Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 303
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

wg przepisu mięso nie jest peklowane i nie ma też osadzania kiełbasy ? Taki wyrób "ekspresowy"

 

Jeśli śledziłeś mój temat, owszem na pierwszej stronie wędlina jest wykonana tak jak piszesz.

Następne moje wyroby wykonane z dodatkiem 50/50 soł i peklosolil oraz zachowanym procesem   produkcji  technologicznej.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-525024
Udostępnij na innych stronach

Czytałem ale chyba mało dokładnie.

Przepis ewoluował i na chwilę obecną poza zmianą proporcji mięs zawiera także peklowanie mięsa (solą/peklo jak kto tam sobie uważa) przed mieleniem oraz osadzanie przed wędzeniem?

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-525038
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Halusia robiłaś już tą kiełbaskę z tego wsadu.

 

  3 kg wp I czyli ( szynka ) Fi 10

- 1 kg klasa I wołowe b/z kości  chude , nieścięgniste

- 2 kg podgarla  Fi 6

 

Jak tak to napisz jaka wyszła.

Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531206
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia robiłaś już tą kiełbaskę z tego wsadu.

 

Z tego przepisu nie robiłam... ale ostatnio wędlinę która na smakuje to skład mięsa wp I czyli 3 kg polędwicę i 2 kg boczku .

Jeśli będziesz zainteresowany to podam Ci przepis, :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531365
Udostępnij na innych stronach

 

Halusia robiłaś już tą kiełbaskę z tego wsadu.

 

Z tego przepisu nie robiłam... ale ostatnio wędlinę która na smakuje to skład mięsa wp I czyli 3 kg polędwicę i 2 kg boczku .

Jeśli będziesz zainteresowany to podam Ci przepis, :)

 

ja tez chce przepis.dziekuje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531404
Udostępnij na innych stronach

HAlusia podaj jak mozesz u mnie latwiej o poledwice niz szynke ...boczek tez dostepny  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531428
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis na wędlinę ,

 

SUROWIEC
 
-3 kg wp I ( polędwica) - kroimy  1,5-2,5 cm
-2 kg boczku mielona sitko 10 mm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól i  sól 50/50  18 g/kg
-pieprz czarny mielony 3 g/kg
-czosnek 3 g/kg
-gorczyca ziarno 4g/kg w całości
-woda 400 ml
-jelita wieprzowe kaliber 26-28
 
WYKONANIE
Mięso peklujemy osobno 48 godz. Polędwica pokrojona 2 kostkę na 1,5 - 2 cm. Boczek również kroimy w nieduże kawałki.
Po peklowaniu boczek mielimy na sitku fi 10 . Oba mięsa wkładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy do kleistości.
Napełniamy jelita i wieszamy na kije  w temp pokojowej na 2-3 godziny . Do wygrzanej wędzarni kiełbasa wędruje do komory do  osuszenia.
Wędzimy do uzyskania koloru w temp 50-55 stopni. Parzymy , woda 72-75 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.... ewentualnie podpiekamy w wędzarni w temp 80-90 stopni/
 
Smacznego :)

post-43626-0-98893100-1481902291.jpg

Edytowane przez chudziak

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531531
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis mam jeszcze pytanie czy woda ma być zimna czy ciepła w poprzednim przepisie dawałaś 200 ml. ciepłej i jeszcze czy ta kiełbaska się nie rozpada bo nie widzę tam  wp III ani wołowiny co jest klejem w tej kiełbasie.

Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531538
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki za przepis mam jeszcze pytanie czy woda ma być zimna czy ciepła w poprzednim przepisie dawałaś 200 ml

W tym przepisie woda musi być zimna. Kiełbasa super smakuje po podsuszeniu :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531584
Udostępnij na innych stronach

 

 

-gorczyca ziarno 40 g w całości

 

 

 

 40g/kg :rolleyes: 

 

 

Pozdrawiam Halinko

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531600
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 16 Gru 2016 - 16:32, napisał: -gorczyca ziarno 40 g w całości 40g/kg :rolleyes:

 

Ups   :facepalm: ...powinno być 4g/kg, oczywiście można dać mnie.

Proszę Moderatora o naniesienia poprawy. :)


Gdzieś czytałam ,ze kiełbasa krucha staje się dzięki dodatkowi gorącej wody...

Zgadza się ale ja nie napisałam że to jest krucha, zaproponowałam przepis na inną smaczną wędlinę. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531606
Udostępnij na innych stronach

Ups   ...powinno być 4g/kg, oczywiście można dać mnie.

To Ci powiem Halusiu, że kiełbasa z Twoim udziałem w środku, była by hiciorem jakich mało.  :thumbsup:

 

Jednak za to piątki ci nie przybiję.  :mellow:

 

 

-peklosól i  sól 50/50  18 g/kg

 

Dziwię się że tak doświadczona osoba, poleca zaniżanie peklosoli.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531611
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proszę Moderatora o naniesienia poprawy. :)

Zrobione .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531616
Udostępnij na innych stronach

 

Podaję przepis na wędlinę ,

 

SUROWIEC
 
-3 kg wp I ( polędwica) - kroimy  1,5-2,5 cm
-2 kg boczku mielona sitko 10 mm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól i  sól 50/50  18 g/kg
-pieprz czarny mielony 3 g/kg
-czosnek 3 g/kg
-gorczyca ziarno 4g/kg w całości
-woda 400 ml
-jelita wieprzowe kaliber 26-28
 
WYKONANIE
Mięso peklujemy osobno 48 godz. Polędwica pokrojona 2 kostkę na 1,5 - 2 cm. Boczek również kroimy w nieduże kawałki.
Po peklowaniu boczek mielimy na sitku fi 10 . Oba mięsa wkładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy do kleistości.
Napełniamy jelita i wieszamy na kije  w temp pokojowej na 2-3 godziny . Do wygrzanej wędzarni kiełbasa wędruje do komory do  osuszenia.
Wędzimy do uzyskania koloru w temp 50-55 stopni. Parzymy , woda 72-75 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.... ewentualnie podpiekamy w wędzarni w temp 80-90 stopni/
 
Smacznego :)

 

mamy 5 kilo miesa.to ile tych przypraw dac?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531624
Udostępnij na innych stronach

mamy 5 kilo miesa.to ile tych przypraw dac?

 

Tak jak w przepisie, co do gorczycy już została naniesiona poprawa. :)

 

 

'@halusia@', dnia 16 Gru 2016 - 16:32, napisał: -peklosól i sól 50/50 18 g/kg Dziwię się że tak doświadczona osoba, poleca zaniżanie peklosoli.

 

A niby dlaczego.... od lat tak robię i nigdy nie wyrzuciłam kawałek wędliny . Uważam że nie jest niezgodne z procesem technologi wyrobu wędlin. Do wędliny białej używam samą sól kamienną... to w/g Ciebie też zle??.Poza tym jeśli ktoś będzie chciał użyć 100% peklosoli tak zrobi. Ja podałam swój przepis tak jak robię ja.

A TY drogi Mireczku jako starty weteran podawałeś przepis '' łyżeczkowy'' ... to nie wypadało wprowadzać w błąd nowicjuszy... prawda... ???

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531628
Udostępnij na innych stronach

Miro- to przepis Halusi :clap: -Ona robi tak i może nie polemizujmy, że masz to robić tak a tak bo tak. Podaj proszę swój przepis i napisz ja robie Tak - a każdemu wolno experymentować . Popatrz na świetny (moim zdaniem) opiso-przepis kiełbasy El Gregora ;)  :thumbsup: myślę :angel:  że powinien być na stronie głównej :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531632
Udostępnij na innych stronach

Wklejam również tutaj  by załagodzić spór . Proponuje dokładnie przeczytać i jeszcze raz to przeliczyć bo może ja się mylę.

 

Miro- stężenie azotynu na poziomie 0.003 - 0,005%  zapewnia uzyskanie

prawidłowego koloru . Ponadto 0,005 %  zapewnia w minimalnym stopniu działanie bakteriostatyczne.Przetłumaczając to na gramy  to 0.005% to 50 mg.

50mg jest w 10g  peklosoli. Dawka 20g peklosoli zawiera 100mg azotynu . Z tych wyliczeń wynika ze mieszanka soli i peklosoli w proporcji  1 do 1 użyta w ilości 20g na 1 kg mięsa spełnia swoje zadanie .

http://wedlinydomowe...klowanie-miesa/

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531732
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wklejam również tutaj by załagodzić spór . Proponuje dokładnie przeczytać i jeszcze raz to przeliczyć bo może ja się mylę.

 

W takim razie DZIADKU proszę mi napisać wprost czy mój sposób peklowania jest prawidłowy i nie zagraża naszemu zdrowiu, przepraszam ale na tych wyliczeniach się nie znam :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531742
Udostępnij na innych stronach

Przecież Halinko napisał ... ;)

Jak dajesz troszkę mniej niż 20g na kg stosuj 60/40 tak dla "spokojnosti" ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/11/#findComment-531743
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.