Mirekr134a Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 12 Lutego 2013 W Wawie też namierzyłem 2 sklepy firmowe Dziadkowej masarni muszę zadzwonić czy mają w sprzedaży gnaty i trzeba będzie podjechać zobaczyć jakie . Mam nadzieję że u nas nie sprzedają takich już po ,, Dziadku ,, - bo to już tylko ,, psu polizać :tongue: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-267870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zaliczyłem z gnatów klopsy w sosie pomidorowym i gulasz z sosem również pomidorowym . Dokupiłem tłuszczu po 2,90 zł/kg bo by były gołąbki za ścisłe . Babci się podobało otwarła słoik z gołąbkami i miała drugie danie gotowca . prosiła by zrobić również gołąbki w sosie koperkowym . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 14 Lutego 2013 DZIADKU, wojna idzie? :rolleyes: :lol: przyznam że i ja nabieram odwagi na domowe dania w słoikach na dłuższe przechowywanie... - jest to niewątpliwa wygoda gdy nie mając czasu idzie się do spiżarni i wyciaga gotowca.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 14 Lutego 2013 Robimy tak od wielu lat szczególnie na wyjazdy . Gotowe mięsko gotuje przez 3 dni po 1 godzinie i pozostawiam cały czas bez lodówki . Gotowiec później też na wyjazdach stoi bez lodówki . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 14 Lutego 2013 Babci się podobało otwarła słoik z gołąbkami i miała drugie danie gotowca . prosiła by zrobić również gołąbki w sosie koperkowym DZIADKU... ale Babcia ma z Tobą dobrze :smile: ... szkoda że ja tak nie mam :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 15 Lutego 2013 Takiego drugiego Dziadka już nie ma - no może mój teść bo robił to samo - ale zajęty przez jego babcię . Teraz już takich nie produkują , musiał by Dziadek się dać sklonować . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 15 Lutego 2013 Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-268443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 21 Marca 2013 Miałem smaka na salceson i wczoraj zrobiłem. Salceson biały -na bazie włoskiego wzbogacony o ozorki wp. i serca wp., bez mięsa wołowego Dziadku - planuję zrobić pierwszy w swoim życiu salceson. Wcześniej taki salceson widziałem robiony w dzieciństwie przy świniobiciu.Czy możesz podać proporcje ile jakiego surowca trzeba na taki salceson? planuję zrobić około 4-5 kilo salcesonu. Ma być naczosnkowany i nakminkowany. Podobnie z kaszanką - recepturę tej wyczytałem w Twojej akademii. Pytanie czy ten przepis to ta kaszanka którą pamiętam z czasów dzieciństwa - robiona w grubym flaku, doprawiona i taka twarda że kroi się na talerz jak salceson. Tu kupiłem specjalnie grubsze jelita proste aby zrobić takie batony. Podobnie jak salcesonu chcę zrobić 4-5 kilo. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-276279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zakupiłem 11,13 kg mięsa które kosztowało mnie 86,54 z tego zrobiłem kiełbasę dziadka, mięsa przeznaczyłem na nią 4,60 kg średnio 10zł/kg . Zostało 6,53 kg mięsa z połowy tego zrobiłem k. mortadelę z reszty konserwę mortadelową . Koszt kg wsadu 6,00 zł . Ogólnie koszt mięsa wyniósł mnie ok 7,75 zł /kg W tym było I wp. - 2,023, - II wp. - 0.992 kg, Wp kl III - 6,26kg, Tłuszcz drobny -1,885 kg. Najdroższe mięso to szynka b/k/sk/tl po 12,45/kg z tego uzyskałem I i II wp. I cała łamigłówka . I efekty Do mortadeli użyłem po raz pierwszy przyprawy barwiącej i jest taka różowata Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Niedoskonałości biorą się z nadziewania maszynką która ma za duży luz między ślimakiem a gardzielą. Przyprawą która działa również jako barwnik jest papryka słodka mielona - patrz 16- tka- serdelowa cielęca. Co do mięsa zrobić coś z niczego to jest sztuka do tego dobrego i taniego . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Do mortadeli użyłem po raz pierwszy przyprawy barwiącej i jest taka różowata Nie używamy.Warto było? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 A przecież napisałem jasno Przyprawy a nie barwnika . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Przyprawy a nie barwnika . Ja rozumiem, ale czy to aż tak potrzebne.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zakupiłem 11,13 kg mięsa które kosztowało mnie 86,54 z tego zrobiłem kiełbasę dziadka, mięsa przeznaczyłem na nią 4,60 kg średnio 10zł/kg . Zostało 6,53 kg mięsa z połowy tego zrobiłem k. mortadelę z reszty konserwę mortadelową . Koszt kg wsadu 6,00 zł . Ogólnie koszt mięsa wyniósł mnie ok 7,75 zł /kg W tym było I wp. - 2,023, - II wp. - 0.992 kg, Wp kl III - 6,26kg, Tłuszcz drobny -1,885 kg. Najdroższe mięso to szynka b/k/sk/tl po 12,45/kg z tego uzyskałem I i II wp. I cała łamigłówka . I efekty Obrazek Obrazek Do mortadeli użyłem po raz pierwszy przyprawy barwiącej i jest taka różowata A jednak można poniżej 9zł zrobić coś dobrego! :clap: Pomysł z barwieniem czerwoną mieloną papryką uważam za doskonały! :clap: Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Dodam tylko że Wp kl III to mięso uzyskane z wykrawania mięsa z kości schabowych. wychodzi po 6,30 -6,60zł/ kg. Mięso to jest o bardzo dobrych walorach smakowych jak również wiążących .Dodany tłuszcz to tłuszcz miękki przeważnie pachwinowy za 2,90 zł /kg nie ma wyboru. Mortadela bez żadnych wycieków tłuszczu i galarety . Podejrzewam że jak bym użył sadła to też by się udała . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zakupiłem 11,13 kg mięsa które kosztowało mnie 86,54tak sformułowana wypowiedź jest myląca - nie kupiłeś DZIADKU mięsa tylko "surowiec" a to jest subtelna różnica bo jak widzisz niektórzy nie potrafią tego rozróżnić i klaskają jak klakierzy....zrobić coś z niczego to jest sztuka do tego dobrego i taniego .czyżby? oczywiście kiedy jest tak jak to rozpisałeś to rozumiem, ale czy mamy patrzeć tylko na cenę? nie zastanowić się dlaczego mamy przed sobą tanie mięso? ktoś może po przeczytaniu powyższych postów stwierdzić że za wszelką cene musi kupić jak najtaniej - być może nawet padlinę :rolleyes: Dodany tłuszcz to tłuszcz miękki ...po przygotowaniach wędzonek świątecznych z "resztek" zrobiłem kiełbaski parówkowopodobne... - tłuszczu którego było całkiem sporo dodałem z wykrawania szynek! bałem się o podcieki jednak kiełbaski wyszły nader wyśmienite - podejrzewam nawet, że dzięki "delikatności" tego tłuszczu kiełbaski zyskały na konsystencji Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Wp kl III to mięso uzyskane z wykrawania mięsa z kości schabowych. wychodzi po 6,30 -6,60zł/ kg. Mięso to jest o bardzo dobrych walorach smakowych jak również wiążącychZ takiego mięsa zrobiłam jakiś czas temu parówki. Dodałam mięso z golonek ale niezbyt wiele. Niestety, parówki (po raz pierwszy) się nie udały. Tylko, że ja nie dodaję ani mleka ani żadnych kasz do parówek. Podciek wystąpił już w czasie wędzenia. Podczas parzenia męso w środku skurczyło się i "utopiło" w soku/tłuszczu (?). Poszło do bigosu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Mięso z kości schabowych ogólnie można podzielić na dwie klasy .Te bardzo dobre wp. to z połowy kości schabowych od strony biodrówki wp kl III. Druga połowa kości schabowych od strony karku to już nie jest to bo to raczej z nich to wp kl II. A wydaje się że kości to kości ale trzeba wiedzieć od której strony zacząć . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Kalkulacja cenowa mojej ostatniej kiełbasy Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 :lol: Witam pięknie i to jest to czytałem z uwagą posty na temat tanich nazwijmy to kiełbas czy też parówek moim zdaniem i według moich kalkulacji żeby otrzymać dobrej jakości produkt finalny trzeba zainwestować i już,kalkulacja przedstawiona przez Dziadka pokazuje rzeczywiste koszty produkcji oczywiście można i taniej ,ale jak to się ma do jakości ,ze o normach nie wspomnę.Pozdrawiam Cię Dziadku no i z uwagą będę śledził Twoje posty :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-279505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zrobiłem trochę co nieco - konserwę Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-280951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekstryszawa Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Grubo... Zdradzisz przepis? Chyba dzisiaj nie zasnę... Ślinianki zaczęły dziki taniec. Cytuj jeśli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć http://jarekstryszawa.w.interia.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-280958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zrobiłem sobie boczek i szynkę prasowaną . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-289643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zrobiłem sobie boczek i szynkę prasowanąno i bardzo dobrze, dziadkom się też należy :!: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-289646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 22 Czerwca 2013 ZrobiłemDZIADKU popełniłeś :wink: jeden błąd - za mało tłuczkiem i się rozwarstwia :grin: Tylko do tego się mogę doczepić . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/7/#findComment-289648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.