Marek z Bielska Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 11 Lipca 2012 Bo nazwa ogólna, tradycyjne wyroby, to tylko nazwa a w środku współczesne dodatkiwitam Dziadku nie do końca tak jest,powiedziałbym nawet że nie którzy producenci stosują tak niskie zasolenie iż boczki i szynki są z "szarym okiem" wewnątrz produktu,co za tym idzie to proces gnilny i szybkie psucie towaru o zapaszku wewnątrz nie wspomnę. co do zdrowych wędlin powiem tylko nie ma ich....no chyba że będą to rarytasy z jagnięciny,młodych byczków,koniny itp. te delicje niestety są bardzo drogie dlatego większość spożywamy mięso nieczyste-wieprzowinę,która po długim czasie spożywania robi małe spustoszenie w organizmie,lecz jest taka smaczna :wink: Chce podkreślić jeszcze raz NIE MOŻE BYĆ tradycyjnej wędliny z mięsa zmodyfikowanych genetycznie świń, dodatkowo "naszprycowanych trucizną" podczas przemysłowego tuczu.tu się z Tobą zgodzę,wszystkie świnie dostają kilka zastrzyków w kark,stąd karkówka w cenie "kotleta" 17,99zl/kg i my też rośniemy tylko że na szerokość :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 11 Lipca 2012 roger, jak wspomniał Marek, piszesz ironicznie. Ja wytłumaczyłem na czym polega ta elektryczna beczka. Podkreślam jest ona oszczędna w opale. Mam jeszcze dużą murowaną w pomieszczeniu, a palenisko jest piecem chlebowym, u góry znajduje się bardzo duża komora wędzarnicza. Niestety aby rozgrzać ją, potrzebuję więcej jak taczka czubata drewna (jeszcze braknie). mam to szczęście, a może jestem inny, że przy moich nakładach i pracy wychowam na tradycyjnej karmie surowiec. Piszę że większość z Was też może, ale trzeba tylko chcieć (króliki). O dodatkach pisze dobrze Dziadek, dla tradycyjnych wyrobów dopuszcza się tradycyjne: saletra, pelkosól. Pozostałe dodatki to tylko naturalne nie przetworzone chemicznie. Należy też zwrócić wielką uwagę na urządzenia (maszynka, wędzarnia) też powinne być tradycyjne. Tu powtórzę co napisałem wcześniej "tradycyjne ręczne wyszywane „forchangi” płótna zawieszane. Czy można by było je nazwać dziś tradycyjnymi gdyby wykonała je maszyna? „Przecież nie możny uciekać od nowoczesności” , lecz czy to będą tradycyjne, chociaż wzór ten sam?" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 11 Lipca 2012 Miro podaj jakie, oprócz kwasu mlekowego i jego soli . Chodzi mi o takie co mają w Polsce zastosowanie Nieobeznany w temacie może zastosować "konserwanty do żywności". Tak więc albo wymienić je dokładnie z nazwy albo zmienić formułę na peklowane mieszanką peklującą z udziałem konserwantów do wędlin Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 11 Lipca 2012 Mogłem ich wymienić azotan i azotyn ale po co i tak każdy wie że to są konserwanty .Choć wiem co miałeś na myśli, to brak doprecyzowania pozwalałby na stosowanie innych konserwantów. Konserwantami nazywamy dodatki mające na celu przedłużenie trwałości, jakości i świeżości (a zatem i wyglądu). A jak to się ma do tzw przeciwutleniaczy? Wychodzi na to że to konserwanty, np. E-300 w wędlinach surowo - wędzonych, na pewno jest mniej szkodliwy dla naszego zdrowia niż azotan i azotyn, a ze względu że ma przydomek "E-300" to spora część chce go omijać nie świadomi że to tylko witamina C. Może się niepotrzebnie czepiam ale sprecyzowanie terminu "tradycyjne" jest możliwe, jednak w dobie tak szybkiego postępu pojęcie "tradycyjne" nie zawsze będzie dla wszystkich znaczyło to samo, czyli lepsze. Wracając do dymu w płynie - został wymyślony i opracowany w Polsce pod dumną nazwą Bieszczadzki Rafinat Dymu Wędzarniczego i zrobiono to jakieś 33 lata temu więc z racji wieku powyżej 30 lat powinien być zaliczony jako produkt "tradycyjny". No i uznać możemy, że dym też jest konserwantem, gdyż ma wpływ na jakość i trwałość. Formułka to jedno, jednak najważniejsze to prawidłowe zinterpretowanie tej formuły. Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 11 Lipca 2012 peklowane mieszanką peklującą z udziałem konserwantów do wędlin Też nie za bardzo . Problem polega na tym że nie możemy użyć słowa wędlin , ponieważ oprócz tych trzech wymienionych w szczególności azotan i azotyn, są inne konserwanty w Polsce mało stosowane lub wcale ,stosowane na powierzchnię suszonych, peklowanych wędlin np. benzoseany , sorbiniany itd. Strona 12 tego tematu jest podany podział substancji dodatkowych . My ładujemy wszystko do jednego worka ja usłyszymy słowo konserwanty. Kwas askorbinowy zaliczony jest do grupy regulatorów kwasowości i stabilizatorów , zadaniem tych środków jest utrwalanie ( przedłużenie trwałości.) wyrobów mięsnych. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 11 Lipca 2012 peklowane mieszanką peklującą z udziałem konserwantów do wędlin Też nie za bardzo . Problem polega na tym że nie możemy użyć słowa wędlin , ponieważ oprócz tych trzech wymienionych w szczególności azotan i azotyn, są inne konserwanty w Polsce mało stosowane lub wcale ,stosowane na powierzchnię suszonych, peklowanych wędlin np. benzoseany , sorbiniany itd. Strona 12 tego tematu jest podany podział substancji dodatkowych . My ładujemy wszystko do jednego worka ja usłyszymy słowo konserwanty. Kwas askorbinowy zaliczony jest do grupy regulatorów kwasowości i stabilizatorów , zadaniem tych środków jest utrwalanie ( przedłużenie trwałości.) wyrobów mięsnych. Regulatory kwasowości są niczym innym jak konserwantami w przetwórstwie m. - zmieniają pH mięsa a tym samym mają wpływ na przedłużenie trwałości. Co do benzoesanu - to jest stosowany w napojach chłodzących (chodzi chyba o pleśnie) ale jest bardzo szkodliwy a sorbiniany są stosowane w przetwórstwie mięsnym. W przetwórstwie mięsnym właśnie stosuje się głównie regulatory kwasowości jako konserwanty a najpopularniejszym jest octan i dwuoctan sodu. Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 12 Lipca 2012 Konserwantami nazywamy dodatki mające na celu przedłużenie trwałości...no właśnie... tu znów mamy "misję" do spełnienia aby uświadomić ludziom że te tak chętnie używane w sklepowych sloganach reklamowych konserwanty to również zwykła SÓL - dlatego pisanie że "sprzedajemy/produkujemy wędliny bez konserwantów" to zwykła obłuda i kłamstwo Sól bez udziału innych środków konserwuje mięso Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 12 Lipca 2012 Konserwantami nazywamy dodatki mające na celu przedłużenie trwałości...no właśnie... tu znów mamy "misję" do spełnienia aby uświadomić ludziom że te tak chętnie używane w sklepowych sloganach reklamowych konserwanty to również zwykła SÓL - dlatego pisanie że "sprzedajemy/produkujemy wędliny bez konserwantów" to zwykła obłuda i kłamstwo Sól bez udziału innych środków konserwuje mięso To czepiając się dalej - cokolwiek byśmy nie zrobili z tym mięsem, poddajemy je konserwacji, począwszy od samego chłodzenia po uboju, które przedłuża trwałość. http://pl.wikipedia.org/wiki/Konserwacja_%C5%BCywno%C5%9Bci Interpretacja słowa "konserwanty" jak już wspominałem, może mieć szerokie znaczenie, jeden uzna je za środki chemiczne a drugi za procesy jakie podda żywność. No cóż, pozostaje poczekać i zobaczyć co wyniknie z prób sprecyzowania tych formułek o "wędlinach tradycyjnych". W końcu zajmują się tym fachowcy, którym nawet do pięt nie dorastam z wiedzą w tym temacie. Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 12 Lipca 2012 Może ustalić własne normy dla domowych wędlin. Do konserwowania wyrobów używamy soli, peklosoli, ( mieszanek soli i saletry), cukrów prostych, obróbki termicznej i wędzenie. Dodatkowo właściwości przypraw, pieprz, chili. Przechowywanie i opakowania np. próżniowe. Może właśnie przyjąć takie formy jako naturalne, a pozostałe wszystkie dodatki i uszlachetniacze zakwalifikować do grupy konserwantów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 12 Lipca 2012 Należy też zwrócić wielką uwagę na urządzenia (maszynka, wędzarnia) też powinne być tradycyjne ...... Tu powtórzę co napisałem wcześniej "tradycyjne ręczne wyszywane „forchangi” płótna zawieszane. Czy można by było je nazwać dziś tradycyjnymi gdyby wykonała je maszyna? „Przecież nie możny uciekać od nowoczesności” , lecz czy to będą tradycyjne, chociaż wzór ten sam?" Oj Bartnik oczywiscie że napisałem ironicznego posta ponieważ prezentowane przez Ciebie poglądy dotyczące tradycji mają się nijak do innych powiedzmy "Twoich patentów" czy wynalazków ... dokładnie tak samo jest z kolejny raz cytowanym porównaniem ... To tak jakby porównywać obraz Matejki z kolorową kserokopią no zlituj się chłopie ... Ja naprawdę cenię to co robisz , to że starasz się sam hodować lub pielęgnować to co spożywasz ale nie każdy ma na to warunki i czas niestety ... Z jednym co napisałeś się zgodzę "... nie możemy uciekać od nowoczesności" i jak zrobimy to z głową bo nie każda jest dobra to zawsze może to być zgodne z tradycją ... Gdyby było inaczej to na tradycyjne wizyty do rodziny szedłbyś tydzień piechotą a nie jechał pociągiem czy samochodem , trawę kosił sierpem a nie kosiarką, miód zbierałbyś w lesnych dziuplach a nie z wypielęgnowanych uli od dokarmianych i selekcjonowanych pszczół, prał kijem i kamieniem nad potokiem a nie pralką automatyczną a do słońca wystawiał styraną robotą buźkę zamiast solarów czy baterii słonecznych. Reasumując nowoczesność ma nam ułatwić życie bo ludzkie lenistwo i wygodnictwo jest głównym motorem napędowym cywilizacji. Powstają rzeczy ułatwiające codzienne czynności , robiace coś lepiej , dokładniej , efektywniej i korzystajmy z nich bo po to są - nijak się to z tradycją nie kłóci jesli ROBIMY TO ŚWIADOMIE I Z GŁOWĄ - o tym Ci Bartniku napisałem wcześniej krótko i ironicznie. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 12 Lipca 2012 Weszliśmy w temat sporny - konserwanty to taka ogólna nazwa . Są to substancje dodatkowe przedłużające trwałość przetworom mięsnym. My skupimy się tylko na dwóch -substancje o działaniu konserwującym - które stosowane są w przetwórstwie mięsa -azotan i azotyn i w tej chwili nieodzowne jako składniki mieszanek peklujących i solanek . Jest trzeci składnik który nie można pominąć - sól kuchenna nie oznaczona symbolem E stosowanym do utrwalania mięsa i jego przetworów. Jednak efekt konserwujący soli jest pochodną wielu czynników. Mamy te trzy główne dodatki i to jest dla nas najważniejsze reszta nas nie obchodzi .Pozostałe E chociaż zaliczone do grupy konserwantów mają cechy utrwalające w powiązaniu z substancjami konserwującymi np. kolor itd. Bo co to by wyszło gdybyśmy chcieli zrobić wyroby bez tych trzech pierwszych to jest soli ,azotanów i azotynów. Czy pozostałe by spełniły swoją rolę. W związku z tym ja przyjmuję określenie dla moich wyrobów robionych tradycyjnie takie. Tradycyjnie wyprodukowane wędliny to Wyprodukowane z mięsa zwierząt rzeźnych według najlepszej wiedzy masarskiej . Mięso po klasyfikacji jest konserwowane solą lub peklowane mieszanką peklującą z udziałem substancji konserwujących azotanów lub azotynów . Rozdrobnione urządzeniami do tego przystosowanymi .Masa mięsna przyprawiona tyko przyprawami naturalnymi, nadziana w osłonki najlepiej naturalne lub sztuczne. Nadziane batony wędzone przy pomocy dymu ze spalania drewna i trocin w wędzarniach tradycyjnych lub innych urządzeniach wytwarzających dym ze spalania zrębków itd. Parzona lub pieczona w gorącym dymie w wędzarni , Może być podsuszana lub suszona po wędzeniu . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 12 Lipca 2012 Formuła dla naszego forum musi być jednak zgodna z aktualnym nazewnictwem i przepisami Formuła musi przede wszystkim być zgodna z ideą forum i duchem Wędzarniczej Braci. A nasze forum, jak sama nazwa wskazuje, dotyczy wyrobu wędlin sposobem domowym. Problematyka wyrobów tradycyjnych, cokolwiek miałoby to oznaczać, jest tylko pewnym podzbiorem wszystkich tematów związanych z wędlinami domowymi. Nie przeczę, tradycja jest ważna, a nawet pewnym sensie podstawowa. Jednak nie można zawężać naszych zainteresowań do ortodoksyjnie pojmowanych wyrobów i metod tradycyjnych, jak to czyni kolega Bartniak (nieco mało konsekwentnie) albo do ewoluującego w kierunku liberalnym podejścia Dziadka. Jeśli są na forum pasjonaci tak wąsko pojętej tradycji, to czemu nie założyć Klubu Wyrobów Tradycyjnych? Chętni mogliby tam dyskutować do woli, czy kiełbasa zrobiona maszynką elektryczną godna jest nazwy tradycyjna i czy użycie peklosoli zamiast saletry jest dopuszczalne. :tongue: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 12 Lipca 2012 Temat sporny jest tylko dla tych co to spory mają we krwi. Maad wyłożył wszystko jasno i precyzyjnie. Kto zaś chce wciąż kręcić, kombinować, szukać dziury w całym, to i tak nie ma na takiego faceta sposobu. Zawsze znajdzie sobie gdzieś ten rąbek od spódnicy, który mu będzie przeszkadzał. Dobrze Maad, tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 12 Lipca 2012 Przesadzając można sobie również "strzelić w kolano". Maszynka ręczna do mielenia będzie tradycyjną, a co będzie jak do maszynki dołączymy napęd :question: Strzał. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 12 Lipca 2012 Temat sporny jest tylko dla tych co to spory mają we krwi.Eeeee .......... Sverige2 :wink: Chyba Ciebie znowu poniosło? :tongue: BTW Wracając do soli "NaCl", owszem to konserwant, ale również składnik naszego "pożywienia" w naturze. Więc śmiało można napisać, że "koszerny" jest! :wink: :grin: Można go z ręką na sercu nazywać "przyprawą", lub nawet "suplementem diety". :wink: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 12 Lipca 2012 Wyprodukowane z mięsa zwierząt rzeźnych według najlepszej wiedzy masarskiejgospodarzy / rolnika i dobrostanu zwierząt hodowlanych, karmionych karmą tradycyjną, nie koncentratem na sucho, (mało kto o tym wie!) to samo tyczy się mleka, na tradycyjnej karmie, a na kiszonce wysoko białkowej ,mleko to jest całkiem inne w smaku! lub innych urządzeniach wytwarzających dym ze spalania zrębków itd.to już NIE, za dużo nowości (DG) Trzeba też dodać; jak ma tradycyjny produkt wyglądać, określić że np. zawieszany na haku w przypadku wędzonki, koloru ciemnego, nie jednolitego. Z opowieści pewnego piekarza, który pracował na zachodzie w tradycyjnej piekarni / ciastkarni. Wprawę miał, długo-letni staż pracy. Wyrabiał bułki ręcznie, ładne równiutkie, o jednakowym kształcie. Szef przyszedł i powiedział że nikt tego nie kupi, bo one są maszynowe! Więc musiał je trochę pokrzywić, po ściskać, po to, aby wyglądały że robione ręcznie są. To jest fakt. wygląd tradycyjny! roger, Maad, mnie chodzi o to, że przy TRADYCJI w oscypku, w wyszywaniu płócien, w wyplataniu koszy z gałązek wierzby; nie wprowadza się mechanizacji. Jest to wykonywane tak jak to robili nasi Dziadkowie, Babcie. Przecież właśnie My teraz chcemy powrócić do Ich dobrych wyrobów i przysmaków. Jeśli mieli mięso tradycyjna duża maszynka, a nam pomaga silnik elektryczny w tym, to co w tym produkcie się zmieniło? NIC! (a współczesny zelmerek?). jeśli wędzi - znów - współczesny wynalazek DG i ja widzę dużą różnicę w produkcie końcowym, czy to jest tradycyjny wyrób? Nie! Dyskutujemy tu o wyrobach masarskich! Nie piszemy, ani ja nie piszę że tradycyjnie na tradycyjne wizyty do rodziny szedłbyś tydzień piechotą a nie jechał pociągiem czy samochodem , trawę kosił sierpem a nie kosiarką, miód zbierałbyś w lesnych dziuplach a nie z wypielęgnowanych uli od dokarmianych i selekcjonowanych pszczół, prał kijem i kamieniem nad potokiem a nie pralką automatyczną a do słońca wystawiał styraną robotą buźkę zamiast solarów czy baterii słonecznych.Piszesz nie na temat, a może temat ten, dyskwalifikuje Twój wynalazek DG i się czepiasz, bo nie zarobisz??? W każdym bądź zrazie on nie ma nic wspólnego z tradycją!!! A od słońca, to mi już 2x skóra zeszła, nie od leżenia, a od zasuwania przy sianie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 13 Lipca 2012 Kol. Bartnik to powinien zmienić w końcu sypialnię na wyższą, bo obecna jest zdecydowanie za niska, gdyż przy codziennym wstawaniu wali głową za każdym razem w sufit, a to wywołuje zawroty głowy co w swej konsekwencji skutkuje nieodpartą koniecznością pisania postów o prehistorii, epoce kamienia łupanego i takich różnych wesołych pierdółkach i historii o zamierzchłych czasach, epoce kamienia łupanego itp. itd. co dla tradycyjnego rzemiosła ma się tak, że rolnicy aby móc wyprodukować zboże na tradycyjny chlebek, zaczynają masowo kupować sochy i radła, a także zespołowo oddają na złom swoje dojarki elektryczne, bo nijak nie mogą czymś takim tradycyjnego mleczka od łaciatej udoić. Fama się rozchodzi i po świecie niesie, bo naród chce żyć zdrowo. Tak wiec pomimo kryzysu gospodarczego może jakoś tam uda się koledze tanim kosztem, metodą gospodarczą ten sufit podwyższyć aby na te codzienne bolesne zderzenia się nie narażać, chociaż dla forum strata będzie spora, bo nie będzie można już czytać wtedy tej codziennej porcji humoru i satyry, ale zdrowie jest przecież najważniejsze. Życzę go wiec koledze z całego serca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 13 Lipca 2012 Według "King's Regulations" zdrowie Królowej pije się na siedząco. Powodem był uraz głowy, kiedy to jarl chcąc wypić zdrowie królowej poderwał się gwałtownie na nogi. Obowiązuje ten przepis do tej pory, Królowa dba o zdrowie poddanych, tradycja łączy się z nowoczesnością. Dowiedziałem się tego pijąc VAT69 na poddaszu zajazdu z Angolem.Wracając do siebie powiózł skrzynkę jabola, tak dobrego wina jeszcze nie pił...Swerige2, kolega Bartnik jest gospodarzem, jest krzakiem, ty zaś ptakiem. Nie wtrącajmy się kiedy starsi dyskutują, kiedy nie mamy nic nowego do powiedzenia. Moim zdaniem gdyby nie postęp to do tej pory byśmy na drzewie lub w jaskini siedzieli. Ciekawe, po jakim czasie teraźniejszość staje się tradycją, archaikiem. Treścią naszych wyrobów jest tradycja, forma może być różna - ręczne / maszynowe rozdrabnianie, nadziewanie... Byliśmy kiedyś w pewnej wiosce, jeść i pić chciało się nam okrutnie. Gospodyni postawiła kankę mleka, michę ziemniaków. Spytała się: chcecie takie czy puchane? Koledzy na to - puchane! Gospodyni wzięła do ust haust mleka i po ziemniakach - pchhh. Kolegom apetyt na ziemniaki przeszedł, dla mnie akurat starczyło... To były tradycyjnie przyrządzone ziemniaki. :grin: Dobrze jest kiedy nowoczesność żyje zgodnie z tradycją, stopniowo przechodząc z jednego stanu w drugi. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 13 Lipca 2012 Z opowieści pewnego piekarza, który pracował na zachodzie w tradycyjnej piekarniNa zachodzie, tradycyjnej :grin: by wyglądały że robione ręcznie są. To jest fakt. wygląd tradycyjny! O i tu się zgodzę."I narodziła się nowa tradycja - kształt tradycyjny" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 13 Lipca 2012 Na zachodzie, tradycyjnejGonzuś w Hiszpani i Portugali a także we Francji/prowincja/spotykałem dobre,tradycyjne pieczywo.Jak się zjedzie z autostrad to wiele dobrego i na zachodzie można zjeść :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 13 Lipca 2012 Jeśli mieli mięso tradycyjna duża maszynka, a nam pomaga silnik elektryczny w tym, to co w tym produkcie się zmieniło? NIC! (a współczesny zelmerek?). jeśli wędzi - znów - współczesny wynalazek DG i ja widzę dużą różnicę w produkcie końcowym, czy to jest tradycyjny wyrób? Nie! A Ty tutaj kolego nie widzisz moralności Kalego ? Jak Kali ukrasć krowę to dobrze ale jak Kalemu to źle ... :grin: :clap: :brawo: Mleć, rozdrabniać to można dowolnie i nie dzieje się z "tradycją" nic, ale dymić to już trzeba tak jak Ty to widzisz, a "chubką" rozpalać ... osuszało się też zawsze na żarze bez dymu przy mocno otwartej komorze a jak robi to Twoja tradycyjna "elektryczna beczka" - już sam materiał jest inny, inny kształt inne źródło ciepła ale wg Ciebie to "Tradycyjnie" no totalny brak spójności poglądów - tak jak napisałem "moralność Kalego" kolego ale zdaje się Ty jej nie widzisz Piszesz nie na temat, a może temat ten, dyskwalifikuje Twój wynalazek DG i się czepiasz, bo nie zarobisz??? W każdym bądź zrazie on nie ma nic wspólnego z tradycją!!! Piszę na temat i nie ma to nic wspónego z dyskwalifikacją czegokolwiek, zarabiam na etacie w korporacji a reszta to hobby tak jak u Ciebie ale idąc tą drogą co Ty trzeba by wyrzucić wszelkie metalowe szafy , rynienki na trociny , grzałki, nadmuchy, Borniaki , Stawiany, Bradleye itd a zostawić klasyczne pozbijane z krzywych dech "sławoiki" z paleniskami bezpośrednimi bo to są tradycyjne wiejskie wędzarnie (nota bene najsprawniej i najlepiej działajace moim zdaniem -to luźna dygresja i moje subiektywne zdanie). Nie raz już dyskutowaliśmy o generatorach dymu to nie ten temat ale wytoczyłeś armatę Bartnik więc albo pocztaj tamte tematy albo się zastanów nad kilkoma rzeczami: 1. paliwo -do generatorów suche, selekcjonowane, zdrowe zrębki a w wiejskiej tradycji praktycznie to co było pod ręką często na wariata cięte żeby było dużo dymu ... i nie pisz że nie, że Ty przeglądasz suszysz etc bo "tradycyjnie" robił to 1 na 20-u - z którego paliwa powstaje jaki dym, który jest powtarzalny, pewniejszy , "zdrowszy" - bo każdy jest szkodliwy ? 2. temperatury - zarówno spalania paliwa jak i komory w którym wypadku są powtarzalne, stabilne bez skoków o 20-40st.C w tradycyjnej opalanej drewnem komorze z dokładaniem , wygarnianiem z paleniska żaru, zastypywaniem wilgotnymi trocinami, wietrzeniem reczym przez operatora czy w komorze nadzorowanej sterownikiem temperatury z rozdzielczością 0,1st C. ? i tu powtórzę pytania z puktu "1"1 który sposób jest powtarzalny, pewniejszy , "zdrowszy" ? Tak naprawdę Bartnik generator dymu jest tylko i wyłącznie zminiaturyzowanym dobrze zrobionym "paleniskiem bezpośrednim"którego nie trzeba pilnować, a konstrukcja zapewnia praktycznie stało-temperaturowe tlenie się paliwa drzewnego ... dokładnie to samo dzieje się w prawidłowo skonstruowanych wędzarniach tradycyjnych popatrz sobie na wędzarnie Andrzeja "Andyandy" i popatrz na konstrukcję generatorów podciśnieniowych z dolna rurą dymową a zrozumiesz co mówię ... Jeśli odstępstwem od TRADYCJI jest mniejsze zużycie opału i powtarzalny dym spalany w granicach uznanych za "zdrowe" to zgadzam się z Tobą nie robię i nie bedę robił wędlin tradycyjnych jak zresztą dziesiatki forumowiczów tutaj - bo ja wole swoje z pewnością będą smaczne i zdrowsze - CZUJ DYM chłopie. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 13 Lipca 2012 Na zachodzie, tradycyjnejGonzuś w Hiszpani i Portugali a także we Francji/prowincja/spotykałem dobre,tradycyjne pieczywo.Jak się zjedzie z autostrad to wiele dobrego i na zachodzie można zjeść :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam Kaziu nie przeczę, że nie.Ale żeby rozwiać moje wątpliwości do końca - czy byłeś od samego początku procesu wytwarzania tegoż pieczywa.Czy wszystko odbywało sie zgodnie z tradycją - cokolwiek by to nie znaczyło :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 13 Lipca 2012 Tak starałem się by wszyscy byli zadowoleni . Wypracowywałem określenia by wszystkich zadowolić. Formuła określająca ,,tradycyjne'' musi być krótka, a a nie opis całego procesu produkcyjnego zaczętego może, od spotkania knura i świnki .Napisałem, ze zwierząt rzeźnych, dlatego by pominąć tak serwowane obecnie mięso z drobiu .Wyczytałem że określenie tradycyjne dodawane jest do nazwy np. szynka gdy robiona jest według dawnych receptur a wydajność gotowego wyrobu jest w granicach tych norm. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 13 Lipca 2012 Kazik. Twoje spostrzeżenia również osobiście mogę potwierdzić, i ze szwedzkiego ogródka dorzucić, to że np. na głównym rynku w Lund, który w godzinach przedpołudniowych służy jako targ i miejski bazar, a po 14.00 jest sprzątany błyskawicznie i w ciągu 15 min. zamieniany z powrotem na miejski deptak i czyściutki jak łza, w każdą sobotę sprzedają na nim rożne chleby z eco-mąki, robione ręcznie i pieczone w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drzewem, dokładnie tak jak u nas drzewiej na wsiach bywało. Facet robiący i sprzedający te wspaniałości, jest prawdziwym fachowcem i lubię sobie z nim zawsze pogawędzić podczas naszych spotkań na "Martenstorget" Jego chleb jest dwa razy droższy niż śmieciowy ze sklepu, ale idzie jak przysłowiowa woda. Pieczony jest z mąki robionej w młynie który od kilku stuleci (rok powstania młyna 1569 )zachowują te same tradycyjne receptury, pomimo nowoczesnego obecnie sprzętu. Wykonują wszystkie dostępne rodzaje mąki. Robią też mąkę na indywidualne życzenie klienta i wg. jego własnych receptur. http://www.berteqvarn.se/bageri/ Szwedzi też coraz chętniej i częściej wracają do tradycji.Kiedyś zapytałem go np. o pewien pięknie wyglądający rodzaj chlebka żytniego, skąd ta piękna barwa skórki i miękisza i dowiedziałem się, że do tego chleba używa się kwasu z czerwonych buraków, zamiast wody. Sprawdziłem, chleb wychodzi fantazja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 13 Lipca 2012 Panowie temat dotyczy tradycyjnych wędlin. Piekarze mają swój kącik. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/10/#findComment-227605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.