Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W Wawie też namierzyłem 2 sklepy firmowe Dziadkowej masarni muszę zadzwonić czy mają w sprzedaży gnaty i trzeba będzie podjechać zobaczyć jakie . Mam nadzieję że u nas nie sprzedają takich już po ,, Dziadku ,, - bo to już tylko ,, psu polizać :tongue:
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-267870
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 227
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zaliczyłem z gnatów klopsy w sosie pomidorowym i gulasz z sosem również pomidorowym . Dokupiłem tłuszczu po 2,90 zł/kg bo by były gołąbki za ścisłe . Babci się podobało otwarła słoik z gołąbkami i miała drugie danie gotowca . prosiła by zrobić również gołąbki w sosie koperkowym .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268267
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, wojna idzie? :rolleyes:

 

:lol:

 

przyznam że i ja nabieram odwagi na domowe dania w słoikach na dłuższe przechowywanie... - jest to niewątpliwa wygoda gdy nie mając czasu idzie się do spiżarni i wyciaga gotowca....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268283
Udostępnij na innych stronach

Robimy tak od wielu lat szczególnie na wyjazdy . Gotowe mięsko gotuje przez 3 dni po 1 godzinie i pozostawiam cały czas bez lodówki . Gotowiec później też na wyjazdach stoi bez lodówki .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268289
Udostępnij na innych stronach

Babci się podobało otwarła słoik z gołąbkami i miała drugie danie gotowca . prosiła by zrobić również gołąbki w sosie koperkowym

DZIADKU... ale Babcia ma z Tobą dobrze :smile: ... szkoda że ja tak nie mam :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268290
Udostępnij na innych stronach

Takiego drugiego Dziadka już nie ma - no może mój teść bo robił to samo - ale zajęty przez jego babcię .

Teraz już takich nie produkują , musiał by Dziadek się dać sklonować .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268435
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Miałem smaka na salceson i wczoraj zrobiłem. Salceson biały -na bazie włoskiego wzbogacony o ozorki wp. i serca wp., bez mięsa wołowego

 

Dziadku - planuję zrobić pierwszy w swoim życiu salceson. Wcześniej taki salceson widziałem robiony w dzieciństwie przy świniobiciu.

Czy możesz podać proporcje ile jakiego surowca trzeba na taki salceson? planuję zrobić około 4-5 kilo salcesonu. Ma być naczosnkowany i nakminkowany.:)

 

Podobnie z kaszanką - recepturę tej wyczytałem w Twojej akademii. Pytanie czy ten przepis to ta kaszanka którą pamiętam z czasów dzieciństwa - robiona w grubym flaku, doprawiona i taka twarda że kroi się na talerz jak salceson. Tu kupiłem specjalnie grubsze jelita proste aby zrobić takie batony. Podobnie jak salcesonu chcę zrobić 4-5 kilo.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-276279
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zakupiłem 11,13 kg mięsa które kosztowało mnie 86,54 z tego zrobiłem kiełbasę dziadka, mięsa przeznaczyłem na nią 4,60 kg średnio 10zł/kg . Zostało 6,53 kg mięsa z połowy tego zrobiłem k. mortadelę z reszty konserwę mortadelową . Koszt kg wsadu 6,00 zł . Ogólnie koszt mięsa wyniósł mnie ok 7,75 zł /kg

W tym było I wp. - 2,023, - II wp. - 0.992 kg, Wp kl III - 6,26kg, Tłuszcz drobny -1,885 kg. Najdroższe mięso to szynka b/k/sk/tl po 12,45/kg z tego uzyskałem I i II wp.

I cała łamigłówka .

I efekty

Do mortadeli użyłem po raz pierwszy przyprawy barwiącej i jest taka różowata

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279167
Udostępnij na innych stronach

Niedoskonałości biorą się z nadziewania maszynką która ma za duży luz między ślimakiem a gardzielą. Przyprawą która działa również jako barwnik jest papryka słodka mielona - patrz 16- tka- serdelowa cielęca. Co do mięsa zrobić coś z niczego to jest sztuka do tego dobrego i taniego .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279173
Udostępnij na innych stronach

Do mortadeli użyłem po raz pierwszy przyprawy barwiącej i jest taka różowata

Nie używamy.Warto było?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279174
Udostępnij na innych stronach

A przecież napisałem jasno Przyprawy a nie barwnika .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279176
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy a nie barwnika .

Ja rozumiem, ale czy to aż tak potrzebne.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279178
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem 11,13 kg mięsa które kosztowało mnie 86,54 z tego zrobiłem kiełbasę dziadka, mięsa przeznaczyłem na nią 4,60 kg średnio 10zł/kg . Zostało 6,53 kg mięsa z połowy tego zrobiłem k. mortadelę z reszty konserwę mortadelową . Koszt kg wsadu 6,00 zł . Ogólnie koszt mięsa wyniósł mnie ok 7,75 zł /kg

W tym było I wp. - 2,023, - II wp. - 0.992 kg, Wp kl III - 6,26kg, Tłuszcz drobny -1,885 kg. Najdroższe mięso to szynka b/k/sk/tl po 12,45/kg z tego uzyskałem I i II wp.

I cała łamigłówka .

I efekty

Obrazek

Obrazek

Do mortadeli użyłem po raz pierwszy przyprawy barwiącej i jest taka różowata

A jednak można poniżej 9zł zrobić coś dobrego! :clap:

Pomysł z barwieniem czerwoną mieloną papryką uważam za doskonały! :clap:

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279183
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko że Wp kl III to mięso uzyskane z wykrawania mięsa z kości schabowych. wychodzi po 6,30 -6,60zł/ kg. Mięso to jest o bardzo dobrych walorach smakowych jak również wiążących .Dodany tłuszcz to tłuszcz miękki przeważnie pachwinowy za 2,90 zł /kg nie ma wyboru. Mortadela bez żadnych wycieków tłuszczu i galarety . Podejrzewam że jak bym użył sadła to też by się udała .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279201
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem 11,13 kg mięsa które kosztowało mnie 86,54

tak sformułowana wypowiedź jest myląca - nie kupiłeś DZIADKU mięsa tylko "surowiec" a to jest subtelna różnica bo jak widzisz niektórzy nie potrafią tego rozróżnić i klaskają jak klakierzy....

zrobić coś z niczego to jest sztuka do tego dobrego i taniego .

czyżby? oczywiście kiedy jest tak jak to rozpisałeś to rozumiem, ale czy mamy patrzeć tylko na cenę? nie zastanowić się dlaczego mamy przed sobą tanie mięso? ktoś może po przeczytaniu powyższych postów stwierdzić że za wszelką cene musi kupić jak najtaniej - być może nawet padlinę :rolleyes:

 

Dodany tłuszcz to tłuszcz miękki ...

po przygotowaniach wędzonek świątecznych z "resztek" zrobiłem kiełbaski parówkowopodobne... - tłuszczu którego było całkiem sporo dodałem z wykrawania szynek! bałem się o podcieki jednak kiełbaski wyszły nader wyśmienite - podejrzewam nawet, że dzięki "delikatności" tego tłuszczu kiełbaski zyskały na konsystencji
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279205
Udostępnij na innych stronach

Wp kl III to mięso uzyskane z wykrawania mięsa z kości schabowych. wychodzi po 6,30 -6,60zł/ kg. Mięso to jest o bardzo dobrych walorach smakowych jak również wiążących

Z takiego mięsa zrobiłam jakiś czas temu parówki. Dodałam mięso z golonek ale niezbyt wiele. Niestety, parówki (po raz pierwszy) się nie udały. Tylko, że ja nie dodaję ani mleka ani żadnych kasz do parówek.

Podciek wystąpił już w czasie wędzenia. Podczas parzenia męso w środku skurczyło się i "utopiło" w soku/tłuszczu (?). Poszło do bigosu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279207
Udostępnij na innych stronach

Mięso z kości schabowych ogólnie można podzielić na dwie klasy .Te bardzo dobre wp. to z połowy kości schabowych od strony biodrówki wp kl III. Druga połowa kości schabowych od strony karku to już nie jest to bo to raczej z nich to wp kl II. A wydaje się że kości to kości ale trzeba wiedzieć od której strony zacząć .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279210
Udostępnij na innych stronach

Kalkulacja cenowa mojej ostatniej kiełbasy

 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279431
Udostępnij na innych stronach

:lol: Witam pięknie i to jest to czytałem z uwagą posty na temat tanich nazwijmy to kiełbas czy też parówek moim zdaniem i według moich kalkulacji żeby otrzymać dobrej jakości produkt finalny trzeba zainwestować i już,kalkulacja przedstawiona przez Dziadka pokazuje rzeczywiste koszty produkcji oczywiście można i taniej ,ale jak to się ma do jakości ,ze o normach nie wspomnę.Pozdrawiam Cię Dziadku no i z uwagą będę śledził Twoje posty :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279505
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrobiłem trochę co nieco - konserwę

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-280951
Udostępnij na innych stronach

Grubo... Zdradzisz przepis? Chyba dzisiaj nie zasnę... Ślinianki zaczęły dziki taniec.
jeśli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć http://jarekstryszawa.w.interia.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-280958
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Zrobiłem sobie boczek i szynkę prasowaną .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-289643
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem sobie boczek i szynkę prasowaną

no i bardzo dobrze, dziadkom się też należy :!:

:clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-289646
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.