Skocz do zawartości

Nutrie na różne sposoby


Rekomendowane odpowiedzi

NutrieSGGW, Prawdopodobnie jest ci znany tekst w czasopiśmie "Mięso i Wędliny" z ubiegłego roku.

Osobiście czekam na twoje wyniki badań z niecierpliwością.

Szukam także osób, które przyłączyłyby się do akcji stworzenia regionalnego wyrobu z nutrii (np. pasztetu) i uzyskania dla niego certyfikatów (masarnie, zakłady przetwórstwa).

Możesz więcej napisać na ten temat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-36412
Udostępnij na innych stronach

Problemem w wyrobie wędlin z nutrii są badania tuszek na obecność włośni zwłaszcza przy własnej hodowli Koszt przy tradycyjnych badaniach bardzo duży chyba że takie badanie przeprowadzimy w zakładzie stosującym nowoczesne metody .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-36415
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

DZIADKU . Po tej Twojej informacji aż się mnie gorąco zrobiło . Nikt z mojego bliskiego otoczenia nie wiedział że nutrie należy badać :blush: Były to jednak lata już dość odległe .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-36422
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Wydłubane w sieci :

 

Pasztet pieczony

 

500 g tłustej wieprzowiny

500 g mięsa z nutrii

200 g wątroby cielęcej lub drobiowej

250 g słoniny do wyłożenia formy

4 jajka

200 g czerstwej bułki

4 cebule

4 ząbki czosnku

gałka muszkatołowa, imbir suszony, mielony kminek, ostra papryka, majeranek, tymianek, cząber, sól, pieprz

100 g suszonych prawdziwków (innych grzybów więcej)

tarta bułka

 

Tłustą wieprzowinę kroimy na drobne kawałki. Jeżeli jest zbyt chuda musimy dodać trochę podgardla. Obsmażamy na patelni, a gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe mięso, również pokrojone w kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy. Grzyby moczymy, a kiedy spęcznieją, wodą spod grzybów zalewamy czerstwą bułkę. Wszystkie te składniki przekładamy do malaksera i miksujemy 15 minut albo przepuszczamy trzy razy przez maszynkę. Dodajemy jaja, doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Następnie formę do pieczenia pasztetu smarujemy tłuszczem, przyprószamy tartą bułką. Na dnie układamy plastry słoniny. Wkładamy masę pasztetową, wypełniając formę do 2/3 wysokości. Na wierzchu możemy położyć paseczki słoniny w kratkę. Formę z pasztetem wkładamy do większego naczynia z wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na półtorej godziny. Pasztet najlepszy jest po 2 dniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-44971
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Was ma dostęp do mięsa z nutrii lub mieszka w pobliżu jednej z wymienionych firm i ewentualnie kupiłby mięso i mi wysłał ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-45655
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich w Nowym Roku,

Kontynuując wątek nutriowy chciałbym polecić Waszej uwadze ważniejsze wskaźniki jakie udało się dotychczas uzyskać.

Przede wszystkim bardzo głośny obecnie temat zawartości kwasów tłuszczowych w mięsie zwierząt gospodarskich.

Tzw. stosunek n-6/n-3 PUFA czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest u nich REWELACYJNY. Normy mówią o wartościach pożądanych w zakresie 1-4. W naszych badaniach wartości oscylowały wokół 3.0 u samców i samic. Gdyby nie oszczędnościowa dieta oparta na parowanych ziemniakach byłoby jeszcze lepiej, ale gdyby pojawił się bodziec popytowy dawkę można zmienić błyskawicznie.

Każdy inny znany mięsny gatunek u nas dostępny daleko przekracza te normy. W dodatku to mięso jest w naturalny sposób EKOLOGICZNE. To znaczy że nie ma w nim grama farmakologicznej chemii ani ŻADNYCH dodatków paszowych wspomagających (intensyfikujących) przyrosty. Pasze własnej produkcji z NIE NAWOŻONYCH sztucznie gruntów ornych i łąk. Obornik przyorywany na polach czyli DEFINICJA hodowli ekologicznej.

Naukowy artykuł opisujący cechy tego surowca jest obecnie recenzowany więc nie mogę w całości ogłosić jego treści ale profil kwasów tłuszczowych z zawartością ALA, EPA i DHA jest świetny. Polecam moje 2 teksty w 11 i 12 numerze Przeglądu Hodowlanego 2008.

 

Serdecznie pozdrawiam Użytkowników Forum

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-50878
Udostępnij na innych stronach

Możesz oba te artykuły podesłać na moją pocztę (w stopce) z adnotacją o zgodzie na zaprezentowanie na stronie głównej?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-50879
Udostępnij na innych stronach

NutrieSGGW, Moje gratulacje, tym bardziej, że praca jest iście pionierska.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-50899
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przepisy na wyroby z Nutri z książki Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa - F. Starzyńska, A Ners:

PARÓWKI Z NUTRII

3,5 kg mięsa z nutrii, 1,5 kg wieprzowiny, 15—20 dag soli, 5—10 g (1—2 płaskie łyżeczki) saletry, 2—3 szklanki wody; cukier, pieprz; jelita baranie lub cielęce

 

Mięso z nutrii i mięso wieprzowe bez kości pokrajać w kawałki, wymieszać dokładnie z solą i saletrą i zostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Następnie zemleć 3 razy w maszynce lub 1 raz w maszynce, a potem zmiksować i dokładnie wyrobić z wodą, dodając tyle wody, ile mięso wchłonie. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem i dalej wyrabiać, aż stanie się jednolita. Przygotowaną masą napełnić jelita dość ścisło, zakręcając co 10 cm. Parówki wędzić w gorącym dymie, a następnie parzyć we wrzącej wodzie kilka minut, ale nie zagotować. Wyjąć z wody i ostudzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52267
Udostępnij na innych stronach

SERWOLATKA Z NUTRII

5 kg mięsa z nutrii, 3 kg wołowiny, 50 dag słoniny; sól, pieprz, parę ziaren utłuczonej gorczycy, gałka muszkatołowa, 1 dag (1 łyżeczka kopiasta) saletry; jelita wolowe

 

Mięso umyć, usunąć większe błony i ścięgna, pokrajać. Zemleć je dwukrotnie w maszynce. Słoninę wystarczy zemleć raz. Mięso wymieszać ze słoniną, doprawić zmielonymi przyprawami, dodać saletrę i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą napełnić jelita dość ścisło, uważając, aby nie wprowadzić zbyt dużo powietrza. Kiełbasy zawiązać łub spiąć i powiesić w przewiewnym, zimnym miejscu do obeschnięcia. Następnie wędzić w zim-nym dymie po parę godzin dziennie około tygodnia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52268
Udostępnij na innych stronach

KONSERWA Z NUTRII

Mięso z nutrii, włoszczyzna, cebula, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, sól, łodygi zielonego kopru (solonego), ewentualnie majeranek

 

Włoszczyznę i cebulę oczyścić, opłukać, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować. Tuszkę nutrii umyć, oddzielić tłuszcz, podzielić na części, włożyć do wrzącego wywaru i dalej gotować. Kiedy mięso będzie na pół miękkie, wyjąć je, oddzielić od kości, ułożyć w przygotowanych słojach, zalać odcedzonym, doprawionym solą (i ewentualnie majerankiem) wywarem. Słoiki zamknąć i przez 3 dni trzykrotnie gotować.

Konserwę tę można wykorzystać w różny sposób: może być zużyta na pasztet, jako farsz do naleśników czy pierogów, jako nadzienie do kulebiaków i pierożków drożdżowych, na rizotto, do zapiekanek z ziemniaków lub makaronów, jak również na potrawkę czy gałki mięsne.

Ponieważ nutrie ubija się na skórki w ściśle określonych terminach i tylko wtedy mięso to jest dostępne, przygotowanie tych konserw jest bardzo celowe. Podroby z nutrii można wykorzystać na pasztet lub do przygotowania pasty mięsnej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52269
Udostępnij na innych stronach

3,5 kg mięsa z nutrii, 1,5 kg wieprzowiny, 15—20 dag soli, 5—10 g (1—2 płaskie łyżeczki) saletry

Tu jest soli na 10 kg mięsa!

Czy to nie za dużo? Sprawdź proszę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52272
Udostępnij na innych stronach

KIEŁBASA BOBRZAŃSKA

10 kg mięsa z nutrii, 2 kg słoniny, 50 dag kaszy manny; sól, pieprz mielony, majeranek; l—2 l wody; jelita cienkie wolowe lub wieprzowe

 

Mięso i słoninę zemleć w maszynce. Kaszę dobrze rozmieszać z wodą i przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem), następnie połączyć z mielonym mięsem i słoniną, dokładnie wymieszać i jeżeli zachodzi potrzeba jeszcze doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Przygotowaną masą napełniać jelita dość ścisło i zakręcać co 25—30 cm. Końce kiełbas zawiązać. Następnie wędzić w ciepłym dymie 25—45 min. Kiełbasy po uwędzeniu zanurzyć we wrzącej wodzie i parzyć około 30—45 min (nie gotując). Następnie wyjąć z wody i ostudzić.

Kiełbasy te nadają się wyłącznie do szybkiego spożycia: dłużej przetrzymywane mogą zakwaśnieć (ze względu na zawartość kaszy).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52278
Udostępnij na innych stronach

w książce jest 15 - 20 dag soli chyba że jest bład w książce. Niestety ja nigdy nierobiłem tej parówki.

Nie, tylko ty, nie robiłeś ale i autorzy, nie sprawdzili przepisu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52279
Udostępnij na innych stronach

W chwili obecnej, kiedy zainteresowanie skórami nutrii spadło niemal do zera, jedynym kryterium uboju jest wiek zwierząt. Optymalne cechy rzeźne mają tuszki nutrii w wieku od 6 do 10 miesięcy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52339
Udostępnij na innych stronach

Mięso i słoninę zemleć w maszynce. Kaszę dobrze rozmieszać z wodą i przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem), następnie połączyć z mielonym mięsem i słoniną, dokładnie

po co do kielbasy dawać kasze,jak ma potem skisnąć?co mial dać ten dodatek

w kiełbasie z nutra

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52341
Udostępnij na innych stronach

Ja jadłem kiełbasę z nutrii z dodatkiem koniny, pręgi wołowej i chudego boczku. Kiełbasa była robiona przez "Ta Joj" czyli Lwowiaka, ale rodem z Kresów. ( obecnie mieszkają po przesiedleniu w Radwanicach pod Wrocławiem ) Czy kasza była tego nie widziałem, wiem że częś była suszona bo lodówki nie używali. ( tradycja ) Smak z młodych lat tej kiełbasy chyba mnie prześladuje. Z przypraw był tylko czosnek i pieprz. ( sól oczywiści obowiązkowo ) Wędzona była na zimno kilka dni. Z tego co wiem taką kiełbasę robili do lasu pod zamówienie. Jak będę jechał na południe postaram się wstąpić i zaciągnąć języka z przepisami "leśnych ludzi" :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-53383
Udostępnij na innych stronach

Mój wuj kiedyś robił kiełbasę z nutrii. Wtedy jeszcze nie byłem zainteresowany własnymi wyrobami, ale z tego co pamiętam to mówił, że robi się pół na pół z wieprzowiną tylko trochę mniej tłuszczu. Jadłem była super, ale nigdy nie wyrabiałem takiej kiełbasy i przepisu nie znam. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-53386
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

W czasie prac technologicznych na IV zlocie WB, wykonano rozbiór 20 tuszek nutrii.

W wyniku wykrawania otrzymano (klasyfikacja jak dla mięsa drobnego wieprzowego)

- kości 18,2 kg

- tłuszcz 5,3 kg

- kl II A 22,9 kg

- kl II B 2,8 kg

- kl III 2,8 kg

Sklasyfikowane mięso użyto do produkcji kiełbasy myśliwskiej:

- mięso z nutrii kl IIA i kl III 25,7 kg

- mięso wp kl II 10,0 kg

- mięso woł. ścięg. 3,0 kg

Przyprawy wg przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=3

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-78311
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
Ja polecam to mięsko. Moje dzieci je uwielbiają, zwłaszcza upieczone w starej zeliwnej brytfannie, z mudra kapustą i pyzami. Zawsze mam w zamrażarce kilka sztuk, swieżo z ubicia :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-300040
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.