Z tych wyliczeń wynika ze mieszanka soli i peklosoli w proporcji 1 do 1 użyta w ilości 20g na 1 kg mięsa spełnia swoje zadanie . HAlusia, tutaj DZiadek potwierdzil Twoje dawanie peklosoli z sola. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-531746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Przecież Halinko napisał ... Jak dajesz troszkę mniej niż 20g na kg stosuj 60/40 tak dla "spokojnosti" Dziękuję Robert . HAlusia, tutaj DZiadek potwierdzil Twoje dawanie peklosoli z sola. Dzięki Aniu ,ale chciałam się jeszcze upewnić .... zawsze wolę posłuchać mądrzejszych od siebie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-531747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 10 Maja 2017 Napełniamy jelita i wieszamy na kije w temp pokojowej na 2-3 godziny czy ewentualnie kiełbasy mogą być osadzane w pomieszczeniu chłodnym (8 - 10 st) przez 12h ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-551040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Oczywiście Edytowane 10 Maja 2017 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-551046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 10 Maja 2017 chłodnym (8 - 10 st) przez 12h ? Owszem, ale w temp. 2 -6º C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-551051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Super wyszla Ci ta krucha, po urlopie spróbuję w/g Twojej receptury zrobić, może też mi taka ładna wyjdzie. Pozdrowienia Edytowane 17 Maja 2017 przez EAnna ort Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-551977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 22 Maja 2017 Historia pewnej kruchej kiełbaski fascynująca. Doprowadzisz ją do perfekcji, o ile już tak się nie stało Z pewnością wypróbuję Twój przepis Najgorsza ta klasyfikacja, zawsze mam wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-552427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 22 Maja 2017 Najgorsza ta klasyfikacja, zawsze mam wątpliwości Serdecznie namawiam na kurs szkolenia w Łazach - nie będziesz miał wątpliwości a ile wiedzy posiądziesz sam się zdziwisz Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-552429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 18 Września 2017 Tak sobie czytam i myślę, czy po peklowaniu (np. 50/50 sól peklosól przy 20g/kg) po 48 godz. lub mniej jest sens dodawać ciepłą wodę w celu uzyskania kruchości ? Pytam ponieważ boczki mi się peklują, mięsko jest zamówione, ale kiełbaski z biegu na samej soli raczej nie zrobię (tym razem ) Czas wędzenia się zbliża, a ja nie mam pomysłu na kruchą kiełbaskę. Owszem, mam przećwiczone inne dobre ale chodzi za mną krucha od jakiegoś czasu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 18 Września 2017 ja nie mam pomysłu na kruchą kiełbaskę poszukaj na forum - jest krucha ( dodajesz wrzątek wodę lub rosół) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 18 Września 2017 ( dodajesz wrzątek wodę lub rosół) To powoduje zerwanie wiązań kolagenowych ............ nie ma co kleić kiełbaski Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 18 Września 2017 nie ma co kleić kiełbaski i jest krucha Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 18 Września 2017 i jest krucha Tak jest . Pozdrowionka Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Na kruchą kiełbasę najważniejszy jest jej skład.Nie używaj łopatki ani żadnego mięsa ścięgnistego to też otrzymasz kiełbasę kruchą.Jak do tego będziesz słabo mieszał tak jak mięso na kabanosy i nie dodawał wody ani rosołu też będzie krucha.Dodawanie gorącej wody zrywa wiązania kolagenowe ,ale może też powodować że w kiełbasie będzie wyciek w postaci galaretki. Edytowane 18 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 18 Września 2017 Hmmm, tak. Ale główne moje wątpliwości to czy po peklowaniu dodając gorącą wodę uzyskam kruchość ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 18 Września 2017 że w kiełbasie będzie wyciek w postaci galaretki Arku - krucha z galaretką - pyszotka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 18 Września 2017 Ale główne moje wątpliwości to czy po peklowaniu dodając gorącą wodę uzyskam kruchość ? Uzyskasz. Arku - krucha z galaretką - pyszotka Czarny sen masarza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 18 Września 2017 Czarny sen masarza. To zależy od regionu.Na południu Polski, na wschód od Wisły, takie kiełbasy są najwyżej cenione.Robią je niektóre regionalne masarnie i sprzedają w cenie powyżej 30zł/kg.Robione są na samej soli, czosnku i pieprzu.W u. roku "krucha z galaretką" firmy Wolarek zajęła I. miejsce w ogólnopolskim konkursie kiełbas regionalnych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 18 Września 2017 takie kiełbasy są najwyżej cenione Potwierdzam Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 18 Września 2017 Nie tylko takie kiełbasy robią na rzeszowszczyźnie.Jadałem takie na Podlasiu.Jest to wyrób typowy przy świniobiciu.Rosołek z gotowania mięsa na kaszankę i salceson pod ręką to i kiełbasa z połcia też musi być. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 18 Września 2017 Tak więc będzie krucha, zgodnie z tematem A co wyjdzie, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Na południu Polski, na wschód od Wisły, takie kiełbasy są najwyżej cenione Aniu, przepis na taką kiełbasę mam, dostałam od Kolegi.Wędzenie takiej kiełbasy odbywa się w wysokiej temp. . Edytowane 18 Września 2017 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 18 Września 2017 Na południu Polski, na wschód od Wisły, takie kiełbasy są najwyżej cenione Aniu, przepis na taką kiełbasę mam, dostałam od Kolegi.Wędzenie takiej kiełbasy odbywa się w wysokiej temp. .Halina, jak możesz podaj recepturę i przywieź na zlot W-M chętnie spróbujemy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 18 Września 2017 Na południu Polski, na wschód od Wisły, takie kiełbasy są najwyżej cenione Aniu, przepis na taką kiełbasę mam, dostałam od Kolegi.Wędzenie takiej kiełbasy odbywa się w wysokiej temp. . Mozesz się podzielić.Przepisem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 18 Września 2017 Halina, jak możesz podaj recepturę i przywieź na zlot W-M chętnie spróbujemy Co mam przywieź na zlot, recepturę, kiełbasę czy wystarczy że ja tylko będę Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/12/#findComment-567533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.