DZIADEK Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Zięć mnie prosił by zrobić dla niego podgardle prasowane ,ale takie by kroiło się jak masło. Kupiłem podgardle w cenie 7,90 zł/kg. Po obróbce uzyskałem :1.Skórki - 11,48% 2. Gruczoły , ,mięso krwawe a więc wp kl IV - 20,40% 3. Mięso z tłuszczem -68, 32% - to jest wsad na gotowy produkt. Cena tego obrobionego surowca wyniosła 11,68 zł/kg. W tej cenie mogę dzisiaj kupić mięso z szynki wp . Peklowanie na sucho 24 godz.-2% peklosoli zmieszanej z przyprawami - czosnek ,pieprz , majeranek ,papryka słodka. Włożone za pomocą przyrządu do wkładania wędzonek w siatki, w osłonki poliamidy i włożone w praski . Parzenie 4 godz. w temp. ok 100 st C . i dalej pozostawione w wodzie bez podgrzewania na 2 godz.. Chłodzenie w zimnej wodzie . Podgardle prasowane bardzo miękkie przypominające w konsystencji słoninę konserwową ,prawdopodobnie da się rozsmarować na chlebie. Wady widać - dużo galarety i wytopionego tłuszczu . Tak jednym słowem coś za coś . Edytowane 8 Marca 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-339342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) podgardle prasowane Oj to musi byc dobre Edytowane 8 Marca 2014 przez bazylwidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-339346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Osadzanie według przepisów technologicznych w warunkach pomieszczenia nie chłodzonego przy temp. do 30st C może trwać do 2 godzin. Witammam takie hmm techniczne pytanie.Wędliny, wędzonki itp zawsze robię wieczorem w przeddzień wędzenia. Robię tzn napełniam jelita, osłonki. Na noc wkładam do lodówki - nie na kije tylko układam w jakimś pojemniku. Następnego dnia wywieszam na kije i osadzam w przewiewnym miejscu około 2 godzin. Pytanie czy robię dobrze? I czy ta noc w lodówce nie wpływa na wyrób? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-345018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Muszę przejść na dietę . W związku z tym zrobiłem sobie takie cośZmielone to jest dwukrotnie przez siatkę 2,5 mm.,dodane trochę bułki . pieprz , sól . posiekana pietruszka . Uformowana masa w walec, zawinięta w folię celulozową,włożone w siatkę i parzone w temperaturze 80st C przez 90 min.Jaki surowiec został użyty. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jakaś rybka? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Indyk? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dostałem duże płocie , wyfiletowałem itd Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jeśli DZIADKU możesz ,to wstaw przekrój tego batona. Bardzo ciekawy wyrób. Muszę wypróbować. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Jaki surowiec został użyty Proponuję pokroić w grubsze plasterki i zalać galaretą, ale nie rybną tylko zrobioną z kostki drobiowej.Ja bym do masy jeszcze dodał przyprawę do ryb, surowe jajka i cebulę. Bardzo ciekawy wyrób. Muszę wypróbować To jeszcze spróbuj to.Polecam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8792-ryby/?p=158035 Edytowane 21 Stycznia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zapisane . Spróbuję Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Tak to wygląda na przekroju Gałka rybna formowana.A. Skład.1.Filety z dużych płoci - 1.0 kgB. Przyprawy i dodatki .1 Sól - 13g2.Pieprz- 2g3. Jaja - 2 szt4. Bułka tarta - 80g - lub 1 bułka5. Mąka ziemniaczana - 8g6. Posiekana natka pietruszki - według uznania6. Folia celulozowaC. Rozdrobnienie Zmielone to jest dwukrotnie przez siatkę 2,5 mm D. Wymieszana masa uformowana w walec, zawinięta w folię celulozową ,włożona w siatkę E. Parzenie w temperaturze 80st C przez 90 min.Uwagi . Produkt smaczny, mógł by być trochę słońszy .Konsystencja dość ścisła. Plastry 2.5- 3 mm nie rozpadają się. Następnym razem będę robił w osłonce poliamidowej dlatego że produkt jest za mokry, być może były nieszczelności przy stosowaniu foli celulozowej . Gałkę możemy kroić na plastry i robić kanapki jak również w galarecie. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Tak to wygląda na przekrojuNo, golonka ani mielonka to nie jest, współczuję DZIADKU diety. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-398591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Pieczeń z mięsa z indyka . Cena uzyskanego mięsa to 5,20 zł /kg Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-400553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Proszę Cię o dokładny opis. Ja mam dostęp do indyków ale suche wychodzą Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-400555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 3 Marca 2015 Na specjalne życzenie Babci - chuda i krucha Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-408933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Parówko -parówkowa - zrobiona bez kutra i blendera - dwa razy mielona Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-501387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Parówko -parówkowa - zrobiona bez kutra i blendera - dwa razy mielonaDSCN9018 a.jpgDSCN9017.JPGDSCN9021aaaaaa.jpgDSCN9043a.jpgDziadku jesteś bezkonkurencyjny! Jak ja blado wypadam w porównaniu do Ciebie. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-501391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Parówko -parówkowa - zrobiona bez kutra i blendera - dwa razy mielona Uprzejmie proszę o podanie składu paróweczek z ilością wody i przyprawami..Z góry dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-501399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Parówko -parówkowa - zrobiona bez kutra i blendera - dwa razy mielona A przepis można. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-501401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 24 Września 2016 Dzisiaj zrobiłem taki wyrób wędzony i podpiekany w wędzarni - Pycha . Jak jego nazwać?. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-518582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 24 Września 2016 Mnie to przypomina choinkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-518584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 24 Września 2016 Polski kebab. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-518586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Czy czasem nie wkroiles tego z pomiedzy zeber ? Edytowane 24 Września 2016 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-518605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 24 Września 2016 ''Dziadkowe kęski '' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-518623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 24 Września 2016 z pomiedzy zeber ? Też tak jakoś na to mi wygląda Dziadku, nie trzymaj w niepewności, co to jest? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/9/#findComment-518627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.