Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Halusiu ..nic dodać nic ująć . Jak zawsze prima sort!

 

Dziękuję Małgosiu  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-616417
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 191
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

to chyba jeszcze nie na Święta
 

 

To taki przedbieg przed świętami  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-616456
Udostępnij na innych stronach

 

 

To taki przedbieg przed świętami
 

Przecudnej piękności są Twoje wyroby Halinko, :clap:  od patrzenia dostałem ssania w żołądku :D

A jeżeli to jest przedświąteczny przedbieg to jakie piękne i smakowite będą na święta!? :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-616494
Udostępnij na innych stronach

Przecudnej piękności są Twoje wyroby Halinko,

 Dziękuję Witku :)

 

 Zgodnie z obietnicą , wrzucam przepis. W zasadzie kiełbasa  po części z  pozyskanego mięsa na kiełbasę Krakowską

.

 

Skład :

- 1 kg wpI (z łopatki) ________ sitko fi 10

- 0,80 kg wp II ( z łopatki)__________ sitko fi 8

- 0.90 kg wp I ( polędwica)________sitko fi 10

- 0,60 kg wp III __________sitko fi 4

 

Ponadto:

 

Jelita wieprzowe kaliber 26/28

 

Mięso po klasyfikacji peklowane 48 godzin.

 

Przyprawy:

 

- 3g/kg pieprz

- 3g/kg gorczyca

- 3 g/kg czosnek

- 300 ml wody

 

Wykonanie:

 

 

Mielimy mięso na wyżej podanych sitkach. Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy .

Gotowy farsz nadziewamy w jelita .

 

Osadzanie i częściowe ususzanie w temp. pokojowej 3-4 godziny

Dalsze osuszanie w nagrzanej wędzarni, po czym wędzimy do uzyskania odpowiedniego koloru w temp 50-55 stopni.

I końcowy etap to obróbka termiczna czyli w moim przypadku  parzenie w temp.72-75stopniedo uzyskania 68 stopni w środku, lub podpiekamy w wędzarni w temp 80-90 stopni.

 

 

 

Wędliny już podeschły, więc jest i przekrój .

 

post-43626-0-44232300-1544560751_thumb.jpgpost-43626-0-74172200-1544560777_thumb.jpg

 

post-43626-0-82097200-1544560806_thumb.jpgpost-43626-0-39795700-1544560821_thumb.jpgpost-43626-0-29027100-1544560842_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-616752
Udostępnij na innych stronach

Adoptuj mnie Halinko! :clap:

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-616755
Udostępnij na innych stronach

 

 

doptuj mnie Halinko!

 

Nie wiem co na to Danusia, ale '' biere '' Cię Papcio  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-616757
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że zrozumie ;)

Piękne wyroby :thumbsup::clap:

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-616759
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze wędzenie  :)

post-43626-0-15310100-1544885627_thumb.jpgpost-43626-0-00172200-1544885644_thumb.jpg

 

Kiełbasa myśliwska. 

Korzystałam z tego przepisu https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/3-kielbasa-mysliwska-pieczona-sucha

post-43626-0-77091900-1544885863_thumb.jpg

 

Dzisiaj wygląda tak.

 

post-43626-0-89731100-1544885890_thumb.jpgpost-43626-0-06091200-1544885908_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-617311
Udostępnij na innych stronach

Halusia czym pomalowałaś boczki, bo wyglądają prawie jak prawdziwe. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-617313
Udostępnij na innych stronach

Śliczne wyroby, boczek jak malowany. Kiełbasy wyglądają bardzo apetycznie.

Musze przyznać że do Halusi mam taki jakby "sentyment". Pierwszym wyrobem jaki zrobiłem z receptur z tego Forum był przepis na jej kiełbasę.

Trochę więc dzięki Tobie w to coraz głębiej wsiąkam.  :D

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-617320
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia czym pomalowałaś boczki, bo wyglądają prawie jak prawdziwe.

 

Jarku, taki kolorek daję buk i olcha ( zrębki)  :)

 

 

Śliczne wyroby, boczek jak malowany. Kiełbasy wyglądają bardzo apetycznie.

 

Wojtas, myśliwską robiłam po raz pierwszy. Zastanawiam się dlaczego dopiero teraz.

Kiełbasa  smakuje wybornie, polecam. 

Starałam się robić pęka wymiarowe 20 cm, ale następnym razem muszę się bardziej  przyłożyć  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-617321
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj wygląda tak.

To po drugim wędzeniu? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-617324
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 15 Gru 2018 - 16:00, napisał: Dzisiaj wygląda tak. To po drugim wędzeniu?

 

Nie, wisiała w kuchni przy zakręconych kaloryferach od wczoraj.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-617337
Udostępnij na innych stronach

Halusia ładne boczusie. Też wędzę zrębkami bukowo-olchowymi, czasem dołożę trochę zrębek czereśni lub pociętych i wysuszonych gałązek czarnej porzeczki.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-617474
Udostępnij na innych stronach

Halusia - co tu duzo mowic.... wspaniale na tyle ze az z ekranu zapach bije!  :clap:  :clap:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-617492
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia ładne boczusie.

 

 

Halusia - co tu duzo mowic.... wspaniale na tyle ze az z ekranu zapach bije!

 

Dziękuje  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7041-w%C4%99dzonki-halusi/page/7/#findComment-617502
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.