Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zięć mnie prosił by zrobić dla niego podgardle prasowane ,ale takie by kroiło się jak masło.  Kupiłem podgardle w cenie 7,90 zł/kg. Po obróbce uzyskałem :

1.Skórki - 11,48%  2. Gruczoły , ,mięso krwawe a więc wp kl IV - 20,40%   3. Mięso z tłuszczem -68, 32% - to jest wsad na gotowy produkt.  Cena tego obrobionego surowca wyniosła 11,68 zł/kg. W tej cenie mogę dzisiaj kupić mięso z szynki wp .  Peklowanie na sucho 24 godz.-2% peklosoli zmieszanej z przyprawami - czosnek ,pieprz , majeranek ,papryka słodka. Włożone za pomocą przyrządu do wkładania  wędzonek w siatki,  w osłonki poliamidy i włożone w praski . Parzenie  4 godz. w temp. ok 100 st C .  i dalej pozostawione w wodzie bez podgrzewania na 2 godz.. Chłodzenie w zimnej wodzie .  Podgardle prasowane bardzo miękkie przypominające w konsystencji słoninę konserwową ,prawdopodobnie da się rozsmarować na chlebie. Wady widać - dużo galarety i wytopionego tłuszczu . Tak jednym słowem coś za coś .post-39869-0-48816500-1394267191_thumb.jpgpost-39869-0-51984400-1394267215_thumb.jpgpost-39869-0-76618800-1394267236_thumb.jpg

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-339342
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 227
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Osadzanie według przepisów technologicznych w warunkach pomieszczenia nie chłodzonego przy temp. do 30st C może trwać do 2 godzin.

Witam

mam takie hmm techniczne pytanie.

Wędliny, wędzonki itp zawsze robię wieczorem w przeddzień wędzenia. Robię tzn napełniam jelita, osłonki. Na noc wkładam do lodówki - nie na kije tylko układam w jakimś pojemniku. Następnego dnia wywieszam na kije i osadzam  w przewiewnym miejscu około 2 godzin. Pytanie czy robię dobrze? I czy ta noc w lodówce nie wpływa na wyrób?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-345018
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Muszę przejść na dietę . W związku z tym zrobiłem sobie takie coś

Zmielone to jest dwukrotnie przez siatkę 2,5 mm.,dodane trochę bułki . pieprz , sól . posiekana pietruszka . Uformowana masa  w walec, zawinięta w folię celulozową,włożone w siatkę  i parzone w temperaturze 80st C przez 90 min.

post-39869-0-66379100-1421849826_thumb.jpg

Jaki surowiec został użyty.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398518
Udostępnij na innych stronach

Dostałem duże płocie , wyfiletowałem itd

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398523
Udostępnij na innych stronach

Jaki surowiec został użyty

 

Proponuję pokroić w grubsze plasterki i zalać galaretą, ale nie rybną tylko zrobioną z kostki drobiowej.Ja bym do masy jeszcze dodał przyprawę do ryb, surowe jajka i cebulę.

 

 

 

Bardzo ciekawy wyrób. Muszę wypróbować

 

 

To jeszcze spróbuj to.Polecam :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-ryby/?p=158035

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398530
Udostępnij na innych stronach

Tak to wygląda na przekroju post-39869-0-18602800-1421866146_thumb.jpgpost-39869-0-65586600-1421866167_thumb.jpg

Gałka rybna formowana.

A. Skład.

1.Filety z dużych płoci  - 1.0 kg

B. Przyprawy i dodatki .

1 Sól  - 13g

2.Pieprz- 2g

3. Jaja - 2 szt

4. Bułka tarta - 80g - lub 1 bułka

5. Mąka ziemniaczana - 8g

6. Posiekana natka pietruszki - według uznania

6. Folia celulozowa

C. Rozdrobnienie

 Zmielone to jest dwukrotnie przez siatkę 2,5 mm

 D. Wymieszana masa uformowana   w walec, zawinięta w folię celulozową ,włożona w siatkę  

E.   Parzenie w temperaturze 80st C przez 90 min.

Uwagi . Produkt smaczny,  mógł by być trochę słońszy .Konsystencja dość ścisła. Plastry 2.5- 3 mm nie rozpadają się. Następnym razem będę robił w osłonce poliamidowej  dlatego że produkt jest za mokry,  być może były nieszczelności przy stosowaniu foli celulozowej . 

Gałkę możemy kroić na plastry i robić kanapki jak również w galarecie.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398588
Udostępnij na innych stronach

Tak to wygląda na przekroju

No, golonka ani mielonka to nie jest, współczuję DZIADKU diety.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398591
Udostępnij na innych stronach

Pieczeń z mięsa z indyka .post-39869-0-00190100-1422481585_thumb.jpgpost-39869-0-32337400-1422481596_thumb.jpgpost-39869-0-91786400-1422481610_thumb.jpgpost-39869-0-87362300-1422481625_thumb.jpgpost-39869-0-29992300-1422481637_thumb.jpg

 Cena uzyskanego mięsa to 5,20 zł /kg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-400553
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Parówko -parówkowa - zrobiona bez kutra i blendera - dwa razy mielonapost-39869-0-05609200-1465654017_thumb.jpgpost-39869-0-61782100-1465654029_thumb.jpgpost-39869-0-63489900-1465654057_thumb.jpgpost-39869-0-24546500-1465654125_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-501387
Udostępnij na innych stronach

Parówko -parówkowa - zrobiona bez kutra i blendera - dwa razy mielonaattachicon.gifDSCN9018 a.jpgattachicon.gifDSCN9017.JPGattachicon.gifDSCN9021aaaaaa.jpgattachicon.gifDSCN9043a.jpg

Dziadku jesteś bezkonkurencyjny!  :clap:

 

Jak ja blado wypadam w porównaniu do Ciebie. :tongue: 

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-501391
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parówko -parówkowa - zrobiona bez kutra i blendera - dwa razy mielona

Uprzejmie proszę o podanie składu paróweczek z ilością wody i przyprawami..

Z góry dziękuję. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-501399
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dzisiaj zrobiłem taki wyrób wędzony i podpiekany w wędzarni - Pycha . Jak jego nazwać?.post-39869-0-63841500-1474734476_thumb.jpgpost-39869-0-02765700-1474734288_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-518582
Udostępnij na innych stronach

Mnie to przypomina choinkę. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-518584
Udostępnij na innych stronach

 

 

z pomiedzy zeber ?

Też tak jakoś na to mi wygląda :D

 

Dziadku, nie trzymaj w niepewności, co to jest? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-518627
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.