Grzegorz78 Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 5 Maja 2016 Widze zeHalusia robisz postępy w technologii podziwiam Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-495190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 3 Listopada 2016 Pytanie:wg przepisu mięso nie jest peklowane i nie ma też osadzania kiełbasy ?Taki wyrób "ekspresowy" Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-525004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 3 Listopada 2016 wg przepisu mięso nie jest peklowane i nie ma też osadzania kiełbasy ? Taki wyrób "ekspresowy" Jeśli śledziłeś mój temat, owszem na pierwszej stronie wędlina jest wykonana tak jak piszesz.Następne moje wyroby wykonane z dodatkiem 50/50 soł i peklosolil oraz zachowanym procesem produkcji technologicznej. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-525024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 3 Listopada 2016 Czytałem ale chyba mało dokładnie.Przepis ewoluował i na chwilę obecną poza zmianą proporcji mięs zawiera także peklowanie mięsa (solą/peklo jak kto tam sobie uważa) przed mieleniem oraz osadzanie przed wędzeniem? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-525038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boher Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Halusia robiłaś już tą kiełbaskę z tego wsadu. 3 kg wp I czyli ( szynka ) Fi 10- 1 kg klasa I wołowe b/z kości chude , nieścięgniste- 2 kg podgarla Fi 6 Jak tak to napisz jaka wyszła. Cytuj Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Halusia robiłaś już tą kiełbaskę z tego wsadu. Z tego przepisu nie robiłam... ale ostatnio wędlinę która na smakuje to skład mięsa wp I czyli 3 kg polędwicę i 2 kg boczku .Jeśli będziesz zainteresowany to podam Ci przepis, Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Halusia robiłaś już tą kiełbaskę z tego wsadu. Z tego przepisu nie robiłam... ale ostatnio wędlinę która na smakuje to skład mięsa wp I czyli 3 kg polędwicę i 2 kg boczku .Jeśli będziesz zainteresowany to podam Ci przepis, ja tez chce przepis.dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 16 Grudnia 2016 HAlusia podaj jak mozesz u mnie latwiej o poledwice niz szynke ...boczek tez dostepny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Halusia nie daj się prosić , wszyscy chcieliby skosztować . Proszę ???????? Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Podaję przepis na wędlinę , SUROWIEC -3 kg wp I ( polędwica) - kroimy 1,5-2,5 cm-2 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól i sól 50/50 18 g/kg-pieprz czarny mielony 3 g/kg-czosnek 3 g/kg-gorczyca ziarno 4g/kg w całości-woda 400 ml-jelita wieprzowe kaliber 26-28 WYKONANIEMięso peklujemy osobno 48 godz. Polędwica pokrojona 2 kostkę na 1,5 - 2 cm. Boczek również kroimy w nieduże kawałki.Po peklowaniu boczek mielimy na sitku fi 10 . Oba mięsa wkładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy do kleistości.Napełniamy jelita i wieszamy na kije w temp pokojowej na 2-3 godziny . Do wygrzanej wędzarni kiełbasa wędruje do komory do osuszenia.Wędzimy do uzyskania koloru w temp 50-55 stopni. Parzymy , woda 72-75 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.... ewentualnie podpiekamy w wędzarni w temp 80-90 stopni/ Smacznego Edytowane 16 Grudnia 2016 przez chudziak Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Dziękujemy . ???????????? Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Dziekuje piknie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boher Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Dzięki za przepis mam jeszcze pytanie czy woda ma być zimna czy ciepła w poprzednim przepisie dawałaś 200 ml. ciepłej i jeszcze czy ta kiełbaska się nie rozpada bo nie widzę tam wp III ani wołowiny co jest klejem w tej kiełbasie. Cytuj Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Dzięki za przepis mam jeszcze pytanie czy woda ma być zimna czy ciepła w poprzednim przepisie dawałaś 200 ml W tym przepisie woda musi być zimna. Kiełbasa super smakuje po podsuszeniu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 16 Grudnia 2016 -gorczyca ziarno 40 g w całości 40g/kg Pozdrawiam Halinko Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Gdzieś czytałam ,ze kiełbasa krucha staje się dzięki dodatkowi gorącej wody... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 16 Grudnia 2016 @halusia@, dnia 16 Gru 2016 - 16:32, napisał: -gorczyca ziarno 40 g w całości 40g/kg Ups ...powinno być 4g/kg, oczywiście można dać mnie.Proszę Moderatora o naniesienia poprawy. Gdzieś czytałam ,ze kiełbasa krucha staje się dzięki dodatkowi gorącej wody...Zgadza się ale ja nie napisałam że to jest krucha, zaproponowałam przepis na inną smaczną wędlinę. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Ups ...powinno być 4g/kg, oczywiście można dać mnie.To Ci powiem Halusiu, że kiełbasa z Twoim udziałem w środku, była by hiciorem jakich mało. Jednak za to piątki ci nie przybiję. -peklosól i sól 50/50 18 g/kg Dziwię się że tak doświadczona osoba, poleca zaniżanie peklosoli. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Proszę Moderatora o naniesienia poprawy. Zrobione . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Podaję przepis na wędlinę , SUROWIEC -3 kg wp I ( polędwica) - kroimy 1,5-2,5 cm-2 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól i sól 50/50 18 g/kg-pieprz czarny mielony 3 g/kg-czosnek 3 g/kg-gorczyca ziarno 4g/kg w całości-woda 400 ml-jelita wieprzowe kaliber 26-28 WYKONANIEMięso peklujemy osobno 48 godz. Polędwica pokrojona 2 kostkę na 1,5 - 2 cm. Boczek również kroimy w nieduże kawałki.Po peklowaniu boczek mielimy na sitku fi 10 . Oba mięsa wkładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy do kleistości.Napełniamy jelita i wieszamy na kije w temp pokojowej na 2-3 godziny . Do wygrzanej wędzarni kiełbasa wędruje do komory do osuszenia.Wędzimy do uzyskania koloru w temp 50-55 stopni. Parzymy , woda 72-75 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.... ewentualnie podpiekamy w wędzarni w temp 80-90 stopni/ Smacznego mamy 5 kilo miesa.to ile tych przypraw dac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) mamy 5 kilo miesa.to ile tych przypraw dac? Tak jak w przepisie, co do gorczycy już została naniesiona poprawa. '@halusia@', dnia 16 Gru 2016 - 16:32, napisał: -peklosól i sól 50/50 18 g/kg Dziwię się że tak doświadczona osoba, poleca zaniżanie peklosoli. A niby dlaczego.... od lat tak robię i nigdy nie wyrzuciłam kawałek wędliny . Uważam że nie jest niezgodne z procesem technologi wyrobu wędlin. Do wędliny białej używam samą sól kamienną... to w/g Ciebie też zle??.Poza tym jeśli ktoś będzie chciał użyć 100% peklosoli tak zrobi. Ja podałam swój przepis tak jak robię ja.A TY drogi Mireczku jako starty weteran podawałeś przepis '' łyżeczkowy'' ... to nie wypadało wprowadzać w błąd nowicjuszy... prawda... ??? Edytowane 17 Grudnia 2016 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Miro- to przepis Halusi -Ona robi tak i może nie polemizujmy, że masz to robić tak a tak bo tak. Podaj proszę swój przepis i napisz ja robie Tak - a każdemu wolno experymentować . Popatrz na świetny (moim zdaniem) opiso-przepis kiełbasy El Gregora myślę że powinien być na stronie głównej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Wklejam również tutaj by załagodzić spór . Proponuje dokładnie przeczytać i jeszcze raz to przeliczyć bo może ja się mylę. Miro- stężenie azotynu na poziomie 0.003 - 0,005% zapewnia uzyskanieprawidłowego koloru . Ponadto 0,005 % zapewnia w minimalnym stopniu działanie bakteriostatyczne.Przetłumaczając to na gramy to 0.005% to 50 mg.50mg jest w 10g peklosoli. Dawka 20g peklosoli zawiera 100mg azotynu . Z tych wyliczeń wynika ze mieszanka soli i peklosoli w proporcji 1 do 1 użyta w ilości 20g na 1 kg mięsa spełnia swoje zadanie .http://wedlinydomowe...klowanie-miesa/ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Wklejam również tutaj by załagodzić spór . Proponuje dokładnie przeczytać i jeszcze raz to przeliczyć bo może ja się mylę. W takim razie DZIADKU proszę mi napisać wprost czy mój sposób peklowania jest prawidłowy i nie zagraża naszemu zdrowiu, przepraszam ale na tych wyliczeniach się nie znam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Przecież Halinko napisał ... Jak dajesz troszkę mniej niż 20g na kg stosuj 60/40 tak dla "spokojnosti" Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.